A Borrajongó

Egy Hét Alföld – Frittmann Generosa 2015

2016. november 08. 06:00 - furmintfan

frittmanngenerosa.jpgA Frittmann Borászatot aligha kell bemutatni, nyugodtan mondhatjuk, hogy egyrészt a borfogyasztó közönség szélesebb rétegeiben is ismert pincéről van szó, másrészt pedig a Kunság, de nagyobb területre kitekintve, az egész Alföld talán legnevesebb borászatáról, nem véletlenül, hiszen róluk még a Bëlga is megemlékezett a "Boros" című számban. A Frittmann János és Frittmann István testvérpár által fémjelzett pincészet székhelye Soltvadkerten található, 45 hektár saját területtel rendelkeznek és további 70 hektárról vásárolnak fel szőlőt. Számos fehér és kék szőlőfajtával foglalkoznak, a szortiment is nagyon széles: a gyöngyözőbortól a palackos erjesztésű pezsgőig, a könnyed fehérektől és rosén át a testesebb vörösborokig terjed.

A generosa egy magyar nemesítésű szőlőfajta, Bíró Károly (bár Hajdú Edit nevét is olvastam, hol nemesítőként, hol a fajta felszaporítójaként) az ezerjó és a piros tramini keresztezésével hozta létre 1951-ben. A nemesítés célja egy illatosabb, könnyebben termeszthető ezerjó-alternatíva létrehozása volt. A generosa viszonylag ellenálló fajta, kevés zöldmunkát igényel, bőtermő, cudarabb években is kiegyenlített borminőséget képes adni. Frittmannék 2004-ben telepítettek két hektárt a fajtából, először a 2011-es évjárat borát hozták kereskedelmi forgalomba, egyedi, feltűnő címkével. Az Alföld-hét jegyében én a 2015-ös kiadást kóstoltam meg.

 

Frittmann Generosa 2015
Illatában virágok, cukorka, édes citrusok, a háttérben licsi és ananász, mondhatjuk, hogy a szülők közül inkább a traminire hajaz. Pici CO2 érezhető és látható a borban. Savai pont ideális mennyiségben vannak jelen, nem túlzóak, nem is lágyak, kellemes frissességet adnak a kortynak. Ízvilágát tekintve visszatérnek a citrusos és cukorkás jegyek, ahogy a licsi és az ananász is, némi őszibarackkal, miközben egy kellemes zöldalmás fanyarság visz némi csavart a történetbe. Nem egy világmegváltó bor, de a standard irsai/cserszegi-vonalnál azért egy fokkal tartalmasabb és érdekesebb. Legyen mondjuk a vége egy erősebb 4 pont. Számtalan helyen kapható a hiperektől a borkereskedésekig, 1200-1500 forint közötti áron.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7711820323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása