Szégyen, de nem sok magyar bort ittam a kilencvenes évekből. Nem lehetett ekkor még nagyon nagy mennyiség az úgynevezett „csúcsborokból”, így gondolom aztán hamar el is fogytak. Szinte ujjonghatott az igényesebb magyarja, hisz végre felfedezhette a borkombináton túli élet rejtekeit, ahol a savanyú, éretlen lőrén onnan valami igencsak szokatlan dologba meríthette eleddig tétova mézlopóit. Na most, amikor én borozni kezdtem és eljutottam Villányba, akkor éppen a millenniumi évjárattal domborítottak, ritkán mutattak valamit, ami tipikusan az 1999-es vagy 1997-es rendszámot viselte. Sosem késő alapon, Németh Gábort, a talán legismertebb hazai borgyűjtőt és kóstolót kértem meg, hogy kis társaságunk számára prezentáljon egy kiadós sort a kilencvenes évek nagyra tartott magyar boraiból.
Gábor közel három évtizede gyűjtögeti a hazai és külföldi tételeket, pincéjében kiváló körülmények között sorakoznak a dobozok olyan korokból, amikor még én az eszemet sem tudtam. A kóstoló ötlete onnan jött, hogy Gábor még tavaly mutatott nekem egy Vesztergombi és Vesztergombi Bikavért 1993-ból (ekkor még a két fivér együtt dolgozott) és hát eléggé elképedtem, hogy egy közel huszonöt éves magyar bor ilyen állapotban és minőségben egyáltalán létezhet. Kering egy olyan nemtelen urban legend, hogy a korszak magyar borai már rég romokban vannak, ezeket jól el kell felejteni. Gábor szerint mi sem áll ettől távolabb. Lehet, hogy nem ezek a világ legkifinomultabb, legjobban érő borai, de azért igen csak sok közülük köszöni szépen, de nem adta be a kulcsot.
A borok tehát jó körülmények között, pincében érlelődtek. A kóstolót megelőző napon kerültek bontásra, kaptak egy órás szellőzést dekanterben, majd a sok üledék miatt egy textílián át szűrve mentek vissza a palackba. Ugyan felvet kérdéseket, hogy mennyi szellőzés kell az öreg palackoknak, de ez sem vaktában, hanem Gábor korábbi, a konkrét borokkal kapcsolatos kóstolási tapasztalatai mentén történt. A tételeket – az első fehér belövő kivételével – vakon, „rábökésre”, teljesen véletlen sorrendben kóstoltuk. Felkészülni, csoda-boroscímkék következnek!!!
Szeremley Rajnai Rizling Badacsony 1997 (félédes)
Remek illat, tiszta, szép érési jegyekkel, kevés benzinnel, egzotikus trópusi gyümölcsökkel, naranccsal, karamellel. Testes-krémes, már csak félszáraz érzetű, abszolút hozza az érett rajnais karaktert, vonzó fűszerekkel, narancslekvárral. Meghökkentően életteli, ugyanakkor kissé lapos, az édesség dominálja. De szép teljesítmény. Az 1997-es év egyik kiemelkedő boráról, talán a valaha készített legjobb magyar rajnai rizlingről itt írtam. 6p-
Vesztergombi Szekszárdi Merlot 1993
Már gránát szín. Vonzó és tiszta illat, mentollal, hecsedlivel, paprikával, fűszerpaprikával, idősödő hangulattal. Kóstolva enyhén édeskés, ismét csak paprikás, domborodó tanninnal, még jó savérzettel, fás-fűszeres, kakaós és dohányos jegyekkel. 12,4%. 4p+
Takler Szekszárdi Merlot Válogatás 1997
Gránátba hajló szín. Igen erős fahatás uralja, vanília, szivarfüst, fahéj, mellé ribizlis lekvárosság és paprika. A sav enyhén emelkedett, a tannin erőteljes és poros, aromáit fáradt gyümölcsök adják. Még van intenzitása és nem is haldoklik, egyszerűen ilyen. A hordóhatás otromba. 13,0%. 5p
Thummerer Vili Papa Cuvée 1999
Cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon. Életteli szín. Tiszta, intenzív illat, igen-igen erős fával, amely vaníliás, dohányos és kávés aromákkal uralkodik, mellette van még ánizs, áfonya és más fekete bogyósok. Testes darab, igen sűrű, erősen aszaltas, földes, rumos hangulatú. Élénk sav, nagyon sok tannin, de azért megküzd vele. Hosszú lecsengés, borzasztóan sok és vitatható minőségű fa. Ugyanakkor jó állapotban van, a sor egyik legjobbja. 14,0%. 6p-
Takler Ferenc Szekszárdi Kékfrankos Selection Barrique 1999
Gránát felé csusszanó szín. Egyértelműen brettes, mind illatban, mind ízben érezni az állatokra kacsintgató liliomokat. Szivaros, fenyőgyantás érzetű, máig nyersnek ható erős fa. Balzsamecet, faszenes pörkölésben lebegő fekete bogyósok, hecsedli, savanyú gyümölcsök. Elég hosszú. 13,0%. 5p
Tiffán Carissimée Kopár-dűlő 1999
Merlot, cabernet sauvignon és franc. Sötét szín, gránátba hajló széllel. Balzsamecetes, hecsedlis, szivaros, földes hangulat, egy pici illó-többlettel. Fából itt sem a legjobbat és legdiszkrétebbet használták. A hordón túl főleg aszalt gyümölcsök adják aromáit, enyhe édesség lengi át. A sav jó, a tannin erőteljes és poros. A kakaóporos alap jelzi a hajlott kort, már erősen túlment a csúcson. 13,5%. 5p+
Gere Attila Villányi Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon Selection 1995
Kopár-előtanulmány. Egy teljes Kopár/Kopar 1997-2012 vertikálist itt kóstoltunk, jó érzés még az előtanulmányt is megszondázni hozzá. Sötét szín, gránátba hajló szél. Illatában enyhe oldószeres aláfestés, a régi, piros flakonos ablakmosóra emlékeztet (tudjátok, kék kupakkal). Hozzá dohány, balzsamecet, kakaó, fekete bogyósok, aszaltak, föld, fahéj, fűszerek, a fa nem túl jó minőségű. A tannin itt is sok, igen erős és poros, keserű is ráadásul. A nyers fa ellenére nem tűnik rossz anyagnak, elég intenzív és hosszú is, némi mentol és a bordeaux-iakra emlékeztető fenyőgyanta visz bele némi érdekességet. A pont az oldószernek és a tanninnak szól. 13,0%. 5p
Sárosdi Cabernet Sauvignon Szekszárd 1993
Fedet illat, balzsamecettel, némi dugósságra utaló doh. Döglött, hecsedlis, édeskés, poros tanninnal, kakaós utóízzel. 13,0%. 3p
Thummerer Tekenőháti Merlot Válogatás Eger 1999
Gránátba forduló szín. Még gyümölcsös, meglepő módon eperlekvárra emlékeztető aromákkal, mentollal. Mintha egy grenache lenne a pohárban! Jó savú, abszolút iható, kerek, fűszeres, balzsamecetes és persze alkoholos, de az eddigiek közül messze ebben a legkiegyensúlyozottabb a sav és a tannin. Jó aromák, az alkohol maszkoló édessége emel rajta egyet. 15,0%. 6p+
Ostoros Egri Merlot & Cabernet Sauvignon Cuvée 1995
Barnába hajló szín. Nagyon öreg, már oxidált illat, fűszerpaprikával. Mintha egy tawny portot innánk enyhén éretlen cabernet sauvignonból. Döglött gyümölcsök, sok tannin, hecsedlis lecsengés. Pályájának végén. 13,5%. 3p
Tiffán Grande Selection Villányi Cabernet Sauvignon & Franc 1999
Cabernet franc és sauvignon. Sötét szín, még mély rubin bőven, a szélében egy enyhe gránátos érettség. Beleszagolva, mintha egy vanília ültetvényen járnék, annyira ráküldték a hordót. Még élet van benne, nem koros, gyümölcsei elsősorban fekete bogyósokra hajaznak. Testes, sűrű, intenzív, jelentős hordózással. Kis fűszerpaprika, lekvárok, enyhe édesség, babér, dohány, de abszolút él és az utóíze kellemes. Sajnos ez sem lett nagy bor, de azért rendben van. 13,0%. 6p
Gere Attila Villányi Cabernet Franc Selection 1997
Mély rubin szín, egy kicsi gránát a szélében. Intenzív, vaníliás-fás, még élő fekete bogyós gyümölcsökkel, balzsamecettel, fűszerpaprikával. A közepesnél teltebb, földes, keményen tanninos, erősen keserű. A gyümölcsössége még szép is lenne, de ez a tannin menthetetlen. 13,0%. 5p-
Lőrincz Pince St. Andrea Selection Egri Zweigelt 1999
Sajnos halott. Húsos, gumis, uborkás, üresedő lecsengéssel.
Villányi Bormúzeum Cuvée Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc Barrique 1995
Barnába hajló szín, de még rubin villanásokkal. Kellemes, tiszta és vonzó illat, benne virágok, vanília, már beépített fa. De itt le is szál a varsói gyorsról, mert totál üres, savanyú és tanninos. 12,0%. 3p
Vesztergombi Csaba Cuvée 1999
Sötét szín, gránát szél. A durva hordózás emlékeit mára sem vetkőzte le: intenzív művanília, fenyőgyanta, bőr, dohány, asztalosműhely. Amúgy elég öreges, fekete bogyósok nyomokban villannak, inkább a balzsamecetes, gyógynövényes, tawny-like vonalat képviseli. A sok sav és sok tannin sem igen segít rajta. 13,5%. 4p+
Jekl Béla Francia Négyes Quadrille 1999
Négy francia szőlőfajta szokatlan házasításából készült: cabernet sauvignon és franc, merlot, pinot noir. Mély szín, gránát szél. Illata öreges, erősen palackbukés, de egészen szép és vonzó, már beépített fahordóval. Testes, idős hangulatú, sok tanninnal, viszont szép intenzitással, érett meggy finom aromáival. Elég jó a bor, csak a sok, rossz állagú és keserű tannin rontja a képet. 13,0%. 5/6p
Villányi Borászati Rt. Cabernet Franc Special Reserve 1995
Erősen büdös, muskátlis-petúniás vegetális jegyekkel, nem igazán emlékeztet borra, nem is kóstoljuk meg. Azt hiszem, talán ezt hívják aromabomlásnak. 12,0%
Köszönjük a kóstolósort Németh Gábornak. A borok ugyan meg sem közelítették a nemzetközi csúcsbor szintet, de valóban nagyrészt életben voltak. Értékelésképpen talán még ennyit:
(1) Meglepően alacsony alkoholok mellett meleg karakterű, igaz itt-ott enyhén paprikás bordeaux-i fajták borait kóstolhattuk. Jól látható, hogy a kilencvenes évek óta a magyar csúcs-vörösek alkoholtartalma 1,0-1,5%-ot is nőtt.
(2) A korszak úttörő magyar borászai nem a legjobb hordókat vásárolták és nem is használták őket túl jól. A borokon még ma is igen otromba, domináns fahatás tapasztalható.
(3) Részben a hordótól, részben vélhetően a túlextrahálástól a soha-meg-nem-szelídülő típusú tanninok szinte kivétel nélkül megtalálhatók voltak a legtöbb tételben.
Kapcsolódó cikkek: