A Borrajongó

Tokaj Magic - Balassa Mézes-mály vertikális

2020. január 22. 06:00 - furmintfan

Igazi nagyágyúval indította Ripka Gergő barátunk az új esztendő Tokaj Magic kóstolósorozatát: Balassa István Mézes-mályból készített száraz borai voltak az első "vendégek" 2020-ban a helyszínként már jól bevált Borganikában.
Gergő bevallása szerint 2008 októberében kóstolta a 2006-os Mézes-mály  Furmintot, amely egyike volt azoknak a boroknak, amelyek ráébresztették a borvidék potenciáljára és amit azóta is meghatározó mérföldkőként tart számon boros pályafutása során. Nekem a 2009-es és a 2011-es Mézes-mály volt hasonlóan óriási élmény, és a többi évjárat is sok szép pillanatot okozott, úgyhogy én is nagy érdeklődéssel vártam a borokat.

tokajmagicbalassamezesmaly1.jpg

A Mézes-mály elnevezése, története, geológiai adottságai egyaránt sok érdekességet tartogatnak. A borászat oldalán olvashatunk egy geológiai és történelmi ismertetőt a dűlőről, én most ezeket idézem:
"Talán a legérdekesebb geológiai összetételű termőhely. Felsorolni is nehéz, mi mindent tudunk találni, ha a termőtalajt alaposan megvizsgáljuk. Mind riolit vagy ennek tufásodott verziója, andezit, vagy akár dácit, illetve obszidián is fellelhető, ami arra utalhat, hogy a föld alatt komoly összetettséggel találkozhatunk. A termőtalaj sem homogén, megtalálható mind a lösz, a nyirok, de egyes foltokban nagyon kötött agyag is felbukkan, ami keveredik harmadkori vagy idősebb üledékes alkotóelemekkel."
"A történelmi Mézesmál még az Árpád-korban alakult ki. Első ismert említése 1280-ban történt egy határbejárással kapcsolatban. A következő alkalommal 1411-ben említették meg a források a történelmi Mézesmált, amikor is a tokaji Szent Anna pálos kolostor javára hagyott két nagy szőlőterületet egy tarcali nemesasszony. A középkor folyamán az említett tokaji pálosok mellett, a sajóládi pálosoknak, a lechnicei karthauziaknak, valamint tokaji és tarcali plébániáknak voltak jelentős szőlői.
A 15. század utolsó harmadában kezdett el a Mézesmál felaprózódni, és ez a folyamat a 16-18. század folyamán felgyorsult. Ebben a hosszú periódusban születtek meg olyan, ma is jól csengő szőlő illetve dűlő nevek, mint pl. az Agyag, a Barát, a Czeke, a Donáth, a Deák, Előhegy, a Henye, a Hétszőlő, a Királygát/Király Gál, a Lestár, a Mestervölgy, a Nagyszőlő, a Nagyváthy/Váti, az Óvár, a Remete, a Szarvas, a Szerémy/Szerelmi, a Szilvölgy, a Teleki, Terézia vagy a Thurzó.
A Tokaj és Tarcal között húzódó történelmi Mézesmál szőlőhegy legnyugatibb csücskét nevezik ma Mézes-málynak. Ezt 1749-ben alakíttatta ki Mária Terézia királynő utasítására Grassalkovich Antal királyi titkos tanácsos. Ezt a területet az ugyancsak Mézesmálból a 17. század elején kivált történelmi Henye Tarcal felé eső részéből alakították ki. A terület lényegében a 20. század utolsó évtizedéig előbb kincstári, majd utóbb állami kezelésben állt."

Balassa István Mézes-mályról készített furmintja 2011 óra egyben a borász kislánya, Villő nevét is viseli, elméletileg csak a különlegesen szép évjáratokban, gyakorlatilag 2011 óta eddig minden évben, amikor elkészült. A 2012-es kivételével az összes azóta készült évjáratot meg is kóstoltuk (2013-ban csak édes bor készült a dűlő terméséből, 2014 az időjárás viszontagságai miatt kimaradt). A sort a bevezetőben már említett 2006-os bor zárta, hárslevelű párjával és meglepetésként egy 2017-es édes zéta is előkerült. (Utólag vettem észre, hogy a 18-as Mézes-mály palackja a "csoportképről" lemaradt.)

tokajmagicbalassamezesmaly3.jpg(Balassa István és a Mézes-mály, a háttérben a Szent Teréz-kápolna, 2014-ben)

Balassa Villő Mézes-mály Furmint 2018
7,1 g/l sav, 7 g/l maradékcukor, 14% alkohol.
A többi borhoz képest ez még egyértelműen egy fejlődő stádiumban lévő illat, kicsit, zárt, lassabban nyílik, de már hozza azokat a meleg tónusú, érett gyümölcsös jegyeket, amit megszoktunk. Mangó, körte, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, halvány sósság finom fűszeresség a háttérben. Erőteljes, karakteres bor, széles savakkal megtámogatva, a savakkal szép egyensúlyt kialakító maradékcukorral, a korty végén picikét melegítő alkohollal. Szájban is hozza az érett gyümölcsös sárga húsú gyümölcsös jegyeket: naranccsal, barackfélékkel, körtével és egy kis trópusi színezettel. Fiatal még, de már most nagyon szép, Balassa Istvánnak eddig ez a kedvenc évjárata a borból. 7p+

Balassa Villő Mézes-mály Furmint 2017
7 g/l sav, 1,3 g/l maradékcukor, 13% alkohol.
Nagyobb hangsúlyt kap a hordó az illatban, vaníliás, édesfűszeres, süteményes jegyeket közvetít először. Az érett körtés, barackos jegyek itt kicsit halványabbak, majd idővel zsályás, kakukkfüves fűszeresség hoz csavart az illatba. Az alacsonyabb cukortartalom miatt feszesebb érzetű, mint az előző bor, a hordó hatása viszont határozottabb, kicsit érezni még a fát a végén is. Édes citrusok, narancs, kevés grapefruit, barackfélék, vanília és édesfűszerek íze érezhető. 7p

Balassa Villő Mézes-mály Furmint 2016
6,4 g/l sav, 2,3 g/l maradékcukor, 12,5% alkohol.
Az egyetlen igazán hűvösebb évből származó bor szinte kakukktojásnak tűnt a sorban, de sokaknak talán pont ezért is tetszett különösen. Az illat hozza a szokásos érett sárga húsú trópusi gyümölcsös, édes citrusos vonalat, visszafogott fűszerességgel, idővel egy engem málnás tejszínhabra emlékeztető motívummal. Szájban viszont vékonyabb, karcsúbb, mint a többi bor, van egy enyhe szárító hatása is. Citrusok, körte, őszibarack, a többi borhoz képest hűvösebb, kevésbé érett (de nem éretlen) gyümölcskarakter, pici kesernye a lezárásban. 6p

Balassa Villő Mézes-mály Furmint 2015
5,4 g/l sav, 6,5 g/l maradékcukor, 14,5% alkohol.
Vanília, porcukorral megszórt barackos piskóta, érett őszibarack, sárgabarack és trópusi gyümölcsök áradnak a pohárból. Kóstolva meleg érzetű, telt, szélesebb, kicsit lassúbb ritmusú, mint az előző tételek. A korty kerek végig van egy enyhe édeskés érzete, az alkohol is melegíti a végét. Áradó egzotikus motívumok, sok édesfűszer, sok trópusi gyümölcs, sárgabarack díszíti. 7p

Balassa Villő Mézes-mály Furmint 2011
6,1 g/l sav, 7,6 g/l maradékcukor, 15% alkohol.
Érettebb bort sugalló, aranyba hajló szín után az illat is hordoz már érettséget, de még bőven megvan benne az a hedonista bujaság, gazdagság, amiért olyan sokan csodájára jártunk ennek a bornak. Sárgabarack, mangókonzerv, sárga húsú gyümölcsök, keleti fűszerek, gyömbér, szegfűszeg, de az az egyedi málnás motívum is felbukkan, amit is régen letett érezni ebben a borban. Vastag, hömpölygősen sűrű, olajos konzinsztenciájú bor, elnyeli a széles savakat és a magas alkoholt is. Mély, gazdag ízvilág: édesre érett trópusi gyümölcsök, sok keleti és édesfűszer, megint pici málna, az egészet pedig finom édesség kíséri végig. Még mindig remek! 7p+

Balassa Mézes-mály Furmint 2006
4 g/l maradékcukor, 14,9% alkohol
Alma és trópusi gyümölcsök kompótja, vaníliakrém, érett citrusok, dió, alakulóban lévő tercier aromák határozzák meg. Széles, telt, jól indul, de a végére lelágyulnak a savaknak, kicsit kiürül a bor, miközben befűt az alkohol és kesernyésbe fordul a lecsengés. A zenitjén már túljutott, de még nem temetném el. 5p

Balassa Mézes-mály Hárslevelű 2006
6,4 g/l sav, 1,3 g/l maradékcukor, 14,3% alkohol.
Édesfűszeres, érett sárga húsú gyümölcsös, linzeres jegyek, ízben még egy kis narancs, majd pici dohány. Szájban lágy, széles, kicsit szét is terül a korty, pici alkohol és némi kesernye itt is feltűnik, de a hárs kifejezőbb aromatikája miatt ez a bor jobban tetszett, mint furmint párja. 5p+

tokajmagicbalassamezesmaly2.jpg
Balassa Mézes-mály Zéta Késői Szüret 2017
263 g/l maradékcukor, 9% alkohol.
Az illat egy kész trópusi gyümölcs-koktél, a mangótól, a maracujáig, a papayáig van itt minden, mellettük felezett őszibarackbefőtt még a meghatározó. Sűrű, krémes, tömény korty, rengeteg trópusi gyümölccsel, sárgabarackkal, felezett őszibarackbefőttel, leheletnyi vaníliával. Intenzitása kétségtelen, de ennyi cukorral nem bír el a sav, így az egyensúly egyértelműen az édesség irányába borul. 7p-


A kísérő fogások Pancsovay Zitától:
Répa, humusz, koriander-pesto
Pastrami
Csokis desszert fehércsokoládés mascarpone krémmel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1015412642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása