Megérkezett az aktuális magyar egyveleg. A Gourmet Fesztiválon megkóstolt sok bor és néhány pezsgő mellett szokás szerint több tokaji tétel is szerepel, illetve az évszaknak megfelelően több a rosé és jellemzően a karcsúbb vörösborok kerültek elő az utóbbi hetekben.
Pezsgő
Pelle Pince Méthode Traditionnelle Brut Nature 2014
Meglehetősen neutrális, fehér húsú gyümölcsös illat, ízben citrusok dominálnak, zöldalmával. Érzetre valóban csontszáraz, savai élénkek, feszesek, a buborékok kicsik. 5p+
Királyudvar Henye Méthode Traditionnelle Brut 2013
Oxidatívabb, érettebb jellegű, mint a Pelle. Élesztős, érett barackos, almás és birses jegyeket vonultat. Kevesebb, viszonylag gyorsan eltűnő, apró buborékkal dolgozik, szinte csendes bor-szerű. 6p
Orsolyák Attila Gyöngyözőbor 2017
Frissítő korty, nagyobb méretű, gyorsan eltűnő buborékok, körtés, édes citrusos ízjegyek, pont elég sav. Remek nyári védőital. 5p-
Anonym Pince Öreghegy Méthode Traditionnelle Brut Nature
Chardonnay és pinot noir. Neutrális fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer és briós, jól kezdő savak, viszonylag röviden eltűnő korty. 5p
Fehér
Hummel Góré Hárslevelű 2016
Barnás, opálos szín. Illata zavaros, benne gyógynövények, fakéreg, sör, narancshéj. Szájban valami hasonló, némi kesernyével és gyümölcshéjas jegyekkel megtoldva. Enyhén cseres, röviden tartó korty. Elég nehezen értelmezhető, pontozni nem is tudnám. Nem nekem találták ki, az biztos.
Holdvölgy Meditation Király Furmint 2016
Fehér húsú gyümölcsök, almafélék, szép fűszeresség színezi illatát. A korty kerek, savai nem túlzóak, kb. 7 g/l maradékcukor is gömbölyíti. Édes citrusfélék, körte, nyári alma, halvány fűszeresség tűnik fel a háttérben. 6p
Holdvölgy Expression Becsek Hárslevelű 2015
Visszafogott illatában őszibarack és egy kis édesfűszer fedezhető fel. Savai lassan, fokozatosan kezdenek el dolgozni, de nem pörögnek túl. Szájban többet ad most: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, vonzó fűszeresség. 6p+
Holdvölgy Vision 2016
40% furmint, 40% hárslevelű, 20% kabar. Fiatalos illat, egy kis tejföllel, citrusokkal, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel. Elegáns, karcsú, kecses tartású bor, csiszolt savakkal és jól használt hordóval. Citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, diszkrét fűszeresség adja az ízképet. 6p+
Anonym Pince Frazír Sauvignon Blanc 2017
Egres, citrusok, bodza, kis trópusi gyümölcs, kevés zöldfűszer színezi illatban és ízben egyaránt. Nagyon könnyű, szellős, picikét hígabbnak tűnik a korábbi évjáratoknál. 5p-
Anonym Pince Szinkópa Chardonnay 2017
Visszafogott édes fűszeresség, vaj, kevesebb gyümölcs jellemzi illatát. Savai kellően élénkek, kis krémesség mellett. Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, ananász, citrusok, banán, vaj, pici popcorn. 5p
Kattra Sauvignon Blanc 2017
Inkább az újvilági, érett gyümölcsös vonalon mozog, mellette bodza, egres. Meglepően tartalmas és komoly teste van, miközben friss ízekkel operál, bár az alkohol érzetre picit magas. Őszibarack, egres, bodza, fehér húsú gyümölcsök, pici zöldfűszer. 5p
Orosz Gyula Sauvignon Blanc 2016
Fehér húsú gyümölcsök, bodza, citrusok, illatban még egy pici fehér virág, ízben egy kis maradékcukor társul. Könnyed, arányos, kanyaroktól mentes, jól iható tétel. 5p-
Barta Pince Öreg Király Furmint 2013
Kicsit zárkózottabb illatot mutat, nedves kővel, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel, almával és birssel, halvány fűszerességgel. Tömör, koncentrált, feszes és hosszú. Megbonthatatlannak tűnő magja köré citrusos, almás, őszibarackos, fűszeres jegyekkel építkezik. 6p+
Barta Pince Öreg Király Furmint Válogatás 2015
A kezdeti fülledtséget levetkőzve, édeskés körte és őszibarack vezet illatában. Kedvesebb, puhább, finomabb, mint a 2013-as, bár szerkezete kevésbé komoly. Lédús gyümölcsösségét egy kis maradékcukor emeli meg, picit édeskésnek is hat, de nem áll rosszul neki. Őszibarack, körte, édes citrusok, gyömbér, édesfűszerek, a hordó diszkréten a háttérben marad. 7p-
Barta Pince Öreg Király Furmint 2016
Tiszta illatában fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack. Karcsú, filigrán, a 2015-ösnél vékonyabb, de tartalmas és elegáns édes citrusok, mandarin, őszibarack ízével, a finisben finom fűszerességgel. 6p+
Pálffy Pince Héja 2012
Juhfark narancsbor. Narancs, édes citrusok héjjal együtt, pici földes-dohányos jegy kíséretképpen. A korty vastag, enyhén cseres, ami jól kiegészíti a lágyabb, szélesebb savakat. 5p+
Etyeki Kúria Chardonnay 2015
Édesfűszerek, banán, érett fehér húsú gyümölcsök, alma, pici vaj. Kerek, krémes korty, gömbölyű savakkal, jól adagolt hordóval. 5p+
Demeter Zoltán Furmint Birtokbor Dry 2015
Barackfélék, almafélék, kezdődő palackbuké, halvány süteményes jegyek érkeznek illatban. A korty gömbölyded, jó egyensúlya van, érett citrusok, alma, őszibarack díszítik, pici édesfűszer és leheletnyi kesernye kíséretében. 5p+
Vylyan Herka Chardonnay 2015
Illatában fehér húsú gyümölcsök, pici mandula és mogyoró, édesfűszerek. Közepes testű, arányos felépítésű, finoman krémes, pont jó savakkal megtámogatva. Az érettebb, sárgadinnyés, őszibarackos vonalat fanyarabb, zöldalmás, citrusos jegyek egyensúlyozzák ki, a háttérben kevés kesudióval és fűszerrel. 5p
Bujdosó Kapitány Irsai Olivér 2016
Visszafogott szőlős, virágos, nyári almás aromatika, kissé letompult intenzitás, fakuló gyümölcsök, vékony test a fő jellemvonások. 4p-
Sauska Furmint 2016
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, halvány fűszeresség, ízében egy pici mogyoró és mandula. Feszes savak vezetik, de minimális krémes érzet is kerekíti a kortyot, a 10% hordó a háttérben meghúzódik. 5p
Nyakas Sauvignon Blanc 2017
Zöldalma a domináns illat- és ízjegy, citrusokkal, lime-mal, citromvelővel. Lineáris, feszes, kissé savhangsúlyos, de aránylag hosszan tartó bor. 4p
Wunderlich Jammertal Borbirtok Yellow Submarine 2017
Nos, ez egy sauvignon blanc, és nem is tagadhatná le, legalábbis miután levetkőzi az illatot kezdetben teljesen eluraló fülledtséget. Hosszas szellőztetés után jönnek a citrusos jegyek, szájban zöld villanásokkal kiegészülve. Savai elég jól indulnak, de a korty híg, kissé vizes, nincs sok tartása. 4p-
Montium Barna-dűlő Furmint 2015
Körte, golden alma, őszibarack, pici süteményesség és méz, éppen csak kezdődő palackbuké határozza meg illatát. Könnyű és kiegyensúlyozott, enyhén édeskés érzetű, ízében édes fehér húsú gyümölcsök és citrusok, méz és sárga húsú gyümölcsök a vége felé. 5p+
