A Borrajongó

Tegnap ittam - Serpens Tokaj Dry 2017

2019. március 29. 06:00 - furmintfan

Aki esetleg a számára ismeretlen név láttán azt hiszi, hogy itt most egy szemtelenül fiatal borász éppen induló pincéjéről lesz szó, az téved. Legalábbis nagy részben. A Serpens ugyanis Zsurki Sándor kis családi borászata, sárospataki központtal, ahonnan ilyen formában 2015 óta kerülnek ki a borok, maga a Serpens név tehát nem túl régi. Zsurki Sándor viszont valójában régi motoros a szakmában, megfordult már számos tokaji borászatnál, köztük a Tokaji Kereskedőháznál, a Pajzos-Megyernél, az Andrássy Pincészetnél, és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoknál is. Jelenleg a badacsonyi Villa Pátzay főborászaként tevékenykedik, de nem hanyagolta el Tokajt sem, generációk óta létező, 4 hektáros kis családi birtokán is folyamatosan készülnek a borok. A sejtelmes Serpens név egyébként a borvidék klímájának fontos tényezőjét alkotó, kígyóként tekergő Bodrog folyóra utal. 
Zsurki Sándor a furmint mellett - különösen a belépő borok szintjén - a házasításoknak fontos szerepet szán, szerinte minden fajta hoz valami értékeset a közösbe, belépő borát is ennek szellemében készítette el.

serpenstokajdry2017.jpg

Serpens Tokaj Dry 2017
Nagyjából 60% furmint, 30% hárslevelű, 10% sárga muskotály házasítása, beoltva, tartályban erjesztve és érlelve.
Kezdetben van némi csavarzáras fülledtsége a bornak és zárkózottabb is, mint később, érdemes tehát hagyni neki egy kevés időt a pohárban és alaposan kipörgetni. Eleinte inkább csak citrusos, zöldalmás, halványan virágos, de hamarosan szárnyra kap: szélesebb spektrumú gyümölcsös, őszibarackos, ananászos, szőlős, licsis, bodzavirágos, finoman fűszeres rétegek tárulnak fel. Kóstolva nagyon könnyed, pörgős, friss és tiszta. Citrusfélék, zöldalma, őszibarack, sárgabarack, körte, szőlő, licsi, ananász, zöldfűszerek elegyednek ízében is, bár illata eleinte többet ad. A három fajta erényei tényleg összeadódnak: a furmint savgerincét és szikárabb jellegét jól kiegészítik és lekerekítik a hárslevelű és a sárga muskotály fajtajegyei, finom részletei, így kellemesebb, zamatosabb, összetettebb lesz a végeredmény. A muskotály jelenléte letagadhatatlan, de csak egzotikusabbá, aromásabbá teszi a bort, nem uralkodik el rajta. Véleményem szerint akár így is nézhetne ki egy nemzetközi porondra is szánt tokaji "belépő" bor: jól iható és közérthető, mégis hordoz valamit a termőhelyből és ezzel együtt szinte leképezi a borvidék három fő fajtájának arányát is (a muskotályt nem tenném kötelezővé, bár itt jól működik). Nem utolsósorban az ára is baráti. 5p+ (1840 Ft - Veritas)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714712911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása