A Borrajongó

Koncepciómentes kedd – Eger, Szekszárd és Villány

2018. október 31. 06:00 - ungert

Az egymásra torlódott hosszabb hétvégék lehetőséget biztosítanak arra is, hogy olyan palackbontogatásba fogjuk, amely mögé nem építünk fel semmiféle koncepciót sem. Az előző négynapos blokkot ezért komolyabb megfejtéseket nem tartogató módon, előzetes egyeztetés nélküli "Hozz egy üveg bort!"-estével zártuk. És ha már jegyzeteltem, ráadásul a borok is kellemesek voltak, úgy döntöttem, nem hagyom bejegyzésnyom nélkül a dolgot.

dsc_0006_1.JPG

Böjt Egri Csillag 2016

A kereskedő leírása alapján olaszrizling, sauvignon blanc, királyleányka és muskotály alkotja ismeretlen arányban. Bár hónapokkal ezelőtt azonnali fogyasztásra vásároltam, különböző okok miatt mégis a készletem között ragadt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy időközben évjáratváltás történt. A frisset pár napja kifejezetten szerettük, és hát az elődjében sem tudtunk semmi kivetnivalót találni. Fűszeres és gyümölcsös illat, bár a közérthető vonalon mozog, akad benne mélység és komolyság is. A korty élmentes, savai szépen húzzák közepesen hosszúra, gyümölcsei pedig a tiszta lecsengés végéig is kitartanak. Lehet szöszölni felette, de inni is módfelett élvezetes. Finom és kifejezetten szerethető bor, kategóriájának legjobbjai között a helye. Erős 5 pont. (2000 Ft körül, Bortársaság, kifutott)

Heimann Birtokbor 2015

Heimannék birtokbora az eddigi tapasztalataim alapján évről-évre jól, vagy még annál is jobban sikerül. A kettőezer-tizenötöst cabernet franc, merlot, kékfrankos és syrah alkotja, a kóstolt palack alapján pedig a még annál is jobban sikerültek közé tartozik. Tiszta, jól definiált, édesfűszeres és érett erdei gyümölcsös, csokoládés illattal nyit. A túlérettségtől az illat és a korty is mentes, szájban gazdagon gyümölcsös, csiszolt tanninjai mellé akad bőven tartást adó sav is. Elegáns bor, de van annyira moderált és friss, hogy élmény a második és harmadik pohár is. Eléri a 6 pontot. (3850 Ft, Bortársaság)

Vylyan Villányi Montenuovo Cuvée 2013

Merlot, cabernet sauvignon, syrah és zweigelt alkotja. A Heimann után orrban tompábbnak és kissé gyümölcsszegénynek tűnik, amin a levegőzés és az idő javít ugyan egy keveset, de az előzményekhez képest vitán felül visszafogottabbnak érződik. Orrban az erdei gyümölcsök és némi visszafogott füstösség dominálja. A korty elegáns és egyensúlyos, és bár szerkezetre rendben van, egy árnyalatnyival több gyümölcs és frissesség mégis hiányzik belőle. Kontextus nélkül kellemes választás, ebben az előzménykörnyezetben viszont kissé vérszegénynek mutatkozik. Erősebb 5 pont. (3550 Ft, selection.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9414318463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása