A Borrajongó

Tehetségesen megöregedni – Gizella Pince Kastély Furmint 2013

2018. november 01. 06:00 - ungert

Az lényeges és fontos téma, hogy miként-hogyan érnek és öregszenek a hegyaljai szárazak. A magasabb árszegmensbe sorolt tételek esetén világos, hogy komolyabb elvárásaink vannak, amelyek a hobbiérleléstől egészen a befektetésszerű borvásárlásig sokmindent befolyásolhatnak. Szilágyi László Kastélya viszont vitán felül nem arra született, hogy hosszabb otthoni érlelést kapva ugorjunk neki, sokkal inkább az aktuális évjárat friss alap-középborának fontos szerepét volt hivatott ellátni. Ezért az, hogy ötéves korára az otthoni készlet között érlelve jó formában van, nem elvárás, sokkal inkább rendkívül kellemes meglepetés. Azt ugyan nem állítom, hogy ez a borvidéki tendencia, de hogy példaszerű teljesítmény, az biztos.

069ed31f-ea8d-4a31-a7e0-e12d81f02a1d.JPEG

A szín és az orrteszt alapján semmit sem tagadhat korából, ugyanakkor ötéves érettsége inkább mélységet és sűrűséget, mintsem aromavesztést eredményezett. A gazdag, mégis élettel teli trópusi gyümölcsösség és érett barackosság nem kevés édesfűszerrel, mézes-narancsos aromákkal egészül ki. Már az illat is kétségoszlató, de a korty még a konokabb szkeptikusokat is képes lendületből meggyőzni. Kifejezetten fiatalos és lendületes, savai nem a korához mérten, hanem általános értelemben is lendületesek, az észrevehető maradékcukor-tartalom pedig szépen kerekíti le az egészet. Közepesnél hosszabb lecsengéssel, tiszta és friss ízekkel búcsúzik. Látszik-érződik rajta a zelmúltötév, mégsem kell mentegetni, élményszerű úgy, ahogy van. Meg vagyok lepve, hat pont.

Az illat már érett bort sejtet, sárga húsú gyümölcsök, narancs, sárgabarack, trópusi gyümölcsök dominálnak benne érett-túlérett formában, mellettük méz, narancshéj, vaníliakrém tűnik még fel. Kóstolva az érettség szintén érezhető, de a bor nagyon is él, így aztán összességében véve a vártnál egy fokkal fiatalosabbnak hat, nem kis részben a közepesnél nagyobb testet és a maradékcukrot jól megtartó széles savaknak köszönhetően. A korty jól kitöltött, csordultig tele az illatban megismert érett gyümölcsös jegyekkel, diszkrét fűszerességgel és halvány sóssággal. Kellemes élmény volt, inkább szépen érett, mint öreg, bár feltehetően most már a plató vége felé jár a bor. 6p (furmintfan)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314318919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2018.11.02. 21:22:44

Örülök, hogy jó a bor, de szerintem igenis elvárás, hogy egy tokaji furmint 5 évesen élvezhető legyen.

Mostanában 07-es és 08-as furmintokat és hársakat iszogatok, szerencsére mind jó. kopp-kopp

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.11.03. 07:27:15

@pecz: Világos. Én mondjuk nem támasztottam soha ilyesfajta elvárásokat az alapfurmintokkal kapcsolatban, ezek ugyanis többnyire elfogynak a piacra dobás évében. Aztán fene tudja.

Miket kóstoltál hétből és nyolcból, amik még álltak?

pecz 2018.11.03. 19:54:35

Most ittam meg egy 2007-es Szepsy Király Hársat. Úgy hiszem az általános vélekedés szerint a hársleveleű kevésbé időtálló bort ad, mint a furmint. Hát ez teljesen rendben volt.
Aztán nemrég ittam egymás után két Szepsy Úrágya 2007-est, amik csodálatosak voltak.
Egy 2008-as Nobilis Furminttal (félszáraz) elégedett voltam.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.11.06. 20:50:25

@ungert:
Mindig azon gondolkodom, nem túlzóak-e az elvárásaink. :-)
A bort ugye hosszú távon három dolog tartja el: az alkohol, a savtartalom és a kén (vörösboroknál még a tannin jön hozzá, az is sav-típusú). A palackozáskor beállított kénszint az évek során fokozatosan csökken (lekötődik, elillan), úgyhogy marad az alkohol és a savak. (Ez eddig kémia és mikrobiológia, szerencsére elég sokan és sokféle módszerrel vizsgálták ahhoz, hogy konszenzusos legyen a dolog.

A problémám ezzel leginkább az, hogy a mostani divat szerint a fehérbor lehetőleg ne nagyon legyen 12,5% feletti alkoholú. Szóval az egyszeri borásznak két lehetősége marad, ha hosszan eltartható fehér bort szeretne csinálni: vagy szembemegy a trendekkel, és magas alkohollal törekszik egyensúlyos borra (nyilván kellő savakkal), vagy alacsonyabb alkohol mellett "délceg" (ki hogy hívja :-) ) bort készít, akár érés előtt szüretelve.

Azt gondolom, a furmint ebből a szempontból szerencsés fajta: elég magas és nehezen lelágyuló savakkal érik. Ennek ellenére ungert-vel értek egyet: nem hiszem, hogy az alap furmintoknak kellene a 14-es alkoholokat mutatniuk, az alap-kategóriában meg nem biztos, hogy fogyasztóbarát, ha egy bor erőteljesen a savak felé billen. Ha meg egyik út sem járható, csak a körülmények nagyon szerencsés összjátéka folytán lesz a bor hosszan eltartható...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.06. 21:25:34

@pecz: Azoknak a régi Szepsy boroknak érzésem szerint sokat segített az eltarthatóságban a magasabb kén-szint, de ez csak saját tipp. A Nobilis dűlős borai is szépen dacolnak az évekkel, ahogy azt nálunk 1-2 Barakonyi-vertikális is igazolta. Azért én a biztonság kedvéért 5 éves koron belül inkább megiszom a saját száraz tokaji boraimat (mondjuk a papíron érlelhető külföldieket is).
@Gabssy: Alapvetően szerintem igazad van, de hozzá kell tenni, hogy 1. meleg évjáratokból a furmintnál is könnyen lemegy a sav, lásd 2011-2012, bár mára már (egyébként is) korábbra tolódott a szüret, viszont a furmint (éretlen) savai elég bántóak is tudnak lenni, 2. a komolyabb furmintoknál 12,5% alkohol még most is inkább műfaji minimumnak tűnik, bár szerencsére 14%-ig is egyre kevésbé megy fel.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.11.06. 23:40:22

@furmintfan: Nyilván a 14-es alkoholt inkább túlzásnak szántam. Mikor Fekete Béla bácsinál dolgoztam, ott is találkoztam komolyabban eltartható tételekkel, de hozzá kell tenni, hogy Béla bácsinál is évjárat- és fajtafüggő volt, mennyire eltartható egy bor. De nála működött a recept: magasabb (13-13,5) alkohol és érett, de magas savtartalom.
(Hozzá kell tennem, hogy fogalmam sincs, a somlói Fekete Pince jelenlegi borai mennyire eltarthatóak, mióta nem Béla bácsi csinálja, bár azt hallottam, eléggé hasonló stílusban készülnek.)

Az alacsony-kén technológia meg hosszas eltarthatóság szempontjából fehér bornál mindenképpen tévút. (A vörösboroknál a cseranyagok nyilván kiváló tartósítószerként működnek, így az jellemzően más műfaj.)

c0vf3f3 2018.11.13. 22:00:25

@Gabssy: @furmintfan:
tudom, hogy vkik szerint eretnekségnek számít, de pl. a (sima, nem bor-) hűtő is rendesen tudja konzerválni a borokat egy bizonyos szinten
eleinte tartottam tőle, mert azt tanultam, árt a bornak a hideg, meg állítólag még az a minimális rázkódás is, amit a gép működése okoz, de miután kipróbáltam pár palackkal, és nem tapasztaltam érzékszervi romlást, már nincsenek ilyen fenntartásaim

...másoknak mi erről a tapasztalata?
(és ide direkt nem véleményt írtam :-P)
süti beállítások módosítása