A Borrajongó

Következetes tisztaság – Folly Budai Zöld 2019

2020. május 12. 06:00 - ungert

A Folly-testvérek borait nem lehet következetlenséggel vádolni. Ez persze önmagában még nem erény, de ha hozzátesszük, hogy mindez rendre bonyolítatlan, tiszta, rendezett és alapanyagcentrikus borokban nyilvánul meg, akkor már lehet okunk a lelkesedésre.

Ha jól látom, akkor blogunk egyike volt azon sajtószerű fórumoknak, akik elsőként számoltak be Judit és Réka első lépéseiről a borpiacon. Mindez nyolc éve történt, az akkor beszámolónk, valamint az azóta gyűjtött tapasztalatok alapján pedig úgy tűnik, hogy az ismertség viszonylagos kialakítása mellett sikerült megőrizni azt a koncepciót, ami már kezdetben is jellemezte az arborétum borait.

Mindez egyszerű, ám annál élvezetesebb borokat eredményez évjáratról-évjáratra. Ebbe a sorba áll be ez a friss budai zöld is, amit még az elmúlt héten fogyasztottam el, elsősorban saját örömömre.

fbz_2019.jpg

A szőlőfajta még badacsonyi viszonylatban sem örvend olyan széleskörű ismertségnek és népszerűségnek, mint amilyet Follyék bora alapján egyébként megérdemelne. Zamatosabb és sokszínűbb, mint a borvidék alapszériás olaszrizlingjei általában, ráadásul nem csak arányos, de a jellegzetes zöldteás, mentolos és gyantás jegyeivel még a szűkebb keretei között sokszínű és fűszeres is.

A sav és az alkohol a helyén, a korty közepesen hosszú, a tartályos erjesztésnek és érlelésnek köszönhetően pedig élénk, könnyű és zavarmentes. Egyedi, mégis közérthető karaktere alapján látni vélem a helyét a hazai borpiacon. Ha előismereteim alapján nem számítottam volna minderre, akkor azt írnám, hogy meg vagyok lepve. Kellemes badacsonyi fehérbor az alapszint tetejéről, stabil 5 pont a szubjektív jutalma. (2750 Ft, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1715680822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása