A Borrajongó

Etyeki Szakcsoport: fókuszban a chardonnay

2016. január 26. 06:00 - furmintfan

Bő egy évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy milyen jó lenne összetrombitálni az etyeki borászokat, együtt kóstolni, megismerni egymást és egymás borait. A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált, így jöhetett létre 2014 decemberében az az össznépi etyeki pinot noir-kóstoló, amin sok borásszal együtt akov, octopus és én is ott voltunk és amelyről akov írt beszámolót. Az első kóstolónak nagyon jó visszhangja volt a résztvevők körében, így nem volt kérdés, hogy lesz folytatás. A 2015 nyarán megrendezett, sauvignon blanc-t fókuszba állító szeánszon sajnos egyikünk sem tudott részt venni, de a harmadik összejövetelen, a január elején megrendezett chardonnay-szemlén akovval ismét ott voltunk. 

etyekchardonnayanonym.jpg

Az EtyekM és a Haraszthy Pincészet után ezúttal az Anonym Pince és borásza, Szövényi Áron vállalta magára a házigazda szerepét. A közelmúltban átadott gyönyörű ikerpince kiváló, hangulatos helyszínnek bizonyult.

Kóstoltunk friss borokat - nagyrészt még tartály-/hordómintákat - és korábbi évjáratokból származó forgalmi tételeket egyaránt (megj.: mintha egy kis zavart éreztem volna a pincészetek képviselői részéről: volt, aki azt hitte, csak 2015-ös tételeket kóstolunk majd, volt, akit meglepett a sok minta, ezt talán legközelebb érdemes előre tisztázni), majd a sort egy kis nemzetközi kitekintéssel zártuk.

A kóstoló időpontjára tekintettel 2015-ből a komolyabb, fahordós tételek még jóval palackozás előtt állnak, így ebből az évjáratból többnyire tartályban erjesztett és érlelt, könnyedebb irányvonalat képviselő borokat kóstoltunk. Értelemszerűen ezektől a boroktól komolyabb beltartalmat nem kell elvárni, itt a hangsúlynak a tisztaságon, a jól fogyaszthatóságon kell lennie.
A kóstoló második felében kerültek elő a korábbi évjáratokból származó borok, amelyeknek erjesztésében és/vagy érlelésében már a hordó is komoly szerephez jutott. Hernyák Tomi szerint a legtöbb ember ezt a karaktert keresi a fajta boraiban, ő erre a stílusra helyezi (és helyezné úgy általában a borvidéken is) a hangsúlyt. Kétségtelen, ebben a szakaszban valóban több átlagon felüli chardonnay-t kóstoltunk, de persze meg kell jegyezni, hogy egy borászat portfóliójának kialakításában számtalan tényező szerepet játszik, így a reduktív tételeknek is megvan a maguk helye, szerepe. 

Következzenek a jegyzeteink négykezes formában. A mintákat szokás szerint nem pontoztuk.

etyekchardonnayborok.jpg

Halmi Pince Chardonnay 2015 (M)
A Pécseli Pincétől vásárolt, a Tóra dűlőből származó alapanyag, október közepi szüret 21MM érettségben, gyors préselés, tartályos erjesztés.
(akov) Kellemesen tiszta és könnyed, fehér virágos és citrusos aromatika. Elég feszes, jól fogyasztható, közepes lecsengéssel.
(furmintfan) Tiszta, nyári almás, citrusos illat- és ízvilág, jó savak, talán picike maradékcukor. Nem túl bonyolult, de teljesen korrekt, kellemes, jól iható.

Hernyák Chardonnay 2015 (M)
Báthori és Sánc dűlők. Másodtöltésű Európai Kádárok hordóban erjedt. A tétel másik része tartályban van, majd hamarosan helyet fognak cserélni egymással. Hernyák Tomi szerint ez a fele már szinte készen van. Kb. 14,0%
(akov) Vajas, enyhén seprős, édeskés érzetű, de jó minőségű hordóhatással. Még erjedési CO2-t érezni benne, kifejezetten jó és tiszta, valóban, szinte lehetne palackozni.
(furmintfan) Eleinte füstös, seprős, majd édes fűszeres, trópusi gyümölcsös, banános illat. Kerek savak, közepesnél nagyobb test, kicsit alkoholos lecsengés. Szép fűszeresség, jól használt hordó, érett citrusok, körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök. A minták közül magasan a legjobb és valóban eléggé késznek hat.

Rókusfalvy Chardonnay 2015 (M)
Szeptember közepi szüret, beoltva erjedt, 5 hl-es Trust hordóban.
(akov) A Hernyák bor fejlettségével összehasonlítva ez a chardonnay jelentősen le van maradva. Nagyon fiatalos, lime és szőlő aromáival, sonkás-füstös fahatással, enyhe édességgel. A hordóhatás elég direkt, az összkép zavaros. Időre van szüksége.
(furmintfan) Kissé fülledt és tompa illat, némi fehér húsú gyümölccsel, füsttel és fűszerrel. Feszes, de kissé vékony és rendezetlen, citrusos, némi ananásszal. Nagyon fiatal még, most eléggé kialakulatlan képet mutat.

Vabrik Chardonnay 2015 (M)
Szeptember 20-i szüret, fajélesztővel erjedt, tartályban (egy hordós tétellel lesz majd összeházasítva). A kóstoló előtt nem sokkal derítették, a derítési aljról még nincs lefejtve.
(akov) Lusta, édeskés, fehér húsú gyümölcsös, hozzá a seprő vajassága és némi tapadósság társul. Nem teljesen tiszta.
(furmintfan) Kissé lágy, aromatikáját illetően nem teljesen tiszta, füstös, citrusos, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel.

Orosz Gyula Végzet Chardonnay 2015
Szeptember közepi szüret, reduktív eljárással készült, fajélesztővel.
(akov) Nagyon valószerűtlenül illatos, abszolút nem fajtajelleges, mintha egy irsai lenne a poharunkban, csak a bor robosztusabb felépítése árulkodik. Tiszta, savanyú gyümölcsökre épül, de szinte súlytalan. 4p
(furmintfan) Almás, körtés, szőlős illat, élénk, egyenes sav, ízben savanykás gyümölcsök. 4p (kb. 1500 Ft)

Kattra Chardonnay 2015
Korai, szeptember eleji szüret, ez is reduktív (lesz hordós is).
(akov) Erősen savas, kissé üres és rusztikus, citrusos, vajas popcorn aromáival. 4p
(furmintfan) Banános, édes gyümölcsös, nyári almás illat, citrusos, banános, vajas, édesfűszeres ízvilág, erősen kezdő majd gyorsan leülő savak, kissé rövid lecsengés. 4p (kb. 1300 Ft)

Debreczeni Chardonnay 2015
Szeptember 20-i szüret, reduktív eljárással készült.
(akov) Fülledt és fura, a kén és redukált aromái az előtérben vannak, csak lassan szellőzik. Kissé súlytalan és vékony. 4p
(furmintfan) Eleinte fülledt, később pedig eléggé neutrális, citrusos, zöldalmás, enyhén fűszeres aromatika. Intenzíven kezdő, de röviden tartó savak, könnyű test. 4p (kb. 1700 Ft)

Nádas Borműhely Chardonnay 2014
10 hónapos hordós érlelést kapott, 2/3 részben amerikai, 1/3 részben francia tölgyben. Az amerikai tölgyben érett rész esett át almasav-bontáson.
(akov) A fajtától furcsán tutti-fruttis, virágos, édeskés-cukorkás aromákkal. A sav elég sok, elsősorban citrusos gyümölcsösségre és igen erőteljes savra épít. Az intenzitás visszafogott, enyhe seprős-vajasság lengi át. 4/5p
(furmintfan) Édes fűszerek és édes fehér húsú gyümölcsök által meghatározott kicsit cukorkás illat- és ízvilág, pici maradékcukorral. Úgy éreztem, hogy a kissé rusztikus savak és a hordó még keresik a helyüket a borban. 5p- (kb. 2500 Ft)

Szépvölgyön ÁT KerekLevelű 2014
Nádas Szilárdtól vásárolt szőlőből készült, spontán erjedt, 8 hónapot töltött Európai Kádárok hordóban, seprőn, almasavbontás nélkül.
(akov) Szép és modern illat, vonzóan tiszta, a fahatás beépült, díszíti és nem meghatározza a bort. Jól textúrált, lendületes bor, citrusos és zöld gyümölcsös aromákkal, fűszerrel, szép fahatással és jó lecsengéssel. A savaknak van egy rusztikus éle, de nincs vele sok gond, mert a bor definiált, jól kitöltött. 6p-
(furmintfan) Feszes, egyenes vonalvezetésű, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres bor, jó egyensúllyal, szépen integrált hordóval. 5p+ (kb. 2500 Ft)

Pécseli Pince Chardonnay 2013
2 részletben szüretelt alapanyag, tartályban erjedt, fele 225 literes új hordóban, fele tartályban érett.
(akov) A vajas-seprős aromák és az erős, nem túl jó minőségű fa jegyei határozzák meg. Az enyhe édesség szintúgy nem áll jól neki. 4p-
(furmintfan) Az eddigieknél érettebb karakter, lágyabb savakkal, édes gyümölcsökkel, fűszerekkel, mogyoróval, vajassággal. 5p-

Haraszthy Virtuoso Chardonnay 2013
Váli terület, szeptember közepi szüret. Tartályos erjesztés után almasav bontáson ment át, majd részben új hordókba került.Használt francia, amerikai és magyar hordókban erjedt és érlelődött 4 hónapig, az almasavat lebontották.
(akov) Igen erőteljesen fás és vajas, szinte újvilági kivitel. Amúgy jó felépítésű, elég intenzív és tiszta, feszesen citrusos, fehér húsú gyümölcsökkel, szép vezetéssel és lecsengéssel. Egyelőre elég tolakodó benne a fa, a seprő reduktív hatásából származó vajas popcornos aromákkal együtt beépülésre vár. 5p+
(furmintfan) Illata kissé közhelyesen édes, vaníliás, túrókrémes, pici édes gyümölccsel, újvilági hangulatot áraszt. Egyelőre szájban is nagyon ráül a fa, ízében a hordó fűszerei és vanília dominálnak, mellettük édes citrusok, nyári alma. 5p (kb. 3000 Ft)

Etyeki Kúria Chardonnay 2013
Technológia: 50%-50%-ban Öreg-hegy és Alcsútdoboz. Együtt szedik a két területet, majd 30%-ot erjesztenek 100% új hordóban, utána kerül sor a házasításra. Fél-egy éves érlelést kap összesen.
(akov) Szép tiszta illat, jó minőségű és arányos fahatással. Fehérbors, lime, citrusok. Kellemesen feszes, tisztán definiált és ehhez tartalmas is. Jól elkészített bor, nem harsogó, csak teszi a dolgát. 6p
(furmintfan) Jó egyensúly (talán egy hangyányit melegít az alkohol a lecsengésnél), szépen adagolt hordó, citrusos, fehér húsú gyümölcsök és fűszerek remek elegye. Tiszta, arányos, minden a helyén, sehol semmi túlzás. Nálam az etyeki sor legjobbja. 6p (kb. 2300 Ft)

Anonym Pince Szinkópa Chardonnay 2013
Tartályban erjedt, majd 225 és 300 literes hordókban érlelődött 8 hónapig a seprő felkeverése mellett.
(akov) Vonzó és szép illat, jó minőségű fás karakterrel, fehér virágok törékeny aromáival. A közepesnél valamivel teltebb, feszes, friss és elegáns. Citrusok, nyári alma, hozzájuk egy igen kellemes vajas-seprős hatás. A hordós érlelés ellenére is reduktív karakterű. 6p
(furmintfan) Intenzív illatában banán, édes fűszerek, trópusi gyümölcsök.Arányos szerkezet, sima korty, édes fehér húsú gyümölcsök, sárgadinnye, szép fűszeresség, a fát nem is érezni. Hajszállal az Etyeki Kúria mögött. 6p (kb. 2000 Ft)

3 külföldi bor következett, majd a végén még egy meglepetés-tétel:

Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay 2013
Hűvös part menti területek termése, mészben gazdag talajról, saját élesztővel erjedt, francia hordóban érlelődött.
(akov) Szép tiszta, de igen-igen populáris illat, szinte felrobban a bor. Iszonyú intenzív, testes, krémes és rendesen édes, citrusos és golden almás gyümölcskarakterrel. Minden ízében túlzás. Ugyanakkor érezhető benne a technológiai fölény, ezt a bort ilyennek akarja a piac és minden évben így is készítik el. Pofátlanul drága. 5p
(furmintfan) Egy kis füstös redukcióval nyit, majd harsány fűszeresség: vanília, vajas popcorn, mogyoró, édes fűszerek következnek. Lágy, krémes, édeskés, végig határozott hordó-jelenléttel, ugyanakkor középen kicsit üres. Vanília és vajas popcorn a két domináns ízjegy, mellettűk érett citrusok, kis fehér húsú gyümölcs és egy pici zöldfűszer jelenik meg. 5p (5450 Ft - wineage)

Joseph Drouhin Mâcon-Bussières  Les Clos 2013
Vásárolt szőlő, Pouilly-Fuissé közeli terület. Kíméletes préselés, sem élesztőt, sem enzimeket nem kapott a leírás szerint. Részben acél, kisebb részben 5 hektós hordókban érlelték seprőkeverés mellett.
(akov) Négociant részleg, de ezzel együtt meglepően jó a bor. Elegánsan kimért, makulátlanul tiszta és vonzó illat, csak egy igen enyhe fahatással. Friss, citrusos, nagyon finom szerkezetű savval, neutrális érzettel és igen penge vezetésű korttyal, szép lecsengéssel. 6p+
(furmintfan) Visszafogottan fűszeres illat, ízében finom fűszeresség, édes citrusok, kis őszibarack és alma. Arányos, túlzások nélküli, jó vonalvezetésű anyag, alig érezhető, igényes hordóval. Tulajdonképpen hibátlanul elkészített bor, extrát nem nyújt, de kategóriájában így is jó. 6p (4890 Ft - radovin)

Weingut Erich & Walter Polz Grassnitzberg Südsteiermark Chardonnay 2012
(akov) Érdekes módon ez a bor igen megosztotta a társaságot. Az egyetlen, amit fel lehet róni neki, az az erős fahatás, ami ugyanakkor jó minőségű. Amúgy intenzív, testes, krémes, fűszeres, hosszú lecsengéssel. 6p+
(furmintfan) Illatban határozott, de szép hordós jegyek uralkodnak: édesfűszerek, pörkölt mogyoró, vanília, finom fa, pici füst. Ízben is hasonlót mutat, de gyümölcsök is megjelennek, elsősorban citrusok formájában. Elég tömör, testes, finoman krémes, mindezt kellően ellenpontozó lendületes savakkal, hosszú lecsengéssel. Egyesek túlzónak érezték a hordót, szerintem bőven elbírta a bor. 6p+ (4700 Ft - finewines.hu)

etyekchardonnaychablis.jpg

Domaine Jean-Marc Brocard Chablis Premier Cru 2002
Nádas Szilárnak köszönhetjük ezt a meglepetést, ami maradéktalanul lenyűgözött mindenkit.
(akov) Mélyebb szín, egyértelműen értettebb a többi bornál. Igen szép és tiszta illat jellemzi, nagyon összetett és gazdag. A borvidéktől meglepő módon őszibarackot, fűszereket, mézet és fehér virágokat mutat. Iszonyúan szépen textúrált, jól simul hozzá a sav. A lecsengés hosszú. A bor bőven életben van, szinte kortalanul érett és nem nagyon lehet belekötni. 7p+
(furmintfan) Aromatikájában már erősen a tercier aromák uralkodnak: tejkaramella, propolisz, méz, kevés aszaltas őszibarack, pici fűszer. Selymes, jó felépítésű, a savak teljesen besimultak, de még állnak, ahogy ez a szépen érett bor is. 6p+

 

A kóstolóra az Etyeki Szakcsoport hívott meg minket. Köszönjük szépen a meghívást és az Anonym Pincének a vendéglátást!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr998310520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása