Itt az aktuális magyar egyveleg, egyben az utolsó ebben az évben. Van benne minden pezsgőtől az édesig, ami csak szembejött szeptembertől decemberig, és nem szerepelt más írás keretein belül. Mivel idén úgy alakult, hogy a Budavári Borfesztiválon is csak rövid időt töltöttem, így az ott kóstolt borokat is ide gyűjtöttem ki, külön megemlékezésnek nem láttam értelmét.
Pezsgő
Bujdosó Brut Rosé Méthode Traditonnelle
Érdekes házasítás: királyleányka és pinot noir. Könnyű, jól iható, finom habzású pezsgő, szamóca, cseresznye, alma és egy kevés szőlő ízével. 5p+
Kemendy Chardonnay Brut Nature
Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, ízben enyhe édességérzet. A buborékok aprók, de kicsit gyorsan eltűnnek. Korrekt, de nem emlékezetes. 4p
Brebis Chardonnay Brut 2015
Érett, sőt, már barnuló alma, zavaros illat és íz, nagy buborékok, kusza korty. Sehogy nem áll össze. 2p
Brebis Furmint Brut Nature
Aránylag neutrális, leginkább fehér húsú gyümölcsök, leginkább alma azonosítható ízében, a buborékok aránylag nagyobbak, savai feszesek, száraz, finoman fanyar. 4p
Kreinbacher Rosé Brut
Piros bogyós gyümölcsök vezetik, friss, epres, cseresznyés, autolízises jegyek alig vannak benne. Lendületes korty, finom textúra, apró és tartós buborékok. 6p
Hungária Extra Dry
Fehér húsú gyümölcsök, főleg alma, másodsorban citrusok jelennek meg illatban és ízben. A kortyban leheletnyi édesség, pici, közepesen tartós buborékok. 4p+
Hungária Grande Cuvée Brut
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, zöld őszibarack, pici citrusosság. Szárazabb, feszesebb korty az Extra Dry után, hasonló buborékszerkezet, kezdődő érlelési jegyek. 5p
Fehér
Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2015
Illatban sok édesfűszer, vanília, kókusz, pici füst, körte, alma, idővel egy kevés fehér virág. Izmos testű, széles savai a korty második felében dübörögnek igazán, a kortyban még enyhe cseresség és egy a finisben enyhén melegítő alkohol érezhető. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, fűszerek, kókusz, vanília. 6p
Váli Kéknyelű 2018
Moderált intenzitású illat, enyhe sóssággal, almával. A korty feszes, szikár, robosztus savakra épít, monolitikus, tömör maggal. Most kicsit zárkózott, kevés gyümölcsöt kínál, enyhén sós, egyelőre inkább amolyan "szerkezetbor", de még nagyon fiatal. 5p+
Világi Winery Zöldveltelini 2018
Kellemes, fehér húsú gyümölcsös (körte, őszibarack), citrusos illat- és ízjegyeket közvetít. Friss, lendületes, arányos, pont jó savakkal, zamatos korttyal. 6p-
Világi Winery Zöldveltelini Terroir Selection 2018
Illatban édesfűszerek, mögöttük fehér húsú gyümölcsök és egy érdekes kapros motívum. Szájban pici vajasság, jól kitöltött korty, azt kellően támogató sav, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek. 6p-
Világ Winery Chardonnay 2017
Virágok, fűszerek, fehér húsú gyümölcsök elegyednek illatában, a hordó nem túl hangsúlyos. Közepes testét lendületes savak és jól adagolt hordó keretezik, ízében édes citrusok, körte, fűszerek, finom krémességgel kibélelve. 6p
Sauska Birsalmás Furmint 2015
Határozott hordó jön illatban, édesfűszerek vezetnek, az alma, fehér húsú gyümölcsök kicsit háttérbe szorulnak. A masszív testet széles savak veszik hátukra, az alkohol enyhén emelkedett, a hordó szájban is meghatározó szerephez jut. A gazdag fűszeresség mellett körte, birsalma, alma íze érezhető még. 6p
Bujdosó Cirkáló 2017
Olaszrizling és rajnai rizling. Őszibarackos, fehér húsú gyümölcsös, édes almás aromatika, illatban inkább a barack, ízben inkább az alma vezet. A korty kerek, savai szélesek, ízben intenzívebb a bor, mint illatban. 5p
Zsirai Középhegy Furmint 2017
Körte és fehér húsú gyümölcsök illatban, mellettük narancs és érett citrusok ízben. Markáns, kissé szikár hatást kelt, a hordót még nem ette meg teljesen, enyhe cseresség is érezhető szájban. 6p-
Dobogó Betsek Furmint 2017
Fehér húsú gyümölcsös, fűszeres jegyeket érezni illatában, míg ízben határozottan citrusos, a háttérben zöldalmával és egy kis fűszerrel. Nagyon feszes, egyenes, penge savak vezetik, kicsit még savhangsúlyos is, érdemes lesz érlelni a palackban. 6p-
Thummerer Egri Csillag 2018
Tramini, zenit, királyleányka és sauvignon blanc. Virágos, szőlős, enyhén traubis illat, leginkább talán a királyleányka tűnik ki a fajták közül. Könnyű testét ropogós savak repítik, ízében citrusok, szőlő, fehér húsú gyümölcsök. 4p+
Gál Lajos Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2016
A fele olaszrizling, a másik fele leányka, hárslevelű és muscat ottonel. Édesfűszerekkel nyit az illat, egy kis puncs és kókusz is feltűnik, majd érkeznek a virágos, érett gyümölcsös jegyek is. A korty jól kitöltött, elég masszív, picikét még cseres, kerek savakkal, erős közepes test mellett. Körte és édesfűszerek a vezető ízjegyek, narancs, citrusok, pici marcipán és mandula kíséretében. 6p
Kreinbacher Nagy-Somlói 2018
Olaszrizling, furmint, hárslevelű, tramini, chardonnay és szürkebarát. Az illat aránylag visszafogott, benne fehér húsú gyümölcsök, citrusok, sós, köves, mandulás villanások. A közepesnél könnyedebb test arányos, a hordó alig érezhető, savai jól mozgatják. Meglepően zamatos és összetett: citrusok, körte, őszibarack, fűszerek, mandula, pici só és idővel gyógynövények jelennek meg ízében. 5p+
Pátzay Rizling 2018
Olaszrizling és rajnai rizling. Visszafogott fehér és zöld gyümölcsök, zöldalma, zöld héjú őszibarack és kevés mandula a díszítő jegyek. A korty kicsit lágya és viszonylag hamar vége, a test könnyű. Feltehetően az évjárat hatása is, de a 2017-es jobban bejött. 4p
Kikelet Hárslevelű 2016
Édesfűszerek, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, halvány sósság, pici hordós jegy érezhető orrban. Kóstolva a feszes savak viszik hátukon a lineáris vonalvezetésű bort, a hordó megbújik a háttérben. Ízben citrusok, lime, zöldalma, őszibarack vezetnek, halvány süteményes jegyek kíséretében. 6p
Szent Tamás Pincészet Mád Furmint 2015 Magnum
Nyitáskor van egy kis füstös érzete, holott hordót nem látott, de ez átadja a helyét az érett citrusos, citrushéjas jegyeknek, egy kis palackbukéval a háttrében. A bor máig nagyon élő, kicsit szikár, feszes savai remekül működnek. Citrusok, almafélék dominálnak hosszan tartó ízében, halvány fűszerességgel a korty végén. 6p
Szeremley Rizling 2017
