Dübörög a Furmint Február, a hagyományos Vajdahunyad-vári nagy kóstoló múlt héten került megrendezésre - összefoglaló hamarosan -, és sorban következnek a budapesti és vidéki események. A múlt hétvégén egy baráti összejövetel alkalmából én is a nappaliba varázsoltam egy furmint-sort, mégpedig Szepsyék "alap" furmintjának 5 évjáratából.
Szepsy István sokszor hangsúlyozta, hogy a birtokfurmint náluk nem egy belépő szintű bor, egyszerűen más célt szolgál: az egyes dűlők egyedisége helyett a furmint fajtakarakterét hivatott bemutatni. Ennek megfelelően a bor több - jellemzően mádi és tállyai - dűlő termésének házasítása. Fiatalabb szőlők, nagyobb fürtű tőkék és a dűlők alsó, agyagosabb talajú részéről szüretelt termés is belekerül, így talán kevésbé koncentrált és könnyebben fogyasztható bor a végeredmény, cserébe a birtokborban a dűlős furmintok sav- és ízkaraktere összeadódik.
A stílus nem maradt változatlan az évek során, ebben természetesen az évjáratoknak is szerepe volt: szüreti időpont, hordóhasználat, almasavbontás, maradékcukor, palackzárási mód, mind-mind 1-1 apró részlet a kirakósban, aminek a végeredménye 1-1 palack tartalmában jelenik meg.
Szepsy Furmint 2016
Zárkózott, lassan nyílik meg az illata, végül fehér húsú gyümölcsök, körte és halványan édesfűszerek bújnak elő. A korty karcsú, egyenes, feszes savakra épít, stabil szerkezetet villant. Aromatikáját tekintve egyelőre kicsit visszafogott, fehér húsú gyümölcsök, kevés édesfűszer, citrusok, halvány sósság jelenik meg benne. Egyelőre kicsit aszketikus benyomást kelt - főleg a remek 2015-ös után - de ha zárkózottságát levetkőzi, és belakja a palackot, még okozhat meglepetést. 6p
Szepsy Furmint 2015
Többek között a Szent Tamás és az Urbán termése is gazdagítja, a tétel fele új hordóban érlelődött. Kezdeti fülledtségét gyorsan lerázza magáról, és gyönyörű illattal kápráztat el: fehér virágok, fehér tea, őszibarack, körte, édes citrusok, halvány süteményes jegy és gyógynövények. Kóstolva elegáns, egyszerre légies, mégis tartalmas, van egyfajta olajos magja kortynak, tapintása bársonyos, sav, hordó, minden részlete a helyén van. Fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, finom édeskés fűszeresség, gyömbér, gyógynövények, leheletnyi sósság díszíti. Egyértelműen a sor legjobb és legszebb bora. 7p
Szepsy Furmint 2014
Picit fülledt, majd egy ideig még elég zárkózott marad, és később sem lesz egy illatbomba, neutrális fehér húsú gyümölcsök és kevés édesfűszer üti fel a fejét. Aránylag szellős és könnyed, lazább szövésű bor, kis maradékcukorral. Savai élénken indítanak, mellettük érett citrusok, alma, körte, pici birs és kevés fűszer öltözteti őket, de a korty második fele kiesik a fókuszból, kiüresedik, majd a végén egy kis édesfűszeres lecsengéssel tér vissza. 5p
Szepsy Furmint 2013
Betsek, Úrágya, Sasalja és Nyulászó, az előző bor után gyökeresen más stílusban elkészítve. Nyitásként érkezik egy kis termálvíz és gyurma, majd szellőzéssel érett gyümölcsök, pici füst, gyógynövények veszik át a helyüket. Szikár, markáns karakterű bor, stabil, de kicsit érdes tapintású, a sav és a fa is határozottan érezhető, ugyanakkor jól érik és elég összetett. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, őszibarack, pici birs, vanília, édesfűszerek, süteményes jegyek jelennek meg ízében. 6p+
Szepsy Furmint 2012
Ebben az évben ez az egy száraz furmint készült a pincénél, ami "normál" kiskereskedelmi forgalomba került. 50%-ban a Szent Tamás, 30%-ban a Nyúlászó, 20%-ban a tállyai Hasznos termése alkotja. Színre jóval sötétebb, mélyebb, mint az előző borok, előrehaladottabb érettségi állapotot sugallva. Aromatikáját tekintve is ugyanez igaz rá: körtekompót, birsalma, narancs, narancshéj, szegfűbors, vanília és egy csipet só színezi. Telt, vaskos, öblös a korty, betölti a szájat, de nem terül szét, éppen elég sav tartja meg. Az alkohol picit emelkedett, minimális cseresség is érezhető, de egyik sem lóg ki. 2012 nem volt a kedvenc évjáratom Tokajban, de fiatalon kedveltem ezt a bort, és még most is szerethető, bár a csúcson már alighanem túljutott. 6p