A Borrajongó

A borász víziója - Holdvölgy Vision 2017 és 2018

2020. július 10. 06:00 - furmintfan

A mádi Holdvölgy Pincészet jó pár éve Mád és Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó borászata, ami mára magától értetődőnek tűnik, azonban megalapítása után a pincészet még sokáig nem lépett ki boraival a magyar közönség elé. A kivárás tudatos döntés eredménye volt, amelyet több dolog is indokolt. Egyrészt a pincészet a hosszú érlelés mellett tette le a voksát (azóta azért lényegesen hamarabb piacra kerülnek a borok), és arra törekedett a kezdetektől, hogy borai csúcsformában kerüljenek a polcokra. A másik ok abban keresendő, hogy a borászat a belföldi nyitást megelőzően külföldi szakmabeliek és külföldi közönség előtt tesztelte a borokat. Harmadrészt a belföldi megjelenés idejére befejeződtek a birtokközponton folytatott munkálatok is, így az igen látványos pincészet látogatására is megnyílt a lehetőség.
A borászat 27 hektáron gazdálkodik, 7 mádi dűlő (Betsek, Dorgó-tető, Holdvölgy, Kakasok, Király, Nyulászó, Úrágya) 22 parcellájában. A mádi birtokközpont alatt húzódó érlelőpince három szintes, közel 2 kilométer hosszúságú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, amelynek egyes részei még a XIV. századból származnak.
A Holdvölgy főborásza 2007-től 2012-ig Berecz Stéphanie volt, akitől Gincsai Tamás vette a stafétabotot. Az új borász Jójárt Gergő korábbi kereskedelmi igazgatóval, jelenleg már birtokigazgatóval karöltve fiatalos energiákat hozott a borászatba, és a szortiment is kibővült. A választék gerince megmaradt, de a kísérletezések nyomán több új tétel is megjelent. Az egyik ilyen a Holdvölgy kvázi birtokbora, a Vision, amelyben a két fő fajta - furmint és hárslevelű - mellett a Gincsai Tamás szívéhez közel álló kabar is helyet kapott.
A Vision a 2013-as évjárattal indult útjára és azóta minden évben elkészült. A 2018-as most jelent meg a piacon, mellette még a 2017-es évjárat is elérhető. Amikor nemrég vettem pár Holdvölgy bort - többek közt egy 2017-es Vision-t - Jójárt Gergő ráadásként meglepett egy palackkal az akkor még pont debütálás előtt álló 2018-as kiadásból is (ezúton is köszönöm!), így egymás mellett kóstoltam meg a két évjáratot.

holdvolgyvision20172018.jpg

A Vision tehát furmint, hárslevelű és kabar házasítása, a fajták aránya évjáratonként változik, de a furmint általában 60-80% közötti hányadot hasít ki a tortából. Az alapanyagot több lépcsőben szüretelik, a bor tartályban erjed, majd részben tartályban, részben hordóban érlelődik, a feszes savak mellett mindig marad benne egy kevés maradékcukor is. A 2018-as évjárattól a borok a natúr parafa helyett DIAM-dugóval kerültek lezárásra.

Holdvölgy Vision Tokaj Dry Selection 2018
Gazdag fűszeresség jellemzi az illatot, mellette érett fehér húsú gyümölcsök, alma, birsalma, grapefruit, egres, déligyümölcsök, pici kakaópor és cédrus. Masszív szerkezetű bor, a meleg évjárat ellenére igen komoly, penge savak feszítik (szüret: augusztus 18-26.), kell is melléjük a maradékcukor, de a korty így is egyenes, szikár. Grapefruit, lime, almafélék, némi déligyümölcs, egres, határozott fűszeresség adják az aromákat, a bor íze hosszan megmarad, a hordó érzetre még nem teljesen integrált. Karakteres, energikus bor, jelen formájában még csikónak tűnik, kicsit zabolátlan és rusztikus, minden bizonnyal jót tesz neki, ha kicsit kerekedik, csiszolódik még a palackban. 6p (4000 Ft - pincétől)

Holdvölgy Vision Tokaj Dry Selection 2017
Hűvösen elegáns, de vonzó illat fogad, citrusokkal, zöldalmával, körtével, őszibarackkal, fehér virágokkal, finom keleti fűszeres jegyekkel. Kóstolva elegáns, a vibráló savak és a maradékcukor összhatása harmonikus, a hordó is besimult már, mindez jó egyensúlyt és elegáns összbenyomást alakít ki. A pici maradékcukor szépen kiemeli a gyümölcsöket, őszibarack, körte, grapefruit, édes citrusok, némi trópusi gyümölcs dominál, finom fűszeres aláfestéssel. Szép bor és már most is jó inni. 7p- (4000 Ft - pincétől)

holdvolgyvisionk.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515979440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.08.06. 19:58:26

Ma kóstoltam a 2018-ast étteremben. Elég fasza darab, a hordó már besimult, stílusban és aromatikában is nem magyar rajnai jutott eszembe róla.
süti beállítások módosítása