A Borrajongó

Felton Road & Co. - Új-zélandi pinot noir-est a Drop Shopban

2018. április 12. 06:00 - furmintfan

Megint Drop Shop és megint pinot noir, ezúttal kizárólag Új-Zélandról. A Balassi Bálint utcai borbár alighanem Budapest legkomolyabb új-zélandi borválasztékával büszkélkedhet (bár ezen a fronton hamarosan a finewines is belehúz), a borlapon is rendszeresen szerepelnek "kiwi" borok, és egy-egy jelesebb alkalom során ritkábban poharazott nagyágyúk is kinyílnak. Március végén új-zélandi pinot noir-estet tartottak a borbárban, külön fókuszba állítva a kínálat egyik koronaékszerét képező Felton Road borait.
Sajnos kevés dolog visz olyan könnyen kísértésbe, mint a jó új-zélandi pinot noir, úgyhogy inkább most sem próbáltam meg ellenállni és betértem néhány pohár borra a Drop Shop-ba.
 dropshopujzelandpinotnoir201803.jpg

Az aznapi különleges "menü" több borvidéken, különböző évjáratokon és persze számos pincészet borain keresztül igyekezett valamiféle átfogó képet adni az új-zélandi pinot-król. Némileg megkönnyítette a helyzetemet a válogatásban, hogy a speciális napi ajánlat egy részét korábban már kóstoltam, úgyhogy a taktikám az volt, hogy mielőtt végignézem a Felton Road-okat, három másik borvidékről is megkóstolok 1-1 bort. Így állt össze az alábbi sor.

neudorftomsblockpinotnoir2015.jpg

Neudorf Vineyards Tom's Block Pinot Noir 2015 Nelson
Nelson Új-Zéland Déli-szigetének északi csúcsán található, ahol az óceán közelsége is befolyásolja a klímát, a környező hegységek nagyrészt felfogják a csapadékot, miközben a terület rengeteg napsütést is kap. A fedőtalaj általában agyagos-meszes, kötött agyagos altalajjal. A fő szőlőfajták a sauvignon blanc, a chardonnay, a riesling és a pinot noir.
A pincét Tim és Judy Finn alapította 1978-ban és a mai birtok gyakorlatilag a semmiből épült fel. A pincészet történetének közel 40 éve alatt sok kísérletezés árán jutottak el oda, ahol most tartanak, de a fejlesztések nem állnak meg. A szőlőt organikusan művelik, a legtöbb terület már ennek megfelelő minősítést is kapott, vagy átállás alatt van. A kísérletezések eredményeképpen számos fajtát elengedtek (pl. a bordeaux-i fajtákat), de még így is viszonylag széles a fajtaválaszték: chardonnay, riesling, sauvignon blanc, albarino, pinot gris és pinot noir.

A Tom's Block névre hallgató ültetvényen az 1999-es telepítés óta csak pinor noir terem, többféle klónból. Az agyagos, kavicsos altalaj felett termékeny fedőréteg található. A bogyózott szőlő spontán erjedt nyitott kádban, napi két csömöszöléssel, majd kb. 10 hónapot töltött francia hordókban, amelyeknek 22%-a volt új.
Meleg hangulatot közvetítő illat érett erdei gyümölcsökkel - főleg a fekete bogyós fajtákból -, csokoládéval, fahéjjal, gyógynövényekkel és szárított virággal körítve. A korty jól kitöltött, bársonyos, szép hosszan is tart, kellően stabil savak és kevés érett tannin támogatja, az alkohol picit melegít. Szájban is érett karakterű, meleg érzetű, közepesnél talán valamivel testesebb, fekete bogyós gyümölcsök és szilva dzsemje, pici fahéj és étcsokoládé színezi. 7p-

atarangipinotnoir2015.jpg

Ata Rangi Pinot Noir 2015 Wairarapa (Martinborough)
Bár az Északi-sziget délkeleti részén elterülő borvidék neve hivatalosan Wairarapa, a legtöbb borászat Martinborough városka nevét tünteti fel a címkéken. A klíma Marlborough-hoz hasonló, sok napsütéssel, kevés csapadékkal, hűvös éjszakákkal. Mély, köves alapkőzeten üledékes talajokat találunk errefelé. A borvidék ismertségét elsősorban a pinot noir-nak köszönheti, a sauvignon blanc a második fő fajta és több más fehér szőlő mellett a syrah is egyre elterjedtebb.
A pince nevének jelentése maori nyelven "hajnali ég", illetve "új kezdet". Amikor Clive Paton 1980-ban elkezdte felépíteni birtokát Martinborough mellett, nagyjából mindenki bolondnak nézte. Clive Parton azonban bízott az itteni köves talajban és egy 1978-as tudományos jelentésben, amely az itteni klímát Burgundiáéhoz hasonlította és remélte, hogy a borászkodás fellendülése a csendes vidéki környezetbe is életet lehel. Igaza lett. Maga birtok tanúsítottan organikus szőlőművelést folytat, jelenleg mintegy 48 hektáron gazdálkodnak. A pinot noir - ebből Crimson néven egy olcsóbb változat is készül a pincénél - mellett chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, riesling és syrah kerül fajtaborként palackba, de készítenek egy merlot-cabernet-syrah házasítást is.

