A Borrajongó

Finewines.hu: 2018-as nyári újdonságok bemutatója a Carpe Diem-ben

2018. augusztus 14. 06:00 - furmintfan

A nyár borkóstolók szempontjából uborkaszezon a fővárosban, legfeljebb néhány kültéri boros esemény számít kivételnek, bár ezeknek is inkább a társadalmi összejövetel jellege a hangsúlyosabb.
A finewines.hu és a Carpe Diem is amolyan "nyári álmot" alszik (félreértések elkerülése végett tegyük hozzá, még ha tematikus estek nyáron nem is nagyon vannak, a borbár azért üzemel), de új borszállítmányok érkezése okán Tar Feri mégis rendezett egy laza kóstolót, hogy az újdonságokból egy csokorra való bort bemutathasson az érdeklődőknek. Úgy tűnik, hogy a fővárosi borissza populáció ki volt éhezve valami ilyesmire, mert az eredeti időpont és az ismétlés is telt házzal zajlott.
 finewines201808.jpg

Egyéb elfoglaltság miatt csak úgy tudtam beszuszakolni a kóstolót a naptárba, hogy a meghirdetett időpontnál korábban érkeztem, és sajnos úgy esett, hogy egy bor kimaradt a sorból, de a többiről készültek jegyzetek, most ezek következnek (zárójelben a finewines. hu kiskereskedelmi listaárai). Van a sorban néhány bor, ami meghálálhat némi fektetést, de nagy részük más most is fogyasztásra kész.

fw201808_01.jpg

Ascheri Cristina Ascheri Langhe Arneis 2017
Visszafogott, körtés, őszibarackos, halványan egzotikus gyümölcsös illat, amelyeket ízben citrusok egészítenek ki. A korty széles, enyhén krémes, a savak inkább az elején érvényesülnek, a finis felé tartva lágyabb érzetű lesz a bor és egy kicsit az alkohol is melegít. 6p- (4400 Ft)

 fw201808_02.jpg

Ata Rangi Sauvignon Blanc 2016
Megkapó illat: közepesnél intenzívebb, de nyoma sincs benne a legtöbb új-zélandi sauvignon blanc arclerobbantó harsányságának, azoknál sokkal elegánsabb, mértéktartóbb, miközben nem marad adós sem tisztasággal vagy frissességgel, sem gazdagsággal. Citrusok, citromfű, citromhéj, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, őszibarack a vezető jegyek illatban és ízben egyaránt. A hordó (a tétel 30%-a hordóban erjedt) finoman fűszerez a háttérből és a selymes, halványan krémes textúrához is hozzátesz. Elegáns, cizellált, kifinomult bor, valahol az újvilági és óvilági stílus határán. 7p (7800 Ft)

 fw201808_03.jpg

Domaine de Saint Cosme Les Deux Albion Blanc Principaute d'Orange 2017
50% viognier, 30% picpoul és 20% marsanne. Az illat harsány és édeskés, cukorkás, egzotikus gyümölcsös, kandírozott gyümölcsös. Szájban telt, enyhén olajos érzetű anyagot kapunk, széles, még éppen megfelelő tartású savakkal, intenzív, az illatban megismert egzotikus és kandírozott gyümölcsökkel, a finisben leheletnyi kesernyével. 6p- (5000 Ft)

 fw201808_04.jpg

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2017
65% carricante, a többi része cattaratto, inzolia, grecanico és minnella. Az illat fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, édes citrusos, seprős-krémes jegyeket mutat. Közepes test mellett jó savakkal operál, kiegyensúlyozott és sima, ízében édesre érett fehér húsú gyümölcsök, némi déligyümölcsös aláfestéssel, halvány fűszerességgel. Idővel talán jobban megnyílik. 6p (5600 Ft)

 fw201808_05.jpg

Tenuta delle Terre Nere Rosato 2017
Nerello mascalese rosé. Nagyon halvány lazacszínű, illata visszafogott, virágos, fehér húsú gyümölcsös. A korty puha, selymes magja mellett van egy leheletnyi tapadása is, savai inkább a második felében hangsúlyosabbak. Minden szempontból inkább fehérboros, mintsem egy szokvány rosé. Nem egy ízbomba, de provence-i rosékat idéző szerkezete és hangulata okán nekem bejött. 5p+ (5600 Ft)

fw201808_06.jpg

Vajra Rosabella Rosato 2017
Ez más műfaj, inkább a hedonista oldalról közelít, de nem közönséges. Vonzó virágos, piros bogyós gyümölcsös, cseresznyés illat. Kóstolva mintha roppanós, lédús piros bogyós gyümölcsökbe harapna az ember, tiszta cseresznye, szamóca és meggy. Jól definiált, zamatos és tartalmas, de talán kicsit hamarabb véget ér a korty, mint várnánk. 5p+ (4500 Ft)

 fw201808_07.jpg

Vajra Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2017
25%-nyi egész fürt ment a kád aljába, erre került a maradék zúzott, bogyózott termés, majd 5 nap után egy tartályba fejtették át mustot és itt fejeződött be az erjedés. Érdekes, egyedi illat: marcipán, virágok, édes piros bogyós gyümölcsök, főtt cékla, málna és málnaecet keveréke. Kóstolva olyan, mint egy gyümölcslé, selymes, élmentes, tannint szinte nem érezni, savai kellő élénkséget adnak, de nem lógnak ki. Meggy, málna, leheletnyi édesség, halvány főtt céklás-földes villanásokkal. Fura jószág, amely biztosan megosztja majd a közönséget. 6p- (5600 Ft)

 fw201808_08.jpg

Ascheri S. Giacomo Langhe Nebbiolo 2016
Kissé zárt és nehezen szálazható az illat, van benne egy kevés kátrány és érett piros bogyós gyümölcs, valamint pici virág. A sav emelkedett, narancsosba hajlik, a tannin is kicsit kapar még, az alkohol sem kevés, de nem lóg ki. A test közepes, ízében piros bogyós gyümölcsök, narancsos csokoládé, kis fűszeresség színezi. Nem rossz, de túl fiatal, összességében véve kicsit kemény, zárt és rakoncátlan még, érdemes eltenni még egy pár évre. 6p (6700 Ft)

 fw201808_09.jpg

Domaine Stephane Ogier Syrah d'Ogier 2016
Érett és dzsemesbe hajló erdei gyümölcsök, áfonya, fekete ribizli a domináns jegyek illatban és ízben egyaránt. A gyümölcsöket halvány fűszeresség, virágosság lengi át. Selymes, élmentes, jó egyensúlyt mutat, mindene a helyén van és már most fogyasztásra kész. 6p- (4200 Ft)

 fw201808_10.jpg

Quartz Reef Single Vineyard Pinot Noir 2015
Karácsonyi fűszerek, potpourri, málna és szeder illatát árasztja a pohár. Szájban is tobzódnak az ízek és szép egyensúlyt mutat. Aránylag könnyed, szellős, elegáns, nem különösebben koncentrált, de kereteit jól kitölti. Gazdag fűszeresség és érett gyümölcsök színezik, zamatos és intenzív. 7p- (14800 Ft)

 fw201808_11.jpg

Chateau de Saint Cosme Les Deux Albion Cotes du Rhone 2015
Syrah, grenache, carignan, mourvedre és clairette együtt erjesztve nagy hordókban és betontartályokban érlelve. Az illat összetett és folyamatosan változik a pohárban: érett erdei gyümölcsök - inkább a fekete bogyós fajtákból -, főtt cékla, szárított virág és zöldfűszerek, majd húsvéti füstölt sonka a főzőlevével. Savai relatíve lágyabb érzetűk, de megtartják a közepes testet, a tannin bársonyos, az alkohol kissé emelkedett, de nem túlzó. Szájban is hozza az érett erdei gyümölcsös, szárított zöldfűszeres, garrigue-os karaktert. 6p+ (5500 Ft)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7414174603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása