A Borrajongó

Magyar egyveleg 2020/1

2020. március 20. 06:00 - furmintfan

2020 első magyar egyvelegében szerepel még néhány bor az 2019-es év utolsó napjáról is, de ez egyrészt már történelmileg is így alakult ezeknél az évkezdő egyvelegeknél, másrészt meg ennyi csalás belefér. :)

egyvelegdugokm23.jpg

Néhány vendégségben vagy borbárban elfogyasztott poháron túl a legtöbb bor otthon nyílt ki, így jellemzően hosszabbak a jegyzetek is. (Az egy csomóban szereplő borokat a Hernyák Birtoktól, a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől, a Bolyki Pincészettől és a palkonyai Haraszti Pincészettől egy az A38 hajón tartott nőnapi borkóstolón kaptam csőrvégre, elmélyült elemezgetésre természetesen a nagyobb társaság és rendezvény jellege miatt sem volt lehetőség, de a lehetőségekhez képest próbálkoztam.)


Fehér
Balassa Kakas Furmint 2017
Érett gyümölcsös, enyhén mézes illat, sárga almával, birssel. A közepes test mellé pont kellő mennyiségű sav járul, a hordó egyáltalán nem hangsúlyos, az alkohol relatíve alacsony. A korty meleg érzetű, egészen fejlett aromatikával, sárga, alma, narancs, birs ízével, a háttérben egy kevés vaníliával, selyemcukorral. 6p

bottfrigyessupergranum2016magnum.jpgBott Frigyes Super Granum 2016 Magnum
Juhfark, furmint és hárslevelű. Egyedi fűszeres díszítő jegyek: édesfűszerek, pici kókusz, répatorta, marcipán, mögöttük érett sárga húsú gyümölcsök. Vastag és tömör bor, egységes, masszív szerkezettel. 7p-

bottelohegy2012.jpgBott Pince Előhegy (Az Előhegy Ahogy Szedtük) 2012
Érett illat és íz, kompótosba hajló gyümölcsök, körte, alma és birs, egy pici fűszerrel és gombával. A korty széles, kezd fellazulni, a savak kissé lágynak hatnak már, így az alkohol is jobban feltűnik. A bor érett, a csúcsán túl van, de még simán van benne élvezeti érték. 5p

pannonhalmiapatsagipinceszetstmartinus2019.jpgPannonhalmi Apátsági Pincészet St. Martinus 2019
Tramini, királyleányka és pinot blanc házasítása. Behízelgő, cukorkás, banános, ananászos, érett fehér húsú gyümölcsös, körtés illat után ízében ugyanezen jegyek mellett az élénk citrusosság válik meghatározóvá. A bor dinamikus, frissítő savainak élét egy kevéske maradékcukor hivatott lekerekíteni. Könnyű, laza szerkezetű, zamatos és üde tétel, újborból nem is kell jobb. 5p

arpadhegypincezafirfurmint2017.jpgÁrpád-hegy Pince Zafír Furmint 2017
Pörkölt magvas jegyekkel nyit, rövid szellőzéssel körte és őszibarack veszi át a stafétabotot, majd némi édes citrus és trópusi gyümölcs is csatlakozik, a hordó diszkrét fűszeres aromáinak kíséretében. Egyfajta riesling-es egyensúlyra hajt: a test éppen közepes, a lendületes savak kis maradékcukorral játszanak össze, az alkohol alacsony, a korty finom tapintású, elegáns. Lédús édes citrusok, körte, őszibarack, leheletnyi édesfűszer. 6p

villatolnaychardonnay2016.jpgVilla Tolnay Chardonnay 2016
Illatában édesfűszerek, pörkölt magvak, vanília, kesudió, mogyoró, a háttérben némi sárga húsú gyümölcs. Öblös, jól kitöltött korty, enyhén olajos textúra, széles savak, határozott, de jó minőségű hordó jellemzi szájban. Mogyoró, kesudió, mandula, édesfűszerek, narancs, sóban eltett citrom, pici vaj, idővel megjelenő gyógynövények adják az aromáit. Nem túl intenzív ízű, nem is egy gyümölcsbomba, a hordó még most is elég meghatározó benne, a korty vége pici fás és mandulásan kesernyés. Ezzel együtt is komoly, jó bor. Étel mellett szintet lépett, jobban érvényesültek a gyümölcsök, szinte eltűnt a fa és a kesernye. 6p

szepsyfurmint2013.jpgSzepsy Furmint 2013
Visszafogott érett illat, első nap volt egy sós termálvizes aláfestése, másnap ez eltűnt. Édesfűszerek, pici petrol, cseppnyi méz, érett alma és birs és kevés gyógynövény alkotja az illatot. Közepes testéhez mérten arányos, még mindig elég összetett ízű és jól tart, bár kortyközéptől fellazuló savai már jelzik, hogy nem fiatal már. Citrusok, érett alma, méz, gyömbér, pici birs és dió, szárított citromhéj, szegfűszeg, halvány sósság színezi. 6p

oremusmandolas2017_1.jpgOremus Mandolás Furmint 2017
Illatában fehér húsú gyümölcsök és citrusok, leginkább zöldalma, citrom, fehér őszibarack, a háttérben citromhéj, fehér virágok, először halvány süteményes jegy, majd inkább zsálya, menta. A korty feszes, penge savakra épít, a hordó visszafogott, a háttérből támogat. Citrusok, zöldalma, pici fűszer, érintésnyi vanília a fő díszítőjegyek. 6p

ruppertanyul2018.jpgRuppert A Nyúl 2018
Olaszrizling, sauvignon blanc és chardonnay házasítása, tartályban készült, finomseprőn érlelődött. Fiatalos, üde illat, virágokkal, citrusokkal, trópusi gyümölcsös érintéssel. A közepesnél valamivel könnyedebb bor kifejezetten feszes savakkal bír, enyhén savhangsúlyos is. A korty pörgős, tartalmas, magjában minimális krémes érzettel. Zöldalma, citrusok, lime, citrom, minimális trópusi gyümölcs fedezhető fel ízben. Intenzív és hosszú szájban, ha a savak cizelláltabbak lennének, akár mehetett volna feljebb is a pontszám, de a bort összességében így is kedveltem. 5p

szollosisauvignonblanc2018.jpgSzöllősi Pincészet Sauvignon Blanc 2018
Tipikus "technoboros" illat, ami jóformán csak a fajélesztőről szól: zöldalma, neutrális fehér és zöld gyümölcsök, némi szőlő, traubiszóda, egres. Kóstolva tiszta, könnyű, nem túl lendületes, a sav pont elég, a kort picikét híg és rövid. Ízben zöldalma, halvány zöld villanások, egy kevés citrus és egres és talán minimális maradékcukor társaságában. Valahogy még a sauvignon blanc fajtajellege is elvész. Technológiailag jól elkészített, de jellegtelen bor. 4p-

gizellaszenttamas2016.jpgGizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2016
Hűvös illat, citrusokkal, sárga húsú őszibarackkal, a háttérben szegfűszeggel, vaníliával, éppen csak kezdődő palackbukéval, halvány sós fuvallattal. A közepes testet feszes savak tartják, amelyek élét lekerekíti a maradékcukor (és valószínűleg már a palackban eltöltött idő is), de azért van egy minimális szárító érzetük, a korty stabil, egyenes, hosszú. Ízben citrusos jegyek dominálnak: citrom, lime, ezeket egészíti ki egy kevés szegfűszeg, vanília és sárga húsú gyümölcs, valamint finom sósság. 7p-

szollosimagnus2016.jpgSzöllősi Pincészet Magnus 2016
Sauvignon blanc és chardonnay. Krémes, érett gyümölcsös illat, édes alma, pici banán, halványan édesfűszerek. A korty gömbölyded, puha tapintású, enyhén krémes, viszonylag lassúbb ritmusra mozog. Ízben érett ama, banán, érett fehér húsú gyümölcsök, minimális trópusi gyümölcs, fűszeres és krémes jegyek. 5p-

ruppertchardonnay2016.jpgRuppert Chardonnay 2016
Érett sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek, krémes jegyek, vanília és szegfűszeg érkezik illatban. Ízben hangsúlyosabbak a gyümölcsök, de a fűszeres, krémes aláfestés itt is visszaköszön. A közepes testet széles savak támogatják, bár a korty második felére kicsit korán leülnek. Nem fullad közhelyekbe a bor, nem túlzottan hordós, nem túlzóan vajas/krémes. 6p-

sauska113cuvee2018.jpgSauska 113 Cuvée 2018
Chardonnay, sárgamuskotály, furmint, hárslevelű, sauvignon blanc (az arányokról nem találtam infót), néhány órás héjon áztatás, tartályos erjesztés, kis részben hordós érlelés, 4 hónap finomseprőn. Kellemes és összetett illat fogad rövid szellőzés után: fehér és sárga húsú gyümölcsök, ananász, citrusok, a háttérben fűszerek és egy pici mogyoró. Kóstolva szépen zizegő savak, jó intenzitás, friss eleven bort kapunk, amibe minden fajta hoz egy kicsit jellegéből. Édes citrusok, mandarin, mangó, ananász, őszibarack, körte, zöldfűszerek, halványan zöldes villanások, a háttérben pici mandula és mogyoró. 6p

szaszibadacsonyiolaszrizling2018.jpgSzászi Badacsonyi Olaszrizling 2018
Az illat meglehetősen kusza, vegyül benne egy kis mandula, méz, széna, aszalványok, virágpor és egy kis ecet, meg egyféle öreg fás (öreg hordós?) jegy. Ízben nagyjából ugyanezt hozza, pörkölt magvakkal és barackmagos kesernyével. A korty olajos, lágy, lapos. 3p-

hernyaka38.jpgHernyák Birtok Sauvignon Blanc 2018
Egres, zöldalma, fehér húsú és zöld gyümölcsök, zöldfűszerek vezetik az illatot, majd ízben is visszatérnek egy kis mandula és halvány sósság kíséretében. Élénk savak vezetik a bort, a test közepesnél könnyedebb, a lezárásnál kesernyés utóíz érezhető. 5p

Hernyák Birtok Chardonnay 2018
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici trópusi gyümölcsös érintés, finom hordófűszerek. A korty krémes, telt, gömbölyű, de arányos, sem a hordó, sem a krémesség nem túlzó, a finisben picit melegít az alkohol. Érett gyümölcs, narancs, sárgabarack, kis trópusi gyümölcs, banán, finom fűszeresség, leheletnyi édességérzet. 6p

Bolyki Egri Csillag 2018
Virágos, bodzás, szőlős, fehér húsú gyümölcsös, üde illat. Kóstolva is friss, könnyed, kerek és gurulós. Zöldalma, körte, fehér őszibarack, szőlő, citrusok, leheletnyi fűszeresség, közepes lecsengés. 5p

pannonhalmiapatsagipinceszeta38.jpgPannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2019
Bodza, citrusok, zöldalma, kevés trópusi gyümölcs és csalán jelentkezik illatban. A savak kellő tartást adnak, de nem élesek, talán kicsit hígabb, gömbölydedebb, lazább szövésű a bor, mint a korábbi évjáratokban. Citrusok, lime, bodza, zöldalma, kevés trópusi gyümölcs. 5p

Erzsébet Pince Betsek 2016
70% furmint, 30% kabar. Hűvös, moderált intenzitású illat fogad, először inkább a hordó tűnik ki  mogyoró és kesudió képében, majd citrusok, körte, harmadnap még egy kevés gyógynövény és mandulavirág csatlakozik. A korty első nap inkább kereknek, második naptól szikárabbnak hat, a savak stabil, egyenes gerincet adnak, a hordó nem túlzó, inkább a fűszer szintjén marad. Első nap érettebb sárga húsú gyümölcsöket érezni ízben, majd több teret nyernek a citrusok, amelyekhez körte csatlakozik, a háttérben a hordó mogyorós, kesudiós, halványan vaníliás aromáival. 6p


Rosé
patzaypinotnoirrose2019.jpg
Pátzay Premium Pinot Noir Rosé 2019
Málnás tejszínhab a vezető illatjegy, mellette, szamóca, pici őszibarack és barackvirág. Ízben nagyjából ugyanezeket a motívumokat hozza, pici maradékcukor mellett. Lédús, zamatos, finom szövésű rosé, szép hosszú, finoman fanyarkás lecsengéssel. Szerintem kicsit populárisabbra hangolták, mint az előző kiadást. Az intenzitás és a dinamizmus napokig töretlen marad, bár ennél feltehetően gyorsabban fogy majd. 5p

Bolyki Rosé 2019
Cseresznye, szamóca, piros ribizli, virágok illatban és ízben egyaránt. Könnyed, üdítően friss, gördülékeny rosé, jó arányokkal. 4p+

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis Rosé 2019
Szamóca, cseresznye, vérnarancs, málna, pici mandarin színezi illatban és ízben egyaránt. Húsos, jól kitöltött korty, kerek savak, tartalmas, szépen megmaradó ízek. 5p+


Vörös
heimannbarbar2016magnum.jpg
Heimann Barbár 2016 Magnum
38% merlot, 25% cabernet franc, 25% tannat és 12% kékfrankos. "Nagyboros", mély és rétegzett illat, érett erdei és fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel, füstölővel. A test masszív, mégsem nehézkes, az erőteljes borhoz komoly savat és tannint kapunk, de semmi nem lóg ki, szép, egységes képet nyújt a szerkezet. Túlérettségnek, lekvároknak nincs nyoma, az alkohol sem tűnik fel. Érett szeder, fekete cseresznye, fekete ribizli, pici étcsoki és édesgyökér. 7p+

ivanyizsoficabernetfranc2008.jpgIványi Zsófi Cabernet Franc 2008
Érett, itt-ott már lekváros vagy aszalt gyümölcsök, meggy, szilva, sok fűszer, enyhe földesség, pici kakaópor jellemzi az aromatikát. Vállas, masszív szerkezet, széles savval, érett tanninnal, emelkedett érzetű, de nem túlzó alkohollal. Állítólag elég kemény bor volt ez fiatalon, úgy tűnik, hogy mostanra azonban szépen összeállt. 6p

szokematyascabernetbarrique2015.jpgSzőke Mátyás és Zoltán Cabernet Barrique 2015
Cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Eleinte pici bőr és fűszerpaprika érezhető, majd grafit, porrá aszalt gyümölcsök, végül egy kis meggy is feltűnik. A test közepesnél valamivel könnyedebb, jó arányokkal rendelkezik, pont kellő mennyiségű sav és nem túl sok tannin fogja közre, az alkohol alacsony. A szerkezet áll, de a díszítőjegyek már kevés frissességet tartogatnak: némi porrá aszalt gyümölcs, érett meggy, zöldfűszer, kevés paprika és bőr fedezhető fel. Érdekes módon a bontás másnapján, harmadnapján jobban kijöttek a meggyes, gyümölcsös jegyek. 5p-

szentdonattramontana2017.jpgSzent Donát Tramontana 2017
Limitált tétel a pincénél, cabernet sauvignon és merlot házasítása. Érett fekete bogyós gyümölcsök, pici paprika és egyéb fűszer jellemzi illatban és ízben. A bordeaux-i fajtákból is jól hozza a pince kékfrankosokról ismert vörösbor-stílusát: aránylag karcsú, feszes savakra támaszkodik, bár a fajtákból adódóan a tannin itt több, markánsabb, finomszemcsés, a szájpadlás elején van egy is húzása. 5p+

centuriokekfrankos2017.jpgCenturio Kékfrankos 2017
Illatát friss, savanykás piros bogyós gyümölcsök határozzák meg: meggy, ribizli, málna. Kóstolva lendületes és könnyed, főleg a savakra épít, ízében ismét meggy, málna, ribizli tér vissza. 5p+

szieglkolostordombkadarka2018.jpgSziegl Pince Kolostor-domb Kadarka 2018
Az illatában bevillan egy pici körömlakkos illó a gyümölcsök mellé, és ez ízben is megmarad. Könnyű, szellős, de van benne egy kis rusztikusság is. A friss piros bogyós gyümölcsök mellé citrusos jegyek is társulnak. 5p

eszterbauersogorkadarka2018.jpgEszterbauer Sógor Kadarka 2018
Csipkebogyós, szamócás, diszkréten zöldfűszeres illat után ízében cseresznye, szamóca, csipkebogyó, finom fűszeresség ismét. Elegáns, légies korty, szép savak, kevés tannin. 6p

szieglherrebergkadarka2017.jpgSziegl Pince Herreberg Kadarka 2017
Ez a kadarka már egy fejlett illatot mutat, érett piros bogyósokkal. Feszes savak húzzák egyenesre, élénkséget adva az egyébként szépen összecsiszolódott bornak. Cseresznye, szamóca, finom fűszeresség díszíti. 6p-

marotikekfrankos2018.jpgMaróti Kékfrankos 2018
Eddig számomra ismeretlen mátrai pince bora. Áradó illat, egyszerre primőrös és érett gyümölcsök (mint amikor a tökéletesen érett gyümölcsöt szedik le éppen), buja fűszeresség. Meggy, erdei gyümölcsök, kék virágok, szeder, ribizli, keleties hordófűszerek. Lendületes és húsos korty, jó intenzitás jellemzi. Könnyed, mégis tartalmas. 5p+

taklermonarchiabarriqueselectionkekfrankos1999.jpgTakler Monarchia Barrique Selection Kékfrankos 1999
Érett, de nem öreg illat- és ízvilág jellemzi, még simán mutat gyümölcsöket is. Érett meggy és piros gyümölcsök, pici balzsamecet, a hátérben fűszerek és kevés zöldpaprika. A korty stabil, öblös, lágyan ölelő savakkal, érett meggyes, enyhén meggylikőrös, fűszeres ízjegyekkel. 5p+

Weninger Steiner Kékfrankos 2016
Futólag kóstoltam egy 3 napja nyitott palackból. Az illat nem szép: pici animalitás, bőr, földes jegyek, egy kis érett gyümölcs, mák, kezdődő oxidáció. A korty viszont sima, élmentes és elég sűrű, de nem nehézkes, bársonyos textúrával, ízben kicsit "túlnyílt", de van még benne gyümölcs: érett meggy és fekete bogyósok, pici borssal, fűszerrel. A szerkezetét szerettem, az aromatikát kevésbé. A körülményeket figyelembe véve nem könnyű pontozni, legyen: 5p

pagerkekfrankos2018.jpgPáger Kékfrankos 2018
Illatban és ízben egyaránt erdei gyümölcsöket, áfonyát, meggyet, kék és lila virágokat rejt, pici földességgel. Az éppen közepes testet lendületes savak és bársonyos érzetű tannin fogják közre. 5p+

lelovitscabernetfranc2015.jpgLelovits Cabernet Franc 2015
Illatában bőr, némi avar, érett meggy és erdei gyümölcsök, meggylekvár, egy pici cipőpaszta, minimális istállós buké (nem zavaró), egyre több édesfűszer. Kifejezetten élénk, feszes savak dolgoznak végig a bor alá, elég koncentrált is az anyag, a tannin picikét fogós, az alkohol enyhén melegíti a garatot. Nem annyira elegáns, inkább kellemesen, őszintén rusztikus az összhatás. Ízben a meggylekváros, meggyes jegy mellett: áfonya, édesfűszerek, fahéj, pici fa és bőr. 6p+

Hernyák Birtok Pinot Noir 2017
Piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, ribizli, szamóca, csipkebogyós színezik az illatot, egy idő után pici édesfűszer is megjelenik. Közepesnél könnyedebb test, lendületes savak, leheletnyit fogós tannin jellemzik szerkezetben. Ízben visszatérnek az illat piros gyümölcsei, pici zöldfűszer és hordófűszer kíséretében. 5p+

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Vörös Hemina 2018
75% merlot, 25% cabernet franc. Intenzív édes fűszeresség, szárított virágok, érett piros gyümölcsök, pörkölési aromák is áradnak a pohárból és ízben is visszatérnek. Finom szövésű, sima tapintású, jól kitöltött korty, selymes tannin, kerek savak, pici alkoholos melegítés. Vörös áfonya, málna, meggy, piros ribizli, keleties fűszerek, a korty végén pici kesernye is beköszön. A hordóhatás elég határozott, lehetne talán kicsit kifinomultabb. 6p-

bolykia38.jpgBolyki Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior 2017
Érett meggy, erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség lengi át az illatot. Kóstolva izmos test, jó savak, okosan adagolt hordó fogad, érett meggy, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség mellett. Kicsit még talán zárkózott jelenlegi formájában, de így is kedveltem. 6p

harasztia38.jpgHaraszti Pincészet Opa 2018
Érett piros bogyós gyümölcsök és édesfűszerek színezik az illatot. A test karcsú, arányos, pont jó savval, nem túl sok tanninnal megtámogatva, a korty gördülékeny, sima. Érett meggy, málna, piros bogyós gyümölcsök, a háttérben édesfűszerek, vanília. 5p

Haraszti Pincészet Palkonya Cuvée 2014
Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Érett meggy, savanykás erdei gyümölcsök, édesfűszerek, szegfűszeg, vanília, leheletnyi fűszerpaprika érkezik illatban. Az erős közepes testet feszes savak és markáns, de nem bántó tannin fogják közre. Ízben is visszatérnek a meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres jegyek. 6p

Szentesi Laska 2017
Egyedi fűszeresség és savanykás piros bogyós gyümölcsök bukéja elegyedik a pohárba szagolva. Másnap visszafogottabb a fűszeresség, inkább a gyümölcsöket és leheletnyi földességet érezni. A karcsú testet lendületes savak kapják szárnyra, a tannin minimális, bársonyos, a kortynak pedig van egy enyhe krétás érzete. Piros ribizli, meggy, savanykás piros bogyós gyümölcsök és egyedi zöldfűszeres motívumok díszítik a bort. 6p

egrikoronaborhazegribikaver2016.jpgEgri Korona Borház Egri Bikavér 2016
Fura, kissé zavaros illat, földes, piros gyümölcsös, zöldfűszeres jegyekkel. A korty vékony, meglehetősen híg és rövid, élénk savakkal, minimális tanninnal. Ízben a kovászos uborka viszi a prímet, a háttérben savanykás piros ribizli, ribizliszár, zöldfűszerek, kapor. Zöldnek és alulérettnek tűnik, ízben egészen egyszerűen savanyú. A kovi ubis, savanykás jelleg másnap talán kevésbé markáns, de a bor nem vált sokkal csábítóbbá. 3p-



Édes
tokajnobilisamicus2013.jpg
Tokaj Nobilis Amicus 2013
Papíron késői szüretelésű furmint, valójában inkább egy szamorodni, legalább 30%-nyi aszúsodott fürttel. 122 g/l maradékcukor 9 g/l sav, 11,5% alkohol. Trópusi gyümölcsök, sárgabarack, őszibarackbefőtt, narancshéj, a háttérben süteményes jegyek, pici vanília, talán minimális illó. Kóstolva remek sav-cukor arányt rejt, tartalmas és zamatos, egy késői szürethez képest meglehetősen koncentrált is, ahogy egyébként sok 2013-as édes tokaji úgy általában. Ízében is visszaköszönnek a különféle trópusi gyümölcsös, barackos, narancshéjas, süteményes, vaníliás jegyek, hosszú lecsengéssel búcsúzik. 7p

bodrogbormuhelymeses2013.jpgBodrog Borműhely Mesés 2013
A Várhegy, Halas és Lapis dűlők termése (töppedt és részben botrytises fürtök), 90% furmint, 10% hárslevelű, 110 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 11% alkohol. Csupa sárga húsú trópusi gyümölcs: mangó, maracuja, mellettük cseppnyi méz, fehér tea, gyömbér. Finoman krémes, kicsit talán az édesség felé billen, de nagyon buja és intenzív, igazi ízbomba. Mangó, maracuja, körtekompót, méz, levendula, gyömbér járják körtáncukat. Kiváló formában van, nagyon szerettem. 7p

naghanna2013.jpgN.A.G. Hanna Sárgamuskotály 2013
145 g/l maradékcukor, 6,2 g/l sav, 10,5% alkohol. A gyöngyöspatai Cserepes termése, november végén szüretelve, spontán, hordóban erjesztve, erjedés után palackba fejtve és ott 3 évig érlelve. Vonzó, nem tolakodó, de szép muskotályos illat, szőlő, licsi, egzotikus jegyek, ananász, levendula. Selymes, enyhén krémes textúra, közepes koncentráció, enyhe édességhangsúly jellemzi, a hordót jóformán nem érezni. A finoman ölelő kortyban is licsi, töppedt szőlő, ananász, méz, egzotikus virágok és keleti fűszerek, gyógynövények és levendula. 7p-

disznokosargaborhazkesoiszuretsargamuskotaly2017.jpgDisznókő Sárga Borház Sárgamuskotály Késői Szüret 2017
Túlérett és töppedt szőlő, szőlőlekvár illata, halvány égetett cukros aláfestés, pici ananászkonzerv és méz jön illatban és ízben is. A korty lusta, lágy, nincs elég sav a cukor mellé, az (csak 12%) alkohol is magasnak tűnik. A muskotályos aromák nekem most kissé egysíkúnak és tolakodónak tűntek és volt bennük egy kis előrehaladott hangulat is. 4p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8815509094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása