"Rozé délután" jeligével invitáltak a Nagygombos Birtok 2019-es borainak bemutatójára a My Wine Borbárba, de a rosék mellett más borok is előkerültek, köztük limitált tételek is. A pincészetet amolyan rosé-specialista borászatként szokás számon tartani és Barta Anna, a birtok borásza valóban régóta elkötelezett a rosék irányába. Bár a fogyasztók által megszokott, bevált portfólió nyilván nem lehet évente változtatni, a kísérletezést nem adják fel. A borász bevallása szerint a minden évben elkészített, limitált palackszámú kísérleti tételekben tud kiteljesedni, és az ezek alapján kapott fogyasztói visszajelzések mentén igyekeznek a borok finomhangolását elvégezni. Most kaptunk egy kis ízelítőt az állandó szortimentből és a kísérletek eredményeiből egyaránt.
Nagygombos Illatos Fehér 2019
Tramini, sárgamuskotály és cserszegi fűszeres. Illatos, de nem tolakodó, leginkább a tramini a meghatározó. Szőlő, virágok, egy kevés rózsavíz, minimális ananász, ízben még citrusok is érkeznek. Könnyű, laza, illatban intenzívebb, mint ízben. 4p
Nagygombos Játékos Rosé 2019
Kékfrankos és cabernet franc. Édes piros bogyósok eper, minimális tutti-fruttis édesség jellemzi. Szájban könnyű, aránylag lágyabb savakra épít, az édes piros bogyósok mellett pici fanyarsággal. 4p-
Nagygombos Mosoly Rosé 2019
Kékfrankosból készült. Az illata az előző után tompábban indul, melegedve azért nyílik, a piros bogyós gyümölcsökön túl egy kis fehér ribizli és citrus is megjelenik a díszítőjegyek között. Egy fokkal élénkebbek a savai és szárazabbnak tűnik a bor. 4p-
Nagygombos 42 2019
Fehérbor pinot noir-ból, egész fürtben préselve, áztatás nélkül. Könnyedsége mellett is szikár savak adnak neki tartást, szerkezetileg rendben van, viszont kicsit aromaszegény, bátortalan, neutrális fehér húsú gyümölcsöket vonultat fel. 4p-
Barta Anna Gamay Noir Rosé 2019
A tétel fele hordós, fele tartályos, sötétebb színű, tartalmasabb anyag. A hordóból intenzív édes fűszerek érkeznek, picii vanília, túrókrém, majd lassan felzárkóznak az érett piros bogyós gyümölcsök is: meggy, málna, ribizli, gránátalma és hibiszkusz. Jó savakra épül, a hordó kiszélesíti, teltebbé teszi. 5p
Barta Anna Gamay Noir Rosé Hordóválogatás 2019
A fenti bor hordós komponenséből egy hordónyit külön is lepalackoztak. Az előző borhoz nagyon hasonló, de értelemszerűen jobban érezni a hordó hatását, mind aromatikában, mind szerkezetben, a textúra krémesebb, a test nagyobb. 5p
Nagygombos Könnyed Vörös 2018
Blauburger, cabernet franc és portugieser. Kék szőlő, pici kék virág, meggy, áfonya, josta a fő díszítőjegyek, a blauburger fűszerességével. A bor valóban könnyed, gördülékeny, sok friss gyümölccsel és fűszerrel, kevés tanninnal. 4p
A meghívást köszönöm a Wineglass Communication-nek és a Nagygombos Birtoknak.