A Borrajongó

Szinkronban ittunk – Ruppert „A Beszélő Virágok Kertje” Siller 2019

2020. június 05. 06:00 - ungert

Ruppert Ákos egyike azon kevés villányi borászoknak, akik nem csak vörösborban képesek tehetségesen megmutatni a borvidéki adottságokat. A teljes színpaletta lefedésére irányuló törekvéseknek pedig egyik fontos következménye, hogy készül siller is, amelynek aktuális évjárata úgy tűnik, hogy megtalálta a maga helyét a portfólióban, túlmutat ugyanis a rozén, de mentes a vörösboros allűröktől is.

Mindezt saját tapasztalatok alapján állítom. Pontosabban állítjuk, ugyanis május utolsó napjaiban furmintfannal párhuzamosan elfogyasztottunk belőle egy-egy palackot, elsősorban a magunk, illetve a közelgő nyár örömére.

ruppertabeszeloviragokkertjesiller2019x.jpg

ungert: Voltak előzetes aggályaim, melyek szerint a villányi klíma mellett talán kevésbé üzemképes az a sillerkoncepció, amely a direktebb gyümölcsösségre, valamint az élénk, frissítő savakra épül, de ezeket a bor sikeresen eloszlatta. Friss és élénk siller, úgy színre, mint illatra és ízre. A piros gyümölcsökre és a frissítő, direkt savakra épül, és bár elképesztő hosszúságról, valamint komplexitásról nem lehet beszélni, tulajdonképpen tehetségesen hozza azt, amiért ezt a műfajt szeretni szoktuk.

Tisztességes munka hibák nélkül, de a saját korlátai között, elsősorban a hétköznapokra, korrekt árazással. Erős 4 pont.

furmintfan: A bor neve Lewis Carroll Alice Tükörországban című meseregényében szereplő kertre utal, kapcsolódva a pince borainak a Carroll-művekből kölcsönzött nyulas, kalapos tematikájához és a hátcímkéken szereplő, az Alice/Alíz mesékből kölcsönzött szövegrészletekhez.

A három napig héjon erjesztett siller színe gyönyörű, mély, málnát, gránátalmát idéz. Az illatot leginkább frissen tört piros gyümölcsök - eleinte málna, szamóca, majd idővel pluszban meggy - uralják, némi gyümölcsjoghurtos aláfestéssel és erre tökéletesen rímel az ízvilág is, talán még vérnarancsot lehet érezni. Lédús, közepesen intenzív, műfaji keretek között kellően tartalmas a korty, a lendületes savakra bontás után érintésnyi CO2 is rásegít, és egy kevés cserzőanyag is támogatja a struktúrát. Túlhűteni nem érdemes, nálam enyhén temperálva működött a legjobban. Magában, fröccsben, vagy étel mellé - halászlé, paradicsomos tészta - is jól csúszik. 5p- (2090 Ft- Bortársaság)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7615719454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotta 2020.06.05. 07:04:24

Én sosem értettem ezt vers- és irodalmi részlet mániát, a címkén alkalmasint a sav-, cukor-, száraz-anyag tartalom, stb. beltartalmi jellemzőket kellene feltűntetni, készítési módot esetleg, hogy a fogyasztó tanuljon belőle, idővel rájöhessen, milyen karakter az, ami neki passzol. (Tudom, hogy a kóstolás a lényeg, és hogy pl. azonos savtartalommal lehet más az érzet a többi paramétertől függően, de akkor is / pont ezért.)

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2020.06.05. 07:07:16

@Kotta: Nem vagyunk egyformák, sok borász másképpen gondolja-látja. Én egyetértek veled, mérnöki beállítottságom miatt mindig jobban örülök, ha minimális dizájnt kapok esetleg több adattal.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.06.05. 12:35:20

@Kotta: Szerintem nagyon kevés fogyasztó kíváncsi száraz számadatokra, én magam részéről teljesen feleslegesen tartom, hogy minden beltartalmi paraméter a címkén szerepeljen (alkohol úgyis rajta van, magasabb maradékcukor esetén azt mondjuk célszerű ráírni). Szerintem ilyesminek a legjobb helye a borászat honlapján van, én legalábbis szeretem, ha ott ilyesmit és más részletes adatokat is megtalálok a borról. De erre a legtöbben egyáltalán nem kíváncsiak.
süti beállítások módosítása