A bodrogkeresztúri és bodrogkisfaludi borászok, helybéli termelők, ideérkező zenészek, lelkes lakosok összefogásának gyümölcseként létrejött Mindszenthavi Mulatság egy ideje már kötelező program az őszi szezonban. Az esetek nagy részében még a vénasszonyok nyarának megfelelő időjárás kíséretében csordogáló hétvégi fesztivál jellemzően egybeesik az adott évben tett utolsó hegyaljai látogatásommal is. Ilyenkor általában nagyobb baráti társasággal érkezünk és az egész hétvégét hegyalján töltjük, többnyire a fesztivál keretei között mozogva, merthogy a két kis település bőven kínál programot a mulatság péntek estéjére és teljes szombati napjára.
Idén sajnos úgy alakult, hogy részemről csak villámlátogatás lett a komplett hétvégéből és a csapat létszáma is megcsappant, de idén azért nem marad el a beszámoló (tavaly ugyan hárman is a helyszínen voltunk a szerzők közül, de értékelhető jegyzetek valahogy nem készültek :)). A hagyományos, tölgyfa alatt elköltött kései reggeli után a Dereszla Pincészetnél kóstoltuk a nap első borait, majd a Kisfaludi Bárkán prezentált sétáló kóstolón és kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt, végül a Tokaj Nobilishez ugrottunk be.
A Bai István által a Bodrogon, egy hajón tartott kóstolóra már nem értünk volna oda időben, így rögtönöztünk magunknak egy mini-kóstolót a Dereszla Vinotékában, egy bemelegítő száraz borral, két, különböző anyagú hordóban készült hárslevelűvel és egy aszúval.
Dereszla Pincészet
Dereszla Tokaji Dry 2015
86% furmint, a többi hárslevelű, sárgamuskotály és kabar, utóbbi 3 hónapot hordóban is töltött. Fanyar fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, egészen minimális édesfűszer, kerek savak, némi kesernye a végén. Korrekt belépő tétel. 5p-
Dereszla Hárs Tölgy 2010
Határozottan érett illat, kicsi sherry-s beütéssel, gomba, grillázs, aszalványok. Krémes, széles korty, legömbölyödött savak jellemzik a szerkezetet, középtájtól kezdve kicsit már üresedik is a korty. Gomba, érett citrusok, aszalványok, aszalt alma, fekete tea érkezik ízben. Túl van a csúcson, de éretten is simán fogyasztható, vannak még értékei. 5p
Dereszla Hárs Akác 2010
Édesebb, de szintén érett illat: mézes tea, méz, édesfűszerek. Érdekes, egy fokkal talán fiatalosabbnak hat, a szerkezete ugyanakkor mégis lazábbnak tűnik a "testvérhez" képest. Mézes tea, aszalt őszibarack és alma, édesfűszerek, méz. Ezen is érződik már a kor, ezzel együtt a két hárslevelű közül hangyányival ezt szerettem jobban, talán behízelgőbb stílusa miatt. 5p+
Dereszla 6 Puttonyos Aszú 2008
Minimális érettség, sárgabaracklekvár, aszalt barackfélék, narancshéj, pici dió. Sűrű, finoman krémes anyag, szépen betölti a szájat. Sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsökből készült saláta - maracuja, mangó -, kandírozott narancs, édesfűszerek, leheletnyi dohány és megint egy pici dió. (Frissen nyitva feltehetően a diónak nyoma sincs, mi bontott palackból kaptuk most.) 8p-
A Kisfaludi Bárka szolgált az általunk választott kora délutáni események helyszíneként. A szépen felújított hajó előtti placcon az Anyukám mondta kitelepült szekciója etette a megéhező látogatókat. A Bárkán először néhány helyi borász boraival lehetett ismerkedni, majd szintén az ő részvételükkel egy kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét Kézdy Dániel közreműködésével. Itt a tokaji bort és a két falut érintő kérdések kerültek napirendre és a borászok hoztak magukkal 1-1 bort is (sajnos végül nem tudott mindenki személyesen ott lenni, de a beszélgetés így is szétfeszítette az eredetileg tervezett időkeretet).
Előkerült számos téma, amelyekre hely szűkében csak nagyon röviden térnék ki:
-1. A tokaji pezsgő: Többen egyetértettek abban, hogy a fajták által némileg behatárolt tokaji termékpaletta bővítésére kiválóan alkalmas a pezsgő, főleg, ha megfelelő alapanyag is rendelkezésre áll. Itt érthető módon főleg a Carpinus-t képviselő, de a Dereszlánál is borászként dolgozó Bai István vitte a szót, aki szerint számos északi és keleti kitettségű terület jó pezsgő-alapanyagot szolgáltathat, ugyanakkor az itteni termés másféle borhoz nem lenne feltétlenül alkalmas. A tokaji pezsgőt természetesen nem Champagne-szinthez kell hasonlítani, de a crémant-cava szinten különleges termőhelyi karaktere révén hasíthat ki szeletet a tortából és a tokaji borászatoknak a száraz és édes borok mellett egy harmadik lábként szolgálhat. Ami engem illet, nem vagyok nagy buborék-fetisiszta, relatíve kevés pezsgőt kóstolok/iszom, ergó kicsi a rálátásom, kevés a tapasztalatom, de ameddig a borászok és a piac is úgy látják, hogy van a tokaji pezsgőben lehetőség, ugyan miért ne kísérletezzenek vele.
-2. A "birtokbor": Érdekes módon megoszlottak a vélemények arról, hogy miről is kellene szólnia egy birtokbornak. Bai István szerint a legolcsóbb bornak nem kell feltétlenül alacsonyabb minőséget képviselni, ugyanolyan magas minőséget kell megcélozni, de ezzel szélesebb közönséget kell megcélozni. Hajdú Jánosék a Bodrog Borműhelynél most először akarnak birtokbort készíteni, és ez a tervek szerint nem lesz hordóban, az ára is olcsóbb lesz a dűlős boroknál. Gubicskó László (Szélkiáltó) és Bodó Judit (Bott Pince) is úgy gondolják, hogy egy birtokbornak a pincészet legfontosabb, egyben legjobb borának kell lenni, a Bott Pincénél ez a kivételes évjáratokban, változó összetételben készülő Exczellencziás. Szerény véleményem szerint az ilyesmit inkább szokás Grand Cuvée-nek titulálni vagy csak egy külön névvel megjelölni, ahogy egyébként Bodóék is teszik. Takács Lajos is arra hívja fel a figyelmet, hogy nehéz tisztán látni, amikor a fogalmak nincsenek egységesen definiálva és használva. Szerintem egyébként szükség van alacsonyabbra árazott, belépő szintű száraz birtokborokra, bár én ezt leginkább Tokaj Dry elnevezéssel furmint-hárslevelű házasításaként képzelem el.
-3. A "falubor": Ilyen ugye már van több borvidéki településnek is, bár ahogy Bodó Judit is megjegyezte, nehéz összehasonlítani ezeket, mert teljesen más a hátterük. A Mád egy nagyobb cég - a Szent Tamás Pincészethez tartozó Mád Wine - integrációs tevékenységének köszönhetően mádi termelők szőlőiből készült, nem kis részben külföldi piacra szánt, nagyobb mennyiségben készülő bor. A Tállya néhány termelő termésének összeadásából, egy borászatnál elkészült tétel. A Mád és a Tállya mellesleg már egész borcsaládot és nem csupán egy tételt takar. Az Olaszliszka - legalábbis amennyire kívülről látszik - Samuel Tinon szerelemgyerekeként indult, de itt is több termelő szolgáltatta az alapanyagot. Tarcalon annyiban különbözik a koncepció, hogy itt nem a szőlőből, hanem a részt vevő borászatok - természetesen bizonyos kritériumok mentén készített - alapboraiból állt össze a falubor. Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud már csak azért is érdekes, mert az itt lakó - és a kerekasztalnál ülő - borászok jó részének más hegyaljai településeken vannak területei, ez persze önmagában még nem akadály, hogy a többiek falubort készítsenek. A beszélgetésen azonban úgy tűnt, hogy a borászok nagy többsége nem látja ennek szükségét, értelmét.
-4. A települési összefogás: A falubortól ez már csak egy lépés volt. Bodó Judit szerint a falubor csak egy kifejezése lehet a település összetartásának, de több értelmét látná pl. minden helyi termék valamilyen egységes megjelöléssel, emblémával, matricával, stb. ellátását. Kézdy Dániel felvetésére, miszerint Tokaj, Tarcal, Bodrogkisfalud és Bodrogkeresztúr szorosabbra fűzhetné az együttműködést Bai István azzal válaszolt, hogy míg Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud sok szempontból szinte egységet képez, mindenki ismer mindenkit, addig Tokaj és Tarcal már minden szempontból távolabb vannak. Hajdú János örül, hogy a két falu borászai jó kapcsolatokat ápolnak, de szerinte a két falu vezetőségének kell segítenie az előrelépést.
Először a sétáló kóstoló borai következnek, majd a kerekasztal-beszélgetésen kínált tételek (amelyik mindkét helyen ott volt, az csak utóbbinál lesz felsorolva).
Bodrog Borműhely
Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2016
Nagyon intenzív, nyílt illat, tele fehér húsú gyümölcsökkel. Karcsú testű, könnyed, zamatos, élénk savakkal. Zöldalma, citrusok, lime, minimális sauvignon blanc-os hangulat. 6p-
Bodrog Borműhely Lapis Hárslevelű 2015
Illatában virágok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, hársfavirág. Savai szélesek, lendületesek, elég masszívak és hosszan tartanak. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, egy kis körte és őszibarack, leheletnyi só színezi. 6p-
Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2015
Körtés, édesfűszeres, virágos, édesfűszeres illat, a hordó itt határozottabban érvényesül, mint a hárslevelűnél. Markáns felépítésű, a hordó hatása szájban is érezhető, de nem túlzó. Sok fehér húsú gyümölcs és fűszerek. 6p
Bodrog Borműhely Várhegy Furmint 2015
Hasonló jellegű aromatika, édesfűszerek, körte, őszibarack, finom vanília, leheletnyi trópusi gyümölccsel kiegészítve, a korty végén sós lecsengéssel. Talán egy fokkal simább és elegánsabb, mint a Lapis. 6p+
Bodrog Borműhely Mesés 2013
Kb. 3/4-e furmint, a többi hárslevelű, 110 g/l maradékcukorral. Minimális kezdődő palackérést már mutat, propolisz, méz, vilmoskörte, trópusi gyümölcsök. Szép egyensúlyt mutat, zamatos, finom, ízében édes citrusok, mangó, maracuja, körte, sárgabarack és sárga húsú őszibarack. 7p
Bodrog Borműhely 6 Puttonyos Aszú 2013
184 g/l a maradékcukor. Kifejező illatában vilmoskörte, ananász, őszibarack, kis fehércsoki és vanília. Filigrán, elegáns, a magas cukortartalom mellett is könnyednek, áttetszőnek hat. Körte, ananász, trópusi gyümölcsök, pici fűszer díszítik. Nagyon fiatal még, de így is habzsolni valóan finom. 7p+
Bott Pince
Bott Határi Furmint-Hárslevelű 2016
70% furmint, 30% hárslevelű. Körte, őszibarack, fűszerek, pici kesernye a korty végén. Elég tömör anyagnak tűnik, de - hogy általában a Határi borai - ilyen fiatalon még meglehetősen zárkózott. 6p
Bott Kulcsár Hárslevelű 2016
Intenzívebb, szélesebb spektrumon játszó az illat az előző borhoz képest: jól definiált fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, fehér virágok, csipet édesfűszer. Elegáns, jó felépítésű, karcsú bor. Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, édes citrusok, pici fűszer. 6p+
Orsolyák Attila
Orsolyák Attila Az én világom 2015
70% furmint, 30% hárslevelű. A korty kerek, arányos, még ha nem is túl intenzív. Pici fűszer, marcipán, érett fehér húsú gyümölcsök érkeznek illatában és ízében. 5p+
Orsolyák Attila Betsek Hárslevelű 2015
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, édesfűszerek, szépen alakul és nyílik a pohárban. Szélesebb, gazdagabb, krémesebb, tartalmasabb az előző bornál, sok fehér húsú gyümölccsel és fűszerekkel. 6p+
Kerekasztal
Patricius Méthode Traditionnelle Brut 2014
Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály. Fehér húsú gyümölcsök, virágok, kevés élesztős jegy. Kevés, apró, de gyorsan eltűnő bubik, finom krémesség, jó savak. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer, fanyar lecsengés. 6p-
Tokaj Nobilis Birtokbor Furmint 2016
Nagyon szép, tiszta illat: virágok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, szőlő. Könnyed, elegáns, zamatos bor, remekül fogyasztható. Édes citrusok, pici grapefruit, őszibarack, leheletnyi édesfűszer, vanília jellemzik ízét. 6p
Rozgonyi Pince Furmint 2016
Almás, virágos, picit fűszeres, fehér húsú gyümölcsös aromatika. Oxidatívabb stílus, viszonylag egyszerű szerkezet és ízvilág. 4p+
Carpinus Lapis Furmint 2016
Illatában hársfavirág, édesfűszerek, őszibarack, körte, kamilla, édes citrusok. Lendületes savak, szépen használt hordó, remek arányok, édes citrusok, mandarin, őszibarack, körte, édesfűszerek. 6p+
Szélkiáltó Furmint 2016
Valójában hárslevelű a Szilvásról, de a területre furmint van bejegyezve. Az illata eleinte tompa, kicsit fülledt, de szellőzéssel tisztul és egyre szebbé válik: fehér húsú gyümölcsök, körte, virágok, pici édesfűszer. Kerek, almás, őszibarackos, halványan fűszeres, pici kesernyével a végén. 5p+
Lapis Kft. Tállya Nyerges Furmint 2016
A kettévált Breitenbach Pincészet egyik felénél Takács Lajos készíti most a borokat, ez is az ő keze munkáját dicséri. Kristálytiszta, gyönyörű illat: fehér virágok, őszibarack, ananász, körte. A korty puha, sima, nagyon elegáns, karcsú, zamatos. Csupa gyümölcs ízében is: ananász, körte, őszibarack, édes citrusok. 6p
Illés Pince Nagyfurmint 2015
Újhordó édes jegyei, fűszerek, pörkölési jegyek, pici gumi és bakelit, fehér húsú gyümölcsök. Picit lágy, krémes, ízben is hozza az illatjegyeket, kicsit ül rajta a hordó és kesernyés a vége. 4p
Bodrog Borműhely Halas Furmint 2015
Halványan sós, fehér húsú gyümölcsös, édesfűszeres illat. Aránylag kerekebb felépítésű, érett fehér húsú gyümölcsökkel, almával, citrusokkal, sós citrommal. 6p
Hangavári Pince Lapis Furmint 2015
Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, alma, enyhe túlérettes jegyek, édesfűszerek. Elég markáns a hordó jelenléte, relatíve lágyabbak a savak, picit emelkedett az alkohol, érett fehér húsú gyümölcsök, újhordós fűszerek fedezhetőek fel ízében. 5p+
Füleky Furmint Dry 2014
Kezdődő palakérettség, visszafogott fehér húsú gyümölcsök, sok fűszer, pici só. Érett, kerek, elég koncentrált is, érett citrusok, barack, alma, vanília, pici kesernye a finisben. 6p
Bott Pince Bott-rytis 2016
Nem túl intenzív, de tiszta, jól definiált, vonzó illata van: őszibarack, ananász, körte, virágok. Könnyed, elegáns, zamatos, követeli a következő kortyot: őszibarack, ananász, körte, keleti fűszer, zöld tea. 6p+
Végül már csak annyi idő maradt, hogy a Csicsörkénél feltöltsük a lekvár- és szörp, illetve a Tokaj Nobilis-nál a borkészleteket, egy pohár pezsgő kíséretében. Zárásképpen egy pillanatra beugrottam a Tokaji Bormívelők kóstolójára, amin idő szűkében esélyem sem volt érdemben részt venni, de két új Kikelet-borról még sikerült villanásnyi első benyomást szerezni.
Tokaj Nobilis
Tokaj Nobilis Pezsgő Brut 2015
Citrusos, almás, őszibarackos jegyek, kellően feszes, de nem túlzó savak, finom krémesség, nem túl hosszan tartó apró bubik. Nem volt időm szálazgatni, de az első benyomás kellemes volt.
Tokaj Kikelet
Kikelet Váti Furmint-Hárslevelű 2016 Magnum
Kicsikét zárt az illat, zöldalma, körte, őszibarack jelenik meg benne. Feszes és tömör, jó savakkal felszerelkezve. Zöldalma, citrusok, halvány fűszeresség. Idő kell még neki.
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2016
Egy fokkal nyíltabb az illat, bár erre a borra még kevesebb időm volt. Savai kerekebbnek tűnnek, jó az egyensúlya, fehér húsú gyümölcsök, citrusok díszítik.