A Borrajongó

Öreg magyar borok Németh Gáborral

2016. május 11. 06:00 - akov

Szégyen, de nem sok magyar bort ittam a kilencvenes évekből. Nem lehetett ekkor még nagyon nagy mennyiség az úgynevezett „csúcsborokból”, így gondolom aztán hamar el is fogytak. Szinte ujjonghatott az igényesebb magyarja, hisz végre felfedezhette a borkombináton túli élet rejtekeit, ahol a savanyú, éretlen lőrén onnan valami igencsak szokatlan dologba meríthette eleddig tétova mézlopóit. Na most, amikor én borozni kezdtem és eljutottam Villányba, akkor éppen a millenniumi évjárattal domborítottak, ritkán mutattak valamit, ami tipikusan az 1999-es vagy 1997-es rendszámot viselte. Sosem késő alapon, Németh Gábort, a talán legismertebb hazai borgyűjtőt és kóstolót kértem meg, hogy kis társaságunk számára prezentáljon egy kiadós sort a kilencvenes évek nagyra tartott magyar boraiból.

ng2.jpg

Gábor közel három évtizede gyűjtögeti a hazai és külföldi tételeket, pincéjében kiváló körülmények között sorakoznak a dobozok olyan korokból, amikor még én az eszemet sem tudtam. A kóstoló ötlete onnan jött, hogy Gábor még tavaly mutatott nekem egy Vesztergombi és Vesztergombi Bikavért 1993-ból (ekkor még a két fivér együtt dolgozott) és hát eléggé elképedtem, hogy egy közel huszonöt éves magyar bor ilyen állapotban és minőségben egyáltalán létezhet. Kering egy olyan nemtelen urban legend, hogy a korszak magyar borai már rég romokban vannak, ezeket jól el kell felejteni. Gábor szerint mi sem áll ettől távolabb. Lehet, hogy nem ezek a világ legkifinomultabb, legjobban érő borai, de azért igen csak sok közülük köszöni szépen, de nem adta be a kulcsot.

A borok tehát jó körülmények között, pincében érlelődtek. A kóstolót megelőző napon kerültek bontásra, kaptak egy órás szellőzést dekanterben, majd a sok üledék miatt egy textílián át szűrve mentek vissza a palackba. Ugyan felvet kérdéseket, hogy mennyi szellőzés kell az öreg palackoknak, de ez sem vaktában, hanem Gábor korábbi, a konkrét borokkal kapcsolatos kóstolási tapasztalatai mentén történt. A tételeket – az első fehér belövő kivételével – vakon, „rábökésre”, teljesen véletlen sorrendben kóstoltuk. Felkészülni, csoda-boroscímkék következnek!!!

Szeremley Rajnai Rizling Badacsony 1997 (félédes)

Remek illat, tiszta, szép érési jegyekkel, kevés benzinnel, egzotikus trópusi gyümölcsökkel, naranccsal, karamellel. Testes-krémes, már csak félszáraz érzetű, abszolút hozza az érett rajnais karaktert, vonzó fűszerekkel, narancslekvárral. Meghökkentően életteli, ugyanakkor kissé lapos, az édesség dominálja. De szép teljesítmény. Az 1997-es év egyik kiemelkedő boráról, talán a valaha készített legjobb magyar rajnai rizlingről itt írtam. 6p-

Vesztergombi Szekszárdi Merlot 1993

Már gránát szín. Vonzó és tiszta illat, mentollal, hecsedlivel, paprikával, fűszerpaprikával, idősödő hangulattal. Kóstolva enyhén édeskés, ismét csak paprikás, domborodó tanninnal, még jó savérzettel, fás-fűszeres, kakaós és dohányos jegyekkel. 12,4%. 4p+

vm93.jpg

Takler Szekszárdi Merlot Válogatás 1997

Gránátba hajló szín. Igen erős fahatás uralja, vanília, szivarfüst, fahéj, mellé ribizlis lekvárosság és paprika. A sav enyhén emelkedett, a tannin erőteljes és poros, aromáit fáradt gyümölcsök adják. Még van intenzitása és nem is haldoklik, egyszerűen ilyen. A hordóhatás otromba. 13,0%. 5p

Thummerer Vili Papa Cuvée 1999

Cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon. Életteli szín. Tiszta, intenzív illat, igen-igen erős fával, amely vaníliás, dohányos és kávés aromákkal uralkodik, mellette van még ánizs, áfonya és más fekete bogyósok. Testes darab, igen sűrű, erősen aszaltas, földes, rumos hangulatú. Élénk sav, nagyon sok tannin, de azért megküzd vele. Hosszú lecsengés, borzasztóan sok és vitatható minőségű fa. Ugyanakkor jó állapotban van, a sor egyik legjobbja. 14,0%. 6p-

vilipapa99.jpg

Takler Ferenc Szekszárdi Kékfrankos Selection Barrique 1999

Gránát felé csusszanó szín. Egyértelműen brettes, mind illatban, mind ízben érezni az állatokra kacsintgató liliomokat. Szivaros, fenyőgyantás érzetű, máig nyersnek ható erős fa. Balzsamecet, faszenes pörkölésben lebegő fekete bogyósok, hecsedli, savanyú gyümölcsök. Elég hosszú. 13,0%. 5p

Tiffán Carissimée Kopár-dűlő 1999

Merlot, cabernet sauvignon és franc. Sötét szín, gránátba hajló széllel. Balzsamecetes, hecsedlis, szivaros, földes hangulat, egy pici illó-többlettel. Fából itt sem a legjobbat és legdiszkrétebbet használták. A hordón túl főleg aszalt gyümölcsök adják aromáit, enyhe édesség lengi át. A sav jó, a tannin erőteljes és poros. A kakaóporos alap jelzi a hajlott kort, már erősen túlment a csúcson. 13,5%. 5p+

Gere Attila Villányi Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon Selection 1995

Kopár-előtanulmány. Egy teljes Kopár/Kopar 1997-2012 vertikálist itt kóstoltunk, jó érzés még az előtanulmányt is megszondázni hozzá. Sötét szín, gránátba hajló szél. Illatában enyhe oldószeres aláfestés, a régi, piros flakonos ablakmosóra emlékeztet (tudjátok, kék kupakkal). Hozzá dohány, balzsamecet, kakaó, fekete bogyósok, aszaltak, föld, fahéj, fűszerek, a fa nem túl jó minőségű. A tannin itt is sok, igen erős és poros, keserű is ráadásul. A nyers fa ellenére nem tűnik rossz anyagnak, elég intenzív és hosszú is, némi mentol és a bordeaux-iakra emlékeztető fenyőgyanta visz bele némi érdekességet. A pont az oldószernek és a tanninnak szól. 13,0%. 5p

Sárosdi Cabernet Sauvignon Szekszárd 1993

Fedet illat, balzsamecettel, némi dugósságra utaló doh. Döglött, hecsedlis, édeskés, poros tanninnal, kakaós utóízzel. 13,0%. 3p

sarosdi93.jpg

Thummerer Tekenőháti Merlot Válogatás Eger 1999

Gránátba forduló szín. Még gyümölcsös, meglepő módon eperlekvárra emlékeztető aromákkal, mentollal. Mintha egy grenache lenne a pohárban! Jó savú, abszolút iható, kerek, fűszeres, balzsamecetes és persze alkoholos, de az eddigiek közül messze ebben a legkiegyensúlyozottabb a sav és a tannin. Jó aromák, az alkohol maszkoló édessége emel rajta egyet. 15,0%. 6p+

Ostoros Egri Merlot & Cabernet Sauvignon Cuvée 1995

Barnába hajló szín. Nagyon öreg, már oxidált illat, fűszerpaprikával. Mintha egy tawny portot innánk enyhén éretlen cabernet sauvignonból. Döglött gyümölcsök, sok tannin, hecsedlis lecsengés. Pályájának végén. 13,5%. 3p

Tiffán Grande Selection Villányi Cabernet Sauvignon & Franc 1999

Cabernet franc és sauvignon. Sötét szín, még mély rubin bőven, a szélében egy enyhe gránátos érettség. Beleszagolva, mintha egy vanília ültetvényen járnék, annyira ráküldték a hordót. Még élet van benne, nem koros, gyümölcsei elsősorban fekete bogyósokra hajaznak. Testes, sűrű, intenzív, jelentős hordózással. Kis fűszerpaprika, lekvárok, enyhe édesség, babér, dohány, de abszolút él és az utóíze kellemes. Sajnos ez sem lett nagy bor, de azért rendben van. 13,0%. 6p

Gere Attila Villányi Cabernet Franc Selection 1997

Mély rubin szín, egy kicsi gránát a szélében. Intenzív, vaníliás-fás, még élő fekete bogyós gyümölcsökkel, balzsamecettel, fűszerpaprikával. A közepesnél teltebb, földes, keményen tanninos, erősen keserű. A gyümölcsössége még szép is lenne, de ez a tannin menthetetlen. 13,0%. 5p-

Lőrincz Pince St. Andrea Selection Egri Zweigelt 1999

Sajnos halott. Húsos, gumis, uborkás, üresedő lecsengéssel.

standi99.jpg

Villányi Bormúzeum Cuvée Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc Barrique 1995

Barnába hajló szín, de még rubin villanásokkal. Kellemes, tiszta és vonzó illat, benne virágok, vanília, már beépített fa. De itt le is szál a varsói gyorsról, mert totál üres, savanyú és tanninos. 12,0%. 3p

vcf95.jpg

Vesztergombi Csaba Cuvée 1999

Sötét szín, gránát szél. A durva hordózás emlékeit mára sem vetkőzte le: intenzív művanília, fenyőgyanta, bőr, dohány, asztalosműhely. Amúgy elég öreges, fekete bogyósok nyomokban villannak, inkább a balzsamecetes, gyógynövényes, tawny-like vonalat képviseli. A sok sav és sok tannin sem igen segít rajta. 13,5%. 4p+

Jekl Béla Francia Négyes Quadrille 1999

Négy francia szőlőfajta szokatlan házasításából készült: cabernet sauvignon és franc, merlot, pinot noir. Mély szín, gránát szél. Illata öreges, erősen palackbukés, de egészen szép és vonzó, már beépített fahordóval. Testes, idős hangulatú, sok tanninnal, viszont szép intenzitással, érett meggy finom aromáival. Elég jó a bor, csak a sok, rossz állagú és keserű tannin rontja a képet. 13,0%. 5/6p

Villányi Borászati Rt. Cabernet Franc Special Reserve 1995

Erősen büdös, muskátlis-petúniás vegetális jegyekkel, nem igazán emlékeztet borra, nem is kóstoljuk meg. Azt hiszem, talán ezt hívják aromabomlásnak. 12,0%

Köszönjük a kóstolósort Németh Gábornak. A borok ugyan meg sem közelítették a nemzetközi csúcsbor szintet, de valóban nagyrészt életben voltak. Értékelésképpen talán még ennyit:

(1) Meglepően alacsony alkoholok mellett meleg karakterű, igaz itt-ott enyhén paprikás bordeaux-i fajták borait kóstolhattuk. Jól látható, hogy a kilencvenes évek óta a magyar csúcs-vörösek alkoholtartalma 1,0-1,5%-ot is nőtt.

(2) A korszak úttörő magyar borászai nem a legjobb hordókat vásárolták és nem is használták őket túl jól. A borokon még ma is igen otromba, domináns fahatás tapasztalható.

(3) Részben a hordótól, részben vélhetően a túlextrahálástól a soha-meg-nem-szelídülő típusú tanninok szinte kivétel nélkül megtalálhatók voltak a legtöbb tételben.

Kapcsolódó cikkek:

Gere Kopár teljes retrospektív: 1997-2012

Kazinczy Boraukció előkóstoló

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr938696634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2016.05.11. 09:51:46

A Szőlő-Bor Kft, majd Villányi Borászati Rt. (ma Csányi pincészet) 1993-as és 1997-es Cabernet Franc-ja a maga idejében (1995-2001) remek tétel volt. És még olcsónak is számított (~800Ft). 2008 környékén az 1997-est kiadták új palackban, de már nem volt annyi élet benne, ellenben 3500Ft körül volt palackja.
1999-ben kaptam egy karton Gere Cabernet Sauvignon Selection 1995-öt. 2000-2001 között elfogyott és akkor nagyon jónak tartottam.

Én úgy gondolom, hogy azért lutri ilyen tételek fogyasztása: vagy ok, vagy nem. A fentiek is ezt támasztják alá szerintem.
Mint ahogy a saját, kevésbé koros tételeim is megerősítik: a héten bontottam 2009-es Szeleshát Tábornokot, amely túl volt már a "csúcson", de a 1,5 hónapja elfogyott 2007-es Vylyan Montenouvo Cuvée pedig remek formában volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.11. 11:17:00

@loading: Köszi a kiegészítő infókat. Gábor amúgy a kóstolót megelőző hetekben 30-40 bort megnézett előre, csak a jobbakat válogatta. Simán lehet, ha az itt halottnak titulált borok másik palackból élnek...

tezu 2016.05.11. 19:26:57

Gabor gyüjtemegye hires boros körökben,szemelyessen is volt mar szerencsenk egymashoz.
De en ismerek meg masokat is akiknek ebböl az idöszakbol igencsak jol tarolt keszlete van ,es mar lassan 10 eve hogy valogatunk evente egyszer belöle.Meg eddig sohasem futottunk bele egy ihatatlan borba sem!A minöseg valtozik palackonkent ,evjaratonkent,ez a vilagban mashol sincsen mashogy.Itt most az 1993-1997 közötti idöszakrol beszelek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.12. 07:09:52

Egyszer valaki igazán magyarázza el, hogy pontosan, de tényleg és stenigazából miért is jobb várni 20+ évet egy olyan borral ami zsírbiztos, ziherfix 6-12 éves kora között van a legjobb állapotában.

Ezt a vinogerontofíliát valahogy sosem sikerült megfejtenem.

AZ én tapasztalatom szerint a világ jó borainak 99.99%-a a palackozott életének első 3-8 évében fejlődik és ez után az igazán klasszis stabilitású borok még akár évtizedekig is meg tudják őrizni az erényeiket. Lehet, hogy ez a 8 néhány extrém esetben 10 vagy akár 12 is lehet. Vannak hiper lassan fejlődő borok. De olyan bort ami mondjuk a 12 éves korához képest mondjuk 22 koráig még _FEJLŐDIK_ én még nem láttam. Állítólag a világsztár és tényleg ezer aurós árban mozgó BDX meg burgundiai borok tudnak ilyent, de én mint földi halandó ilyenbe még nem futottam bele és kétlem, hogy sok olyan honfitársam lenne akiknek 20-30 éves Premiers és Deuxièmes Crus boraik lennének a 8-12 éves referenciákkal.

Ezeket a számokat persze tologathatjuk...de a lényegen ez nem változtat. Szerintem a borok egy ideig fejlődnek és ez után az igazán nagy borok egy ideig megőrzik az erényeiket.

De tegyük a szívünkre a kezünket... ezek a jellemzően 4-5 pontos borok amik közé be-be csúszott néhány 3 és náhány 6 pontos... szóval, ezek... úgy 10 évvel ezelőtt nem lettek volna stabilan 5-6 pontos borok néhány 4 és néhány 7 ponttal? De most őszintén, úgy stenigazából...

Szóval, megérte?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.12. 07:36:21

@BZoltan: hát a kérdést a gyűjtőknek kell feltenni. Nyílván zömmel nem igazad van, de én nem lennék ennyire radikális. Igenis, vannak borok, talán kötve borvidékekhez is, amelyek a vitatott korban is fejlődnek. Igen, BDX ilyen, persze nem minden bor. De az olaszok közül is van sok, pl. Sassicaiai. De spanyolok is. Pl. majd nem sokára írok egy kóstolóról, ahol Vega Sicilia borokat kóstoltunk és hát 12-15 évesen egy Alión még tartalmaz primer gyümiket.

silvousplait 2016.05.12. 10:13:29

@akov: Azt szertenem megkerdezni (ha ilyen idos / allapotu borok eseteben ez megallapithato egyaltalan), hogy a szignifikansan alacsonyabb alkoholtartalom mellett megvolt-e bennuk a fenolos erettseg ?

silvousplait 2016.05.12. 10:16:59

@BZoltan: Megerte ? - Szerintem nem jo igy ez a kerdes. Persze naivsag lett volna vilagvero vegeredmenyeket varni, de szerintem a hanyatlas milyensegenek megvannak a maga tanulsagai. Sokat lehetne okulni belole. Sajnos, a magyar borkulturanak nincs meg igazi vertikalis (vagyis idobeni) dimenzioja, a vorosok eseteben kulonosen nem. A tovabbi fejlodeshez minden ilyen kostolo nagy segitseg lehet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.12. 10:36:29

@akov: Igen, minden kétségen felül vannak olyan borok amik akár a 20+ évesen is fejlődnek. De ezek nagyon ritkák és nagyon drágág. I mean, nagyon-nagyon :) annyira, hogy szerintem ezekről a borokról talán csak elvétve van reflekció a magyar boros közéletben. Bőven a 300 euró feletti sávban vannak az ilyen borok.
Amúgy nyilván lehet egy 12-15 évesen egy bor még gyümölcsös, én nem is erről beszélek. A kérdés, hogy ugyanaz a a bor lehet-e gyömölcsös_EBB_ 15 évesen mint amilyen volt mondjuk 8 évesen. Én azt állítom, hogy nem, vagy nagyon-nagyon-nagyon-nagyon ritkán. De leginkább nem. Én azt mondom, hogy a gigászi nagy borok azok amelyek több más erényük mellett képesek megőrizni a zamataikat, aromáikat.

@silvousplait: Miért ne lenne jó a kérdés. Ha valaki 1995-ben megvett egy bort mondjuk 5000Ft áron, annak a bornak ma a kummulált inflációval is cirka 15 ezer forint. Ha ezért a pénzért és ezért a hosszútávú befektetésért ma egy szarabb bort kapok mintha azt megittam volna 2005-ben akkor bizony azt mondjuk, hogy nem érte meg. Mármint objektív mércével mére. A kor és az évek szentimentális értéke nyilván nem számolható.

Na, mindegy... én továbbra is tartom, hogy a bor a sok misztikumon és sprituális tartalom túl (amikben én magam is hiszek és amelyeket én magam is erősítek) azért egy élvezeti cikk, egy élelmiszer aminek az elsődleges, de nyilván nem kizárólagos (!!!) funkciója és célja az, hogy _FINOM_ legyen :) Márpedig ha egy bor 20 évesen nem olyan finom mint amilyen finom volt 10 évesen akkor ott értékcsökkenés van... akkor is ha a misztikum közben nőtt.

Szóval, azt mondom, hogy amikor valaki a kézműves, organikus, biodinamikus, terroir borok készítőit ekézi, hogy hát mit képzelünk magunkról, hogy a szart akarjuk eladni egy marketing maszlaggal - hkhm... és ez nyilván egy ordas nagy baromság - akkor miért nem látom ugyanezeket a hangokat a gerontofétis ellen felszólalni, amikor pontosan tudható, hogy a borok 99.99% egy bizonyos kor után bizony hanyatlik. Értitek :) engem ez a kettős vagy inkább hármas, négyes, ötös mérce aggaszt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.12. 12:12:39

@BZoltan: széles skálán mozog kinek mi fér bele az érett bor kategóriába. Nem feltétlenül kell egy 20 éves borban sok gyüminek lenni. Amúgy ezekben is volt....

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.12. 12:24:55

@akov: Mondom, ez relatív... most több volt benne mint 10 éve? Szerintem nem. Vagy volt benne bármi plusz vagy jó ami tíz éve még nem volt benne? Ha igen akkor biznisz.. ha nem akkor bukta. Én vakon be merem vállalni, hogy magyar száraz, vörösbor az 100% nem biznisz 8-12 év után tovább tartani. Még addig is nagy a kockázat. De hogy utána nem fejlődik sehova az ziher.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.05.12. 14:55:52

@BZoltan: Szerintem ilyen kóstolók esetében nem az a lényeg, senki nem várja hogy jobb lesz a bor 20 évesen mint volt 10 évesen. Viszont lehet belőle tanulni, megtudni hogy hogyan változik melyik alapanyag ennyi év alatt, ez érdekes lehet. Számomra is az, én kicsiben egy olyat játszok otthon a pincémben, hogy 3-5 eurós borokat elteszek 4 évre és megnézem melyikkel mi lesz. Ha elromlik nem bukok nagyot, ha iható marad akkor már megérte mert tapasztalatot szereztem. Persze annyi pénzem nincs, hogy drága borokat tárolgassak 15+ évig (meg aztán 15 éve még nem is ittam rendes borokat ;) ), de lehet, hogy egy-egy ilyen kóstolóra elmennék a tapasztalat miatt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.12. 16:51:46

@Syntax Error: De milyen tapasztalatot szerzel így? Mi tanulsz? Ha az időnek mint extrém változónak kiteszed a bort akkor miért nem próbálsz ki mást is? Mondjuk centrifugába rakni pár órára és megnézni, hogy bírja. Hidd el, lesz amelyik bírja és lesz amelyik nem. Pont mint az idővel. Vagy mondjuk tegyed ki a tűző napra a palackokat egy hétre és lesz amelyik megpukkan, de lesz amelyik nem. Sokféleképpen ki lehet babrálni egy borral. A triviálisan tudható eltartahatósági időn túl való tárolás is ennek az egyik lehetősége.

Zárójelben jegyzem meg, hogy négy év alatt akár egy 3-5 eurós bor is tud a javára alakulni. Ezért mondtam azt, hogy a szélsőérték valahol 8-12 év környékén van. Extrém esetek persze vannak... ahogy szét tud esni egy bor már 3 évesen úgy fejlődhet akár 15 éves koráig is. Nem a kirívó esetekről beszélek, hanem a főcsapásról.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.05.12. 19:15:25

@BZoltan: az idő azért nem annyira extrém változó szerintem. Mármint simán előfordul, hogy megmarad egy palack, főleg ahol sok van a pincében, és nem árt tudni mekkora a bukófaktor :) De elfogadom hogy nem túl sok haszna van ennek a tapasztalatnak az öncélú kíváncsiság kielégítésén kívül

A 3-5 eurós kísérletbe pont azért kezdtem bele, mert volt két-három jó tapasztalatom. A másik jó móka, igaz azt főleg magyar fehérekkel játszom, hogy veszek egy hatos pakkot és évente egyet bontok. Aztán ha azt érzem hogy onnan már csak lefele, megiszom a maradékot rövid időn belül. Egy-egy hazai alapbor egészen kiváló még az ötödik-hatodik événél is, pl Villa Tolnay, Kreinbacher, vagy épp a Sabar '11-es rajnai.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.12. 19:32:25

@Syntax Error: Pontosan annyira extrém változó mint azok amiket felsoroltam. Pontosan tudjuk... te is, én is, mindenki más is, hogy a számunkra elérhető árú és beszerezhető boroknak nagyjából mi az eltarthatósága. Ezen az időn túl tartogatni egy bort az az idő előrehaladtával minimum lineárisan növekvő valószínűséget jelent arra, hogy a bor bontásakor üveghangon fog felsíkjtani a szopógép.

Mondom, ha valaki nekem csillogó szemmel előránt egy 90-es évekbeli nagyágyú magyra vöröset akkor én inkább szomorú leszek... mert pontosan tudhatjuk, hogy tíz éve az a bor jobb volt mint amilyen ma.

