A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Szarka Pince és Pelle Pince

2017. július 24. 06:00 - furmintfan

A pünkösdi több napos hegyaljai bortúra után június vége megint Mádon talált. Amikor Pelle László megkeresett, hogy szívesen megmutatná a pincét és a borokat, örömmel mondtam igent, mert az utóbbi évek során többszöri próbálkozásra sem sikerült időpontot egyeztetnünk, így újabb régóta tervezett látogatást pipálhattam ki. Nem is egyet, hanem rögtön kettőt, hiszen kézenfekvő volt, hogy a Pelle Pince borai felett bábáskodó Szarka Dénes saját borait is megkóstoljam. 
 pelle1.jpg

Szarka Pince
Szarka Dénessel a családhoz tartozó Borbarát Vendégház teraszán ültünk le, ahonnan remek kilátás nyílik a Birsalmás, Úrágya és Urbán dűlőkre.
A két pincében tehát a fiatal borász a közös nevező, akit Pelle Lászlónak Alkonyi László mutatott be egy ebéd alkalmával a Sárga Borházban, ahol akkoriban a saját birtokot építgetni kezdő Dénes dolgozott. A saját családi pincészet területeinek mérete 2017-re 2,5 hektárosra nő, ebből 0,7 ha új a a Sarkad és a Suba dűlőkben, ezen kívül a Juharosban, a Danczkában és a Szilvásban vannak szőlőik, utóbbi régi családi örökség. 2015-ben és 2016-ban fél hektárt béreltek a Nyulászóban a Királyudvartól, de ez a bérlet már lejárt, így 2017-ben biztosan nem lesz a Nyulászóból bor. A "zászlóshajó" Juharos hűvösebb, szelesebb terület, kevésbé aszúsodik, inkább száraz bornak alkalmas. A dűlős borba csak a kisebb, lazább fürtű klónok termése kerül, a többi jellemzően az édes borba vagy a birtokborba kerül.
A portfólió burgundi mintára épül fel: Mád megjelöléssel falubor, felette dűlős borok, késői szüretelésű édes bor és aszú. A Tokaji Cuvée néven futó késői szüretelésű bor esetében cél, hogy legalább 100 g/l maradékcukrot tartalmazzon, a megfelelő egyensúly mellett. Aszú 2006-ban, 2007-ben, 2009-ben és 2016-ban készült a pincénél. A száraz borok stílusa az évek során finomodott a borász elmondása szerint. Régen markánsabb hordójelenlét, túlérett szőlő, magasabb alkohol, nagyobb test jellemezte a borokat, manapság gyümölcsösebbek és feszesebbek, a tartály egyre nagyobb teret kap a hordóval szemben. Az édes borok hordóban erjednek és érlelődnek.
A két pince mellett Dénes a Gusteau Kulináris Élményműhelyben dolgozik üzletvezetőként, így mindenre nem jut idő, kell egy kis segítség. A családi borászatokban gyakran előforduló munkamegosztás érvényesül: Dénes készíti a borokat, édesapja, Szarka Béla a szőlőért felel, amelyet egyébként 2015-től organikusan művelnek.

szarka1.jpg

Szarka Mád Furmint 2016
Tartályban erjedt, majd kb. a fele 5 hektós hordóban töltött 2 hónapot. Hűvös karakterű illat: virágok, citrusok, körte, menta. Aránylag könnyed, laza szerkezetű, de lendületes savakra támaszkodó bor, citrusokkal, lime-mal, leheletnyi sóssággal. 5p 

Szarka Mád Furmint 2015
A Danczka és a Juharos szolgáltatta a három lépcsőben szüretelt alapanyagot, amely tartályban erjedt, majd a fele hordóban érlelődött. Fűszeresebb, melegebb érzetű, mint az előző bor, körtével, őszibarackkal, leheletnyi vaníliával. Szájban is testesebb, tartalmasabb anyag benyomását kelti. Ízében nyári alma, körte, fűszerek, pici vanília. 5p+

Szarka Nyulászó Furmint 2015
Szép fűszerességgel nyit az illat, majd körte, pici ananász, fehér húsú gyümölcsök csatlakoznak, enyhe virágos felhanggal. Lendületes, mégis elegáns, szép egyensúlyt mutató, jól iható bor. Zamatos gyümölcsösségét - körte, őszibarack, nyári alma, ananász - citrusok és leheletnyi só egészítik ki. 6p

Szarka Juharos Furmint 2015
Hordóban erjedt és 2 hónapig ott is érlelődött, majd a további érlelés tartályban történt, finomseprőn. Fűszeresebb, mint az előző bor: édes és keleti fűszerek, mentol, édes fehér húsú gyümölcsök áradnak a pohárból. Élénk savakat, jó koncentrációt mutat, a hordó egy kis édességet kölcsönöz neki, erre talán a finoman melegítő alkohol is rásegít. Sok édeskés fűszer, gyömbér, körte, édes citrusok, vanília, leheletnyi só díszítik. 7p-

szarka2.jpg

Szarka Tokaji Cuvée Késői Szüret 2016
Furmint, hárslevelű és sárga,muskotály. Szamorodni technológiával készült, összesen 4 hónapot töltött szerednyei hordókban. A fő paraméterek: kb. 120 g/l maradékcukor, kb. 8 g/l sav, kb. 10,5% alkohol. Vonzó és intenzív illatában sárgabarack, őszibarackbefőtt, mangó, trópusi gyümölcssaláta. Zamatos és gazdag, hosszan tartó ízekkel, elegáns szerkezettel. Sárgabarack, mangó, aszalt alma, trópusi gyümölcsök, pici vanília kavalkádja érvényesül szájban is. 7p

Szarka Tokaji Cuvée Késői Szüret 2012
Kb. 130 g/l maradékcukor. Méz és sárgabarack, az édes gyümölcsökre itt már finom érettség telepszik, egészen minimális illó is feltűnik. Az előzőhöz képest szélesebb, krémesebb bor, lágyabb a savérzet, ami még elbír a maradékcukorral, még ha a vibrálás hiányzik is. Sárgabaracklekvár, vanília, méz, édesfűszerek. 6p

 

Pelle Pince
Déltől a Pelle Pincénél folytatódott a nap, itt a borok mellé Pelle László által sütött kenyeret, házi körözöttet, lazackrémet és májpástétomot falatozgattunk.
A Pelle Pincénél 2007 óta készül bor, előtte a Pelle név a pálinkáknak köszönhetően vált ismertté. Pelle László egyébként nyékládházi születésű, édespaja és nagyapja ott készítettek bort, ő azonban már Tokajt választotta. A területek vásárlásakor a cél az volt, hogy az első osztályú dűlőkben vásároljanak szőlőt. Jelenleg a pincének a Betsek, Danczka, Király, Sarkad, Szent Tamás, Újhegy, Úrágya dűlőkben vannak ültetvényei.
A borkészítési technológia hasonlóan alakul, mint a Szarka Pincénél, a szüret szimultán megy a két birtok ültetvényein, a borok spontán erjednek. Szarka Dénes szerint a borok stílusa is hasonló, a különbség leginkább a területekből adódik. A száraz borok tehát tartályban erjednek és egy részük hordóban érlelődik. A Szent Tamásról készített száraz borok és az édes borok hordóban is erjednek.
A késői szüretelésű Zsófia Cuvée már első évjáratával nagy sikert aratott, az erre kijelölt területeken az alapanyagot már szándékosan ebbe a borba szüretelik. 2014-ből készült az első szamorodni, erre nagy hangsúlyt akarnak fektetni a jövőben. Aszú 2007-ben, 2008-ban, 2013-ban és 2014-ben készült a pincénél. Pelle László nagyon szereti a pezsgőt, a tokaji pezsgőkészítéssel kapcsolatban komoly tervei vannak. 2017-től tokaji palackba kerülnek a borok, amelyeknek egyébként több, mint 50%-a külföldön talál gazdára. 

pelle2.jpg

Pelle Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut Nature 2013
100% furmint az Újhegyről, Szentesi Józsefnél "pezsgősítve", 28 hónapig seprőn tartva, április végén degorzsálva. Apró buborékok és könnyed szerkezet jellemzik, jó savakra építve. Autolízises jegyek alig, inkább gyümölcsös, körtés, citrusos, őszibarackos, jóivású, bár kissé rövid a korty. 6p-

Pelle Király Furmint 2015
A dűlő szoknyájáról érkezett a termés, tartályban erjedt és érlelődött. Édes citrusok, körte, őszibarack díszítik illatban és ízben, pici fűszerrel. Egyszerre kicsit rusztikus és kicsit lágy, minimális krémességgel, enyhe sóssággal, fanyar lecsengéssel. 5p+

Pelle Birtokbor 2016
A Király terméséből készült, hordót ez sem látott. Eléggé neutrális, citrusok és enyhe fűszeresség, ízben ezen felül lime és krétás-köves asszociációk villannak be. Szikár, fanyar és csontszáraz, feszes savakkal megtámogatva. 6p-

Pelle Betsek Furmint-Hárslevelű 2016
70% furmint, 30% hárslevelű. A hárslevelű érvényesül az illatban, barátságosabb, mint egy átlag mádi furmint, fehér és sárga húsú gyümölcsös, enyhén virágos és krétás az illata. Ízben még gazdagabb, sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, narancs, trópusi gyümölcsös villanások, kis édesfűszer színezik. Élmentes, kerek savak és leheletnyi cseresség foglalja keretbe. 7p-

pelle3.jpg

Pelle Betsek Furmint-Hárslevelű 2015
70% furmint, 30% hárslevelű. Krétás, krémes, fehér húsú gyümölcsös illat, édesfűszerekkel a háttérben. A 16-os kiadásnál valamivel szélesebb és simább, pici édességérzettel. Gazdag és zamatos, jól definiált gyümölcsökkel, körtével, fehér húsú őszibarackkal, szép fűszerezettséggel, pici vaníliával. 6p+

Pelle Szent Tamás Furmint 2015
Melegebb érzetű, fűszeres illat, szájban sok sárga húsú gyümölcs, körte, őszibarack, édes citrusok, mandarin, fűszerek, gyömbér és egy csipet só. Izgalmas sav-cukor összjátékának köszönhetően a savakat legömbölyíti, az ízeket kicsit kiemeli a minimális édességérzet. 7p

Pelle Sárgamuskotály Késői Szüret 2015
A Zsófiából "maradt ki", 100 g/l benne a maradékcukor. Felismerhetően muskotályos illat, de a fajtajelleg megőrzése mellett nem tolakodó: trópusi gyümölcsök, ananász, szőlővirág. Ízében is az ananászos-licsis trópusi gyümölcsös vonalat viszi, egy kis keleti fűszeres csavarral. Laza szövésű, de filigrán késői szüret, itatja magát. 6p

Pelle Zsófia Cuvée 2016
Közel 70% furmint, közel 20% hárslevelű, 10-15% sárgamuskotály, kb. 125 g/l maradékcukor, kb. 8 g/l sav. A sokféle trópusi gyümölcs mellett is érvényesül egy pici muskotályos jelleg, bár ez nem válik kárára. Könnyed, mégis tartalmas, jó koncentrációval rendelkező bor, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, édes citrusokkal, enyhe botrytises jelleggel. 7p

Pelle Szamorodni 2014
A pince első szamorodnija. 120 g/l maradékcukor, 9 g/l sav, 12% alkohol. Édesfűszerek, édes citrusok, trópusi gyümölcsök, leheletnyi illó. Feszes savakra építkezik, amely mellett azért a beltartalom is érvényesül, a frissítő korty pedig nagyon hosszúra nyúlik. Ízében édes citrusok, kandírozott citromhéj, narancs, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, finoman fanyar zárás. 7p+

Pelle Aszú 2013
Aszúszemek a Danczkából, alapbor a Királyból és az Újhegyről, 225 g/l maradékcukor, 9 g/l sav, 10,5% alkohol. Fiatal aszús karakter: édes citrusok, lime, friss sárgabarack és trópusi gyümölcsök, citromsorbet. Tartalmas és koncentrált, ugyanakkor lendületes és elegáns szerkezetű, jó egyensúllyal. Friss sárgabaracklekvár, sokféle édes citrus, vaníliakrém, pici fűszer. Fiatal még, hosszú út állhat előtte. 8p

 

Pelle Mariannának, Pelle Lászlónak és Szarka Dénesnek köszönöm a kóstolót és a vendéglátást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7312661493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása