A Borrajongó

Csillagkohó – Egri fehérek 2017-ből

2018. október 29. 06:00 - furmintfan

Az Egri Csillag története 2010-ben indult el, ekkor találták ki az egri borászok, hogy az Egri Bikavér márkának legyen egy fehér párja is. Megmondom őszintén, kereskedelmi oldalról nem ismerem a számokat, de mondhatjuk, hogy az ötlet a borászok részéről általában kedvező fogadtatásra talált, néhány éven belül ugyanis a legtöbb jelentős egri borászat előrukkolt a saját Egri Csillagával. Állítólag a termékleírás komoly kompromisszumok árán lett olyan, amilyen - hallottam olyan rémtörténeteket, hogy egyes termelők félédes borként képzelték el az Egri Csillagot -, az azonban tagadhatatlan, hogy az első években számtalan különféle stílusirányzatot képviselő interpretációk születtek, a Superior és Grand Superior kategóriák pedig csak tovább bonyolították a helyzetet. Mára valamelyes tisztulni látszik a kép, legalábbis az évente megkóstolt maroknyi Egri Csillag alapján begyűjtött személyes tapasztalataim ezt mondatják velem. Az "alap" Egri Csillagok már leginkább famentesek, frissek, (nem harsogóan) gyümölcsösek, egyik fajtát sem engedik nagyon eluralkodni a végső házasításban és szerencsére árban is megmaradnak a kétezer forintos lélektani határ alatt.

egricsillag2017.jpg

Ungert társaságában (ő már az 1 napja nyitott palackokat szondázta meg) igyekeztünk egy szűk mintavétel segítségével utánajárni, hogy a fenti tapasztalatok megállják-e helyüket. Nos, azt kell mondani, hogy igen, az legalábbis nem a borstílus egységesedésén múlott, hogy a három kóstolt bor közül végül csak kettő nyerte el a tetszésünket.

Bolyki Egri Csillag 2017

A Bolyki borok címkevilága megújult, egységesedett, ebben az Egri Csillag az egyik előfutár volt, de hamarosan minden Bolyki-bor hasonló címkedizájnnal jelenik meg. Ipacs Géza az új design mellett - a korábbi címkékért is ő felelt - kicsit át is írta a Bolyki-borok köré szőtt mitológiát.

Királyleányka, sauvignon blanc, rajnai rizling és hárslevelű - az interneten fellelhető információk szerint már egy ideje ezek a fajták alkotják Bolyki Jánosék csillagját.

furmintfan: Eleinte kicsit zárt az illat, másnapra sokkal definiáltabb, nyitottabb: érett fehér húsú gyümölcsöket, leginkább almaféléket, másodsorban virágokat, gyógynövényeket mutat. A közepesnél könnyedebb testet feszes savgerinc tartja meg, jó arányokkal bír a bor, és tulajdonképpen elég tartalmas is. A citrusos, zöldalmás, zöldfűszers ízvilágot egy érdekes mézes, selyemcukros motívum követi a finisben. 5p (1590 Ft - Bortársaság)

ungert: Tiszta, jól definiált virágos-fűszeres illattal nyit. Nem kifejezetten mély vagy komplex, az alap fehérhúsú gyűmölcsösséget némi sauvignon-os zöldesség egészíti ki. A korty arányos, intenzívebb, de nem bántó savak vezetik, az orrpróba során felbukkanó egyszerű, de módfelett kellemes gyümölcsösség pedig az egészet végigkíséri. Tisztán, közepesen hosszan búcsúzik. Meglepetésnek és komolyabb ivófehérnek is kellemes, ajánlott. Öt pont.

Böjt Egri Csillag 2017

A Böjt Pincészetnél maradt a letisztult, klasszikus dizájn, az egyetlen apró csavarral az "ö" betűn. Ami változott: az eddig rajnai palackba zárt csillag is burgundi palackba költözött, a pince többi borához hasonlóan. A fajtaösszetételben nincs változás, az arányokban igen: 2017-ben nagyobb teret kapott a sauvignon blanc.

Sauvignon blanc (a fele), leányka, olaszrizling és muskotály.

furmintfan: Pici csavarzáras fülledtséggel nyit, majd azt levetkőzve itt azért el lehet mondani, hogy egy fajta jegyei vezető szerepet kapnak a házasításban. Az illatban tankönyvi egres, mellette alma, sárga húsú őszibarack, körte, kevés trópusi gyümölcs, halvány zöld villanások. A korty elég öblös, bár nem kifejezetten tömör, de kereteit jól kitölti, nem kis részben a sokrétű gyümölcsösségnek. Citrusok, grapefruit, almafélék, egres, szőlő és fűszerek. Viszont én úgy éreztem, hogy kicsit váratlanul halkul el. Ezzel együtt is a kedvencem volt a trióból. 5p+ (1950 Ft - Bortársaság)

ungert: Bár a Böjt-szortiment kifejezetten szűknek számít, én nem bánok semmit sem, amíg évről-évre stabil és megbízható egri házasításokat raknak le az asztalra. Ez a bor pedig szépen folytatja az eddig megkezdett sort. Az illat kifejezetten sűrű és még éppen kellemesen fülledt, egyáltalán nem a direkt gyümölcsösség viszi. Idővel szellőzik, előkerülnek a citrusfélék, a fűszerek és némi körtés-barackos vonal is. A korty izmos, savai masszívak, szerkezete kifejezetten jó, lecsengése pedig hosszú. Az egri fehér masszívabb, szerkezethangsúlyosabb arca, szerettem. Öt pont.

Gál Tibor Titi Egri Csillag 2017

Gál Tibornál régebben megfogalmazódott egy olyan gondolat, hogy idővel a portfólió csak a bikavérre és a csillagra szűküljön le, esetleg még a pinot noir maradjon mutatóba, vagy az sem. Nos, azt nem tudom, hogy továbbra is ez maradt-e a cél, de az tény, hogy a szortiment még nem szűkült le ennyire. Ami viszont újdonság: a pincénél eddig csak a bikavér futott a borász becenevét rejtő "Titi" márkanév alatt, most a csillag is csatlakozott, tovább egységesítve a pincészet portfóliójának gerincét.

Szokás szerint számos fajta került a házasításba, illetve talán még a szokásosnál is több: leányka, olaszrizling, cserszegi fűszeres, zenit, tramini, hárslevelű, viognier, sauvignon blanc, pinot blanc és szürkebarát.

furmintfan: Az illatból elsőre afféle nem kellemes pinceszag árad, bár én ungert-tel ellentétben úgy éreztem, hogy pörgetéssel javul valamit a helyzet, még ha nem is lesz tökéletes. Szóval a kellemetlen mellékzöngét nem számítva vannak itt - nehezen definiálható - gyümölcsös jegyek, leginkább talán a körtés, barackos, narancsos vonalról. Valahogy szájban sem áll össze nekem a történet, a fent említett gyümölcsök jönnek-mennek, a korty vége lapos, egyszerre mézes és enyhén kesernyés, és az illatban is fellelhető, - számomra - tisztátalanságot sugalló jegy ízben is végig megvan. Nem mondom, hogy ihatatlan a bor, de ajánlani nem merném. 3p (1890 Ft - Bortársaság)

ungert: Azt ugyan nem állítom, hogy ebből a fajtamennységből nem lehet épkézláb házasítást tető alá hozni, de az biztos, hogy ezzel a borral ez a kísérlet kudarcba fulladt. Az illat kesze-kusza, a háttérben feltűnő dohosság pedig az idővel hangsúlyosabb szerepet kap. A korty fésületlen, az itt is visszaköszönő dohosság mellett az ízalkotók nem kifejezetten kellemesek, ráadásul nem is állnak össze. A vége cseres. Inkább mondanám hibásnak, mint három pontos bornak.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2314315009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2018.10.30. 08:43:09

Totális zsákutcának gondolom a "brand-et" már ha beszélni lehet egyáltalán ilyenről. Hogyan is lehetne meghatározni egy "bortípust" ami 5-8 féle szőlő (a rekord nálam eddig a St. Andrea csillaga a maga 9 szőlőjével, évjáratban nem vagyok biztos) felhasználásával minden keretrendszert mellőzve készül? Mondjuk ki, igazi "mindentbele" borocskák ezek az értékesítés érdekében egy közös név mögé bújtatva amit minden termelő úgy és abból készít ahogyan kedve ill. a meglévő területei engedik. Superior meg Grand Superior... nem is értem. Van aki igen?

emoss 2018.10.30. 08:44:50

Ja igen, a Bolyki címkékről (akár a régebbiekről akár az újakról) mi a véleményetek?

emoss 2018.10.30. 08:46:47

Ahogyan a költő mondja:

„Leültünk az Ipacs Gézával és megbeszéltük, hogy már komoly ember vagyok, felnőttem, jön a harmadik gyermekem, szóval tényleg komolyság van emberileg, borilag egyaránt. Két estét átbeszélgettünk, erre másnap kaptam egy címkét egy beszívott leopárddal. De annyira szép lett, hogy elfogadtam: most csak egy kicsit lépünk a komolyodás útján.”

???

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.10.30. 09:15:53

@emoss: Mint utaltam is rá, valóban elég nagy katyvasz van/volt csillag-fronton, de talán kezd kialakulni valamiféle egységesedés legalábbis a stílus terén.
Itt van egy kis háttér-sztori, célokkal meg ilyesmivel:
www.galtibor.hu/blog/124-egricsillagfelloves.html
Nem voltam ott, nem tudom pontosan, hogy milyen viták előzték meg a termékleírás kialakítását, de állítólag azért nem volt ez egy egyszerű történet, ahogy írtam is. A fent linkelt cikkben említett kínálat-szűkítést én messze nem látom megvalósultnak minden pincénél, bár van rá példa. Az mondjuk rendben van, hogy az Egri Csillag mindennapok borának remekül beválhat, lásd a fenti 3 borból 2 is ilyen. Feltételezem, a Superior, Grand Superior kategóriák lennének hivatottak komolyabb borokat, termőhelyi karaktert is képviselni.
Az Egri Fehér és Egri Cuvée (+ezekből is Superior, Grand Superior) kategória párhuzamos létezése sem egyszerűsíti az eligazodást, bár közben legalább a Cuvée-t kiiktatták a legújabb termékleírásból. Egyébként nem tudom, hogy az átlagfogyasztót ez az egész egyáltalán mennyire érdekli/zavarja meg.
boraszat.kormany.hu/download/0/46/f1000/Eger_OEM_v4_boraszat.pdf

Az említett St. Andrea-bor 9 fajtáját a fenti Gál Tibor már biztosan beelőzi. :)

A Bolyki-címkék feltűnőek, megragadják a figyelmet, ez egy szinten biztos előny, aztán hogy a design meg a körítés kinek mennyire tetszik, az már más kérdés. Sokan már biztos azonosítják a pincével, engem nagyjából hidegen hagy. A kedvenc Bolyki-címkém egyébként máig ez:
m.blog.hu/al/alkoholista/image/vf/2009/bolyki_cf.jpg

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.10.31. 06:02:22

@furmintfan: Ez a címke maga a megtestesült konzervativizmus. : )
süti beállítások módosítása