A Borrajongó

TR Művek a Fill the Winebox-ban

2019. november 04. 06:00 - furmintfan

A Fill the Winebox borbárja egyre gyakrabban ad helyt kóstolóknak és a magyar kínálat kibővítésével, hazai pincészetek is eljönnek megmutatni boraikat. Október utolsó hetében a tállyai TR Művek érkezett, hogy több évjárat borai segítségével bemutassák a pince eddigi életútját. A TR a Tállyai Radikálisok rövidítése, a pincészetet pedig három jóbarát alapította meg 2012 végén, én pedig itt írtam róluk bővebben egy korábbi vertikális kóstoló apropóján. A 2013-as év óta készítenek borokat, a területek Tállyán, a birtokközpont Mádon van, a csapattagok - a borok útját helyben egyengető borászt leszámítva - budapestiek, de sok időt töltenek a borvidéken.
Kada Anikó és Uliczki Dénes mutatta be a borokat a "Box" közönségének.

trmuvekftwb2.jpg

A TR Művek jelenleg 3,8 hektárról készíti borait a tállyai Palota-dűlőből. További 3,8 hektár vár betelepítésre a szintén tállyai Sipos-dűlőben, 0,3 ha-t pedig tavasszal telepítettek el. A szőlőben kezdettől nem használnak gyomirtót, 2019-től pedig teljesen bioművelésre álltak át.
A szortiment végtelenül letisztult és egyszerű: van egy száraz bor, egy késői szüretelésű bor, és - ha az évjárat lehetőséget ad rá - egy édes szamorodni és esetleg egy aszú. 2015 előtt párhuzamosan készült külön furmint és hárslevelű is a pincénél, de 2015 óta a hárslevelű mindig az édes borokba került. 2018-tól viszont az eddigi 100% furmint helyett a száraz bor Tokaj Dry néven a két fő fajta házasításából áll.
A TR Furmint egész fürtös préseléssel készül, tartályban erjed, majd kb. 30%-a kerül hordóba 3-4 hónapra és igyekeznek piacra dobás előtt kicsit palackban is érlelni. A borászat elsősorban 300 literes medium pörkölésű Kádár Hungary hordókat használ, 2016-tól egy 500 literes hordót is használnak, és 2017-ben új hordók is szerepet kaptak mind a száraz, mind a késői szüretelésű bor esetében.
A TR Édes szintén egész fürtös préseléssel készül, tartályos erjesztés után hordóban érlelődik. Cél, hogy egy botrytis-mentes, 50-80 g/l cukortartalmú, könnyed, élvezetes bor kerüljön a palackba, amelyet sokféle ételhez - nem csak desszertekhez - lehet párosítani és akár egy üveggel is meg lehet inni belőle. Saját bevallásuk szerint ezt a tételt tekintik a pince legfontosabb borának.
Aszú még nem került forgalomba a pincétől, de szamorodni már igen, két évjáratból is. Érdekes, hogy mind a 2013-as, mind a 2014-es szamorodni tulajdonképpen aszúként készült, de végül szamorodnira kérték a minősítést. 2017-ből már lesz aszú és szamorodni is a pincénél. A szamorodnikhoz csak új hordókat használtak.
Nem ijednek meg azért a kísérletezéstől sem a TR Műveknél, egy ilyen kísérlet eredménye lett a bevezető tétel is, egy pétillant naturel, amely forgalomba ugyan sosem került, de mi most megkóstolhattuk.

trmuvekftwb1.jpg(Uliczki Dénes és Kada Anikó)

TR Unlabelled Pét-Nat 2015
Az alapanyag furmint és hárslevelű. A pét-nat, az ún. methode ancestral, azaz ősi módszer szerint készül, melynek keretében a bort még azelőtt lepalackozzák, hogy az erjedés befejeződne. Az erjedés során a must természetes cukortartalmának alkohollá alakulása során melléktermékeként megjelenő CO2 buborékok formájában a borban marad és azzal együtt a palackba kerül. A hagyományos palackban erjedt pezsgőktől eltérően a pét-nat-okat jellemzően nem degorzsálják, így az erjedés közben kialakuló üledékanyagokkal a palackban kerülnek forgalomba.
Első nekifutásra picikét szúrós az illata, majd alma és kis krémesség is érezhető. Szájban is megvan a buborékok miatti enyhe szúrósság és a krémesség kettős érzete. Alma, körte, citrusok adják az aromákat, enyhe élesztősség mellett. 5p

trmuvekftwb0.jpg
TR Furmint 2015
Már van egy kis érettség illatban, sárga alma, sárga szilva, birs érezhető. Tömör magra épül a bor, a savak is jól megtartják, az alkohol viszont kicsit magas. A gyümölcsök frissessége már kicsit megkopott, érett alma, birs, citrusok és pörkölt magvas jegyek jellemzik a bor ízét, kissé kesernyés finissel. 5p

TR Furmint 2016
Az illat itt is hasonló - sárga alma, körte, sárga szilva -, de valamivel frissebb és hűvösebb érzetű. A feszes savak mellé 8 g/l maradékcukor társul, egyfajta riesling-es egyensúlyt kialakítva (egyébként ez is volt a cél), persze a furmint keményebb savaival. A maradékcukor gömbölyít egy kicsit a testen, így a bor nem is tűnik annyira szikárnak. Ízében citrusok, lime, alma, zöld és fehér őszibarack fedezhetőek fel. 5p+

TR Furmint 2017
Fiatalosabb, üdébb illat, fehér virágokkal, friss körtével, őszibarackkal, almával, pici zöldfűszerrel, halvány édesfűszeres aláfestéssel. Lendületes sav és jól adagolt hordó keretezi a közepes testet, a kb. 7 g/l maradékcukor egy kis kedvességet, a batonnage minimális krémességet kölcsönöz a bornak. Fehér húsú őszibarack, körte, citrusok, zöldalma, halvány édesfűszeres, vaníliás jegyek. A pince eddigi legjobb száraz bora. 6p

trmuvekftwb3.jpg
TR Édes 2017
74 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav, 12% alkohol. Édes körte, egzotikus gyümölcsök, licsi, töppedt szőlő, ananász jellemzi az aromatikát, egy gömbrágós, tutti-fruttis vonallal együtt. Kóstolva a vártnál koncentráltabb anyagot rejt, de még mindig a könnyedebb édes boros vonalon mozog. Jól iható, gyümölcsös, édessége nem túlzó. 6p-

TR Édes 2016
63 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 12% alkohol. Hűvösebb és moderáltabb intenzitású az illat: virágok, körte, őszibarack, pici édesfűszer. Kecsesebb, könnyedebb, szellősebb az előző bor után, lazább szövésű és visszafogottabb intenzitású, az édesség még kevésbé tűnik fel. Ízben édes citrusok és fehér húsú gyümölcsök, mandarin, hintésnyi édesfűszer. 5p+

TR Édes 2013
64 g/l maradékcukor, 6,5 g/l sav, 12% alkohol. A palackérés kifejezetten izgalmassá tette, egyedi fűszeresség, citromkrém, érett gyümölcsök, keleti fűszerek, minimális gomba és grillázs elegyedik illatában. Ízben egy kis őszibarackbefőtt és sárgabarack is csatlakozik. Elegáns, érdekes bor, jó egyensúllyal, egyedi ízekkel. 6p

TR Szamorodni 2014
126 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 12% alkohol. Klasszikus illatjegyek: sárgabarack, felezett őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, talán leheletnyi illó. Kóstolva jó koncentrációt és egyensúlyt mutat, nem billen sem a sav, sem a cukor felé. Ízében szintúgy megjelenik a sárgabarack, felezett őszibarackbefőtt, édes citrusok, narancs, vanília és narancshéj társaságában. 7p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2715272484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása