A Borrajongó

Portugieserhelyzet – A. Gere Portugieser 2017

2018. október 08. 06:00 - ungert

Tisztában vagyok a ténnyel, hogy a nagyneves címkével ellátott villányi kékoportók elsősorban nem a hétköznapi ivóborok, sokkal inkább a fogyasztói rögvalóság elfelejtett, de az utolsó előtti pillanatban emlékekbe törő névnapok ajándékbor-részhalmazát alkotják. Ez történelmileg alakult így, még akkor is, ha az árazás figyelmen kívül hagyása mellett a minőségi szerepkörük sokkal inkább az előbbi, mintsem az utóbbi csoportba sorolná őket. Gere Attila portugiesere történetesen első- vagy másod-zászlóshajója ennek a kategóriának, éppen ezért nem, vagy csak szökőévente vásároljuk, és még annál is ritkábban fogyasztjuk.

nevtelen.jpg

Tekintettel arra, hogy az idei évjárat már a frissített dizájn köntösében próbál érvényesülni a kereskedőknél, pár napja nekem is megakadt rajta a szemem. Felvettem hát a kevésbé testhezálló impulzusvásárló-szerepet és a következményekre nem gondolva kosárba dobtam a palackot. Közben pedig azt is megtudtam, hogy van belőle egy drágább bioművelt verzió is, melyet elsősorban szakkereskedések terítenek, és amely talán érdekesebbnek tűnhet, ugyanakkor nem igaz rá a széleskörű elérhetőség alaptétele. Most viszont célszerűen maradjunk az alapoknál és vizsgáljuk meg közelebbről, mit raktak a tavalyi évből a csavarzár alá.

Az alapoportókkal többnyire az a baj, hogy egyszerre gyümölcstelenek és hoznak egyfajta büdös, de legalábbis semmiképpen sem elegáns és/vagy élvezhető stílust orrban és szájban egyaránt. A palackom alapján jelenthetem, hogy a friss Gere-eresztés legalább az utóbbiak konstellációjával nem büntet, ebben az értelemben tiszta és élvezhető. Igaz, gyümölcs sincs benne túl sok. Orrban tompább, a friss meggyes, málnás jegyek dominálnak, mögötte némi tejszínes bizonytalanság tűnik fel. A korty karcsú, a fajtától megszokott módon savakra építkezik, és bár érdemi hibája nincs, összességében mégis kissé aroma- és erőszegény.

Bár kompromisszumok nélkül is fogyaszthatónak találom, merem állítani, hogy a kétezer környéki sávban még hazai kontextusban is akadnak érdekesebb, sőt, finomabb és szerethetőbb borok. Kisebb előrelépés ugyanakkor, hogy ha mi kapjuk a félig elfelejtett névnapunk alkalmából, nyugodtan elfogyaszthatjuk. A három pont kevés, a négy pont sok neki, most  mégis inkább az utóbbi felé hajlok. (1800 Ft., Spar)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr614281155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2018.10.08. 08:19:19

Barátom (meg a BT is nyilván) dicsérte a bio-t (gyümölcsös), érdemes lenne összenézni vele.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.10.08. 14:53:35

A minap terveztem beszerezni belőle egy palackot, a tieddel hasonlatos előítéleteimet megkérdőjelezendő. Köszönöm hogy elvégezted helyettem a feladatot. Az mondjuk kár, hogy a sztereotípia nem dőlt meg. Kérdés, ki tudja ezt a feladatot teljesíteni? Horst Hummel, oké. De rajta kívül csinál valaki itthon jó Portugiesert?

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.10.08. 17:54:52

@emoss: Köszi az infót. Előfordulhat, hogy megteszem a közeljövőben.

@varga.daniel.sokbor: Ez nehéz kérdés. Igen, a Hummel többnyire jó és érdekes vétel, de az érdekes oportókat valóban egykézen össze lehet számolni. Sajnos.

loading 2018.10.08. 21:50:25

@varga.daniel.sokbor: @ungert: Wassmann. Korábban Maczkó. Nemrég kóstoltam Lelovits 2017-est, az is meglepően rendben volt.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.10.08. 22:03:23

@loading: Wassmann közben beugrott. Köszönöm a tippet, a Lelovitsot azt hiszem kipróbálom!

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.10.08. 22:26:58

Egyébként rossz a kérdés. Miért csak portugieser? Fájna házasítani? Ha ennyi pénzből a szőlőfajtából ennyire telik, akkor dobjuk meg egy kis extrával. Egyébként a Redy pont ezt csinálja, A Teleki és a Polgár nekem nagyon bejött, pont olyanok, amilyennek a Portugieserek hirdetik magukat, remélem, hosszú életű lesz a kezdeményezés. De még nekem is csak lassan ugrik be, hogy van élet a fajtaboron túl is, szóval nem csoda, ha nem cuvéeben gondolkodnak a termelők...

emoss 2018.10.10. 09:25:07

Még júliusban lekóstoltunk 10 REDy-t és egytől egyig az volt a konklúzió, hogy ár-értékben (és magyar viszonylatban) bombák de a fajta portuknál mindenképpen jobbak.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.10.15. 21:14:54

@varga.daniel.sokbor: @emoss: Nekem ez a sztori teljesen kimaradt, úgy látszik, hogy kissé ki vagyok esve a hazai borvérkeringés fősodrából, vagy mit tudom én. Mindenesetre rá fogok próbálni valamelyikre asap.
süti beállítások módosítása