Tulajdonképpen a puszta véletlennek köszönhető, hogy idén életemben először teljesen spontán eljutottam Mórra, de azon túl sem bántam meg a dolgot, hogy most ezzel eggyel kevesebb magyar borvidék van, ahol még életemben nem jártam (csak a 35 fokban vasútállomáshoz loholást tudtam volna jó szívvel kihagyni a műsorból, főleg úgy, hogy a vonatom azután fél órát késett, de legalább a kedves bakter úr megszánt egy literes hideg árványvízzel). Voltaképpen a Balaton helyett Móron nyaraló barátaimhoz ugrottam be egy napra potyautasnak, cserébe leszervezve egy kis borozgatást délutánra.
Az eredeti tervek szerint két pincéhez mentünk volna kóstolni a kultúrprogramok után, de végül Miklós Csabi váratlanul jött elfoglaltsága miatt csak a Csetvei Pincénél jártunk. Utólag nem is olyan nagy baj, hogy nem kellett pincéről pincére rohanni, így is kellemesen telt a délután a hűvös kóstolóhelyiségben.
Mór egyébként kellemes kisváros, ahol simán el lehet tölteni egy hétvégét, főleg úgy, hogy a közeli Bakony és Vértes is bőven kínál programlehetőségeket. Mi - a kizárólag civil kezdeményezésnek köszönhetően - éppen megújuló Csókakő várával nyitottuk a napot, utána következett Mór. Itt több templom, a Lamberg-kastély, a Szent István téren található park biztosít látnivalót, a Fogadó az Öreg Préshez jó konyhával és móri borokkal várja a vendégeket, utána fel lehet keresni a helyi borászatokat. Vendéglátóink szerint van még hova fejlődni a móri idegenforgalomnak, de tény, hogy az adottságokkal nincs baj. Való igaz, hogy Mór - bár méreteiben is csak Somló kisebb - nem egy nagyon felkapott borvidék, és kevés borász jelenik meg minőségi borokkal a szélesebb piacon.
Amit lehetett, megnéztük délelőtt, majd ebéd után felkerekedtünk, hogy egy kicsit a móri borokban is megmerítkezzünk.
Csetvei Krisztina már első évjárataival, nagyon fiatalon és gyorsan berobbant a honi boros köztudatba, debütáló boráról, a 2010-es NapHoldCsillagról én is nagyon kellemes emlékeket őrzök. Kriszti azonban eredetileg egyáltalán nem borásznak készült. A BME-n a szakdolgozatát a Béres Szőlőbirtok és Pincészetnél írta, ahol éppen Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) volt a főborász, és az akkori impulzusok Krisztit a bor irányába fordították.
Szőlő és pince hiányában a borkóstolás, borbírálat volt az első lépcsőfok a borvilágba, majd a család barátját, Bóni Lászlót, a szabadkai DiBonis Pincészet alapítóját kérte meg, hogy tanítsa meg a borkészítés fortélyaira. Ezután Kriszti budapesti lakosként a közelben keresett szőlőt, és végül Mórra esett a választása. 2010-ben vásárolt szőlőből készült el az első hordó bor a Maurus Pincénél, a már emlegetett NapHoldCsillag. A család támogatásával hamarosan sikerült egy saját pincére is szert tenni a városban, a kezdeti időszakban a móri borászok segítettek, ha kellett, miközben Kriszti elvégezte a Corvinus Egyetemen a szőlész-borász képzést is.
Pár éve Machán-Csetvei Krisztina, férjével és kislányával végleg Mórra költözött. A kezdeti egy hordó bor helyett már akár évi 16-17000 palack készül a móri és a somlói területekről. Jelenleg a pince vásárolt szőlővel egészíti ki a saját területek termését, de az idei telepítések termőre fordulásával csak a saját ültetvényekről származó alapanyagból szándékoznak bort készíteni.
Kriszti férjével, a korábban rádiózással is foglalkozó, jelenleg a pincénél a kereskedelem és marketing feladatokat (is) magára vállaló Machán-Csetvei Frigyessel kezdtünk el kóstolni, majd a borász és kislánya, Panna is csatlakozott hozzánk. A móri borokra koncentráltunk, de különlegességként helyet kapott a sorban a pince első vörösbora, amely neszmélyi területről származik.
Panna Rosé 2016
A babarózsaszín színéről eredetileg "Baba" névre keresztelt, kékfrankosból készült rosé most már Krisztiék kislányának nevét viseli. Gyakorlatilag áztatás nélkül lett kipréselve, spontán erjedt.
Visszafogott szamócás, cseresznyés, málnás illat után ízben intenzívebb, az illatban megismert piros bogyós gyümölcsök mellett citrusok is feltűnnek. Könnyű, zamatos, pont jól eltalált savval. Tutti-frutti, műeper szerencsére sehol. 5p
Királyleányka 2015
Vásárolt szőlőből készült. Szőlős, szőlővirág, licsi, kis citrusosság és fűszer színezi. Savai élénkek, de szépen lekerekedtek, ízben és illatban viszont 1 éve feltehetően intenzívebb volt. 4p+
Zöldveltelini 2016
Almafélék (zöld és nyári vegyesen), ringló, egres, pici virág és nagyon finom fűszeresség, ízben még citrusok tűnnek fel. Egyenes, feszes, jó intenzitású bor. 5p+
Ezerjó Hordó 2016
A Trust hordó markáns fűszeressége egyelőre határozottan érvényesül illatban és ízben is. Az édesfűszerek mögött felsejlenek az édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack is. Tartalmas, arányos felépítésű bor, ha beépíti a hordót, érdemes lesz még ránézni. 6p
Ezerjó Amfóra 2016
A szőlő ugyanarról a területről származik, mint az előző bornál, a szüreti időpont is megegyezik. Az ülepített must 125 és 250 literes kőagyag Légli amfórákban erjedt.
Szép illat: édes nyári alma, ananász, virágok, finom édeskés fűszeresség. Selymes, kiegyensúlyozott korty, lendületes savak, sok gyümölcs: alma, őszibarack, édes citrusok, egy kis trópusi gyümölcs. 6p+
Szürkebarát 2015
Részben hordós, részben almasavbontott tétel. Illata fűszeres, finoman füstös, krémes, vajas popcorn-nal. Finoman krémes, ugyanakkor a savak is a helyükön vannak. Fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, vajas popcorn jön ízben is. Kicsit populárisra hangolt, nem az én ízlésem, de hibája nincs. 5p
Chardonnay 2015
Részben hordós, részben tartályos tétel. Vonzó illatában édesfűszerek, gyömbér, fehér húsú gyümölcsök, pici mogyoró, érintésnyi fa. Jó felépítésű, a fa finoman fűszerez, de nem zárja faketrecbe a gyümölcsöket, szép egyensúlyban vannak a gyümölcsös és fűszeres ízjegyek. 6p
Naranch Chardonnay Narancsbor 2015
Kádban csömöszölés mellett 5 napig volt héjon, majd ezután ment a présbe. Aránylag visszafogott illatában narancshéj, narancsolaj dominál. Rusztikusabb karakterű, mint az előző bor, több a cseresség a kortyban, miközben fehér húsú gyümölcsökkel, narancshéjjal, citrusokkal operál. 6p-
Pinot Noir 2015
Neszmélyről, a Duna melletti löszös teraszokról vásárolt pinot noir. Szinte primőr gyümölcsös az illata: szamóca, cseresznye, málna, virágok, pici egzotikus fűszerrel. A korty szellősen könnyed, áttetsző, törékeny, tele gyümölcsökkel (cseresznye, szamóca, málna, csipkebogyó) pici rózsás virágossággal és fűszerrel körítve, alig tanninnal, sima textúrával. Nyárra is tökéletes választás, csúszik, mint a veszedelem. 6p-
Machán-Csetvei Krisztinának és Machán-Csetvei Frigyesnek köszönjük a vendéglátást.