Pócz Pincészet IS Cuvée 2017
Irsai és sárgamuskotály házasítása, már több éve készül ebben a formában a pincénél. Szőlő és szőlővirág, a háttérben különféle fűszerek, citrusok és zöldalma. Üde, vékony, könnyű, nem híg, de nem is különösebben tartalmas. Nyárra pont ideális bulibor lehet. 4p
Bagolykő Birtok Olaszrizling 2016
Kicsit zárkózott és neutrális, érett fehér húsú gyümölcsök, nedves kő. A korty keskeny, de ehhez mérten elég jól kitöltött, viszont a gyümölcsei kissé már megkoptak, a végén kis kesernye bukkan még fel. 4p
Sauska Chardonnay 2015
Őszibarack, édes citrusok, citrushéj, a háttérben egy kevés édesfűszer. Közepes testét csiszolt és friss savak tolják előre, a hordó nem tolakszik előre, mértéktartóan teszi rétegzettebbé a bort. Citrusok, őszibarack, citrushéj, nyári alma, lime, vanília, gyömbér, szegfűbors. 6p
Rosé
Garamvári Rosé Gold 2017
Illatában eleinte pici tejföl, paprika, piros bogyós gyümölcsök. Szájban eper, cseresznye, pici paprika, némi grapefruitos fanyarság. A palack 4 nap alatt ürült ki, és a bor ugyan nem esett össze, viszont idővel gyakorlatilag "fehérborrá változott", legalábbis egy fekete pohárban tuti benéztem volna: zöldes villanások, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, citrusokkal, grapefruittal. 4p
Planina Siller 2017
Piros bogyós gyümölcsök, eper, cseresznye. Viszonylag egyszerű, sillernek egészen világos és könnyű is, de jól iható. 4p
Wunderlich Jammertal Borbirtok Pink Panther 2017
Kékfrankos rosé. Érettebb piros bogyósok, szamóca és málna, pici zöldfűszerrel. Intenzitásban, beltartalomban, arányokban hozza a műfaji átlagot, jól iható és nem is tűnik túlságosan műborosnak. 4p
Ádámék No.#3 Lazac Kékfrankos Rosé 2017
Visszafogott, de kellemes illatában virágok, cseresznye, szamóca, halvány púderesség. Enyhén édeskés, de tutti-fruttitól mentes aromatika jellemzi. Könnyű, elegáns, pont annyira lendületes, mint kell. Szamóca, málna, cseresznye, pici grapefruit. 5p-
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rosé 2017
Az illat kissé édeskés, de nem közhelyesen tutti-fruttis, érett szamócát, cseresznyét, cseresznyevirágot kínál. A korty jól kitöltött, gömbölyű, tartalmas, leheletnyi édességérzettel, finom krémességgel. Szamóca, cseresznye, mandarin, pici édesfűszer színezi. Most még jobban tetszett, mint tavasszal. 5p+
Holass Abeles
Cabernet franc rosé Kissomlyóról (Vas megye). Az alacsony kénszint érezhető rajta, illata és íze sem annyira a gyümölcsökről szól, seprős, vasas, kútvizes, illatban inkább pici szárított gyógynövénnyel, ízben inkább érett almával és őszibarackkal kiegészülve. Élénk, de nem túlzó savak vezetik, finoman krémes, sima textúrával, egyedi karakterrel bír. Inkább érdekes, mint vonzó (számomra), egyedi bor, de biztosan megosztaná a nagyközönséget is. 5p
Vörös
Anonym Pince Életjel Pinot Noir 2015
Viszonylag halvány szín és édesfűszeres, csak másodsorban gyümölcsös illat jellemzi. Szájban légies, könnyű, vonzó édes fűszerességgel, szamócával, cseresznyével, piros bogyós gyümölcsökkel. 5p+
Rókusfalvy Pinot Noir 2015
Az illat nagyon zárkózott, jóformán alig pörgethető ki egy kis piros bogyós gyümölcs a pohárból. Szájban intenzívebb és gazdagabb, szamóca, csipkebogyó, cseresznye tűnik fel, a háttérben egy leheletnyi fával. 5p+
