A Borrajongó

Tegnap ittuk - Konyári Fecske (Fehér) 2019

2020. május 20. 06:00 - furmintfan

Még kora tavasszal ittuk és írtuk meg a Konyári Pincészet 2018-as Fecskéjét, a vöröset. Mivel a bornak van egy szintén Fecske névre keresztelt fehér párja is - most éppen a 2019-es évjárat fut -, kézenfekvőnek tűnt, hogy azt is megvizsgáljuk közelebbről. Erre végül májusban került sor, a szokásos palackátadós módszerrel mindketten megkóstoltuk a bort, én a négy fal között, ungert szabadtéren.

konyarifeherfecske2019.jpg
A pincészet alapházasításaihoz Konyári Dániel elmondása szerint előbb volt meg a Fecske munkanév, mint maga a bor (a Fecske nevében érdekes párhuzamot képez a pincészet csúcsborával, a Pávával). A két bor címkéjét Jackie Morris brit könyvillusztrátor "The Charm and the Flight" című munkája díszíti. A birtok szőlőinek helyén száz évvel ezelőtt a címkéhez hasonlóan legelő és virágos rét volt, állatokkal. Konyáriék most ilyen réteket igyekeznek kicsiben, pár hektáron visszaállítani.

Konyári Fecske (Fehér) 2019
furmintfan: Zenit, olaszrizling, zöldveltelini, chardonnay és semillon házasítása. Friss gyümölcsös illat, benne citrusok - leginkább citrom -, némi zöldalma, körte, fehér húsú őszibarack, enyhe virágosság. A korty üde és könnyed, élénk savakkal és friss gyümölcsökkel operál, citrusok, zöldalma, citromhéj képében. Tiszta, jól elkészített, egyszerű, nyári bor, alacsony alkoholfokkal, enyhe savhangsúllyal. Felesleges túl sokat beszélni róla, meg kell inni, önmagában vagy fröccsként. 4p (1790 Ft - Bortársaság)

ungert: A félpalacknyi benyomások alapján azt tudom csak biztosan, hogy a fehér Fecskének nem áll jól, ha mikroszkóp alatt vizsgáljuk. Nem azért, mert paramétereit tekintve nincsen tökéletesen elkészítve. Éppen ellenkezőleg: a szerkezet kiváló, éppen csak elfelejtették felöltöztetni. Jellegtelen, érdektelen, ugyanakkor hibamentes. Szöszölni vele időveszteség, a fröccsalapanyag szerepét pedig véleményem szerint az ára miatt nem fogja tudni betölteni. Korrekt, de felejthető bor, erős 3 pont. A kettő közül egyértelműen a vörös a jobb választás.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4115703926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.05.21. 07:40:50

Khmmm, ezek a magyar birtokfehér-jellegű izék nem nagyon szoktak sikerülni... a körülírt beltartalmat diszkontos balatoni tételek is produkálják, ennek az árnak a feléért... az más kérdés, hogy van Nagy Balatoni Borász, aki ennyi pénzért ennél is szánalmasabb izét ad...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.05.21. 09:04:22

@Hepci: Tény, van jobb vétel ebben a kategóriában és én is többet vártam a bortól.
Konyáriéktól a kicsit drágább fehér Loliense is nevezhető ilyen birtokfehér-jellegű izének, azt viszont szoktam szeretni (bár 2019-est még nem kóstoltam).
süti beállítások módosítása