A Borrajongó

Furmint Február 2020 - Sajtókóstoló a Kálvária Pincében

2020. február 03. 06:00 - furmintfan

Kézdy Dániel és a Furmint Február szervezői idén is készültek a borsajtó képviselőinek egy zártkörű felvezető eseménnyel a Vajdahunyadvárban megrendezésre kerülő februári kóstoló előtt. A tavalyi évhez hasonlóan ismét a budakalászi Kálvária Pincében szemléztünk különböző évjáratú furmintokat, amelyek mellé különleges olívaolajakat és népszerű pékségek kenyereit is kínálták, ráadásképpen pedig egy érdekes játékban is részt vehettünk.

ff2020elokostolo00.jpg

Tokaj-Hétszőlő Dry Furmint 2017
Az üdvözlő bor. Érett gyümölcsös, leginkább almás karakterű, pici birssel, viszonylag könnyed testtel és lazább szerkezettel. 5p

ff2020elokostolo01.jpg
A szervezők idén tehát egy kis játékkal igyekeztek izgalmasabbá tenni a vakkóstolót. Az egyik pinceág kóstolóhelyiségében hét palack - közülük négy egy-egy átlátszatlan zsákba rejtve, három felfedve - és hét, különböző dűlőkről készült fotó várt ránk. A feladat: párosítsuk össze Dancsecs Ferenc (Furmint Photo) fotóit az adott termőhelyről készült borokkal. Nem volt könnyű dolgunk.

ff2020elokostolo03.jpg
Gizella Pince Szil-völgy Furmint 2012
Ez a bor bizony alaposan összezavart, nem nagyon tudtam eldönteni, hogy honnan is jöhet, nagyjából a löszös termőhelyeket zártam ki tutira, hát, erről ennyit. :) Az érettséget is hordozó illat termálvizes, sós bukéval nyit, majd megjelennek az érett barackos, édesfűszeres, kókuszos jegyek is. Telt, jó szerkezetű bor, szép koncentrációval, mézzel, érett gyümölcsökkel, fűszerekkel, sós citrommal, a végén enyhe alkoholos fűtő hatással. Meglepően jó formát mutatott, pedig a 2012-es száraz tokaji borokról már rég lemondtam. 6p+

ff2020elokostolo04.jpg
Bott Pince Csontos Furmint 2017
Tiszta, szépen definiált illat, fehér húsú őszibarackkal, körtével, virágokkal. Elegáns, kiegyensúlyozott bort kapunk kóstolva is, finom szövésű, tartalmas és részletgazdag, remek arányokkal és intenzitással. Körte, barackfélék, édes citrusok, mandarin, vonzó fűszeresség, pici frissen hámozott narancshéj. Ezt viszont vakon is egy Bott furmintnak tippeltem, bejött. 7p

ff2020elokostolo05.jpg
Kovács Nimród Nagy Eged Furmint 2016
Ez a palack nem volt zsákba rejtve, így találgatni nem kellett, bár a pince stílusa talán úgy is felismerhetővé tette volna, már ha valaki egy egri borra is számított volna a sorban. Az illatot a hordó uralja, határozottan fűszeres, vaníliás, szegfűszeges. Jó felépítésű anyag, sok fával, de amúgy egyensúlyos arányokkal. Szegfűszeg, szegfűbors, bors, érett fehér húsú gyümölcsök. 6p

ff2020elokostolo06.jpg
Szepsy Úrágya Furmint 2006
Ez a bor szintén fel volt fedve. Többen is öregnek titulálták, szerintem nem tűnt sokkal korosabbnak, mint a kettővel utána következő, 7 évvel fiatalabb bor. Fejlett illat, kukoricával, érett sárga húsú gyümölcsökkel, mézzel, pici sütőtökkel. A korty elejét alaposan meglökik a savak, de a végére lelohadnak, kicsit kiüresedik a korty. Érett alma, sárga húsú gyümölcsök, méz, még mindig határozott hordó, enyhén kesernyésbe hajló lecsengés. 5p+

ff2020elokostolo07.jpg
Györgykovács Furmint 2014
Fura, bizonytalan illat, mintha pici illó és botrytis is bevillanna. A korty széttart, vegetális, zöldfűszeres, enyhén fémes, sós  jegyeket hordoz, sava van, de egyébként üresedik és kusza. Pontozni nem érdemes.

ff2020elokostolo08.jpg
Demeter Zoltán Boda Furmint 2013
A harmadik bor, amelyet nem vakon kaptunk. Érett illat, sárga húsú gyümölcsökkel, barackkal, mézzel, almalével, édesfűszerekkel, gyógyfüvekkel, enyhe cideres jelleggel. A korty édesbe hajlik (10 g/l a maradékcukor), kiveszett már belőle a lendület. Érett alma- és barackfélék, méz, édesfűszerek, szegfűszeg, pici kesernye a végén. Volt több vendég, aki nálam jobban szerette, szerintem már ez a bor is túl van a csúcsán. 5p+

ff2020elokostolo09.jpg
Balassa Betsek Furmint 2016
Kissé tompa, visszafogott illata kevés érett sárga húsú gyümölcsöt mutat. A közepes testet széles savak, finom krémesség fogja át, mintha kis maradékcukrot is lehetne érezni. Érett sárga húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, pici méz és édesfűszer színezi. Meglepően zárkózott most, de másba nem tudnék belekötni. 6p


A játékot követően megkóstoltunk még három száraz furmintot és egy aszút a 2016-os évjáratból.

ff2020elokostolo02.jpg
Szóló-Dorogi Projekt When Pigs Fly 2016
Kellemes illat, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, pici őszibarackkal. Jól iható, gördülékeny bor, sok fehér gyümölccsel, egy kis citrussal. 5p+

Montium Barna-dűlő Furmint 2016
Érett körte, alma, barack illata ízben édes citrusokkal és naranccsal egészül ki. Pici maradékcukor teszi még kedvesebbé, a kezdődő érési aromák sem állnak neki rosszul. Jó savak támogatják a gyümölcshangsúlyos, könnyed kortyot. 6p-

Oremus Mandolás Furmint 2016
Lassan nyílik az illata, benne zöldalma, körte, finom fűszeresség. Kóstolva remek egyensúlyt mutat, szép savakkal, a gyümölcsös jegyeket finoman támogató hordóval. 7p-

ff2020elokostolo10.jpg
Ferdinánd Pince Szent Tamás Aszú 2016
Intenzív, fejlődő illat, sok trópusi gyümölccsel, barackfélékkel, halvány fűszeres aláfestéssel. Szájban trópusi gyümölcsök ismét, mangó, maracuja, sárgabarack, pici fűszer. Koncentrált, gazdag, zamatos aszú, kissé édességhangsúlyos, főleg a korty vége felé. 7p+

 

A meghívást köszönöm a szervezőknek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2615432414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása