A Borrajongó

Alsace körkép Frank Smulders MW tolmácsolásában

2018. június 01. 06:00 - furmintfan

Nem nagyon szoktam ilyen illusztris körökben mozogni, de amikor május első péntekjén egy kedves barátom felhívott, hogy a magyar WSET borakadémikusoknak illetve diákoknak Frank Smulders holland Master of Wine tart egy kóstolót Alsace-i borokból, és van egy üres hely, akár mehetnék is, akkor nem kellett túl sokat gondolkoznom. Alsace-ból elég kevés bort kóstolok, nem feltétlenül az érdeklődés hiánya miatt, hanem inkább azért, mert az itthon elérhető felhozatal elég gyér, annyira viszont már nem hajt a kíváncsiság, hogy külföldi webshopokban kutassak a borok után. Így aztán lecsaptam a kínálkozó alkalomra és az MTA egyik különtermében igyekeztem elmélyíteni sekélyes ismereteimet.
 alsace_mta_franksmulders.jpg

Frank Smulders élete első borkóstolóján éppen Alsace-ben vett részt, még gyermekként, egy családi nyaralás alkalmával és állítása szerint azóta is emlékszik az ott érzett illatokra, ízekre. A német hatásnak köszönhetően Franciaország többi borvidékétől - és vidékétől - nagyon elütő Alsace-ban is rengeteg változás történt azóta. A borvidéken a szőlőtermesztés és a borkészítés régi hagyományokra tekint vissza, de sokáig tömegtermelésre volt beállva, az olcsó borok nagy része exportra került. A 20. század első felében folyamatosan csökkent a szőlőterületek nagysága, de ez a trend a század második felére megfordult. Alsace 1962-ben csatlakozott az AOC-rendszerhez, majd 1975-ben jött létre az Alsace Grand Cru AOC kategória, amely főszabályként a 4 nemes szőlőfajta - riesling, pinot gris, gewürztraminer, muscat - egyikéből készül, de ez alól akad néhány kivétel. A borvidék harmadik AOC kategóriája a Crémant d'Alsace, ami a borvidéki bortermelés mintegy negyedét teszi ki.

A Master of Wine szerint a borvidék több problémával is küzd. A Grand Cru besorolású területek számának megnövekedése (51 Grand Cru, a területek kb. 10%-a) leértékeli a Grand Cru borok presztízsét. A borokra általánosan jellemző maradékcukor-tartalom pedig megnehezíti az eladást, az uralkodó fogyasztói preferenciák miatt. Ezen felül a borvidéken eddig igen jól menő helyi értékesítést a turizmusban bekövetkezett változások (eddig főleg a német, belga, holland turisták vásároltak helyben, de ők egyre kevesebben jönnek, a helyükre érkező távol-keleti turisták viszont elvétve vásárolnak a pincéknél) vágták haza. Az eladási számokat a jól menő crémant billenti helyre valamelyest.

A bevezető után következzenek a borok. A sor hangsúlyozottan inkább afféle körképet igyekezett adni a borvidékről, nem egy best buy, vagy best of válogatás volt, bár természetesen előfordultak elismert termelők borai is.

Vignoble des 2 Lunes Pinot Noir 2012
Színe már enyhén gránátba hajlik, az illat visszafogott, de fajtajelleges, piros bogyós gyümölcsös, pici nedves avarral. Nem túl bonyolult, kanyaroktól mentes bor, jó savval, savanykás piros bogyós gyümölcsökkel, halvány fűszeres-fás jegyekkel, a korty végén kissé melegítő alkohollal. Korrekt pinot, a fajtajegyeket sem nélkülözi, de semmi extra. 5p

Maison Bestheim Klevener de Heilienstein Classic 2016
Egy szövetkezeti pince savagnin-ból készült bora. Az illat egész jó intenzitással indul, körtés, őszibarackos, fehér húsú gyümölcsös, ananászos, leheletnyi illóval, majd szinte teljesen elhalkul. Szájban nem túl bonyolult, nem is túl hosszú, könnyed, kedves és jól fogyasztható. Savai aránylag lágyak, az alkohol enyhén emelkedett, a lecsengés édeskés. Körtés, őszibarackos, édes almás, ananászos, cukorkás jegyekkel operál, egzotikus fűszeres villanásokkal. 5p

Domaine Marc Kreydenweiss Pinot Blanc Kritt 2016
Kissé bizonytalan illat, egy kis élesztő, enyhe oxidáció és illó, érett körte és alma. Hűvös hangulatú, tömör magú és kifejezetten szikár bor, amely feszes, kemény savakra épít, a finisben szinte szárító hatású. Elég aszketikus, a gyümölcsök - citrusok, alma, almahéj, őszibarack - nem tartanak ki túl sokáig, a végén maradnak a pőre savak. 5p

Domaine Ostertag Vieilles Vignes de Sylvaner 2014
Aranyba hajló szín, halvány illat, neutrális fehér húsú gyümölcsök, alma, kezdődő palackbuké. Viszonylag lágyabb savai mellett is arányos, finoman krémes, a savak lassan indulnak be, de utána rendesen teszik a dolgukat. Ízét tekintve sem nyújt extrákat: neutrális fehér húsú gyümölcsök, alma és kis citrusosság fedezhető fel benne. Korrekt, de izgalommentes. 5p

Domaine Marcel Deiss Alsace Blanc 2016
Pinot blanc, riesling, pinot gris, pinoit noir, muscat, gewürztraminer és sylvaner. Az illat nem túl kifejező, fehér húsú gyümölcsök, némi alma és szőlő pörgethető ki a pohárból. A korty széles, tartalmas, savai kissé puhák, pici krémesség és enyhe fenolos tapadás érezhető, az alkohol enyhén emelkedett. Fehér húsú gyümölcsök, alma, szőlő, enyhe muskotályos érzet, leheletnyi kenyérhéj érkezik szájban. 5p+

Domaine Zind-Humbrecht Zind 2015
2/3 rész chardonnay és 1/3 rész auxerrois. Fehér húsú őszibarack, almafélék, pici almahéj, ízben ráadásként körte, édes citrusok, finom fűszeresség. Kiegyensúlyozott és hosszú, jó koncentrációval, remek savakkal, tökéletesen bedolgozott hordóval, minimálisan melegítő alkohollal. 6p+

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Grand Cru 2008
Gazdag, finoman érett illat, kezdődő palackbuké, édes gyümölcsök, érett citrusok, pici őszibarack, gázolaj. Ízét tekintve komoly kezdés után a korty második fele jóval alacsonyabb intenzitással duruzsol, a gyümölcsök kicsit elhalkulnak. A savak ellenben lassan kezdenek be, majd meglepően acélossá válnak egy időre. Édes citrusok, alma, őszibarack, leheletnyi édesfűszer és vanília díszíti, egy halvány benzines jegy kíséretében. Nem állítanám, hogy teljesen harmonikus az összhatás, mégis tetszett. 6p

Domaine Marc Kreydenweiss Kastelberg Riesling Grand Cru 2013
Édes alma, citrusok, almás pite, cideres jegyek, pici méz és élesztő (egyesek sört is emlegettek, én ilyen messzire nem mennék), enyhe illó, minimális animalitás, hozzáteszem, utóbbiak közül egyik sem ül rá túlságosan, de azért ott van. Feszes savak vezetik és nyújtják hosszúra, kis cukor kerekíti, ízében citrusok, barnulófélben levő alma, citromvelő, pici édesfűszer és élesztős jegy. Inkább érdekes, mint szerethető. 5p+

Domaine Weinbach Schlossberg Riesling Grand Cru 2016
Tiszta, jól definiált gyümölcsös illat, édes almafélékkel és őszibarackkal. Intenzív és kiegyensúlyozott, szép sav vezeti, remek az egyensúlya, kevéske maradékcukor is dolgozik benne. Lédús gyümölcsök, édes citrusok, alma, őszibarack, moderált fűszeresség jelentkezik ízében. Szép. 7p

Domaine Ostertag Pinot Gris Barrique 2015
Szerencsére a hordó egyáltalán nem ül rá a borra, bár persze jelen van, de mellette érvényesülnek a fehér húsú gyümölcsök - körte, őszibarack. Kellemes gyümölcsösség vezeti szájban is, ananásszal, körtével, őszibarackkal, pici cukorkás jelleggel és diszkrét fűszerességgel. A kis krémesség mellett megfelelő mennyiségű sav tartja a bort, a hordó nem hat túlzónak, a gyümölcsökön kis édességérzet emel, egyedül a korty vége fordul enyhén kesernyésbe. 6p

Domaine Zind-Humbrecht Clos St. Urbain Rangen de Thann Pinot Gris Grand Cru 2010
49 g/l maradékcukor. Mély illatában érett sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, trópusi gyümölcsök illata, vonzó fűszerességgel, pici karamellel és mézzel, leheletnyi illóval. A korty telt, krémes, picit lágy és édeskés, de kényeztetően gazdag, rengeteg érett sárga húsú és trópusi gyümölccsel, sárgabarackkal, mézzel, vilmoskörtével, töppedt szőlővel, a végén leheletnyi kesernyével. 7p

Domaine Marcel Deiss Altenberg de Bergheim Grand Cru 2010
Coferm, azaz több fajta (jelen esetben mind az 5 nemes fajta) együtt szüretelve és erjesztve, 87 g/l maradékcukor, 8,3 g/l sav. Sárgabarack, őszibarack, ananász, pici karamell és édesfűszer, kezdődő palackérettség. A maradékcukor mellett még ennyi sav is kicsit lágynak hat és elég hirtelen be is zuhan korty. Ameddig dolgoznak az ízek, addig elég intenzívek: körte- és barackkompót, trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő és egy kis édesfűszer. Bár több tartása lehetne a kortynak, összességében így is tetszett. 6p

Domaine Weinbach Fürstentum Gewürztraminer Grand Cru 2013
Eleinte szépen és nem tolakodóan hozza a fajta jellegzetes aromáit orrban: keleti fűszerek, körte, némi trópusi gyümölcs, szőlő, szőlővirág, narancs, majd egy idő után az illat eltűnik. Szájban telt, puha, kissé édeskés és alkoholos - utóbbi valamelyest még az illaton is átüt - , az édességérzeten egy kis kesernye tompít valamennyit. Szájban is fajtajelleges, bár intenzitása itt sem tart ki túl sokáig, addig licsis, ananászos, őszibarackos, körtés, trópusias jegyeket mutat. 6p

Pierre Frick Tokay Pinot Gris Selection de Grand Noble 1992
A színe mutatja a korát, bőven aranyba hajlik már. Az illatban is már erősen jelen vannak a tercier jegyek, még aszalt gyümölcsöket is találni: karamell, méz, gomba, szőlőmag, szőlőlekvár, aszalt barack, mazsola. Már az oxidáció is megcsipkedte kicsit, de ez nem zavaró. Szájban talán egy fokkal fiatalosabbnak is hat eleinte, savai lágyak, a korty puha, aszalt barackos, tejcsokis, tejkaramellás, a végén dióval, szénával, tercier jegyekkel, és poros, kissé szárító érzetű zárással. 5p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2413953496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása