A Borrajongó

Etyeki forduló I. - Nádas Borműhely, Etyeki Kúria, Vértes Birtok

2020. július 01. 06:00 - furmintfan

Bő két hónap bezártság után újra lehet jönni-menni, és a borospincék is nagyon várják a vendégeket, annál is inkább, mert a járvány komoly gondokat okozott a borászatoknak. Az éttermek bezárása és a helyi vendégforgalom hiánya duplán sújtotta a pincék bevételeit. Az élet persze közben nem állt meg, a szőlőben és a pincében továbbra is dolgozni kellett, volt aki emellett webshopot vagy honlapot fejlesztett, személyesen szállított ki bort, vagy idő hiányában régóta halogatott munkákat fejezett be az ültetvényeken vagy a feldolgozóban. Most a belföldi turizmus megélénkülésében lehet reménykedni, és persze abban, hogy az időjárás a továbbiakban kedvező lesz és sikeres szürettel zárul 2020.

etyek202006_01.jpg
Nagyon vártam már én is, hogy kimozduljak, és kézenfekvőnek tűnt, hogy az első borvidéki látogatás célpontja a Budapestről könnyen és gyorsan elérhető Etyek legyen. Sok pince hétvégenként állandó nyitvatartással várja a borkedvelőket, van olyan köztük, amelyik extra programokkal igyekszik csábítani a vendégeket, és júniustól egy külön a borkedvelőkre szabott borjárat is elindult a belvárosból, szóval lassan visszatér ide is az élet. Június elején egy kellemes szombat délutánt töltöttem el Etyeken, végül három pincét sikerült meglátogatni, rövidke jegyzetek is készültek a borokról, közepesen átgondolt, benyomás-szerű pontszámokkal. Több pince is van, ahova idő szűkében most nem jutottam el, de szeretnék, úgyhogy biztosan lesz még egy fordulóm Etyeken.

etyek202006_02.jpg

Nádas Borműhely
Nádas Szilárdékhoz vezetett először az utam. A kis pincénél széles a szortiment, számos mikrotétel készül a többféle palackos erjesztésű pezsgőktől a fehér- és vörösborokig, a borász mindig kísérletezik valamivel. A választék nemrég bővült a francia hordóban készült Premium jelzésű borokkal, sok más tétel mellett ezeket is megkóstoltam. Ezúton is köszönöm Nádas Szilárdnak a vendéglátást!

Nádas Pearl of V Méthode Traditionnelle Brut Nature
Palackban erjesztett pezsgő Viktória gyöngye szőlőfajtából. Citrusok határozzák meg az aromatikát, a buborékok aprók, sűrű, tartós habot képeznek. A korty friss érzetű, feszes, citrusos, száraz. 5p

Nádas Királyleányka 2019
Friss szőlő, szőlővirág, citrusok jelentkeznek illatban és ízben is, a korty pillekönnyű, üde, laza szövésű. Bonyodalmaktól mentes, egyszerű, de kellemes, jól iható tétel. 4p

Nádas Sauvignon Blanc Selection 2019
2/3 tartályos, 1/3 hordós tétel alkotja a végső házasítást. Inkább az érett gyümölcsös sauvignon blanc-stílust viszi, déligyümölcsökkel, maracujával, grapefruit-tal, édes citrusokkal, amelyeket finoman egészít ki a hordó diszkrét fűszeressége. A korty kellően lendületes és intenzív, gyümölcsös, remek savval, jól eltalált arányokkal. Szerettem. 6p

Nádas Sauvignon Blanc Premium 2018
Új francia hordóban érlelődött finomseprőn, és ezt le sem tagadhatná. Érett fehér húsú gyümölcsök, tv paprika, spárga, kókusz és édesfűszerek elegye jellemzi az aromatikát. A korty krémes, vaskos, a meleg évjáratnak köszönhetően inkább széles, mint magas savakkal. 6p

Nádas Cimbi 2018
Szürkebarát 12 óra áztatva, 1 évig különböző hordókban érlelve. Édes túrókrémes, fehér húsú gyümölcsös, barackos illat, ízben már alma és citrusok is csatlakoznak. A korty kerek, enyhén krémes, közepesnél könnyedebb testtel. 4p+

Nádas Vagy mi? 2018
Szürkebarát 1 hétig héjon hagyva, 1 évig 300 literes öreg hordókban érlelve. Határozott szamócás illat, mellette pici málna és rózsa. A jól kitöltött korty alá viszonylag lágyabb érzetű savak dolgoznak, de egy kis cseresség is szilárdít a szerkezeten. Ízében is piros bogyós gyümölcsök, leginkább a szamóca vezet. 5p

etyek202006_03.jpg
Nádas Chardonnay Barrique 2018
Másod- és harmadtöltésű magyar hordókban készült. Illatban érett, már-már túlérett banán, érett gyümölcsök, pici édesfűszer, ízben még narancsot, almát, körtét érezni. A gömbölyű kortyot lágyabb savak támogatják, a végére picit ellustul a korty. Nekem kicsit hiányzott belőle a lendület, de a lágyabb savkarakterű, érett gyümölcsös borok kedvelői megtalálhatják vele számításukat. 5p

Nádas Chardonnay Premium 2018
A francia hordó temérdek fűszert kölcsönöz az intenzív illatnak, ízben már a gyümölcsök - érett alma, citrusok, narancs - is nagyobb szerephez jutnak. Kellő mennyiségű sav mellett még valamelyest a cseres a korty, mintha nem integrálódott volna még teljesen a hordó, így egy kis érlelést valószínűleg meghálál a bor. 6p

Nádas Ösztön Pinot Noir 2017
Érett piros bogyósok, meggy, csipkebogyó uralja az illatot, minimális földesség is dereng a háttérben. Kóstolva kellemesen puha, sima érzetű, érett piros bogyós gyümölcsök - málna, meggy - ízével, pici édesfűszerrel. 5p+

Nádas Műhelytitok 2015
50% syrah, 40% cabernet sauvignon, 10% pinot noir. Pici érettség szövi át az illatot, érett gyümölcsök, meggy, leheletnyi fűszerpaprika, enyhe avaros motívumok. Szájban szépen összeérett, közepes testű bort kapunk, és itt is jönnek az érett piros bogyósok, meggy, zöldfűszerek kíséretében. 5p+

etyek202006_04.jpg
Etyeki Kúria
Az Etyeki Kúriánál hétvégenként vendég séfek főznek a pince boraihoz, amikor én ott jártam, az V. kerületi Sas utcában működő Société séfje, Haraszti Zsolt fogásaiból lehetett választani. Egy késői ebéd és néhány bor megkóstolása erejéig beugrottam én is, a teraszon már nem is volt szabad ülőhely, úgyhogy a kóstolóteremben ettem, aztán pohárral a kézben sétáltam egy kicsit a Kúria épületei között.

Etyeki Kúria Mérész Sándor Project Wild Ferment Sauvignon Blanc 2018
Összetett, közepesen intenzív illatában tv paprika, egres, bodza, citrusok. Kóstolva elegáns, lendületes, de finoman krémes is, csiszolt savak vezetik és van mélysége a kortynak. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, tv paprika, egres, bodza. (Remekül működött az étellel: kecskesajt, mangalica sonka és cseresznye). 6p

etyek202006_07.jpg
Etyeki Kúria Chardonnay 2018
Fehér húsú gyümölcsök, ananász, alma, őszibarack, finom fűszeresség jelentkezik illatában. Finom szövésű, szép egyensúlyt mutat, a hordó tökéletesen besimul a kortyba. Lédús, zamatos, citrusok, mandarin, ananász, grapefruit, a háttérben diszkrét fűszeresség, finom fanyarság. 6p

Etyeki Kúria Rosé 2018
Az aromatika kicsit már letompult, fakulóban vannak a gyümölcsök, citrusok és halványan piros bogyósok sejlenek fel. A korty viszont stabilan áll, a savak remekül megtartják és vezetik a bort. 4p

