A Borrajongó

8 borászat őszi kóstolója a My Wine Bar-ban

2019. október 23. 06:00 - furmintfan

Tavaly októberhez hasonlóan az Artizan borkereskedés idén is tartott egy kóstolót 8 borász részvételével az Arany János utcai My Wine Borbárban. A szakmai kóstoló délután kezdődött, a nagyközönség részére nyitott kóstoló csak este, és némelyik meghívott borász némileg eltérő tételekkel készült a két "félidőre". Én a szakmai szakasz vége felé tudtam beesni és maradtam az esti etap elejére, így viszont szinte mindent meg tudtam kóstolni, amit a meghívott kiállítók aznap kibontottak, és igyekeztem a beszélgetés mellett egy kicsit jegyzetelni is. 

mywine41774661_980085812164166_135368328263761920_o.jpg

Abc-sorrendben jönnek a pincék, majd végül egy kis válogatás az Artizan további kínálatából.

mywine201910_06.jpg
Az Attila Wines-tól soha nem kóstoltam még ennyi bort egyszerre, ugyanis Vámos Attila két teljesen eltérő borsort hozott a délutáni szakmai, és a nyilvános esti kóstolóra, de mindkét sort végig tudtam nézni. A Chardonnay 2014 egyedi, késői szüretes, botrytises jegyeket is hoz, sárgabarackos, édes almás, narancsos, enyhén diós, picit cseres, telt és komplex. Korábban nem győzött meg teljesen, most minden külön utas karakterével együtt is tetszett (6p+). A Leányka-Zöldveltelini-Chardonnay-Muskotály 2015 illatát leginkább a muskotály határozza meg, szájban viszont  visszafogottabb, inkább keleti fűszeres, érett gyümölcsös, enyhén sós, közepes test mellett jó arányokkal (6p). A Turán 2012 nem pacsuli, nincs meg benne a turán számomra tolakodó karaktere, elegáns, csak halványan érződik a fajtajelleg, közben érett gyümölcsök, szamóca, cseresznye dominálnak illatban és ízben (6p). A Pazsag Cabernet Franc 2013 érett, kerek, viszont itt mintha felütötte volna a fejét az oxidáció is (5p). A Pinot Noir 2013 illata jól definiált, érett piros gyümölcsös, ízben visszafogottabb, halványan sós is, finomszemcsés tanninja picit feltapad (6p-). A Birtokbor 2012 cabernet franc, syrah, merlot és pinot noir házasítása, érett gyümölcsös, földes, érdes a tannin, és itt is van egy kis oxidáció (4p+). A Syrah 2008 visszafogott illatú, érett, enyhén földes, szilvás, szárított zöldfűszeres (5p).

mywine201910_02.jpg
A Barta Pince borainak nagy részét már régi ismerősként köszönhettem. Az Öreg Király Furmint 2015 mára teljesen belakta a palackot, összeállt, fehér húsú gyümölcsök és fűszerek elegyét hozza (6p+). Az Öreg Király Furmint 2016 kecsesebb, könnyedebb, kedvesebb, őszibarackos aromákkal, kis cukorral (7p-). Az Öreg Király Késői Szüretelésű Furmint 2017 sárga húsú gyümölcsökre épít, könnyű, elegáns bor (6p). Az Öreg Király Édes Szamorodni 2013 egy ligával feljebb játszik, illatban visszahúzódóbb, ízben intenzív, tartalmas, jó egyensúllyal, sárgabarackos, narancsdzsemes ízzel (7p). Az Öreg Király Aszú Válogatás 2013 még mindig nagyon fiatalnak hat, de elképesztően elegáns és élvezetes, csupa gyümölcs, őszibarack, ananász, mangó, még szamóca is (8p+).

mywine201910_12.jpg
A Bodrog Borműhelytől sok bort kóstoltam a Mindszenthavi Mulatságon, de így is voltak itt olyan tételek, amelyekhez még nem vagy csak régen volt szerencsém. A Várhegy Furmint 2017 alma és körte mellett pici fűszerességet hoz, még kicsikét cseres, egyébként aránylag könnyed, az alkohol is alacsony (6p). A késői szüretelésű Mesés 2013 nagyon szépen érik, sárgabarack, fehér őszibarack, trópusi gyümölcsök, vilmoskörte és édesfűszerek összecsiszolódott elegye, jó sav-cukor egyensúly mellett (7p-).

mywine201910_03.jpg
A Kerekes Pincétől régen kóstoltam már friss borokat, ideje volt kicsit behozni a lemaradást. A Hárslevelű 2016 érett gyümölcsös, kicsit visszafogott intenzitású, testben közepesnél könnyedebb, a végén pici kesernyével (5p-). A Chardonnay 2017 modern stílusú, édesfűszeres, édes gyümölcsös, pici banánnal, finom krémességgel, jó savakkal (6p-). A Syrah 2017 intenzív virágos-fűszeres-erdei gyümölcsös illatú, szájban könnyed és finoman fanyar, lendületes savval és finomszemcsés tanninnal (5p).

mywine201910_07.jpg
Az Orsolya Pince 2017-es Olaszrizlingje nagyon kedves, golden almás, körtés, kerek, talán kis cukor is rásegít a zamatosságra (5p). A Rosé 2018 cabernet sauvignon-ból készült és hordóban érlelődött, ennek megfelelően telt, enyhén krémes és cseres is, picit emelkedett az alkohol, érett gyümölcsök díszítik (5p). A Hetedhét 2018 merlot és pinot noir házasítása, friss ribizlis, piros gyümölcsös, zöldfűszeres aromatikájú, könnyedebb, inkább a savakra támaszkodik (5p). A Kadarka #2 2018 egy 2016-os telepítés szűztermése, érett piros gyümölcsös, kecses, karcsú, zamatos bor (5p+). A Kadarka Variációk #2 2017 érettebb enyhe édességérzet és kis palackbuké is megjelenik benne (5p). A Kékfrankos 2017 is szellős, könnyű, viszont tompább, kevésbé gyümölcsös, zöldfűszer, leheletnyi só is megjelenik benne (5p-).

mywine201910_01.jpg
A Szent Donát Pincészetnél négy bort kóstoltam. A Csopak Olaszrizling 2018 illatban elég neutrális, ízben leginkább talán zöldalmás, enyhe sóssággal, jó arányokkal (5p+). A Márga Furmint 2016 magára szedett egy kis palackbukét, egyben az érés lekerekítette savait is, ízében citrusok, zöldalma, gyógynövények (5p). A Slikker Olaszrizling 2017 testesebb, gömbölydedebb, melegebb karakterű bor az eddigiek után, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel (6p). A Magma 2017 illatában kis virág, fűszerek, érett meggy, szájban karcsú, savanykás piros bogyós gyümölcseit kis zöldfűszer és gyógynövény tarkítja. Neki is jót tett egy kis érés a palackban (6p-).

mywine201910_04.jpg
Természetesen a Szentesi Pince képviseletében Szentesi József is ott volt a kóstolón. A B Cuvée 2018 az A Cuvée kistestvére, zengő, zöldveltelini és rajnai rizling házasítása. Kedves, könnyű, friss fehér húsú gyümölcsös, picikét cukorkás, jól iható bor (5p). Az "alap" Pinot Noir 2018 hordót nem látott, lesz majd egy hordós, komolyabb változata is. Ez visszafogott, fanyar gyümölcsök és zöldfűszerek színezik, a tannin kevés, a test vékony (5p-). A Pinot Noir 2017 már egészen más, komoly, meleg érzetű, telt. Illata lassan nyílik, érett gyümölcsös, szájban koncentrált és egyelőre elég harapós a tanninja, bőven lehet még érlelni, de egyelőre inkább ígéret, mint beteljesülés (6p). A Kékfrankos 2017 viszont akár már most is fogyasztható, egységes szerkezetű, málna, erdei gyümölcsök ízével, szép fűszerességgel (7p-). A Szentesi Kétii Érintés 2017 könnyedre, gyümölcsösre hangolt vörös, sok piros bogyós gyümölccsel, gurulós korttyal (6p-).

mywine201910_08.jpg
A Vida Családi Borbirtoknál a 2018-as Tündérrózsa Roséval kezdtem, friss szamócás, virágos, enyhén őszibarackos, kellemes rosé (4p). A Bonsai Öregtőkés Kadarka 2016 szellős szerkezetű, elegáns, sima tapintású, ízben intenzívebb, mint illatban, cseresznyés, szamócás, finoman fűszeres (5p+). A Hidaspetre Kékfrankos 2016 is elég visszafogott eleinte illatban, de kóstolva kecses, légies, piros gyümölcsös, halványan fűszeres (5p+). A La Vida 2016 a merlot és cabernet sauvignon mellett egy kis syrah-t és carmenére-t is tartalmaz. Érett piros gyümölcsös, málnás jegyei mellett határozottan fűszeres, virágos, jó egyensúlya van, nem nehézkes, nem esik túlzásokba (7p-).

mywine201910_09.jpg
Az Artizan Válogatásban több pince borai kaptak helyet, de nem mentem végig a teljes soron, 4 fehér és 4 vörös tételt választottam. A 2HA Olaszrizling 2017 mintha kevésbé lenne hordóhangsúlyos, mint a korábbi években, a fehér húsú gyümölcsök mellett csak finoman fűszerez a fa, a bor arányos, élvezetes (5p). A Cseri Octavus Rajnai Rizling 2016 intenzív és jól definiált fehér húsú gyümölcsöket és citrusokat mutat, szájban lendületes, kicsit szikár, de a gyümölcsöknek köszönhetően zamatos is (6p-). A Variszkusz Pincétől A Bolond 2018 egy rajnai rizlinget takar, ami illatban kicsit fülledt és benzines, ízben vékony, feszes, citromos, lime-os motívumokkal (4p). A Hengerics Chardonnay 2015 édeskés, érett fehér húsú gyümölcsöket, almát, banánt, vaníliát idéz, szájban puha érzetű, finoman krémes (5p). A Grál Borpince Kadarka 2018 murcis, élesztős is a piros bogyós gyümölcsök mellett, szájban kusza, nem áll össze (4p). A Grál Borpince Kadarka 2017 már jobb, arányos, friss, piros gyümölcsös, ribizlis, meggyes (5p). A Centurio Kékfrankos 2018 intenzív, virágos, fűszeres, málnás, szamócás, meggyes, légiesen könnyed és nagyon itatja magát (5p+). Végül a 2HA Cabernet Franc 2017 érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete ribizlis, áfonya mellett pici virágosságot, füstöt mutat, nem nehézkes, közepes teste mellett jó az egyensúlya is (6p+).

mywine201910_11.jpg

Szentesi Józsefnek köszönöm szépen a meghívást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2815226030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása