A Borrajongó

7(+1) borászat a My Wine Bar-ban

2018. október 10. 06:00 - furmintfan

A Szentesi József, Barta Károly, Farkas Krisztián és Takács Alexandrosz által alapított Artizan bor- és sörkereskedés a közelmúltban megnyitotta üzletét és egyben borbárját is az Arany János utcában MyWine Bar & Shop néven (itt egy érdekes cikk a kereskedésről). Az üzletben a kereskedés teljes kínálata elérhető, valamint sonka, sajt és szalámi is kapható a borok és sörök mellé.

mywine41774661_980085812164166_135368328263761920_o.jpg

A borbár természetesen kóstolóknak is helyet ad majd, szeptemberben az első kóstolóesten 7+1 pince (2HA, Attila Pince, Barta Pince, Bodrog Borműhely, Centurio Szőlőbirtok, Cseri Pincészet, Nagygombos Borászat-Gróf Grassalkovich, Szentesi Pince) borait lehetett végigkóstolni. Távirati stílusban, egy-egy zárójeles pontszámmal emlékeznék meg az estéről és a borokról.

mywine201809_7.jpg

Török Csaba a megszokott széles mosollyal és lendülettel kínálta a 2HA borokat, köztük több újdonságot is. Az Olaszrizling 2016 illatra elég visszafogott, picit savhangsúlyos most, citrusos, a hordó mandulás, pisztáciás jegyeivel (5p). A Shiraz 2016 illata és íze fekete ribizlit, áfonyát hoz, egy kevés füsttel, fűszerekkel és leheletnyi illóval. Jelen állapotában még elég fésületlen, rakoncátlan, (6p-). Nem így a Tabunello 2016, amely még biztosan érhet a palackban, de már most kosárnyi piros bogyós gyümölccsel, szép fűszerességgel és elegáns összhatással fogad (7p). A Courage 2013 szokás szerint elvitte a show-t, érett meggy, erdei gyümölcsök, finom fűszerek, közepes test, sima, élmentes textúra, remek egyensúly jellemzi (7p+).

mywine201809_6.jpg

Vámos Attilánál, az Attila Pince gazdájánál volt-van bőven pótolni valóm, ritkán kóstoltam a borokat, és 1-2 bor most is elfogyott, mielőtt az asztalhoz jutottam volna. A Zöldveltelini 2014 érett sárga húsú gyümölcsös, zöldfűszeres, sűrű, enyhén botrytises és cseres (6p). A Chardonnay 2014 (5p+) stílusban és aromatikában hasonló, masszívabb testű, kis dióval, zöld dióval. A Leányka-Zöldveltelini-Chardonnay házasítás 2015-ből is hasonló vonalon mozog, az érett gyümölcsök mellett enyhe trópusi gyümölcsösség és egy kis törkölyös jelleg tűnt fel (5p). A Pinot Noir 2010 szépen érik, gazdagon fűszeres, piros bogyós gyümölcsös, szárított virágos, egzotikus jegyekkel tarkított könnyű, légies vörös (6p).

mywine201809_3.jpg

A Barta Pincénél Barta Károly töltögette a borokat. Az Öreg Király Dűlő Furmint 2016 kecses, filigrán, őszibarackos, édes citrusos, elegáns bor még mindig, talán az intenzitása nem volt olyan most, mint csikókorában (7p-). Az Öreg Király Dűlő Furmint 2015 egy fokkal érettebb, testesebb, inkább édes almás, fűszeres jegyeket mutat, rusztikusabb felszínnel, több hordóval (6p). Az Egy Kis Félédes Muskotály 2017 hozza a kötelezőt: friss, szőlős, virágos, licsis, ananászos, keleti fűszeres, bonyodalmaktól mentes és jó inni (5p). Az Öreg Király Dűlő Szamorodni 2013 barackféléket, körtét, édes citrusokat mutat, elegáns és arányos (7p). Az Öreg Király Dűlő Aszú 2013 elsöprően mély, koncentrált és gazdag, csordultig tele sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, finom vaníliával és gyömbérrel megbolondítva, és mindezt úgy tudja, hogy nem válik nehézkessé, ragacsossá (8p).

mywine201809_2.jpg

A Bodrog Borműhelyt természetesen Farkas Krisztián képviselte, aki elég széles merítést hozott a kóstolóra. A Tokaj Dry 2017 furmint és hárslevelű házasítása, fehér és sárga húsú gyümölcsök, lazábbra hangolt szerkezet, gurulós korty, remek alap száraz tokaji (5p). A Mád Furmint 2016 organikusan művelt vásárolt szőlőből készült (Vilmány és Szent Tamás), melegebb érzetű, szikár savait teltebb gyümölcsösség öleli át (6p). A Lapis Furmint 2016 picikét zártan indul, szájban viszont elegánsabbnak tűnt nekem, mint a mádi furmint, sok fehér húsú gyümölcs és citrus, grapefruit kíséri a csilingelő savakat (6p+). A Lapis Hárslevelű 2016 fejlődésben talán picit előrébb tart a furmintnál, sok édes fehér és sárga húsú gyümölcs, viszont az alkohol is picit magasabbnak tűnt (6p). Az Édes Szamorodni 2013 nálam már korábban is bizonyított, gazdagon fűszeres, körtés, trópusi gyümölcsös, mangós, szép koncentrációval (7p+). Az Aszú 2013 természetesen még rátesz egy lapáttal, bár illatban visszafogottabb, ízben gazdagabb, hömpölygősebb: trópusi gyümölcsök, sárgabarack, mandarin, körte, narancshéj és vanília (8p-).

mywine201809_5.jpg

Ludányi Balázs 4 Centurio-bort hozott magával, mind 2017-es újdonság. A Szürkebarát 2017 24 órát ázott hájon, őszibarackos, banános, édesfűszeres, kerek bor (6p-). A Fáy-domb Cuvée 2017 arányos felépítésű, őszibarackot, fehér húsú gyümölcsöket, finom fűszerességet mutat, ugyanakkor fiatalabban intenzívebb, lehengerlőbb volt, kíváncsi vagyok, hogyan fejlődik tovább (6p). A Kékfrankos 2017 hűvös hangulatot áraszt, karcsú, virágos-piros gyümölcsös, finoman fűszeres (6p). A Diós Kékfrankos 2017 (6p+) hasonló karakterű, talán egy fokkal koncentráltabb, gyógynövények is megjelennek ízében.

mywine201809_1.jpg

A kiállító pincészetek közül a pannonhalmi, illetve konkrétabban nyúli Cseri Pincészet volt számomra a másik fehér folt, eddig alig 1-2 borukat kóstoltam. A Barni Rajnai Rizling 2017 kicsit zárkózott illatú, amúgy könnyű, feszes, fehér húsú gyümölcsös, citrusos bor, kis CO2-vel frissítve (5p). A Sauvignon Blanc 2017 az érettebb gyümölcsös sauvignon-vonalat viszi, nem orrbamászó, nem zöld, korrekt beltartalommal, zöldalmával, egressel, citrusokkal, halvány sóssággal operál (5p+). A Merlot 2015 kerek, húsos, harapható bor, sok érett gyümölccsel, viszont a hordó egy kicsit túlságosan ráül, majd az idő eldönti, hogy mi lesz belőle (6p-).

Barta Károly a mádi borok mellé hozott magával két rosét és egy vöröset is a Nagygombos Borászat Gróf Grassalkovich sorozatából. A Gróf Grassalkovich Gamay Rosé 2017 hozza a fajta kissé golyórágós, tutti-fruttis, epres jegyeit, laza és könnyed (4p). A Gróf Grassalkovich Gamay Rosé 2015 már magára szedett egy kis érettséget, ami meglepően jól áll neki, és testben, szerkezetben is többet tud, visszafogottan gyümölcsös-fűszeres, kellemes textúrával (5p). A Gróf Grassalkovich Antal Cuvée 2014 nem tagadhatja le a hűvös évjáratot, ugyanakkor már érett is: könnyed, laza, a savanykás piros bogyós gyümölcsök mellett zöldfűszerek, egy kis paradicsom és paradicsomlevél tűnik fel (4p+).

mywine201809_4.jpg

Szentesi József természetesen nem maradhatott ki a kiállító borászok sorából. A J&J Mandula Rajnai Rizling Pezsgő 2015-ből a kóstoló vége felé kaptam és akkor is eldumáltam felette az időt, csak annyi maradt meg, hogy tetszett. A Sauvignon Blanc 2016 fanyar zöld és fehér gyümölcsös, zöldalmás, halvány zöldes villanásokkal és finissel (5p+). A Zengő 2017 édes sárga húsú gyümölcsös, barackos, trópusi gyümölcsös, finoman fűszeres, gömbölyű és jól csúszik (6p+). A vörösek közül a Gamma Cabernet Sauvignon 2014 meleg hangulatú, karcsú, selymes és elegáns, érett fekete bogyós gyümölcsökkel (6p+). A Pinot Noir 2016 még fiatal, illatban édesebb, szájban savanykásabb piros bogyósokat mutat, kis édesfűszerrel, krétás tanninnal (6p). A Kékfrankos 2016 pici fülledten nyit, majd sok fűszerrel, meggyel, érett erdei gyümölcsökkel kényeztet, a korty kicsit savhangsúlyos (6p-). A Szentesi Kétii Érintés 2017 a három fő bordeaux-i fajta házasítása, a lendületes, húsos kortyban sok érett piros bogyós és erdei gyümölccsel (6p).

 

A kóstolóra a szervezők hívtak meg, köszönet érte!

Az első fotót a borbár-borbolt facebook-oldaláról vettem kölcsön.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9014277341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása