A Borrajongó

Tegnap ittuk - Alte Keller Szendehely Zweigelt 2018

2020. július 08. 06:00 - furmintfan

Szendehely egy alig 1500 lélekszámú település, Nógrád megye délnyugati részén, a Dunakanyarhoz igen közel. A németek által alapított település lakói a mai napig őrzik és folytatják az elődök borkultúráját, a környéken kiterjedt szőlőskertek vannak. Ilyen családi szőlőből készül a German Dánielék tulajdonában álló, szintén német nevet viselő Alte Keller bora is, amiből kaptunk egy palackkal, hogy kóstoljuk meg.
A bor a mészköves Naszály hegy lábánál termő Öregszőlő ültetvény 30 éves tőkéiről szüretelt alapanyagból készült, ez az ültetvény nagyszülői örökségként maradt a családra. A kis birtokon egyébként három és fél hektáron foglalkoznak szőlővel, 99%-ban zweigelt-tel, amiből rosé és vörösbor is készül. Forgalmi tételként a 2017-es évből palackozták az első évjáratot ebből a borból, mi a jelenleg futó 2018-asból kaptunk egy mintapalackot.
Bár Szendehely a Naszály és Börzsöny lábánál található, borvidékileg a Mátrai borvidék részét képezi (a Mátra és Budapest közötti részeket 2009-ben csatolták a borvidékhez). Így a mai poszt kvázi ráadásként is tekinthető a júniusi Mátra-sorozat után.

altekellerszendehelyzweigelt2018.jpg

Alte Keller Szendehely Zweigelt 2018

A bor nyílt kádas erjesztéssel és tartályos érleléssel készült. Egy könnyű, jó ivású, gyümölcsös bor palackba zárása volt a cél. German Dániel elmondása szerint a 2018-as kiadás a termés bőségéből adódóan könnyedebb, lazább lett, mint a 2017-es előd.

furmintfan: A bor tökéletesen tükrözi a címke hangulatát: bonyodalmaktól mentes, fiatalos, gyümölcshangsúlyos és laza. Friss, primőrös piros bogyós gyümölcsök érkeznek illatban - talán leginkább cseresznyét és málnát tudnék kiemelni közülük - , tisztán, közepes intenzitással, egy kis fűszeres kísérettel. A korty is tökéletesen tiszta, gurulós, szinte tanninmentes, kellemes savakkal, az illatra rímelő piros bogyós gyümölcsökkel, finom fűszerességgel. Remek nyári vörös, kellemes bisztróbor, szerettem. 5p (Kb. 2500 Ft - Borbázis, Bormánia, Karaffa, A másik bolt)

ungert: Nem tud és nem is akar többnek látszani, mint egy könnyűre hangolt, sav- és gyümölcscentrikus alapvörös. Az illat tiszta, jól definiált és élénken gyümölcsös. A korty laza, de nincs híján a lendületnek és az illatazonos gyümölcsöknek sem. Röviden és tisztán búcsúzik, kívánja magára a második és a harmadik kortyot is. Érdemes jól behűteni. Korrekt munka, szerettem. Erős 4 pont.

A kóstolt palackot köszönjük szépen German Dánielnek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1915970480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása