A Borrajongó

Tegnap ittam - Santa Cristina Campogrande Orvieto Classico 2017

2018. augusztus 01. 06:00 - furmintfan

Olaszország "bor-nagyhatalomként" inkább vörösborairól nevezetes, de már egy tavalyi kóstoló is megmutatta, hogy érdemes figyelemmel kísérni és tisztelni az olasz fehérborokat is. Ennek a bornak a 2016-os évjáratából inkább amolyan öncélú szórakoztatás és perspektíva-tágítás céljából emeltem le egy palackot a polcról idén tavasszal, de azután olyan jól teljesített, hogy megfogadtam: biztosan nem megyek el a 2017-es kiadás mellett sem.
 santacristinacampograndeorvietoclassico2017.jpg

A bor Umbriából, az olasz csizma közepéről érkezett, itt található Orvieto városkája egy vulkanikus tufából képződött hegy csúcsán és körülötte terül el a városról elnevezett borvidék is. A vulkanikus eredetű alapkőzet, valamint a Tiberis és a Paglia folyó völgyeiben kialakult mikroklímák Orvieto-t ideális bortermelő vidékké tették, és a borkészítés is régi hagyományokra tekint vissza. Az etruszkok kezdtek el itt bort termelni, és a vidék sokáig édes borairól volt híres, a középkorban pedig a pápák kedvelt itala volt az orvieto-i bor. Ma Orvieto DOC, Olaszország egyik legfontosabb fehérboros régiója, amely 1971-től élvezi jelenlegi eredetvédelmi státuszát és azóta, mind minőségben mind mennyiségben folyamatos gyarapodást könyvelhet el. Orvieto Classico név alatt, szűkebb, az Orvieto városa körüli környékről származó borok kerülnek palackba, Orvieto megjelöléssel tágabb, innen északra és délre húzódó területekről származó szőlőből készült borokat lehet forgalomba hozni.

Santa Cristina Campogrande Orvieto Classico 2017
Procanico (trebbiano toscano) és grechetto fajtánként külön szüretelve, bogyózva, kíméletesen préselve, ülepítés után acéltartályban kontrollált hőmérséklet mellett erjesztve és érlelve.
Vonzó és sokrétű illat: citrusok, citrushéj, narancsvirág, zöldalma, majd egyre több őszibarack és sárgabarack tűnik fel. Ropogós savak vezetik a puha tapintású kortyot, a gyümölcsösséget kiemelő leheletnyi édességérzet pedig frissítő fanyarsággal párosul. Szájban még többet is kínál az illat ígéreténél: lédús citrusok, citromhéj, zöldalma, őszibarack, sárgabarack, golden alma, narancs, narancshéj, kevéske grapefruit színezi. Vidám, zamatos, gördülékeny bor, egyszerre érdekes és szórakoztató, remekül csúszik, de felfedezni valót is kínál. Forró nyári napokra pont ideális választás. 6p- (2350 Ft - Bortársaság)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014146561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása