A Borrajongó

Tegnap ittuk – Zvonko Bogdan-borok

2017. november 28. 06:00 - ungert

Szegedtől néhány kilométerre, de már a határ túloldalán, Szabadka szomszédságában működik egy elegáns körítéssel ellátott, nemzetközi keretek között üzemelő borászat és étterem. A délszláv Zvonko Bogdan nevét viselő, de az énekes-gitároshoz nagyjából nyomokban sem kötődő borászat tulajdonosa magyar, borásza pedig bosnyák. A déli határhoz közelebbi borfogyasztó hontársaink számára ez nem feltétlenül új információ, innen Nagy-Budapestről viszont csak akkor vált láthatóvá a vajdasági történet, amikor az egyik borkereskedő kísérletképpen beemelt három bort a kínálatba. Akit érdekel részletesebb háttérinformáció, az kattintson ide. A modern technológiával felszerelt borászat bár kísérletezik, kifelé mind kommunikációban, mind a borok tekintetében a közízlés maximális, kompromisszumos kiszolgálására törekszik. Ilyen technológiai profizmus és figyelmesség mellett elő lehet ugyan hibátlan, szinte tökéletesre csiszolt borokat állítani, de az egyediségen és az emlékezetességen tipikusan csorba szokott esni. Srđan Lukajić borai pontosan ilyenek, ezt a két mintavételezett palackunk is alátámasztotta. Komolyabb pánikra viszont nincsen ok, a hangosabb többségnek ez a stílus bejön vörösben és fehérben is, ráadásul helyben, az étteremben ételpárosítva megeshet, hogy jobban is működnek.

img_0899.jpg

Zvonko Bogdan 8 Tamburaša 2016
50% sauvignon blanc, 25% chardonnay, 20% pinot blanc, 5% muskotály

Pozitívum, hogy csavarzárást kapott, negatívum ennek következménye a nyitás utáni orrpróbára vetítve. Fülledt és büdös, alig látni alatta erényeit, gyümölcseit. Határozott csuklómunkával szerencsére gyorsan tisztítható, utána kellemes, de kissé tompa barackosság vezeti az összképet. A korty teltebb, tiszta, közérthető és hibamentes. Lecsengése fűszeres, enyhén cseres. Nem nagy mutatvány, de amit tud, azt legalább stabilan tudja. Eléri az 5 pontot, de jegyzet és puska nélkül már másnap  sem felelnék belőle. (2650 Ft, Bortársaság)

Barackfélék, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök vezetik illatát: őszi- és sárgabarack, pici birs, körte. Tiszta, jó egyensúlyt mutat szájban, savai mellett pici maradékcukor is feltűnik. Az érett fehér és sárga húsú gyümölcsöké a főszerep ízben is, finom fűszerességgel körítve, halvány trópusi gyümölcsös villanásokkal, lezárásként minimális kesernyével. 5p (furmintfan)

Zvonko Bogdan Život Teče 2015
50% merlot, 30% cabernet franc, 20% kékfrankos, 12 hónap francia és amerikai hordóban

Sűrű, nagy bort ígérő küllem, hordóhangsúlyos illat. Kókusz, édesfűszerek, és minden, ami miatt megosztó műfaj az amerikai hordó. Gyümölcsei túlérettek, lekvárba hajlóan édesek. A korty zömök, illatazonosan túlérett, mentes a zöld aromáktól és a tannintól is. Lekerekedett, jól fogyasztható bor a szélesebb közönség ízlése szerint. Két kisujjeltartás között kétségtelenül unalmas lehet ez a produkció is, de a helyi étteremben minden bizonnyal ár/értékben zseniális ütőkártya lehet. Értem, de nem szeretem-bor. Öt pont. (3950 Ft, Bortársaság)

Sok édesfűszer, kókusz és vanília, pici virág, érett erdei gyümölcsök, kevés étcsoki és konyakmeggy érkezik illatban, az amerikai hordót nehezen tagadhatná le. Stílusban eléggé populárisra hangolt, édeskés hordóval, finomszemcsés tanninnal, érett erdei gyümölcsökkel, szederrel, áfonyával, cseresznyével, étcsokoládéval, édesfűszerekkel. 5p (furmintfan)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3713362897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása