A Borrajongó

Tegnap ittam - Losonci Pinot Noir 2017

2019. április 08. 06:00 - furmintfan

A rovat egyik állandó visszatérő vendégének aktuális évjárata a mai főszereplő: a 2014-es kiadástól kezdve ugyanis Losonci Bálint alap pinot noirjának minden évjáratáról megemlékeztünk egy-egy "tegnap ittam" formájában. Nem maradhatott ki az aktuálisan kapható 2017-es sem, hiszen ez a bor mindig biztos kapaszkodót nyújt az ingoványos talajnak minősülő hazai pinot noir-mezőnyben. Nem akar többnek látszani, mint ami: egy biztos kézzel elkészített, gyümölcsös, bisztrós alap-pinot, különösebb csavarok nélkül, de a fajtajelleg megőrzése mellett. A recept és a külcsín a szokásos: tartályos erjesztés és érlelés, csavarzáras palack.

losoncipinotnoir2017.jpg


Losonci Pinot Noir 2017
Nos, a palack beltartalma is hozza a kötelezőt, vagy legalábbis azt, amit az eddigi évjáratok alapján megszokott és elvárhat a fogyasztó. Gyümölcsös, fajtajelleges, filigrán és könnyed. Ízben többet ad, nyíltabb és gazdagabb, mint illatban. Piros bogyós gyümölcsök, szamóca, csipkebogyó, meggy a vezető ízjegyek, egy izgalmas hibiszkuszos csavarral, a hűvösebb évjáratokban megjelenő zöldfűszeres motívumokat viszont most nélkülözi. A karcsú, szellős korty méreteihez képest jól kitöltött, a savak finoman duruzsolnak, tannin szinte zéró, mégis van elég tartás és lendület. Zamatos, remekül fogyasztható, kellemes bor. 5p+ (2850-3300 Ft - Artizan, Mitiszol, Borfalu, Bortársaság)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1614742531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.04.08. 15:13:32

A 2017-es kiadást még nem kóstoltam, de eddig évről évre jobb lett.

loading 2019.04.25. 09:54:18

@Hepci: nyugodtan vegyél belőle, ez elmúlt hónapok legjobb pinot-ja nálam, beleértve két új-zélandit is.
süti beállítások módosítása