Egy ideje már a klubban a Kárpát-medencei fajták ápolgatása szegediszomelijé barátunk reszortja. Így olaszrizling, Szentesi-ritkaságok, kékfrankos kóstolók után ezúttal egy kadarka-sorral örvendeztetett meg bennünket.
Évjárat megkötés nem volt. Innen is, onnan is válogatott barátunk, lehetőséghez jutottak felkapottabb, valamint számomra ismeretlenebb, vagy csak érintőlegesen ismert nevek is.
Vakon kóstoltunk.
Mivel a sort nem én állítottam össze, így háttérinfókat se gyűjtöttem róla, amiről lustaság okán így utólag is lemondanék. Következzen tehát néhány kadarka-jegyzet csak úgy lecsupaszítva.
Hagymási József 2012: Piros bogyósok, hecsedli. Szájban alig közepesen intenzív, nem nélkülözi még a gyümölcsöket sem, viszont tanninosabb a szokásosnál, így kissé sorjásan száraz emléket hagy. Eleinte csak némiképp rusztikusnak tűnik, a többi bor után visszakóstolva viszont befigyel egy kis állott krumplis dohosság.
Bott Frigyes 2015: Nagyon buja illat. Piros és fehér ribizli, virág és fűszerözön. Arányos test, intenzitás, selymesség, lendület. Nem sok tannin, viszont kifejezett szép savak. Nagyon jó. Visszakóstolásnál kicsit soknak éreztem, már-már giccsbe hajlónak tűnt a színessége, ha lehet ilyet mondani. Bár először picit 6 fölé tettem, végül marad ez.
Mucsi Zalán- Grál Borpince 2015: Lédús, savanykás meggyes gyümölcsösség, köményes fűszeresség. Inkább enged következtetni egy jóféle kékfrankosra, de annyi baj legyen, korrekt ízletes darab. 5.5- 6
Gróf-Buttler 2013: Elég vastag anyag, univerzálisabb gyümölcsösség jól megküldve hordóval. Szájban is ilyen, direkt, jól összerakott, de leginkább semmilyen. 5p
Szentesi 2015: Tipikusnak mondható kadarka jegyek, szép, de mégis halvány gyümölcsösség, inkább sok-sok fűszer. Szájban nem nagy, de mégis beleköthetetlen. Elég intenzív, de semmi túlzás, kiváló, selymes textúra, tanítanivaló egyensúllyal. Én kezdettől fogva kifejezetten szerettem, mégis meglepő volt, ahogy a második körre szép lassan már-már az élre tört, rávilágítva szinte mindegyik vetélytársának a hiányosságaira. 6+
Bősz Adrián 2013: Elég furcsa illat, sajtos fülledtség ül rá némi szegfűszeges fűszerességre. Szájban pofonegyszerű, kissé citromos savakkal. Nem tetszett.
Dukay-Sagmeister 2015: Tiszta, nyílt illat sok fűszer, málnás gyümölcsösség. Szájban finom, jó súlyú szerkezettel, de ezen túl még kifejezett cizelláltságot is mutat. A sor legszebbje. 6/7
Illyés Kúria 2015: Jellegzetes, szép fajtajellgzetes ízek piros bogyósokkal, fűszerekkel. Átlagon felüli beltartalom, kicsit túlzó hordó. Ezzel együtt is kifejezetten szerettük. 6-