Ikon Evangelista Cabernet Franc 2015
Illatát és ízét sok érett fekete bogyós gyümölcs, fűszeresség és egy kevés gyógynövény uralja. Délies, mediterrán hangulatú bor, mint mindig. Lendületes savak, kissé emelkedett érzetű alkohol és még picit fiatalos tannin keretezi, telt, feszes, de még egy kis időt kér a palackban. 6p
Heimann Barbár 2015
Érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, meggy, kis fűszeresség. Könnyedebb, mint az eddigi Barbárok, közepes testű, elegáns, jó egyensúlyt mutat. 7p
Etyeki Kúria Pinot Noir 2016
Fűszeres, cseresznyés, málnás, csipkebogyós, hűvösebb érzetű pinot. Karcsú testű, szinte már vékonynak hat, legalábbis a hordó most kicsit lötyögött rajta. Piros bogyós gyümölcsök, fűszerek és egy kis fa érezhető ízében. 5p
Homola Syrah 2013
Szeder és fekete ribizli, erdei gyümölcsök, málna, majd kis gyógynövény, frissen főzött erdei gyümölcs-lekvár, leheletnyi bőr. Elegáns, sima, puha tapintású korty, minimális kezdődő érettséggel, fekete ribizlivel, szederrel, málnával, pici édesfűszerrel és gyógynövénnyel. Hűvös hangulatú, szépen érő bor. 6p
Ikon Cabernet-Merlot 2016
A vezető meggyes vonal mellett egy pici paprika is feltűnik. Könnyű, még éppen nem híg, jó savai elég jól kihúzzák. 4p
Thummerer Cabernet Franc-Merlot 2015
Érett meggy, erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség. Arányos, élmentes a szerkezet, bár a kifejezetten jó intenzitással induló korty a második felére kicsit kiüresedik. 5p
Polgár Pincészet Birtokbor
Érett meggy, piros bogyós gyümölcsök, finom fanyarsággal, meggymaggal. Közepesnél könnyedebb testéhez mérten arányos, gyümölcsökre hangolt, jó savakra és kevés tanninra építkező bor. 5p-
Vylyan Pinot Noir Aldi 2015
Illatában eleinte kevés meggy és édes piros bogyós gyümölcs tűnik fel, de idővel egyre kedvezőtlenebb irányt vesz az illat, csatornás, animális jegyekkel. A korty könnyű, laza, kissé poros tanninnal, halvány meggyes gyümölcsösséggel, enyhe sóssággal operál. 4p
Szignárovits-Maka Pincészet Merlot 2015
Rég nyitott palackból kapom, ami az illat- és ízjegyekben érződik egy kicsit, de egyáltalán nem esett össze a bor. Érett meggy, pici gyümölcsös túrókrémmel, ízben egy kis étcsokoládéval, erdei gyümölcsökkel. Keskeny, de kerek és sima, az alkohol egy picit emelkedett érzetre. 5p+
Édes
Holdvölgy Exaltation Late Harvest Nyulászó Sárgamuskotály 2014
Szép az illata is, de szájban intenzívebb. Szőlő, szőlővirág, ananász, körte, pici keleti fűszer licsi öltözteti. Intenzív, kiegyensúlyozott bor, az édességet leheletnyi frissítő kesernye is tompítja. 7p-
Demeter Zoltán Late Harvest 2016
Rengeteg lédús trópusi gyümölcs, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, vilmoskörte színezi. Ízben ha lehet, még gazdagabb, áradóbb és rétegzettebb, igazi gyümölcsözön. Mangó, ananász, sárga húsú őszibarack, maracuja, vilmoskörte, narancs, mandarin... Zamatos, intenzív, egyszerre kecses és tartalmas és szép hossza és íve is van a kortynak. 7p-
Montium Sárgamuskotály 2016
Félédes. Van már rajta egy kis palackbuké, a gyümölcsök kicsit megkoptak. Édes körte, alma, birs és szőlő, kevés trópusi gyümölcs és édes citrus is feltűnik ízében. Laza és kissé édeskésnek hat a frissebb gyümölcsízek hiányában. Fiatalon lényegesen jobban tetszett. 5p-