A Borrajongó

Tegnap ittam - Berecz Stéphanie Origo Tokaj Dry 2016

2017. december 19. 06:00 - furmintfan

Aki esetleg böngészgette már a Kikelet Pince 2016-os borválasztékát, felfigyelhetett néhány újdonságra. Az egyik az Origo néven futó száraz házasítás, amelyen a Kikelet helyett Berecz Stéphanie neve szerepel és a Kikelet-borokhoz képest új arculatot is kapott (szubjektív vélemény, nekem nagyon tetszik a címke, de a borászt ismerő kóstolócimborák szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy nem passzol a borász személyiségéhez, amiben lehet is valami, azt pedig, hogy a borászhoz semmilyen személyes kapcsolattal nem kötődő vásárlók vajon hogy vélekednek, azt nem tudom). Stéphanie neve egyébként a - kivételesen - magnumpalackba letöltött Váti cuvée-n is feltűnik és ezen a palackon ízelítőt kaphatunk a Kikelet Pince új arculatából is.
A magyarázat, hogy a Kikelet borok mellett Stéphanie egy új borcsalád bevezetésén ügyködik, ennek első tagja a 2016-os Origo. Az Origo új design-jával együtt a tervek szerint a Kikelet arculata is kisebb újításokon fog átesni.

bereczstephanieorigo2016.jpg

Berecz Stéphanie Origo Tokaj Dry 2016
A bor maga meglehetősen formabontó összetételű száraz házasítás: 70% hárslevelű, 15% furmint és 15% kövérszőlő, fahordóban erjesztve és érlelve 5 hónapig. A szőlő a Vátival szomszédos Fekete-hegyről származik, Stéphanie szerint itt kivételesen finom gyümölcsöt hoznak a kövérszőlő tőkék.
Hűvös karakterű illatában első szippantásra édes, süteményes fűszeresség tűnik fel, majd pici virág, körte, őszibarack, és zöldfűszerek, mint például menta. Szájban egyenes vonalvezetésű, közepesnél könnyedebb, kissé szikár és kissé savhangsúlyos bort kapunk, amely az évjáratnak megfelelően frissítő, feszes savakra épül, érzetre szinte csontszáraz. Citrusok, lime, pomelo viszik a vezérszólamot, amelyet pici zöldfűszer, egy hűsítő mentás vonal, valamint kevés zöldalma és őszibarack egészít ki. Én alapvetően kedveltem, bár egy kis plusz maradékcukor még jól állna neki, de feltehetően pár hónap érlelést is meghálál. Jelenleg némi savtoleranciát igényel a fogyasztása. 5p+ (3650 Ft - Bortársaság)
 bereczstephanieorigo2016_2.jpg

A palackomat Berecz Stéphanie-tól kaptam, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4813478223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása