A Borrajongó

Ezt most miért? - Homonna Birtokbor 2015

2018. szeptember 12. 06:00 - rszabi

img_0816.JPGNéhány nappal ezelőtt az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben vásároltam egy palackot egy tokaji éltermelő száraz (akciós árú) borából. Másnap ki is cuppant belőle a dugó, kóstolgattam magában, kipróbáltam az aktuális ebédhez és vacsorához is, el is fogyott ripsz-ropsz. A bor igen jó volt, majdhogynem kiváló, (ismét) rácáfolt a tokaji száraz borok jövője felé szkepticizmussal tekintőkre. Bár az árkedvezmény jelentős volt, mégsem voltam teljesen boldog. Az alábbiakban boncolgatom egy kicsit a háttérben meghúzódó okokat.

Egy (bor)fogyasztói blogban ez eltartott kisujjú sopánkodásnak fog tűnni, de én mégis beállok az olvasók képzeletbeli  kereszttüzébe. A fő kérdés az, hogy miért kellett ezt a bort leárazni 30 százalékkal pont akkor, amikor szerény véleményem szerint éppen csak az optimális fogyasztási szakaszába lépett. Értem én, hogy az öreg borok körüli felhajtás nagyjából-egészében humbug. Ennek ellenére én erős differenciát érzek a muzeális borok körüli felhajtás és az igyuk az arra érdemes borainkat az optimális érettségi állapotában perspektívák között. Előre leszögezem, hogy sem a legprofibb hazai kereskedőt (BT), sem Tokaj legszűkebb élmezőnyéhez tartozó Homonna Attilát nem kívánom és úgy érzem, nincs is miért ostoroznom. Sőt, a hedonista borfogyasztó énem kifejezetten örült ennek az akciónak. Józan paraszti ésszel egy bort akkor áraznak le, ha nem fogyott el időben, jönne az új évjárat és égető szükség van a helyre a raktárban. Ez eddig stimmel is, a bor 2016 szeptemberében került a bolt kínálatába a webshop tanúsága szerint, azóta eltelt 2 év, ez már önmagában elég masszív érv a kisöprés mellett. De az eddigi tapasztalataim alapján - ami a palack felnyitása után is helytálló feltevésnek bizonyult -, ez a bor még csak éppen belépett abba a periódusba, amikor csak egyre többet és többet kaphatunk tőle. Ez egy igazi paradoxon: ennek a  bornak egy ideális világban most kellene 10-15%-kal felvinni az árát, a kereskedő mondhatná, hogy itt van ez a bor, ami 3-8 éves kora között fog ideális ívet érni, mi szakszerűen tároltuk-érleltük két éven át, itt és most neked már csak meg kell inni. Fogyasztói szempontból az ilyen alkalmak jelentik a Kánaánt, érett, vagy ahhoz közelítő állapotban, szép és pedigrés bor jóárasítva, megbízható helyről. Hosszú távon azonban, termelőpárti fogyasztóként úgy érzem, hogy nem sokat nyer a honi borkultúra azzal, ha a szereplők hagyják, hogy ilyen dicstelen módon legyen kiseperve egy szebb jövőre hivatott bor.

A bor amúgy hozza a Homonna Birtok borainál megszokott feszes, penge savakat, a feszes szerkezetet és a varratmentes kortyot. A hárs pont annyira kerekít a furminton, mint amennyire a furmint savai felhúzzák egy magasabb szintre a hárs lágy textúráját és finoman mézesbe hajló ízét. A kortynak van íve, a lecsengése hosszú és üdítően tiszta. Számos étel mellé kitűnő választás lehet. 7- pont

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614209771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geemoney 2018.09.12. 09:56:35

Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal, én ha tehetem nem nagyon iszom 2015 előtti bort, mivel általában olyan borokat iszom amiknek kell az idő, az ilyen alkalmak tényleg kedvezőek fogyasztói oldalról.

Az viszont nem biztos, hogy szakszerűen volt tárolva, mert ha 2 évet egy BT boltban állt 20-25 fokban nem fektetve, az nem igazán tökéletes állapot, de egy ilyen bor még ennyit is kibír sztem.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.12. 10:31:03

@geemoney: Szerintem ez a bor ennek a két évnek a nagy részét, egy légkondicionált raktárban töltötte, az utolsó néhány hétben kerülhetett az üzletbe. Persze simán lehet, hogy tévedek.

shiraz2 2018.09.12. 14:21:55

mi az a varratmentes korty?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.12. 14:31:31

@shiraz2: Sima felszínű/textúrájú, kellemes tapintású, zavaró cseresség, érdesség nélkül. Nálam nagyjából a gömbölyű korty szinonimája.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.12. 14:58:50

@shiraz2: Mondjuk, úgy, hogy inkább remélem, mint gondolom. (Már ha a tárolási körülményekre gondolsz)

loading 2018.09.12. 15:31:32

A téma felvetése jogos, legfeljebb érdekes, hogy mi okból jött elő.
Többen osztják azt a véleményt, hogy a magyar borok túl fiatalon kerülnek a fogyasztókhoz. A borászok szerint ennek oka az ő cash-flow-juk és a kereskedők türelmetlensége (ez a két leggyakrabban elhangzó válasz).
Másrészt a borok ára fiatalon is inkább a jövőbeni potenciált tükrözi, szvsz. Azaz tényleg senkit sem érdekel az optimális állapota a bornak, sajnos a fogyasztók többségét sem.
Visszatérve a "mire gondolhatott az író" találgatásra: a bor vélhetően az ára (vagy a vásárlók számára kevésbé ismert termelője) miatt nem fogyott és kellett hely az újabb évjáratoknak/más boroknak. Ezért a klasszikus kereskedelmi akció alá került. Az extra bevétel már bejött.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.12. 16:50:50

@loading: Nincs semmi különös oka, csak amennyit meg is írtam. :)
Viszont érdekes amit az árakról írsz. Abban is van igazság, hogy a jövőbeni potenciált is beárazzák. Viszont akkor már sokkal logikusabbnak tartanám ennek a problémának
(1. Borászoknak kell a bevétel mihamarabb VS 2. magyar borok túl fiatalon kerülnek a fogyasztókhoz). azt a megoldását, hogy az elején árulnák olcsóbban (megfelelően tájékoztatva a vásárlót, hogy ez még nincs optimális állapotban) , aztán amikor elkezd formába lendülni, akkor lehet árat emelni és jelezni a vásárló felé az árnövekedés okát.
Ha jól emlékszem Györgykovácsnál, volt valami hasonló a BT-nél, elővásárlás címszóval. Így talán nem lenne kevesebb a bevétel (és talán az elején még jobban is pörögne a kassza) , illetve a fogyasztók is jobban járnának összességében.

c0vf3f3 2018.09.12. 17:28:54

@rszabi:
van valamilyen konkrét ismereted ennek az adott borkereskedésnek a raktározási módszeréről?
pl. egyáltalán valóban ők raktározzák évekig, és nem csak időnként szállítják el a termelőtől?
illetve tényleg légkondis a raktáruk?
stb.
...vagy ez inkább csak amolyan "wishful thinking" a részedről? :-)

a cím miatt én inkább az utóbbira tippelnék, de hadd ne legyek előítéletes, inkább rákérdezek :-)

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2018.09.12. 17:41:35

Végigolvasva a cikkíró és a válaszadók felvetései is tetszenek, jó tudni, hogy ilyenek pl.: nem csak engem foglalkoztatnak. Ugyanakkor a megoldás az eredeti témára lehet, hogy prózaibb.
A minap sétálva a BT Lánc-ban hasonlóan figyelmes lettem arra, hogy a Barakonyi 2015-ös furmint is 3000 körüli billog alá került. Namármost' ebből a borból ittam pár palackkal és megjelenésekor talán ennek a blognak is az évjárat legmagasabbra értékelt magyar fehérei között szerepelt több helyen is. (imádom a botritiszes nem túl elegáncsos csavarját..) Mikor ugyanígy rákérdeztem, hogy "hogyan lehet ez?!", akkor a következő választ kaptam:
Egyes partnerek el nem vitt előrendeléseit őrizgették, amit most fejeztek be tovább "érlelgetni".

Kádár Attila 2018.09.12. 21:08:49

Barakonyi hárslevelű ! Tokaj Nobilis!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.13. 07:20:48

@c0vf3f3: Van egy nagy központi raktár, a boltokban/alattuk/mellettük meg vannak kisebbek, a légkondi részéről nem tudok nyilatkozni (azért szerintem a központi szinte biztos légkondis). Adott esetben igen, ők raktározzák évekig, utánrendelés inkább akkor fordulhat elő, ha már kipörgött a készlet, de még látnak benne fantáziát és a termelőnél is van a tételből.
@borbirosag.wordpress.com: Rég kóstoltam ugyan, de akkor nekem abban a Barakonyiban nem nagyon tűnt fel a botrytis. Mindenesetre 3000-ért jó vétel. :)

XII.Hadosztály 2018.09.13. 18:28:09

Ez a néhány nappal korábban történt vásárlás nem lehet, hogy egybeesett a konkurens - online - kereskedés őszi borszerdájával? Ez mondjuk magyarázat lehet a 30%-os kedvezményre.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.14. 09:46:26

@XII.Hadosztály: Nem hiszem, ott ugye a teljes kínálatra volt x százalék kedvezmény, nem csak a kifutó tételekre. Itt csak erre a borra.

c0vf3f3 2018.09.14. 17:16:16

@furmintfan: köszönöm a választ!

ezeket az általánosabb dolgokat én is tudtam róluk, illetve a raktározásukról - de úgy tűnt, mintha lenne itt vmi konkrét háttérinfó is ennek a bornak a tárolásáról
süti beállítások módosítása