A te kísérleted ha jól értem még bőven benne van abban a tartományban ami még biztonságos. Egy 3-5 eurós vörös az jó esetben 2-3 éves bor. Ha erre még rátolsz négy évet akkor ott leszel a 6-7 éves kornál. Ami még bőven benne van abban a 8-12 évben amit én mondok. Szóval ennyi idős korában még valóban tudnak fejlődni a jó borok. A rosszak nem. Szóval a 3-5 eurós sávban bőségsen lesz szórás, de akár jó dologba is belefuthatsz. Ez okosság.

A hazai fehérek jellemzően 1-2 évesen jönnek ki. Mostanában a 2015-2014 évjárat pörög és 2013-ból még van fogható mutatóba pedig 2012-2011, ennél korábbi száraz fehér már ritkaság.

Egy hatos karton friss bor évenkénti bontása pedig azt jelenti, hogy a fehérekkel is benne vagy a "best before" tartományban. Mondjuk bora és termelője válogatja, hogy mi, hogy bírja és hogyan fejlődik. De nyilván nem egy friss, ropogós, irsaival csinálod ezt :)
Ha a top 50 bortermelő prémium fehérboraiból vásárolsz a megjelenéskor akkor pedig a stratégiád kimondottan nyerő. Mert Magyarországon a fehér elit messze a palackérettség előtt pörgeti ki a fehérborait. Ennek piaci okai vannak. De az tény, hogy a jobb tokaji-somlói borokból a 2012-2013 van most a legjobb állapotban. Mármint az évjárathatásttól most tényleg eltekintve. A legjobbak pedig még 3-4 évig biztos hozzák a szintet.
fehérben pedig szerintem 4-8 éves kora után semmi nem fejlődik. Ezen a tartományon kívül a fehéreknél is csak állagmegőrzésről lehet szó. Szerintem még a hiperprémium, űberdrága borok esetében is.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.05.12. 20:25:45

@BZoltan: mondjuk így nézve igazad van, nem megyek túl a szerintem is ésszerű korlátokon a tárolással. A hatos kartonosdi amúgy eredetileg egy másik piaci körülményből eredt, miszerint a jól sikerülteket sokszor pillanatok alatt kisöprik a pincéktől, jópárszor jártam úgy hogy második-harmadik palackért már esélytelen volt visszamenni, így ami tetszik abból rögtön veszek többet is.

silvousplait 2016.05.13. 11:22:23

@BZoltan: Azert vannak mas, nem annyira uberpragmatikus szempontok is az eletben... Ha meghazasodsz, az asszony "ziher", hogy meg fog oregedni, mivel kitetted az ido, mint "extrem valtozo" hatasanak. Marpedig, ha az asszony 20 eves hazassag utan nem olyan finom, mint 10 evvel korabban, akkor ott bizony ertekcsokkenes van... (Mikozben a 20 eves, feszes seggu pipik csak ugy rajzanak az utcan, es ha peched van, meg rajuk sem nezhetsz.) A tobbseg megis meghazasodik. Remeljuk, nem latens gerontofiliabol teszi.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.13. 13:32:01

@silvousplait: Korántsem meglepő módon nem a feszes segge miatt vettem el a feleségemet :) Az eddig együtt eltöltött 14 év alatt és három szülés után pedig azok az értékek amiket egykoron megláttam benne azok bizony a mai napig változatlanok. Szóval, nem az ember esetében az idő nem egy extrém változó.
A bor viszont egy élvezeti cikk, egy élelmiszer, agrártermék... még ha hatalmas misztikum van a borban azért személyisége abban az értelemben mint egy embernek nincsen :)

silvousplait 2016.05.13. 19:03:05

@BZoltan: Meg ne sertodj nekem ! :)))

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.13. 20:09:56

@silvousplait: Hehe :) Nem ezen a témán fogok besértődni :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.05.14. 16:08:04

@silvousplait:
Mi lenne, ha a "tároláson" túl még centrifugálnák is az asszonyt?
Nyilván van, amelyik bírja...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.16. 07:06:11

@Hepci: A minap voltunk asszonnyal vidámparkban... nem bírta, szóval maradunk az érlelésnél. Esetlen a napon szárítás még bejöhet a nyáron.
süti beállítások módosítása