A Borrajongó

Szupertoszkán kistesók 2013-ból

2018. július 06. 06:00 - furmintfan

Ornellaia, Tignanello, Sassicaia, Il Blu... ismerősen csengő nevek az olasz csúcsborok kedvelőinek. Ezek az Tenuta dell'Ornellaia, a Marchese Antinori, a Tenuta San Guido és a Casa Brancaia ikonikus szupertoszkán borai, amelyeknek egy-egy palackjáért már mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az egyszeri borisszának. Most azonban nem róluk lesz szó. Vannak ugyanis ezeknek az állócsillagoknak "kistestvérei" is, amelyektől lényegesen kevesebb pénzért (15-20 EUR) lehet potenciálisan kellemes borélményeket remélni, ezt próbálta igazolni az alábbi kísérlet.
A "kistesók" közül négyet pakoltunk egymás mellé egy június végi borozgatás alkalmával, az Antinori-birodalomhoz tartozó Santa Cristina egy hasonló összetételű borával ötösfogattá bővítve. A borkészítés "receptje" hasonló: legalább fele arányú sangiovese mellett jellemzően merlot, cabernet sauvignon és syrah kerül a házasításba, majd a bor nagy része használt hordókban, másik része valamilyen famentes tárolóedényben érlelődik közel egy évig.

kisszupertoszkanok2013.jpg

Cantine Santa Cristina Le Maestrelle 2013
60% sangiovese, 20% merlot és 20% syrah fajtánként külön erjesztve. A bor 15%-a érlelődött barrique hordókban, a többi tartályban. 
Halvány bőrős, tejes animalitással nyit, majd érett piros bogyós gyümölcsök következnek. Lendületes korty, élénk, de nem túlzó savak, alig észrevehető tannin, enyhe édességérzet jellemzi. Ízében szamóca, málna, meggy, édesfűszerek. Nem tudom, hogy a 20% syrah, vagy a feldolgozás tehet-e róla, de talán ez volt legpopulárisabbra hangolt bor a sorban. Egyébként tekintve, hogy ez a legolcsóbb palack is a kvintettben, ár-érték arányban talán a legjobb is. 6p-

Tenuta dell'Ornellaia Le Volte dell'Ornellaia 2013 
50% sangiovese, 40% merlot, 10% cabernet sauvignon, fajtánként külön-külön acéltartályokban erjesztve, majd 10 hónapig használt barrique hordókban és betontartályokban érlelve. 
Meggy, piros bogyós és erdei gyümölcsök, minimális animális fuvallat a háttérben. A korty könnyű, de ehhez mérten tartalmas és arányos, lágyan ölelő, mennyiségre nem túl sok finomszemcsés tanninnal és leheletnyit melegítő alkohollal operál. Savanykás piros bogyós gyümölcsök, meggy, a háttérben kevés édesfűszer. Kellemes, jól iható bor. 6p

Villa Antinori Rosso 2013
55% sangiovese, 25% cabernet sauvignon, 15% merlot, 5% syrah tartályban erjesztve, majd 12 hónapig francia, magyar és amerikai tölgyfa hordókban érlelve.
Meggy, erdei gyümölcsök, halvány fűszeresség, a háttérben halványan földes jegyek és fa. Feszes savakra és finomszemcsés tanninra épül, pici kesernye is bevillan a korty végén. A sor legrusztikusabb, talán leginkább a klasszikusnak mondható stílust követő bora. 5p+

Casa Brancaia Tre 2013
80% sangiovese, 10% merlot, 10% cabernet sauvignon. Kétharmada 500 literes tölgyfahordókban, egyharmada betontartályokban érlelődött.
Kicsit lassan nyílik meg a pohárban, idővel meggy, érett piros bogyós gyümölcsök illata emelkedik fel, meggymagos, fűszeres kísérettel. Szájban kerek, selymes tapintású, élmentes, egységes szerkezetet villant, remek egyensúllyal. Meggy, málna, szamóca, meggymagos, fűszeres villanások. A sorban ez volt a kedvencem, és a társaságnál is talán ez aratta a legnagyobb sikert. 6p+

Tenuta San Guido Le Difese 2013
70% cabernet sauvignon, 30% sangiovese. Erjesztés tartályban, majd érlelés 12 hónapig használt tölgyfa hordókban. Menthetetlenül dugós. :(

A boroknak jelenleg a 2015-ös, 2016-os évjáratai futnak itthon (is). A La Maestrelle és az Antinori Rosso a Bortársaságnál, a Le Volte a Radovin-ben, a Zwack-nál és D.O.C.-ben kapható, a Brancaia Tre a DropShop-ban szokott előfordulni, a Le Difese talán sehol.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914094263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2018.07.06. 11:24:28

OFF kérdés: legjobb magyar merlot ever??? Nem feltétlen szilvalekvár, ungárisse style merlotra gondolnék.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.07.06. 11:40:23

Nem nagyon szoktam merlot-ra vadászni se itthon, se külföldön, de nekem eddig valószínűleg a 2HA Courage Mon Merlot 2012 volt a legszebb hazai példány.
Illetve ittam valamikor 2013-ban egy 2002-es Gere Solust, ami szintén remek volt. Régi Weningerek között is voltak nagyon jók.

MádiN. 2018.07.06. 11:49:37

@furmintfan: köszi a 2ha-t ismerem, kóstoltam többször, ott azért kicsit meg van vadulva az árszabás

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.07.24. 12:39:30

@MádiN.: Most, hogy megint kóstoltam, eszembe jutott, hogy Figuláék 2015-ös Dörgicsei Margya dűlő Merlot-ja is nagyon tetszett.

MádiN. 2018.07.25. 08:24:06

@furmintfan: köszi szépen az ajánlást!
süti beállítások módosítása