Olaszrizling és rajnai rizling. Fehér virágok, pici kamillatea, fehér húsú őszibarack színezik a nem különösebben intenzív, de kellemes illatot. A vártnál feszesebbek a savak, a test közepesnél könnyedebb. Citrusok, alma, őszibarack a vezető ízjegyek, a korty második felében megjelennek már a palackérés jegyei. 5p
Bott Frigyes Super Granum 2015
Aranyba hajló szín, szépen érett, rétegzett illat, különféle sárga húsú gyümölcsökkel, barackfélékkel, kevés aszalt gyümölccsel. Kóstolva betölti a száj minden szegletét, testes, de jók az arányai, krémes, vastag, leheletnyit édeskés és cseres is. Sárgabarack, mangó, sárga húsú őszibarack, narancs, zöldfűszerek, halvány sósság tölti ki a hosszúra nyúló kortyot. 7p+
Carpinus Lapis Furmint 2018
Fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, mandarin, őszibarack, körte és pici ananász jellemzi az aromatikát. A korty puha, sima érzetű, savai inkább lágyak, kicsit hamar kiürül a korty. 5p+
Bökő Dávid Füred Chardonnay 2018
Tiszta és intenzív illat virágokkal, friss almával, pici ananásszal és banánnal. Könnyű, üde korty, jó savakkal, leheletnyi krémességgel, az illat zamatos gyümölcseivel, halvány gyógynövényes, édes citrusos, vaníliakrémes aláfestéssel. 5p
Etyeki Kúria Mérész Sándor Project Wild Fermentation Sauvignon Blanc 2018
Az illat összetett, fajtajelleges, de nem túl harsogó: citrusok, egres, fehér őszibarack, pici tv paprika és bodza. Szájban a lendületes savakkal együtt is kerek, finom a bor textúrája, az intenzitás végig kiegyensúlyozott, de nem harsány. Citrusok, zöldalma, fehér húsú őszibarack, tv paprika, grapefruit, lime és zöldfűszerek. 6p
Levente Pince Irsai Olivér 2016
Az illat jóval kifinomultabb, mint egy átlag irsaié, mintha több illatos fajtát ötvözne: szőlő, szőlővirág, rózsavíz, citromhéj, keleti fűszerek, idővel méz. Kóstolva lendületes, tartalmas, jó egyensúllyal, az illatban megismert aromákkal szépen díszítve. 6p-
Dereszla Tokaj Dry 2017
Trópusi gyümölcsök, érett őszibarack, körte, édes citrusok a fő díszítő jegyek. Szájban fürge savak repítik, finom tapintású és zamatos, jó arányokkal. 6p-
GAPA Furmint 2018
Illatban először a hordó édeskés fűszeressége tűnnek fel, kókusszal karöltve, majd fehér húsú gyümölcsök - körte, alma, birsalma - jelennek meg, egy kis gyógynövényes, kamillás aláfestéssel. Kóstolva lendületes savakra épít és egyelőre még kicsit az előtérben van a hordó, amely a citrusos, fehér húsú gyümölcsös ízjegyek mellett édeskés fűszerességet és kókuszt visz a kortyba, amely mandulás lecsengéssel zárul. 5p
GAPA Félszáraz Furmint 2017
Nyílt, kedves illat: sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, őszibarack, körte, fehér virágok, és egy kis citromos tea. A hordó jelenléte itt visszafogottabb és inkább mandulás, süteményes, halványan puncsos jegyekkel képviselteti magát. Szájban a feszes savak és a kevés maradékcukor játéka tesz izgalmassá a bort. Őszibarack, körte, édes citrusok és leheletnyi vanília díszítik szájban. 5p+
Alana Tokaj Hárslevelű Dry 2005
Érett illat: grillázs, aszalt gyümölcsök, pici virág, lámpaolaj, leheletnyi füst és mintha egy kis botrytis is cseppent volna bele. Olajos textúra, széles savak, off-dry érzetű korty, leheletnyi cseresség, picit fűtő alkohol a végén. Érett, de nem öreg, áll, mint a cövek. Ízben is aszalványok, pici édesfűszer, tercier aromák határozzák meg, de még bőven élvezetes. 6p
Hetényi Cirdfandli 2017
Enyhe fülledtséggel nyit, majd kis pörkölési aroma érezhető, de ahogy szellőzik, érett fehér húsú gyümölcsös, virágos, mézes jegyek kerülnek előtérbe. Kerek, selymes érzetű, a sav elterül, inkább széles, mint magas, de a bor nem válik lomhává. Sárga alma, méz, narancs, virágos jegyek jellemzik ízvilágát. 5p
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hemina 2018
80% chardonnay, 15% viognier, 5% sauvignon blanc. Érett fehér húsú gyümölcsök, halvány trópusi gyümölcsös színezet (ananász), vajas, seprős jegyek és édes fűszeresség elegyedik a bor illatában és ízében. A finoman krémes bort jól dolgozó savak támogatják, a hordó szépen kiegészíti a gyümölcsöket, az alkohol csak picikét melenget. 6p
Rosé
Kőhegybor Rozy 2018
Pinot noir rosé. Friss, üde, virágos, szamócás, cseresznyés illat, szájban leheletnyi édesség, könnyed test. 4p
Martinus Rosé 2018
Tagyon-hegyi kékfrankosból készült. Illatban szamóca, cseresznye, halvány tutti-fruttis édesség. Szájban könnyű, arányos, ismét szamócával és cseresznyével, minimális édességérzettel. 4p
Ruppert Rosé 2018
Kékfrankos, merlot és pinot noir. Diszkrét, szamócás, őszibarackos illat- és ízvilág. Szerkezete egységes, finom szövésű, közepes intenzitású a korty, piros bogyós gyümölcsökkel, művi jelleg nélkül. 5p
Vörös
Sauska Birs Pinot Noir 2016
Pinot noir a mádi Birsalmás dűlőből. Édesfűszerek, érett piros bogyós gyümölcsök érkeznek illatában, és szájban is erre rímel. A közepes testhez jó savakat és minőségi hordót kapunk, a gyümölcsök is ki tudnak bontakozni. 6p
Thummerer Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2015
Kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah és kadarka. Meleg hangulat, erdei gyümölcsök, meggy, szilva, finom fűszeresség jellemzi. Arányos, lekerekedett, jó egyensúlya van, a sav és a tannin integrált, textúrája bársonyos. 6p
Bodri Kékfrankos 2018
Piros ribizli, meggy, leheletnyi fűszer színezi illatát. Szájban könnyed, gurulós, kellően élénk savakkal, meggyes, piros ribizlis ízvilággal, halvány fűszerességgel. 4p+
Lelovits Syrah 2015
Illatban erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, kis fűszer. Élei lekerekedtek, közepes test, sima tapintású, gömbölyded savak és finomszemcsés tannin jellemzi a szerkezetet. Ízét tekintve nem különösebben intenzív, főleg fekete bogyós gyümölcsök, másodsorban fűszerek, kezdődő palackérési jegyek fedezhetőek fel. 6p-
St. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2012
Komplex illat: érett és porrá aszalt erdei gyümölcsök, tejszín, pici fűszerpaprika, fűszerek, másnap málnadzsem, erdei gyümölcsök, szilva. A masszív, robosztus testet feszes savak tartják, a tannin szépen beépült. Sok fűszer, sötétebb erdei gyümölcsök, kökény, málna. Másnapra csak jobb lett. 7p-
Bakonyi Kékfrankos 2017
Meleg érzetű illat piros bogyós gyümölcsökkel, pici bőrösséggel. Kóstolva egyszerű, de jó ivású, lédús, szinte tanninmentes, szellős, meggyes, savanykás gyümölcsök ízével. 4p
Dominium Authentica Syrah 2015
Illatában először pici füst és bőr, majd érett erdei gyümölcsök (áfonya, szeder, ribizli), édesfűszerek, kevés capuccino, minimális kék virág. A közepesnél valamivel karcsúbb testhez kifejezetten élénk savakat és kevés finomszemcsés tannint kapunk. Érett erdei gyümölcsök, fűszerek, pici bors díszítik a bort. A sav sokáig kitart, az ízek viszont hamarabb kifutnak. 5p+
Zelna Zweigelt 2017
Érett meggy, kis erdei gyümölcs, enyhe földesség érezhető illatban, ízben ehhez kék áfonya és szilva társul. Nagyon könnyű a test, a tannin alig érezhető, a savak viszik a prímet, az íze viszont tarthatna tovább is. 5p
Nádas Borműhely Műhelytitok 2015
50% syrah, 40% cabernet sauvignon, 10% pinot noir. Érett piros bogyós gyümölcsök és zöldfűszerek, szamóca és cseresznye illatban és ízben egyaránt, a kortyban minimális édesfűszerrel. Közepesnél könnyebb, lazább szerkezetű, hűvös hangulatú bor. 5p
Iványi Zsófia Kékfrankos 2015
Érdekes egyveleget hoz az illata: érett meggy, fekete bogyós gyümölcsök, meggylikőr, kökény, fenyőtű és sült cékla. Kóstolva markáns, karakteres bort kapunk, finomszemcsés tanninnal, fanyar fekete bogyósok ízével, kökénnyel, áfonyával, fekete ribizlivel. 5p+
Losonci Pinot Noir 2016
Csipkebogyó, ribizli, zöldfűszerek, cseresznye, pici érési aroma érezhető illartban és ízben is. A korty jól tart, a savak szépen dolgoznak, könnyed, jól iható. 5p
Édes
Zsirai Fordítás 2016
70 g/l maradékcukor, 8,5 g/l sav. Illatban klasszikus felezett őszibarackbefőtt, inkább töppedt, mint botrytises karakterű a bor. Kóstolva meglepően könnyed, jól iható, finoman cseres, ízében őszibarackbefőtt, narancs, kis édesfűszer, marcipán. 6p-
Zsirai Aszú 2016
Érett, régebbi stílusú aszúkra hajó illat: birsalma, dió, sárgabarackbefőtt, ízben naranccsal, narancshéjjal, édes citrusokkal kiegészülve. A koncentrált mag és a komoly savak jól ellensúlyozzák a cukortartalmat. 7p-
Carpinus Late Harvest 2017
Légiesen könnyű, törékeny, laza szövésű késői szüretelésű bor, zamatos és jól iható. Friss trópusi gyümölcsök, ananász, mangó, körte és őszibarack illatban és ízben egyaránt. 6p
GAPA Késői Szüretelésű Furmint 2018
Vilmoskörte, töppedt szőlő, trópusi gyümölcsök, vanília és selyemcukor illata árad a pohárból. Intenzív ízekkel és a jó savakkal nyit a szájban, ízében vilmoskörte, barackfélék és egy kis narancshéj. Jól iható, könnyed édes bor, gyorsan kéri a következő kortyot. 5p+
GAPA Késői Szüretelésű Hárslevelű 2017
Sárga húsú és trópusi gyümölcsök, mangó, kajszibarack, sárga húsú őszibarack, mandarin illata és íze dominál a borban. A cukortartalmat frissítő savak ellensúlyozzák, a korty gördülékeny, zamatos. Könnyed, finom édes bor a későn szüretelt hárslevelű kedves, behízelgő aromáival. 6p-
Patricius Katinka Késői Szüret 2017
Trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő, sárga húsú gyümölcsök, halvány muskotályos aroma színezi. Kóstolva a sav-cukor egyensúly megvan, jól iható, de meglepően tartalmas a bor. 6p
Patricius 5 Puttonyos Aszú 2016
Édesfűszerek, majd trópusi gyümölcsök, őszibarackbefőtt, sárgabarack határozzák meg illatát és ízét. A hordó még kicsit az előtérben van, de gazdag gyümölcsösséget és élénk savakat kapunk mellé, amelyek a cukrot is szépen ellensúlyozzák. Nagyon fiatal még. 7p