A Borrajongó

Furmint Február 2019 - Sajtókóstoló a Kálvária Pincében

2019. január 30. 06:00 - furmintfan

Nyakunkon a Furmint Február és az ezzel járó furmintos események, köztük a Vajdahunyad-várban, a jövő héten megrendezésre kerülő Furmint Február Nagy Kóstoló. Az már lassan hagyomány, hogy a Furmint Február alapítója, Kézdy Dániel mintegy ráhangolódásképpen, január vége táján szervez egy szűk körű kóstolót a sajtó képviselőinek. Idén sem volt ez másképp, a budakalászi Kálvária Pincében két meghívott pincészet mutatta be borait, míg a házigazda is készült néhány palackkal.

ffelokostolo01.jpg

Préselő Pincészet
A pincéről írtam már jó másfél évvel ezelőtt egy erdőbényei látogatás kapcsán, úgyhogy most csak idecitálnám az akkori rövid bemutatót. A 2013-ban alapított Préselő Borászat nevét a birtokközpontként szolgáló öreg vincellérház mélyén talált, 1905-ben készült éves présről kapta. A vendégházat is működtető borászat 8 hektárról - ebből 4,5 ha saját tulajdon - szüretel Erdőbénye környéki dűlőkről, aránylag fiatalabb 10-20 éves ültetvényekről. A szőlőtőkék 60%-a furmint, 15%-15% a hárslevelű és a sárgamuskotály aránya és van 10% kékszőlő is - cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos. A tulajdonosok, Nagy Zsolt, felesége, Mészáros Gabriella, valamint a korábban a Béresnél is megforduló Zöldi-Kovács Árpád alkotják a pincészet csapatát. A száraz és késői szüretelésű borok mellett a szortimentben habzóborral és roséval is találkozhatunk. A pince tulajdonosa, Nagy Zsolt az alkalomhoz illően furmintokkal készült, mindjárt hárommal is.

ffelokostolo02.jpg
Préselő Apukám Bora 2017
2/3-a tartályos, 1/3-a öreg hordókban töltött 3 hónapot. Az illat nagyon visszafogott, lassan nyílik ki, minimális fehér húsú gyümölcsöt sikerül kipörgetni a pohárból. Kóstolva zamatos, jól iható bort kapunk, frissítő, de nem túlzó savakkal, leheletnyi maradékcukorral. Alma, körte, őszibarack, a végén frissítő fanyarság. 6p-

Préselő Rány Furmint 2015
4 hektós zempléni hordókban erjedt és érlelődött 13 hónapig. Illatában pici gyurma, érett fehér húsú gyümölcsök. Kerek, jó egyensúlyt mutat, a hordó szépen beépült, érett fehér húsú gyümölcsöket és finom édes fűszerességet érezni ízében. 6p+

Préselő Messzelátó Furmint Késői Szüret 2016
88 g/l maradékcukor, 7,2 g/l sav, 11,5% alkohol. Illata tiszta őszibarackbefőtt. Szájban zamatos, a sav és a cukor jó egyensúlyt alakít ki, leheletnyi cseresség is érezhető benne. Őszibarackbefőtt, kevés sárgabarack, trópusi gyümölcsök és mandarin színezi. Nagyon kellemes késői szüretelésű bor. 6p

ffelokostolo04.jpg


Juliet Victor
A Juliet Victor Váradi József (a Wizzair vezérigazgatója) mádi pincészete, amely mostanában lépked ki a rivaldafénybe. Az elsőre talányosnak tűnő márkanevet, saját nevének kezdőbetűi, a nemzetközi fonetikus ábécé betűi, valamint a légi közlekedés nyelve hívtak életre: “J” mint Juliet és “V” mint Victor. A birtok Mád legnevesebb dűlőiben összesen 27 mintegy hektáron rendelkezik szőlőivel (ebből 7 hektár még telepítésre vár): Betsek, Bomboly, Holdvölgy, Király, Szent Tamás, Úrágya és Veres. A pince szőlésze, borásza Vincze Zsolt. Az első forgalmi évjárat 2016, ebből az évből a Király és a Betsek terméséből egy száraz furmint és egy édes szamorodni került palackba, 2017-ben már dűlőszelektált furmintokat is készítettek. Géró Zsuzsanna kereskedelmi igazgató és a pincét a marketing és az értékesítés terén segítő Szik Mátyás mutatta be a borokat.

ffelokostolo03.jpg
Juliet Victor Birtok Furmint 2017
Fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok és narancsvirág tűnik fel illatában. Elegáns kivitelezés, lendületes korty, élénk savak, őszibarack, édes citrusok, grapefruit, narancs, diszkrét fűszeresség. Most ígéretes, meglátjuk hogyan fejlődik. 6p+

Juliet Victor Király Furmint 2017
Illatában fűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici kakaó. Feszes és tömör, masszív szerkezetű, de nem nehézkes. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, kevés fűszer fedezhető fel ízében. Kicsit zárkózott, még idő kell neki a palackban. 6p

Juliet Victor Furmint 2016
A Betsek és a Király termése, az évjárati adottságok miatt lebontották az almasavat. Illatában fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok, őszibarack, némi citrus. Kóstolva kerek, enyhén vajas, krémes, finom savak mozgatják, a hordó szépen fűszerez a háttérből. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, a végén szép fűszeres lecsengés. 6p+

Juliet Victor Édes Szamorodni 2016
A Király és a Betsek termése ez is, 85%-a furmint, a többi hárslevelű és sárgamuskotály. Aszút idéző arányok: 161 g/l maradékcukor, 8,7 g/l sav, 11% alkohol. Illatában narancslekvár, sárga húsú és trópusi gyümölcsök, mangó, kajszibarack, maracuja, papaya. Kellően koncentrált és elegáns is, szép sav-cukor egyensúllyal. A sárga húsú és trópusi gyümölcsöket vonzó édes fűszeresség, fehér csoki és vanília öleli körül. 7p+


Kézdy Dániel régebbi évjáratú furmintokkal lepte meg a vendégeket.

ffelokostolo05.jpg

Hétszőlő Furmint 2016
Az illat eleinte kicsit redukciós, majd érett alma, fehér húsú gyümölcs és egyfajta répás jegy tűnik fel benne, illatban érett őszibarackkal és édes citrusokkal kiegészülve. Élénk savai mellett egy kevés cukor is érezhető. 4p

Szóló-Dorogi Projekt When Pigs Fly Furmint 2016
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, narancs a vezető ízjegyek. A korty gömbölyű, sima, zamatos, de a vége kicsit széttart, nem marad fókuszban, fellazul. Mások jobban szerették. 5p

Oremus Mandolás Furmint 2016
Kellemes, vonzó illat, fehér virágokkal, érett fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, minimális trópusi gyümölcsös érintéssel. Gazdag és selymes szövésű, elegáns, szépen és finoman duruzsoló lekerekedett savakkal, Sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, narancs, finom fűszeresség. 6p+

Gizella Furmint 2016
Moderált intenzitású, citrusos, fehér húsú gyümölcsös illat fogad. Korábban kifejezetten penge savai a korty elején egészen kereknek hatnak, középtájon aztán belehúznak és továbbra is nagyon élénkek, kicsit kemények is. Édes citrusok, narancs, mandarin, lime, a háttérben finom fűszeresség. 6p

Kikelet Váti Dry Furmint-Hárslevelű 2016 Magnum
70% furmint, 30% hárslevelű. Gyönyörű illat: különféle virágok, finom fűszeresség, lédús fehér húsú gyümölcsök. Elképesztően elegáns és rétegzett, finom szövésű és tartalmas. Citrusok, különböző almafélék, körte, őszibarack, mandarin, vonzó fűszeresség. Nagyon szép. 7p

Balassa Villő Mézes-Mály Furmint 2016
Kicsit lassan nyílik az illat, végül érett gyümölcsöket, sárga húsúakat, szinte málnás jegyeket és mézet mutat. Testes, krémes felszínű, széles savak támogatják. Narancs, sárga húsú gyümölcsök, vanília, édesfűszerek, pici marcipán fedezhető fel ízében. Én most úgy éreztem, hogy kicsit talán előrébb tart az útján, mint vártam, talán a túláradó, szinte késői szüreteket is felidéző jegyek miatt. 6p

Oremus Mandolás Furmint 2010
Érett, de még nem öreg, édeskés, mézes, kamillás, grillázsos, nyalókás illat. Szájban elég tartalmas, jó savak és enyhe cseresség keretezi. Az érettség már felfedezhető ízében is, a sárga húsú gyümölcsök, érett citrusok mellett méz, némi gomba és dohány is feltűnik. Korához képest jól tart, ebben a savak és a cseresség biztosan szerepet játszottak. 6p-

Árvay Köves Furmint 2009
Érett barackfélék és aszalt gyümölcsök, gomba, dohány és süteményes jegyek színezik illatát. Közepesnél teltebb, tömör maggal, mindenféle formában megjelenő barackkal, érett és aszalt gyümölcsökkel, naranccsal, pici mandulával, a végén halvány sóssággal. A csúcsán már túl van, de egészen jól érik és bőven még van benne élet. 6p-

Ferdinánd Pincészet Padi-hegy Furmint 2009
Határozottan öregedő aromatika jellemzi, pörkölt magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, gombával, aszalt paradicsommal, dohánnyal és egyfajta öreg bútoros motívummal. Szájban sem áll össze: a citromosba hajló sav ugyan még tart, de teljesen külön életet él, a bor szerkezete már széttart. 4p-

Balassa Villő Aszú 2013
Kajszibarack, trópusi gyümölcsök - mangó, maracuja, ananász -, kandírozott citrusok és gazdag fűszeresség - vanília, gyömbér, fehér csoki - komplex egyvelege, krémes, selymes textúrával, komoly intenzitással és hosszúsággal. 8p+

 

Kézdy Dánielnek és a vendég kiállítóknak köszönet a kóstolóért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514591222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása