A Borrajongó

Furmint és hárslevelű - együtt és külön-külön 2013-ból

2018. szeptember 21. 06:00 - furmintfan

Tokaji száraz bor-fronton közel 20 év alatt rengeteg fellángolásnak, stílusváltásnak, fordulatnak és vitának lehettünk szemtanúi. A türelmetlenek szerint 20 év hosszú idő, a türelmesebbek szerint nem. Egy biztos, a tokaji száraz furmint (és hárslevelű) borstílusa sok változáson ment keresztül, szüreti időpont, almasavbontás, hordóhasználat, maradékcukor, test és alkoholtartalom szempontjából. Egységes stílusról jó eséllyel még ma sem beszélhetünk, de abban megegyezhetünk, hogy a borok általánosságban elmozdultak a könnyedebb, elegánsabb, gyümölcsösebb stílus irányába. A lendületes savakat már szinte mindenki egy kevés maradékcukorral próbálja megszelídíteni, a hordó karaktere egyre kevésbé nyomja rá a bélyegét a bor ízére és textúrájára (egyesek teljesen ki is iktatták a képletből), a borászok törekednek az alacsonyabb alkoholtartalom elérésére. 

Az utóbbi években a tokaji borászok egyértelműen a furmintot kiáltották ki zászlóshajónak, míg a termőterület mérete okán egyébként is másodhegedűs hárslevelű még hátrébb szorult. A furmintot (még ha nem is feltétlenül Tokajjal egyenlőségjelet téve) különféle programokkal, médiakampányokkal is zászlajukra tűzték, lásd Furmint Éve, FurmintUSA, furmintkiválóságok, stb. A fajta elsőbbségét a borászok igyekeztek különféle érvekkel is alátámasztani, amelyek közül a legtöbbel sosem értettem egyet.
Számos világhírű borvidék (Bordeaux, Burgundia, Rhone, Toscana, Rioja, Wachau, Marlborough... sorolhatnám napestig) kommunikációja egyáltalán nem a fajtáról szól, akár, mert alapvetően házasításban (is) gondolkoznak vagy pedig már annyira összeforrt a fajta a borvidékkel, hogy előbbit jóformán felesleges emlegetni, mindenki tudja, miről van szó. Arról nem is beszélve, hogy mi történne, ha hirtelen elkezdenének külföldön is nagy területen furmintot telepíteni és neadjisten hangos nemzetközi sikereket elérni, pláne a magyaroknál olcsóbb palackáron forgalmazott borokkal?
Arról, hogy a furmint adottságai jobbak, mint a hárslevelűnek, nem vagyok feltétlenül meggyőződve, kivéve ha a furmint neutrálisabb karakterét előnynek állítjuk be. A két fajta számos (hasonló) jellegzetessége ugyanúgy lehet áldás, mint átok, úgy mint az élénk savak, a jó cukorgyűjtő képesség, vagy a rothadékonyság, ezért a szüreti időpont megválasztása ezért kulcskérdés. A hosszú eltarthatóságról egyik fajta sem tudott jobban meggyőzni, mint a másik: sok értékesnek tartott furmintot és hárslevelűt láttam már 3 éves korában teljesen megöregedni, de ellenpélda is akad bőven, vannak tokaji szárazak, amelyek 10 évesen is remek formában vannak.
A kedvencem: a furmint nevét könnyebb kimondani, mint a hárslevelűét. OK, de pl. a riesling nevét is könnyebb kiejteni, mint azt, hogy grüner veltliner, mégis látjuk, hogy hol tartanak az osztrák "grüve"-k.
Abban, hogy az egyes dűlők adottságainak, az ezekről származó borok karakterének összehasonlítása érdekében érdemes egy fajtát használni, már több ráció van, bár az ültetvények korából, a különböző klónokból és alanyokból fakadó eltéréseket ez sem küszöbölné ki.
Ami egyértelműen a furmint mellett és a hárslevelű ellen szólhat, az a termőterületek nagysága, ezt nem kell magyarázni. Ugyanakkor a száraz tokaji akár tükrözhetné is a borvidék két fő fajtájának területi arányát, miközben egyesíti előnyeiket, és ezzel el is érkeztünk a kóstoló és a poszt apropójához.

furminthars2013.jpg

A nagy furmint-hajrá mellett az utóbbi néhány évben egyre több borszakértő, sommelier és borász játszadozott el a házasítás létjogosultságának, sőt előnyeinek ötletével, amelynek kézzel fogható bizonyítéka, hogy egyre többen jelennek meg furmint-hárslevelű házasításokkal, olykor sárgamuskotállyal, kabarral, sőt kövérszőlővel fűszerezve a bort.
Bennem a Gizella Pincénél 2013-ban tett látogatás során kezdett el motoszkálni, hogy a furmint és hárslevelű házasítása a két fajta előnyeit ötvözve időnként magasabbra juthat, mint magában egy furmint. A hárslevelű intenzívebb, behízelgőbb aromáival, általában kerekebb textúrájával képes lehet arra, hogy a sokszor kicsit marconább, szigorúbb és neutrálisabb furmint élesebb kontúrjait meglágyítsa, kikerekítse, több színnel töltse meg. Ahogy Szilágyi Lászlóval kóstolgattuk a külön hordókban érlelődő Szil-völgy furmintot és hárslevelűt, majd a pohárban össze is öntöttük a két fajtát, szinte egymás szavába vágva mondtuk, hogy a két alaptételt érdemes lenne összeházasítani. Laci fejében persze már biztosan korábban gyökeret vert a gondolat és feltételezhetően több emberrel végigcsinálta ezt a "próbaházasítást", de nekem azért jól esik erre így visszaemlékezni.
2013-ból természetesen nem a Szil-völgy volt az egyetlen furmint-hárs házasítás, más pincéknél is készültek ilyenek. A Bardon-nál emlékeim szerint az Alpha a kezdetektől fogva egy cuvée volt (bár a 2013-as címkéjén furmint szerepel). A Bott Pincénél az ültetvény fajta-összetételéből adódóan a Teleki (és az Előhegy) egy jó ideje már furmint és hárslevelű házasítása, és nem kizárt, hogy a Határi esetében is házasítás lesz a végeredmény a két külön palackozott dűlős fajtabor helyett. A Holdvölgy a Vision névre keresztelt birtokházasításában kabarral fűszerezi a két fő fajtát. A Pelle Pincénél a Betsek-ben szerepel a két fajta egymás mellett. A Szent Tamás Pincészetnél a Nyulászó és a Birsalmás dűlős boraiban erősíti egymást a furmint és a hárslevelű. 

Szóval, kezdetben kvázi véletlenül, majd ahogy gyűlt az ad hoc sor, egyre inkább szándékosan félretettem egy csokorra való 2013-as furmint-hárslevelű házasítást. Ezeket most néhány évjárat-azonos furminttal és hárslevelűvel eresztettünk össze egy vakkóstoló keretében, két meglepetés somlói borral és egy 2012-es tokaji furminttal kiegészülve. Sok nagy név hiányzott a sorból (Kikelet, Nobilis, Balassa, Demeter Zoltán, Homonna, stb.), de így is összegyűlt több, mint 20 palack.
Messzemenő következtetéseket természetesen egy kóstolóból nem lehet levonni, bár tény, hogy az összesítésben a legjobb borok nagy része furmint és hárslevelű különböző arányú cuvée-je volt. Pro és kontra akkor lehetne komoly érveket felsorakoztatni a házasítás indokoltságáról, ha éveken keresztül kóstolgatnánk furmintokat, hárslevelűket és a kettő különböző arányú házasításait.

Összességében véve a sor nem keltett csalódást (1-2 bor a hírnevéhez képest igen), cserébe megdöbbentő élményekben sem volt részünk. Az érettség a legtöbb boron már érezhető volt többé vagy kevésbé, rosszabb esetben ez már oxidációval és/vagy fellazuló szerkezettel is együtt járt, bár teljesen megöregedett vagy szétesett borral szerencsére alig találkoztunk, más kérdés, hogy ez lenne a minimum.

A belövő 2016-os bort követően vakon kóstoltunk. A hárslevelű jelenléte szinte minden tételnél következetesen felismerhető volt, a Gizella Szent Tamásnál voltam kicsit tanácstalan az elég markáns hordójelenlét miatt, valamint a Bott Excellencziást sikerült benéznem mádi furmintnak.

peterpincefurmint2016.jpg

Péter Pince Mézes-Mály Furmint 2016

Kellemes, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres illat őszibarackkal, körtével, szegfűszeggel. A korty kerek, kellően élénk savak tartják, ízben is visszaköszönnek a gyümölcsök, fűszerek, viszont egy pici kesernye is, ami melegedve egyre erősödik. Kellemes kezdés. 6p-

furminthars2013_2.jpg

(a sor gerince: házasítások és az Exczellencziás két "alkotóeleme")

Karádi-Berger Palandor Furmint 2012
Reszelt alma, birsalma, dió illatban és ízben egyaránt, egyértelműen oxidált a bor. Szájban citrusok is társulnak, a savak viszont kissé élesek, az oxidáció mellett ezek uralják a kortyot. Bár nem 2013-as bor, de az előző után mélyrepülés. 4p-

Holdvölgy Vision 2013
Édes gyümölcsök, őszibarack, pici méz, és selyemcukor érkezik illatban. Lendületes, karcsú, elegáns bor, pici maradékcukorral, édes citrusokkal, őszibarackkal, körtével, érintésnyi vaníliával. Szép, nálam végül második helyen végzett. 7p-

Zsirai Betsek Hárslevelű 2013
Intenzív és szinte késői szüretes jellegű illatát sárga húsú és trópusi gyümölcsök uralják, mézzel és édes fűszerességgel. A korty széles, lazább szövetű, a savak aránylag lágy érzetűek, enyhe cseresség érezhető. Ízében érett sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, narancs, pici fa és kevés maradékcukor. Jelen formájában szerethető bor, de tartogatni már valószínűleg nem érdemes. 6p

Kreinbacher Hárslevelű 2012
Édesfűszerek, méz, érett fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, gyógynövények és negró határozza meg az illatot. A korty érzetre lágy, kicsit meg is döccen, mintha éppen kezdődő oxidáció is megjelenne. Méz, érett körte és barack, kis karamell jellemzi ízét. Érdekes módon visszakóstoláskor jóval elevenebbnek, frissebbnek tűnt. Első körben 5p-, visszakóstolásnál 5p+.

Kreinbacher Furmint 2013
Fülledt és szellőzés után is kicsit fakó az illat, alma és narancs pörgethető ki belőle. Szájban kissé vékony, de ehhez mérten arányos, narancs, barackfélék, érett alma és némi citrusosság díszíti. Korrekt, de maradandó élményt nem okozott. 5p

Pajzos Furmint 2013
Rettenetesen fülledt, az illatban párolt káposzta randevúzik egy retro gumimatraccal. Szájban azért jobb formát mutat, érett alma, almahéj, grapefruit, némi barackmagos kesernyével, enyhén melegítő alkohollal. Érett, kicsit már talán le is lágyult, de jól kitölti kereteit. Beltartalma alapján többre lenne hivatott, de ezen az "illaton" nehéz volt túllépni. 5p

Bott Kulcsár Hárslevelű 2013
Elsőre hibás palackot kiáltottam, ugyanazt éreztem benne, mint bő 2 éve egy hárslevelű-kóstolón. Szinte zéró illat, fakó, enyhe kartonpapírral. Szájban is valahogy kicsit bizonytalannak tűnik, széttart  a szerkezet, ízében barack- és almafélék, naranccsal. 4p-

Gizella Szent Tamás Hárslevelű 2013
Az illat eleinte nagyon zárt, majd gyorsan eltűnő sajtos jegy jön, ezután sok édes gyümölcs, ananász, mangó, sárgabarack, édesfűszerek és egy pici zöldfűszer. A hordó kicsit ráül, és bár érezhető egyfajta krémesség a kortyban, a savaknak így is van egy pici rusztikus éle. Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, sok édesfűszer, szegfűszeg, szegfűbors, vanília jelenik meg ízében. Alapvetően így is tetszett, bár ha azt mondják rá, hogy chardonnay, azt is elhittem volna. 6p

Szepsy Szent Tamás Furmint 2013
Illatában pici termálvíz, barackos tea, sárga húsú gyümölcsök, sós karamell, sok fűszer, érett alma. A nagy test alá dolgozó savak elég feszesre húzzák, bár kicsit darabosak is. A bor határozottan érett jegyeket mutat, de ez nem áll rosszul neki. Érett, már éppen barnulni kezdő alma, birs, pici étcsoki, dohány, méz, leheletnyi kesernye. Jelen állapotában még érdekesnek találtuk, de nem tartogatnám. 6p

Bardon Alpha 2013
Só és termálvíz az első két illatjegy, majd érett őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, kis virág és méz érkezik. Kóstolva szebb, üdébb arcát mutatja, arányos felépítésű, sima, sok gyümölccsel, sárga húsú őszibarackkal, körtével, mandarinnal, pink grapefruit-tal, csipetnyi édesfűszerrel. Szerettem. 6p+

Bott Csontos Furmint 2013
Visszafogott, neutrális illat, érett almával, fehér húsú gyümölcsökkel, pici fával és fűszerekkel. Szájban koncentrált, tartalmas, de mind a sav, mind a hordó kölcsönöz neki egy kis rusztikus hatást. Elég sokrétű és intenzívebb is, mint illatban, citrusfélék, grapefruit, őszibarack, körte, sok fűszer, narancshéj színezi. 6p

Bott Exczellencziás 2013 (Csontos Furmint+Kulcsár Hárslevelű)
Narancsos, enyhén mézes, halványan fás illat, a háttérben ugyanolyan jelleggel, mint amit a Kulcsárnál éreztem, csak jóval halványabban. Meleg hangulatot árasztó, telt, széles és kiegyensúlyozott struktúra fogad, Ízében trópusi gyümölcsök, sárgabarack, narancs, narancshéj, őszibarack, grapefruit. 6p

Pelle Betsek Furmint-Hárslevelű 2013
Intenzív és érett illat, sok sárga húsú gyümölccsel, sült almával, körtével kis édesfűszerrel. Sajnos már nem sok tartása van, olyan mint egy kissé kesernyés almalé, lelágyult, üresedik. 4p-

Szent Tamás Pincészet Mád Furmint 2013
Őszibarack, körte, mandarin, édes citrusok, szőlő, kevés trópusi gyümölcs, szájban citrusokkal és citromhéjjal kiegészülve. Egészen fiatalos, elegáns, talán csak annyit tudnék felróni neki, hogy íze a vártnál rövidebben tart. 6p

Bott Teleki Furmint-Hárslevelű 2013
Őszibarack, körte, barackos tea, szájban érett sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, trópusi gyümölcsök, kevés zöldfűszer. A korty kerek, jó savak tartják, kis maradékcukor is kerekíti. Szépen érett, zamatos bor. 6p+

Harsányi Kútpatka Furmint 2013
Kis redukcióval nyit, a termálvizes, káposztás nyitányt sós, édesfűszeres, füstös jegyek követik. A szerkezet rendben lenne, de a hordó elnyom minden mást, a sok fa, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors mögött némi körte, őszibarack tűnik fel. 5p

Oremus Mandolás Furmint 2013
Kezdődő oxidációt mutat az illat, érett és reszelt alma, érett fehér húsú gyümölcsök formájában, egy kis édesfűszerrel. A sav az elején élénken kezd, de elég gyorsan leül, a korty kissé érdes tapintású, kevés gyümölccsel, kissé szikár, aszketikus összbenyomást kelt. Leleplezéskor meglepetés és csalódás. 4p

Szent Tamás Pincészet Birsalmás Furmint-Hárslevelű 2013
Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, barack, vanília, némi gyógynövény és narancs jellemzi az aromatikát. Kerek, arányos, nem öregszik, de semmi extrát nem mutat semmilyen szempontból. 5p+

Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2013
Ananász, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, édesfűszerek, kis süteményesség érezhető. Koncentrált és hosszan tart, leheletnyit cseres is, citrusok és halvány sósság egészítik ki az illatban megismert képet. Nálam a dobogó harmadik fokára jutott és egyben a legjobb furmint a sorban. 7p-

Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2013 
Sok édesfűszer, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, citrusok határozzák meg. Elegáns, kiegyensúlyozott, szépen érő bor, talán csak az alkohol tűnt egy picit emelkedettnek érzetre. Az egyik kedvencem a sorban, hajszállal a Vision előtt végül ezt tettem első helyre. 7p-

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2013
Édesfűszerek, barackos tea, ananász, trópusi gyümölcsök, kis süteményesség, pici vanília jellemzi illatban és ízben egyaránt. A korty gömbölyű, jól kitöltött, egy kis maradékcukor is érezhető benne. 6p

 

Összesített sorrend: 

1. Holdvölgy Vision 2013

2. Bardon Alpha 2013

3. Pajzos Furmint 2013, Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2013

4. Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2013

5. Gizella Pince Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2013, Kreinbacher Hárslevelű 2013

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914238581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2018.09.21. 06:54:29

Teljes mértékben egyet tudok érteni a bevezetővel és a levont következtetésekkel. Remélem a következő 20 évet már erre csesszük el :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.21. 09:45:17

@zoli: Köszi a megerősítést. :) A véleményem nyilván csupán csepp a tengerben, de örülök, hogy más is ugyanígy látja a dolgokat. :)
süti beállítások módosítása