Ruppert Ákos egyike azon kevés villányi borászoknak, akik nem csak vörösborban képesek tehetségesen megmutatni a borvidéki adottságokat. A teljes színpaletta lefedésére irányuló törekvéseknek pedig egyik fontos következménye, hogy készül siller is, amelynek aktuális évjárata úgy tűnik, hogy megtalálta a maga helyét a portfólióban, túlmutat ugyanis a rozén, de mentes a vörösboros allűröktől is.
Mindezt saját tapasztalatok alapján állítom. Pontosabban állítjuk, ugyanis május utolsó napjaiban furmintfannal párhuzamosan elfogyasztottunk belőle egy-egy palackot, elsősorban a magunk, illetve a közelgő nyár örömére.
ungert: Voltak előzetes aggályaim, melyek szerint a villányi klíma mellett talán kevésbé üzemképes az a sillerkoncepció, amely a direktebb gyümölcsösségre, valamint az élénk, frissítő savakra épül, de ezeket a bor sikeresen eloszlatta. Friss és élénk siller, úgy színre, mint illatra és ízre. A piros gyümölcsökre és a frissítő, direkt savakra épül, és bár elképesztő hosszúságról, valamint komplexitásról nem lehet beszélni, tulajdonképpen tehetségesen hozza azt, amiért ezt a műfajt szeretni szoktuk.
Tisztességes munka hibák nélkül, de a saját korlátai között, elsősorban a hétköznapokra, korrekt árazással. Erős 4 pont.
furmintfan: A bor neve Lewis Carroll Alice Tükörországban című meseregényében szereplő kertre utal, kapcsolódva a pince borainak a Carroll-művekből kölcsönzött nyulas, kalapos tematikájához és a hátcímkéken szereplő, az Alice/Alíz mesékből kölcsönzött szövegrészletekhez.
A három napig héjon erjesztett siller színe gyönyörű, mély, málnát, gránátalmát idéz. Az illatot leginkább frissen tört piros gyümölcsök - eleinte málna, szamóca, majd idővel pluszban meggy - uralják, némi gyümölcsjoghurtos aláfestéssel és erre tökéletesen rímel az ízvilág is, talán még vérnarancsot lehet érezni. Lédús, közepesen intenzív, műfaji keretek között kellően tartalmas a korty, a lendületes savakra bontás után érintésnyi CO2 is rásegít, és egy kevés cserzőanyag is támogatja a struktúrát. Túlhűteni nem érdemes, nálam enyhén temperálva működött a legjobban. Magában, fröccsben, vagy étel mellé - halászlé, paradicsomos tészta - is jól csúszik. 5p- (2090 Ft- Bortársaság)