A pinot noir 35%-a egész fürtösen került a présbe, az erjesztés tartályban ment végbe, majd a bor 11 hónapos érlelést kapott, részben (35%) új francia hordókban.
Illatáról először egy frissen préselt meggypüré jut eszembe, mellette piros bogyós gyümölcsök, szárított virág és keleti fűszer, leheletnyi zöldfűszer és földesség. Lendületes, karcsú, hűvösebb karakterű, mint az előző bor, a piros bogyós gyümölcsöket - cseresznye, málna, szamóca - zöldfűszer, szárított virág és édesfűszer egészíti ki egy leheletnyi csokoládéval. Elegáns, élvezetes bor. 7p

tworiverstributarypinotnoir2013.jpg
Two Rivers of Marlborough Tributary Pinot Noir 2013 Marlborough

Marlborough tette ismertté világszerte az új-zélandi bort, és az úttörő sauvignon blanc sikerét hamarosan követte a pinot noir is. A Déli-sziget északkeleti csücskében található régió adja ma is az ország bortermelésének oroszlánrészét. Az éghajlat alapvetően hűvös, ugyanakkor a napsütéses órák száma magas, a csapadék viszonylag alacsony, általánosságban az üledékes talajok jellemzőek a borvidékre, de természetesen a régión belül is vannak eltérések.
A Two Rivers a legfiatalabb pince a mai főszereplők közül: 2004-ben alapította David Clouston, neve pedig a régió két legfontosabb folyójára - Awatere és Wairau - utal. A fajtaválaszték többé-kevésbé a szokásos marlborough-i vonalat követi: sauvignon blanc, chardonnay, riesling, pinot gris, sauvignon blanc és - meglepő módon - syrah. Pinot Noir-ból kettő is készül a pincénél, Tributary, illetve Altitude néven. A Two Rivers-nek van egy testvérborászata is, amely az alapító David Clouston feketére festett faháza után a Black Cottage nevet kapta.

A Tributary Pinot Noir a pince olcsóbb pinot-ja. A termés 20%-át egész fürtösen, a többit bogyózva préselték, a must saját élesztővel erjedt. A bor 11 hónapig érlelődött új (20%) és használt francia hordókban, majd szűrés és derítés nélkül került palackba. 
Az előző bor után korosabb karaktert mutat, érett és dzsemesbe hajló piros bogyós gyümölcsökkel, meggyel, málnával, az érés jeleként halvány paradicsomos aláfestéssel. Öregedésről azért persze még nem beszélhetünk. A test közepes, stabil savak támogatják, a textúra sima, a szerkezet szépen összecsiszolódott, az alkohol picit melegít a korty végén. Érett piros bogyós gyümölcsök, málna, meggy, édesfűszerek, picike marcipán alkotják az ízprofilt. 7p-

feltonroadpinotnoirkvartett.jpg
Felton Road
Central Otago a fenntartható szőlőtermesztés déli határán van, - konkrétan a legdélebben elhelyezkedő borvidéket tisztelhetjük benne -, a sajátos mikroklíma azonban a szőlőtermesztésnek ideális meleg nappalokat, hűvös éjszakákat, alacsony csapadékot, forró nyarakat és hosszú, száraz őszi időjárást eredményez. A gleccserek tevékenységének köszönhetően a csillámpalás kőzetek szinte porrá morzsolódtak, emellett löszös, homokos, kavicsos talajok váltják egymást. A régió a pinot noir-ról vált világszerte ismertté, gyakorlatilag minden más fajta alárendelt szerepet játszik.
A brit pinot noir-rajongó Nigel Greening 2000-ben vásárolta meg a Central Otago-ban található, 1991-ben alapított pincét, amely hamar a borvidék egyik legismertebb és legelismertebb borászatává vált. A pince főborásza, Blair Walter "régi bútordarab": 1996 óra dolgozik a Felton Road-nál. A birtok jelenleg négy dűlőben, 32 hektáron gazdálkodik és 2010 óta Demeter-tanúsítvánnyal rendelkezik. Az ültetvények a meleg északi lejtőkön terülnek el. A pinot noir-on kívül chardonnay-val és riesling-gel is foglalkoznak, az egyes dűlőket és klónokat a szüret során külön kezelik. Összességében rendkívüli gondosság, kézi művelés és minimális beavatkozással történő borkészítés jellemzi a pincét. 

Nem meglepő módon a legfontosabb fajta a pincénél a pinot noir. Feldolgozáskor a szőlő szivattyúzás nélkül, gravitációs úton esik az erjesztőkbe. A termés egy része egész fürtösen kerül feldolgozásra, a borok spontán erjednek. A borok általában kb. 1 évig érlelődnek burgundi kádárok hordóiban, amelyeknek kb. 25-30%-a első töltésű, végül jellemzően derítés és szűrés nélkül kerülnek palackba.
A Bannockburn Pinot Noir a Bannockburn nevű falu mellett elhelyezkedő 3 dűlőből (Cornish Point, Calvert, Elms) terméséből készül. 25%-ban egész fürtös préselés, vadélesztős erjedés, 13 hónap érlelés válogatott burgundi hordókban (25% új), majd palackozás szűrés és derítés nélkül.
A Cornish Point dűlő alacsonyabban fekszik és nagyon közel esik a vízhez, amely különleges mezoklímát eredményez, és általában itt érik be leghamarabb a szőlő, ennek megfelelően a borok is érettebb karaktert és kerekebb savakat adnak. A talaj homokos agyag, itt-ott kaviccsal és kőzetliszttel, agyagos, meszes-kavicsos alapkőzeten.
A Block 3 a nagyon változatos Elms egyik parcellájáról szüretelt termésből készül. Az Elms pinot noir által beültetett részein az alapkőzet pala és üledékes kőzet, amelyet palamálladék és további üledékes kőzetek, majd lösz takar. A legmélyebb talajrétegekkel bíró Block 3-ban mindezt meszes csíkok szelik át. 2016-ban a termés 25%-a került egész fürtösen a présbe és a 13 hónapos érleléshez használt francia hordók 35%-a volt új, 2014-ből utóbbi arányára nem találtam adatot. 

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2016 Central Otago
Gazdag, buja, de nem túlzó illatában sokféle egzotikus fűszer és virág koncentrálódik, mellettük cseresznye, málna, szamóca. Karcsú, könnyed, intenzív és hiperelegáns bor, rengeteg friss piros bogyós gyümölccsel, potpourrival, egzotikus fűszerekkel. Már most fiatalon is elbűvölő. Szinte vicc, hogy egy pincének ez az alap pinot-ja (még ha az ára már nem is annyira). 7p+

Felton Road Cornish Point Pinot Noir 2014 Central Otago 
Az előző bor után egészen más történet következik. Érettebb, sötétebb színű gyümölcsöket kínál az illat, meggyel, szilvával, málnával, gazdag fűszerességgel, pici csokoládéval. A húsos, bársonyos tapintású kortyot széles, jó állagú sav és szépen integrált tannin keretezi. A bor elég telt, masszívabb felépítésű, de arányos, sok érett erdei gyümölccsel, édesfűszerrel és egy pici csokoládéval. 7p+

Felton Road Block 3 Pinot Noir 2016 Central Otago 
Vonzó, gazdag illat, összetett fűszerességgel, virágokkal, erdei gyümölcsökkel. Kecses, elegáns bor, miközben nagyon tartalmas is. Lendületes savak repítik, a hordó szépen kiegészíti a gyümölcsöket, az intenzitás végig remekül kitart. Málna, szeder, szamóca, cseresznye, sokféle fűszer, pici tejcsoki, kifinomult szerkezet. Remek bor. 8p-

feltonroadblock3pinotnoir2014.jpg

Felton Road Block 3 Pinot Noir 2014 Central Otago 
Sötétebb, érettebb, koncentráltabb és dúsabb, mint a 2016-os kiadás, bár amaz egy kicsit elegánsabb, szokfisztikáltabb. Érett erdei gyümölcsök, meggy, málna, szeder, áfonya, szárított piros bogyósok, egzotikus virágok, keleti fűszerek, gyógynövények, pici édesgyökér és csoki színezi illatban és ízben egyaránt. Szájban elég telt, sűrű, a vaskosabb pinot-vonalat viszi, de nem fullad bele saját nagyságába. 8p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4413816664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása