A Borrajongó

Rioja kóstoló a Vino Castillo-ban

2019. október 25. 06:00 - furmintfan

Rioja minden bizonnyal Spanyolország legismertebb borvidéke, amely 1991-ben elsőként kapta meg a kiemelt DOCa besorolást. A tartomány egyébként az Ebro egyik mellékfolyójáról (Rio Oja) kapta a nevét. Rioja területe mintegy 63 500 hektár, és borvidék  három részre osztható: Rioja Alta a borvidék nyugati része, az Ebro-tól délre, ahol már az Atlanti-óceán is befolyásolja a klímát, így az itt hűvösebb. A talaj vasas-agyagos, az Ebro partvidékén pedig hordalékos. Rioja Alavesa a borvidék északi részén, az Ebro északi partján húzódik végig, itt az időjárás viszonylag hűvös és csapadékos, a talaj mészköves. A legnagyobb kiterjedésű rész Rioja Baja, azaz 2018-tól Rioja Oriental, amely alacsonyabban fekszik és itt a legmelegebb az átlaghőmérséklet, ennek megfelelően a szüret is korábban lezajlik, a talaj pedig meglehetősen változatos, leginkább agyagos-mészköves, de vasban gazdag és kavicsos részek is előfordulnak.
A legjellemzőbb szőlőfajta a tempranillo, amelyet a garnacha követ, ezen kívül találunk még graciano-t és mazuelo-t, valamint elvétve bordeaux-i fajtákat. A kb. 10%-nyi fehér szőlőfajtákat elsősorban a viura (macabeo) képviseli. A Rioja megjelölésű vörösborok sokáig négy szőlőt (garnacha-t, graciano-t, mazuelo-t és tempranillo-t) tartalmazhattak, 2009-től három további fajta is felkerült a listára: maturana tinta, a maturana parda és a monastrell (ami elméletileg nem azonos a Jumilla-ban ismert monastrell-lel).
A Rioja megjelöléssel palackozott fehér borok a régi szabályozás szerint legalább 51%-ban viura-ból álltak, helyi fajták közül kerülhetett még bele malvasia, garnacha blanca, tempranillo blanco, turruntés de Rioja, maturana blanca és legfeljebb 49% lehetett a három engedélyezett nemzetközi fajta - chardonnay, sauvignon blanc, verdejo - aránya. A borokat az előírt érlelés hossza szerint kategorizálták, Joven, Crianza, Reserva, Gran Reserva kategóriákba. A 2017-ben bevezetett új előírás a Joven kategóriát Genérico-ra cserélte, a Reserva és Gran Reserva borok esetében módosította az érlelés szabályait, valamint - bizonyos kritériumok mentén - lehetővé tette a dűlőszelekció feltüntetését a borokon. Bevezették a Espumosos de Calidad de Rioja kategóriát a pezsgőkre, amelyeknél a Crianza és a Reserva felett a Gran Anada a legmagasabb minőségi fokozat. A Rioja Blanco fehérborok esetében megengedetté vált a fajtaborok palackozása, a Rioja Rosado (rosé) esetében pedig a nemzetközi trendet követve a kötelező színárnyalat meghatározása terén tettek engedményeket a halványabb rosé-k irányába. (Részletesebben itt lehet olvasni az új szabályozásról).

vinocastillorioja1.jpg
A Vino Castillo kóstolóján fehérbortól az érlelt vörösig kóstoltunk összesen 8 bort.

vinocastillorioja2.jpg
Bodegas Faustino V. Blanco 2017
90% viura, 10% chardonnay. Illatban érett alma, fehér húsú gyümölcsök, enyhe krémesség érezhető. Kóstolva arányos, a viszonylag lágyabb karakterű sav pont jól megtartja a bort, inkább a korty vége felé haladva véteti észre magát. Ízben közepes intenzitású, enyhén krémes, szintén alma a vezető motívum. Nem túl bonyolult, de nagyon profi módon elkészített bor. 5p (2600 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Franco Espanolas Bordón Rosado 2018
Garnacha tinta és viura, tehát fehérbor is van a házasításban. Színe világosabb lazacos, narancsos, küllemre is sűrűbb rosénak tűnik. Narancs, őszibarack, narancsvirág, kevés érett szamóca adják az aromákat. A korty rosé-szinten elég telt, vastag és finoman krémes, így egészen borszerű élményt ad. 5p+ (2690 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Campillo El Nino de Campillo 2017
90% tempranillo, 10% graciano, 7 hónapos hordós érlelés. Frissre, gyümölcsösre hangolt bor, a hordó teljesen a háttérben marad. Illatban meggy, erdei gyümölcsök, halvány fűszeresség és egészen minimális animalitás érezhető. A test éppen közepes, a korty jó felépítésű és intenzitású, abszolút gyümölcshangsúlyos, az alkohol melegít kicsit a finisben. Belépő borhoz képest tartalmas és zamatos cucc, szerettem. 6p- (2800 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Lan Crianza 2015
90% tempranillo, 10% mazuelo. Az illat intenzív, az érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye mellett édesfűszerek, kókusz, vanília, pici virág és rumos szilva érezhető benne. A közepes testhez jó egyensúly járul, a savak lendületesek, a hordó határozott, de profi és jól adagolt (szerintem), szépen öleli körül az érett gyümölcsöket. Remek vétel! 6p (3490 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Lan D-12 Crianza 2015
Tempranillo és mazuelo ez is. Mélyebb, koncentráltabb illat, érett meggyel, fekete cseresznyével, szilvával, erdei gyümölcsökkel, édesfűszerekkel. Koncentráltabb, mint az előző bor, a korty valamivel krémesebb, teltebb érzetű, remek sav és érett tannin támogatja. Szájban remek intenzitást nyújt, meleg érzetű, visszaidézi az illat gyümölcseit és fűszereit, pici étcsokival. 7p- (6290 Ft - Vino Castillo)

Baron de Ley Reserva 2014
Érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye és szilva határozzák meg az aromatikát, némi édesfűszerrel, ízben pici csokival. Vékonyabb, mint az előző bor, koncentrációban és intenzitásban is van egy kis visszalépés. Savai nagyon feszesek, eleinte elég hangsúlyosak, a korty végén az alkohol melegít kicsit. 6p (4260 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Campillo Reserva Selecta 2008
Tempranillo. Mély, kortalan illat: érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, meggy, pici édesfűszer, kávé és szárított virág. Közepes testű, de koncentrált, tömör maggal, remekül használt hordó, finomszemcsés tannin, jó sav keretezi. A korty húsos, jól kitöltött, már nem kirobbanóan gyümölcsös, de komplex, érett fekete bogyósokkal, fűszerekkel, minimális balzsamecettel és kávéval. 7p+ (6900 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Manzanos Siglo Reserva 2014
Tempranillo és garnacha. Talán a garnacha tehet róla, mindenesetre karakterében eléggé elüt a sor többi vörösborától. A gyümölcsöket inkább a piros bogyós fajták képviselik, a fűszeresség intenzív, az egész bor enyhén édeskés érzetű, savai lágyabb tapintásúak, lazább szövésű, könnyedebb, mint a sor legtöbb vörösbora. Édesre érett szamóca, málna, vanília, édesfűszerek adják az aromákat. 7p- (7990 Ft - Vino Castillo)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615234628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kusuma 2019.10.31. 15:38:54

Kis pontosítás: Rioja Baja 2018 áprilisától Rioja Oriental néven fut.
süti beállítások módosítása