Etyeki Kúria Pinot Noir 2017
Picit zárkózottan indul, de szépen nyílik, először édesfűszerek, majd érett erdei gyümölcsök, piros bogyósok, egy pici gyógynövény gazdagítják az illatot. Karcsú, de húsos és tartalmas, jó egyensúllyal, szépen adagolt hordóval. Málna, szeder, egy kevés édesfűszer és gyógynövény díszíti. 6p

etyek202006_05.jpg
Vértes Birtok
Vértes Vilmos etyeki borászata volt a hétvégi túrám utolsó állomása. Itt még folyik az építkezés, az utolsó simításokat végzik a birtok-központon, ahol a tervek szerint nagyobb csoportokat is fogadnak majd. Egy pátyi hagyományos pincéből költözik az etyeki Öreghegyre a feldolgozó, így hamarosan minden egy helyen lesz. A 3,6 hektáros birtokon természetközeli szőlőművelés folyik, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir és syrah fajtákból készülnek a borok. Mint kiderült, Vértes Vilmos korábban a Mátrában, Gyöngyöspatán is borászkodott, az etyeki borok után meglepetésként előkerült egy palack mátrai bor is.

Vértes Fabula Chardonnay 2018
Tartályos erjesztésű és érlelésű chardonnay. Visszafogott illat érett fehér húsú gyümölcsökkel és egy kevés citrusossággal. Szájban kerek, zamatos, intenzívebb ízű, alma, körte, édes citrusok, minimális zöldfűszer, pici fanyarság, enyhe tapadás jellemzi. 5p

Vértes Sauvignon Blanc 2018
Kicsit zárt és fülledt az illat, nehezen szellőzik ki és kicsit neutrális is marad. Jó sav mellett van még egy kis húzása a kortynak, az alkohol viszont picit emelkedett érzetre. Zöldalma, citrusok, kevés fehér húsú gyümölcs, halvány zöld villanások. 4p

Vértes Pinot Noir Rosé 2018
Visszafogott illat, kezdődő palackérettség mellett érett szamóca jellemzi az illatvilágot. Kóstolva telt, tüzes, rosé-hoz mérten széles és kiugróan magas az alkohol is (14,5%, ha jól emlékszem), de meglepően jól elbírja a bor vaskos teste. Érett szamóca, cseresznye, kis krémesség a kortyban. 5p-

Vértes Elysium Barrique Chardonnay 2017
Édesfűszerek, pici füstösség jönnek a hordóból, de jóval visszafogottabban, mint kb. 1 éve. Most határozottabb szerepet kapnak az érett gyümölcsök: körte, alma, ananász. Jól kitöltött, széles, krémes magú korty, még mindig határozott, de nem túlzó a hordó érzete szájban. Érett alma, ananász, édes citrusok, egy kevés banán, vanília, kókusz és enyhe füstösség adják az aromákat. 6p-

Vértes Sauvignon Blanc Reserve 2011
A színe aranyba hajlik, de még mindig meglepően világos a korához képest. Konzisztenciája enyhén olajos, telt érzetű, van egy kis tapadása is szájban, a lecsengés meglepően hosszú. Érett egres, grillezett paprika, pici spárga, érett citrusok színezik ízét. Éveket tagadhat le. 6p-

etyek202006_06.jpg
Vértes Syrah 2018
Érett szeder, erdei gyümölcsök, fekete ribizli, a háttérben szegfűbors, rózsabors, egzotikus virágok, pici balzsamosság. Karcsú, de jó tartású bor, inkább a savakra, mint a kevés tanninra támaszkodik. Intenzív, buja, sok érett erdei gyümölcs, egzotikus virág, valamint keleti és édesfűszer színezi. 6p

Vértes Pinot Noir Reserve 2017
Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye dominálnak illatában pici édesfűszer kíséretében. Arányos szerkezet, picit fogós tannin fogad szájban, ízben pedig málna, meggy, cseresznye, finom fűszeresség. 6p

Vértes Késői Szüretelésű Tramini 2009
Gyöngyöspatai szőlőből készült a bor. Színe már aranyba hajlik, kicsit olajos a bor külleme. Illatban aszalt sárga húsú gyümölcsök, töppedt szőlő, ananász, keleti fűszerek, rózsavíz. Lágy, simogatóan puha tapintású savak, enyhe cseresség fogják közre a széles kortyot, amelyben szintén töppedt szőlő, ananász, aszalt sárga húsú és trópusi gyümölcsök tűnnek elő. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9715912962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása