A Borrajongó

Etyeki villámlátogatások - Rókusfalvy Pince és Anonym Pince

2016. május 09. 06:00 - furmintfan

Arról már a múltkori - szintén két etyeki pince meglátogatása apropóján született - írásomban megemlékeztem, hogy milyen jó dolog az, hogy Etyek kis túlzással itt van a fővárostól egy kőhajításnyira. Az ember csak gondol egyet, beül a kocsiba/felül a buszra és kiindulási ponttól és közlekedési eszköztől függően 30-40-50 perc múlva már sétálhat is etyeki pincék között és kortyolgathatja a helyben készült bort. Ez persze annak is köszönhető, hogy egyre több pincészet rendelkezik állandó hétvégi nyitvatartással, így a település már nem csupán a komolyabb sátras kitelepülések idejére kínál alternatívát a hétvége kellemes eltöltésére.

anonym3.jpg
A jelen cikk is egy spontán ötletből indult: a húsvéti hétvégén a spontán felvetést és a gyors egyeztetést követően kora délután már Etyek lankáit róttuk ungert társaságában.

Két, mondhatni etyeki alapvetésnek számító pincénél kóstoltunk; az Újhegyen kezdtünk, az Öreghegyen zártuk a délutáni kiruccanást. A borokról szerzett benyomásaink (nagyrészt) négykezes formában olvashatóak.

Rókusfalvy Pince

rokusfalvy1.jpg

A Rókusfalvy Pincénél kezdtünk. Rókusfalvy Pál érdemeit hosszan lehetne méltatni, sok értékes kezdeményezés fűződik a nevéhez, az etyeki rendezvényeken túl a Borászok Borásza díj megalapításáig. Előbbiekről a fentebb említett etyeki villámlátogatásról szóló beszámoló alkalmával már megemlékeztem. Ismétlésképpen:
"Rókusfalvy Pál a 2000-es évek elejétől végzett tevékenységével elévülhetetlen érdemeket szerzett Etyek népszerűsítésében. 2003-ban a Rókusfalvy által szervezett Pincefesztivállalés az Etyeki Kezes-Lábossal volt tetten érhető a szélesebb közönség számára az a folyamat, amelynek köszönhetően Etyek egyre népszerűbb kirándulóhellyé vált, elsősorban a fővárosiak szemében.
Az egész Etyeket megmozgató tavaszi Pincefesztivált és az őszi Kezes-Lábost fesztivált 2013-ban az évszakonként megrendezésre kerülő Etyeki Piknik váltotta fel. Az Etyeki Piknik kisebb területre - az Újhegy és a Szépvölgy pincéire - korlátozódó, családiasabb hangulatú rendezvényként funkcionál, az adott évszakhoz igazodó tematikával, de a korábbi fesztiválokhoz hasonlóan meghívott vendégborászatokkal, zenekarokkal, kézműves kiállítókkal színesítve a programot."

Ami magát a pincét illeti, a történet 1999-ben indult, hobbiborászatként. A mára kb. 8 hektárosra duzzadt birtok évi 20-22000 palack bort készít, amelyeket nagyrészt helyben és éttermekben értékesítenek. A pincészet 2010-től a szőlői egy részét biodinamikusan műveli, a borok nagy része spontán erjed. A pincészet az Újhegyen szálláshellyel, a Rókusfalvy Fogadóban pedig minőségi konyhával várja a vendégeket. 

Fresküvé 2015
(ungert) Neutrális, ugyanakkor precíz tisztaságú és jól definiált, palackozott fröccs. A szénsav nem túlzó, savai élénkek, van lendülete, jó inni. Nem hivatott duplaszaltóra, de a nyári szomj oltásának kétségkívül kiváló eszköze lesz. Erős 4 pont.
(furmintfan) Olaszrizling és sauvignon blanc házasításából készült gyöngyözőbor. Virágos, almás, édes citrusos, leheletnyi tutti-fruttival az illatban, pici fanyarsággal az ízben. Kicsit rövid, de gördülékeny, jól iható bor. 4p

Rozé 2015
(ungert) Minimális szín, de nem csak ebben a tekintetben visszafogott. Pacsulimentes, gyümölcsei igaz, hogy tompán, de az eperről és a málnáról szólnak, karakterileg krémesebb, savai puhák, tisztasága ugyanakkor vitán felüli. Korrekt rozé a hazai középmezőnyből, és hát nyilván alapbravúr a tuttifrutti-ziccer kikerülése. Épphogy eléri az 5 pontot.
(furmintfan) Pinot noir. Eléggé visszafogott, illata szinte neutrális, halvány epres gyümölcsösséggel. Szájban valamivel intenzívebb, puha, finoman fanyar, művi sallangoktól mentes, epres gyümölcsösséggel. 4p+

Zöld Veltelini 2014
(ungert) Édes karakterű illat vaníliával, fűszerekkel. A korty rendezett és puha, savtekintetben visszafogott, jól fogyasztható. Egyetlen bűne az aromaszegénysége, de a fajta amúgy sem híres óriási villantásokról. Rendben van, 4 pont.
(furmintfan) Illatban pici grillázs, vanília, zöld gyümölcsök. Az évjárat ellenére a korty rendezett, a savak puhák, simák, pont megfelelő tartást adnak. Nem különösebben intenzív, sőt, kissé neutrálisnak hat, jobban boncolgatva fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, pici barack, enyhe vaníliás aláfestés fedezhető fel ízében. 5p-

Pinot Blanc 2014
(ungert) Veltelini-kontextusban laposnak tűnik, de aromaspektrum tekintetében hasonló dolgokat produkál. A hordónak határozott nyoma maradt rajta, a sav itt sem túlzó, a búcsúban beköszönő cserességen kívül nagyjából rendezett is. Több gyümölcs ugyanakkor elfért volna benne. Stabil 4 pont.
(furmintfan) Semleges illat, némi ringló, zöld gyümölcs villan be. Szélesebb, teltebb kortyot ad az előző bornál, ugyanakkor kicsit rusztikusabb is. Ez sem egy ízbomba, bár ezt a fajtától sem várom el; citrusok, ringló, zöldes gyümölcsösség. 4p

Sauvignon Blanc 2014
(ungert) Visszafogott és elegáns, messze a vad, túlzóan zöld, sztereotip fajtaátlagtól. Érett, telt bor, vastag textúra, erőteljes szerkezetén csak szépít az enyhe zöldes behatás. Vastagsága ellenére is jó fogyasztani. Szerettem, a sor legjobbja, az 5 pontos mezőny legtetején a helye.
(furmintfan) Moderált, óvilági, csendes sauvignon blanc-stílus, illatban ez is meglepően visszahúzódó. Szájban sem tolakszik a fajtajelleg, de felismerhető: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, mögött mélyen megbúvó egres és zöldpaprika fedezhető fel. Szép egyensúlya van, savai lendületesek, de a kortyba simulnak, jól idomulnak a bor közepes testéhez. 5p+

Zöld Veltelini 2013
(ungert) A vanília nyilván a hordó műve, amely mellett talán több fajtajelleg, intenzívebb gyümölcsös karakter bújik meg. Persze egy pohárrobbantó anyag. A korty vastag, a vége enyhén cseres is, savközpontúságról nem lehet beszélni, ennek ellenére mutat rendezettséget is. Inkább izgalmas, mintsem élvezetes. Kevesebb fával jobban szeretném, jelen formájában 5 pontra hivatott.
(furmintfan) Az eddigieknél jóval elevenebb illat- és ízvilág: zöldfűszerek, zöldbors, citrusok, kis édesfűszer. Az erős közepes testhez megfelelő dinamikájú savak társulnak, így elég lendület van a kortyban, bár a végén kicsit visszakönyököl a fa és az alkohol. 5p+

Fresküvé 2012
(ungert) Nehezen értelmezhető stílus, a név kontextusában pedig főképpen az. Kapott némi szén-dioxidot, ugyanakkor magas az alkohol, de a hordót sem spórolták ki belőle. Töltés után közvetlenül fülledt, kénes, később nyílik ugyan, de fedettségét nem vetkőzi le hiánytalanul. A korty fatúlsúlyos, egyszerre feszíti a szesz, a szén-dioxid és a cser. Egyedi, de se a célközönséget, se a mondanivalót nem látom. Nem tudom értelmezni, bizonytalan 4 pontra ugyanakkor jó.
(furmintfan) Chardonnay, pinot blanc, sauvignon blanc. Telt és vastag anyag, neutrális, enyhén édeskés, az alkohol és a fa is határozottan jelen van, miközben némi CO2-t is kapott. Megmondom őszintén, fejben nekem ez a bor, különösen ezzel a fantázianévvel sehogy sem állt össze, nem értettem, mit akar üzenni, ugyanakkor komolyabb hibája nincs. 4p

Chardonnay 2012
(ungert) Neutrális anyag, illatban gyakorlatilag kihámozhatatlan. A korty lapos, a vége enyhén cseres, hiányoltam némi ívet és szerkezetet is. Aromák tekintetében gyanús, hogy a hordó helyezkedik a középpontban. A félreértések elkerülése végett: Ordas hibáktól mentes a cucc, ugyanakkor nem látom azon értékeit, melyek mentén szeretni lehetne, netán másnap fel lehetne idézni. Stabil 4 pont.
(furmintfan) Ismételnem kell magamat: ennek a bornak is eléggé neutrális illata van, némi zöldalmát, fehér húsú gyümölcsöt, csipetnyi fűszert sikerült kihámozni belőle. Az erős közepes testhez még éppen elegendő sav társul, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres jegyekkel. Korrekt, bár nem emlékezetes. 5p


Anonym Pince

anonym1.jpg

Az Anonym Pincénél zártuk a délutánt, itt Szövényi Áron tulajdonos-borásszal kóstoltuk a borokat. Szövényi Áron családjával 2007-ben költözött Etyekre, vásárolt szőlőből készítettek borokat, majd 2010-ben vásárolták meg első szőlőterületeiket, majd egy évvel később átvették Áron nagybátyjának ültetvényeit is. Jelenleg 2,5 ha szőlőterülettel rendelkezik a birtok, ennek a termését vásárolt szőlővel egészítik ki.
Az Öreghegyen található jelenlegi birtokközpont kialakítása 2012-ben kezdődött. Az 1924-ben épült présház mellett Áron édesapja, Szövényi István tervei alapján 2014-ben kezdődött el a modern feldolgozó és pince kialakítása, amely 2015-ben nyitotta meg kapuit, így ma már az Anonym Ikerpince várja a borkedvelőket.

Egyből kettő 2014
(ungert) Körző-vonalzó jelleggel elkészített, tiszta és jól fogyasztható anyag szürkebarátból és zenitből. Neutrális, nem a gyümölcsről, inkább a struktúráról szól. Csúszik, komolyabb élményt ugyanakkor értelemszerűen felesleges várni. Eléri a 4 pontot.
(furmintfan) 70% zenit, 30% szürkebarát. Tiszta, friss, üdítő bor, feszes korty, friss citrusok, pici cukor, nem is kell ezt tovább bonyolítani. 4p

Egyből kettő 2015
(ungert) Újborként került palackba tavaly novemberben. Zömökebb és gyümölcsösebb, mint az előd, ugyanakkor a technológiai precizitás itt is rendíthetetlen. Nem rajongok a stílusért, ugyanakkor erényei vitathatatlanok. Sima 5 pont.
(furmintfan) Hasonló összetétel, kapott egy kis hordós érlelést is. Teltebb, zamatosabb, karakteresebb anyag, virágok, édes fehér húsú gyümölcsök, nyári alma alkotják az aromaprofilt. 5p

Ötlett Pinot Noir Rosé 2015
(ungert) Epres-málnás karakter minimális tutti-fruttival. Tiszta, határozott és frissítő savakkal dolgozó átlag magyar rozé, se több, se kevesebb. Aki fogyaszt hasonlót, az ezt is szeretni fogja, de a stílus határait nem feszegeti. Logikus 4 pont.
(furmintfan) Pici édesség, finom, puha tapintású savak, szamóca, cseresznye. Jól iható, kellemes rosé, se több, se kevesebb. 4p

Frazír Sauvignon Blanc 2013
(ungert) Egy része járt hordóban is, ami hagyott rajta némi nyomot. A vaníliás fabónuszon túl klasszikusan zöld, fűszeres. Sava intenzívek, ízlés szerint túlzóak is lehetnek, fajtaviszonylatban ugyanakkor nem tűnnek kiugrónak. Tiszta, zömök anyag, ráadásul tökéletesen kivitelezve. Az 5 pont vitathatatlan.
(furmintfan) Az alapanyag 20%-a kapott hordós érlelést, 8 hónapig érlelődött fel-felkevert finomseprőn. Vonzó aromatikával kényeztet, inkább a fajta gyümölcsöbb arcát mutatja, trópusias beütéssel, ananásszal, bodzával, citrusokkal, érett fehér húsúakkal, különféle fűszerekkel, amibe már a hordó is belejátszik. Lendületes, jól strukturált bor, a hordó is csak annyit tesz hozzá, amennyit kell. 6p

Szinkópa Chardonnay 2014
(ungert) Tolakodó hordóvanília, lehengerlő fűszeresség és minden vonatkozó dolog, ami a határon inneni chardonnay-képhez hozzátartozik. Inkább a fáról, mintsem az alapanyagról szól, savakban sem kifejezetten tobzódik, de mindezek ellenére szerethető marad. Eléri az 5 pontot.
(furmintfan) Intenzív és édeskés aromaprofil: vanília, édes fűszerek, banán. Kicsit vékony, ehhez mérten picit sok rajta fa, viszont az almasavbontás mellőzésének köszönhetően maradt benne elegendő élénkség. 5p

A pincében számos tartály- és hordómintát kóstoltunk, itt született nyúlfarknyi jegyzeteinket összedolgoztam ungert sorait használva vezérfonalként.

Sauvignon Blanc 2015 (M)
Újvilági-vegetális stílus, lime, zöldpaprika, citrusok. Intenzív savak, lendületes korty, megfelelő hossz. Már most jó formában van.

Zenit 2015 (M)
Tiszta és visszafogott karakter, körte, édes citrusok az ízben, erőteljesebb savak feszítik. Neutrális, kiválóan kivitelezett fehérbor különösebb bravúrok nélkül.

Szürkebarát 2015 (M)
Közepesen intenzív fehér húsú gyümölcsös aromájú, ugyanakkor a fajtasztereotípiákat megcáfolva kifejező savakkal operáló cucc jelen állapotába. Ha megtartja mostani feszességét, akkor könnyen a hazai átlagmezőny felett találhatja magát.

Chardonnay Pezsgő 2015 (M)
Ha minden igaz, akkor pezsgőalap lesz belőle. Zavaros, kinézetileg is félkész anyag. Gyümölcsei - zöldalma, citrusok - erőteljesek, ugyanakkor minden szegletében érezni, hogy még közel sem állt össze.

Chardonnay 2015 (M)
Két chardonnay-mintát kapunk, amelyek nem pezsgőalap-sorsra hivatottak. Tiszták, szépek, vonzó gyümölcsökkel és fűszerekkel, ügyes hordóhasználattal. Már most mutatnak némi rendezettséget is.

Pinot Noir 2015 (M)
Kóstoljuk fejpörkölt és nem fejpörkölt hordóból is. Orrban gyümölcsös (szamóca, cseresznye), szájban még rengeteg integrálatlan cser rombolja a struktúrát. Időre van szüksége a fogyaszthatósághoz. Logikusan a fejpörkölt anyag hordósabb, de a fa ott sem dolgozik a gyümölcsök kárára. Ígéretes.

Kékfrankos 2015 (M)
Feszes, intenzív savú, visszafogottan gyümölcsös formában kóstoljuk. Még rendezetlen, nem teljesen látszik a végső irány.

Pinot Noir 2013 (M)
Letisztult hordóminta, struktúra és aromakészlet tekintetében is összeállt, érett piros bogyós gyümölcsökkel és édes fűszerekkel operál. Tiszta, nem a fajta túlzottan törékeny arca, finoman krémes, de elsősorban a gyümölcsökről szól. Kifejezetten szerettük.


A Rókusfalvy Pincének és az Anonym Pincének köszönjük a kóstolót.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr898688004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása