A Borrajongó

10+1 magyar borpár(baj)

2016. január 08. 06:00 - furmintfan

Pinot-egyveleggel zártam a blogon az óévet, és most egyveleggel nyitom az újat is. Az év végi írással ellentétben a mai "szösszenet" mögött nincs semmiféle szorosabb átfogó koncepció, azon túl, hogy az utóbbi néhány hónapban gyakran kóstoltam párban magyar borokat, és most összegyűjtöttem az ezekről készült jegyzeteket. A duók tagjait természetesen valami összekötötte - a minden pároson belül azonos évjáraton kívül -, többnyire a fajták terén, illetve sokszor a borvidékeket illetően is. Viszonylag gyakran bontok így párban borokat, sokszor ez számomra érdekesebb, tanulságosabb, mint egy tételt szálazgatni, viszont kevésbé fárasztó és kevesebb előkészítést igényel, mint egy komolyabb sor végigmustrálása. Kvázi kontextusba helyezik egymást a borok, össze lehet hasonlítani őket akár több napon keresztül is, mégsem kell egy 8-10-12 tagú soron végigküzdeni magam.

duel-prarrie-dog.jpg

(A képet innen metszettem)

Az itt kóstolt boroknak már csak kisebb hányada kapható, de igyekeztem feltüntetni az árakat is, még ha a korábbi beszerzések esetén ezt sokszor már csak hozzávetőlegesen tudtam is megadni. A párokat szeptember és december között kóstolgattam, viszonylag friss élményekről van tehát szó. (A borpárok sorrendje nem tükrözi a kóstolás sorrendjét)

2-ecs.jpg

1. Két közismert egri pince, két egri csillag 2013-ból.

Gál Tibor Egri Csillag 2013
A Síkhegy- és Áfrika-dűlők agyagos, riolitos talaján termett hét fehér szőlőfajta házasítása, tartályban erjesztve és érlelve, almasavbontással.
Friss gyümölcsös illat, fehér húsúak, citrusok, kis virágosság is feltűnik. Karcsú, intenzív ízű, jó savakkal, tisztességes hosszal. Neutrális fehér húsú gyümölcsösség, citrusok, zöldfűszerek, kis édes fűszeresség a végén. Másnapra tompultak az ízek, lankadt a lendület, kicsit csökkent az élvezeti érték. Jól kezdett, de a nyitás másnapjára produkált formahanyatlás miatt kapott egy kis levonást. 4p+ (1790 Ft - Bortársaság, kifutott)

St. Andrea Napbor Egri Csillag 2013
Olaszrizling, hárslevelű, sauvignon blanc, leányka, chardonnay, rajnai rizling, és pinot blanc házasítása, részben tartályos, részben fahordós tétel. Az új St. Andrea palackba lett letöltve.
Aromatikáját tekintve kicsit tompa és meglehetősen neutrális hatást kelt: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, fűszerek, pici fa. Közepes testű, arányos szerkezetű, a hordót nem éreztem soknak, savakból, élénkségből viszont többre számítottam az évjárat miatt. Az előző Napborokhoz képest kevésbé tetszett, és a korábbi évjáratokkal ellentétben, nem javult másnapra sem. Tudja fene, talán a palackom nem volt tökéletes (legalábbis van egy ilyen érzésem), de ez így most: 4p (2390 Ft - Bortársaság)

2-sm.jpg

2. Tokaji sárgamuskotályok következnek, két olyan pincétől, akik félszáraz muskotályaikkal évről-évre a fajta kiváló interpretációit mutatják meg.

Gróf Degenfeld Muscat Blanc 2014
A fajtához képest meglepően visszafogott, talán hangyányi redukció is felüti a fejét, egyébként citromhéj, szőlővirág, szőlő, golden alma és egy kis barack színezi az illatot. A feszes, még éppen nem citromosba hajló savak mellett kis maradékcukor is akad benne, (ahogy mindig), valamint egy nagyon enyhe krétás érzet is feltűnik, ezek tompítják a savak élét. Citromhéj, limonádé, traubi, pomelo, pici ananász, licsi és kevés édes fűszer került felírásra a jegyzetbe díszítő jegyként. Kicsit talán hígabbnak, pengébbnek tűnt, mint a korábbi évjáratokban (nem csoda), de most is jól csúszott. 5p- (kb. 2200 Ft - Bortársaság, kifutott)

Tokaj Nobilis Sárga Muskotály 2014
Az előzőnél gazdagabb és intenzívebb az illata, hűen tükrözi a fajtát, mégsem válik tolakodóvá: trópusi gyümölcsök, édes szőlő, mangó, őszibarack, kis keleti fűszeresség. Szájban nagyjából ismét felmondja az illatjegyeket: ananász, szőlő, édes citrusok, pici sárgabarack, mangó, őszibarack, finom fűszeresség. A jó állagú savak mellett a korty jól kitöltött, a sav-cukor egyensúly jól eltalált, a finoman fanyar lecsengés miatt az enyhe édesség is mulandó, ameddig tart, addig viszont csak a fogyaszthatóság javára válik. Tokaji muskotály-etalon, ahogy eddig kb. minden évjáratában. 6p- (kb. 2400 Ft - Bortársaság, kifutott)

2-fc.jpg

3. Két fehér házasítás, amelyeket a nagyon hasonló fajtaösszetétel miatt tettem egymás mellé.

Figula 7ha 2013
Amolyan fehér birtokbornak is nevezhetjük, sauvignon blanc, szürkebarát, chardonnay és sárgamuskotály házasítása spontán erjesztve, tartályban és nagyhordóban érlelve.
Eleinte érett fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, érett citrusos, fűszeres, pici fával. Másnap inkább déligyümölcsös, ananászos, sárgadinnyés, mangós, édesfűszeres arcát mutatta. Egész masszív és tömör, jó felépítésű, élénk savakkal, kis krémességgel és egy leheletnyi cserességgel. A korty végén leheletnyit érződik mind a fa, mind az alkohol, de egyik sem vészesen. Szájban citrusos, zöldfűszeres, őszibarackos ízek dominálnak, zöldborssal és egy csipet sóval meghintve. Másnapra új arcát mutatja: érettebb gyümölcsös, édesfűszeres, sárgadinnyés, ananászos, szegfűszeges jegyeket hoz. Első nap nehéz kihámozni belőle fajtajelleget (nem is kell), második naptól főleg a chardonnay uralja, én a bontás utáni formáját preferálom. Összességében véve szerettem. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság)

Szépvölgyön ÁT ZöldSárga 2013
Szürkebarát, sauvignon blanc, sárgamuskotály és zöldveltelini házasítása, spontán erjesztve. 
Üde illat, miközben az összetettséget sem nélkülözi: zöldalma, zöldfűszerek, citrusok, lime, őszibarack és egy kevés szőlő. Közepesen tömör, lendületes, éppen közepes testű bor. Frissítő korty, élénk, jó állagú savakkal, pici krémességgel. Zamatos, miközben egyik fajta sem uralkodik el az ízén, valamennyit mindegyik hozzátesz az összhatáshoz: citrusok, egres, szőlő, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, fehérbors. Jó kis bor ez. 5p+ (2500 Ft - pincétől)

2-zv.jpg

4. Az utóbbi időben talán ez a két tétel tetszett legjobban az egyébként nem különösebben népes hazai zöldveltelini-mezőnyből.

Hernyák Zöldveltelini 2013
50-50% hordós és tartályos tétel, 1/5-e héjon erjedt. 
Illatában az eleinte visszafogott fehér húsú gyümölcsösség másnap intenzívebbé válik, őszibarack, zöldfűszerek, valamint a hordó diszkrét fűszeressége és egy pici palackbuké is feltűnik. Ízében is másnap jön ki intenzívebben a gyümölcsösség, körtével, ananásszal, sárgadinnyével, érett citrusokkal, amelyet zöldborsos, zöldfűszeres jegyek egészítenek ki. A korty jól kitöltött, finoman krémes, széles savak és jól használt hordó támogatják. Kicsit most lassúbb ritmusú, megállapodottabb érzetet keltett, mint fiatalon, de most sem kellett szégyenkeznie. 6p- (2900 Ft - DiVino, kifutott)

Villa Tolnay Hold Zöldveltelini 2013
Éjszaka szüretelt termés, 18 órás áztatás után irányítva, hordóban erjesztve és 750 literes hordóban érlelve.
Finom fűszeresség (fehérbors), neutrális fehér húsú gyümölcsösség, kis citrusosság és érintésnyi őszibarack határozza meg az illatot. Hűvös stílusú, egyenes kortyvezetésű, sima felületű bor, csiszolt savakkal, pici krémességgel. Ízében citromvelő, lime, fehér húsú gyümölcsök, fehérbors, körte, egy csipetnyi só. A januári formájához képest most kicsit neutrálisabbnak, visszafogottabbnak éreztem. 6p- (2750 Ft - Bortársaság, kifutott)

2-sb.jpg

5. Két, kissé atipikus sauvignon blanc következik.

Kislaki Rekesz Sauvignon Blanc  2013
Tökéletesen beérett szőlőből préselt, 500 literes hordóban spontán erjesztett sauvignon blanc. 
Bizonyos szempontból meglepő illat, közepesen intenzív, kellemes, de mind a harsány újvilági, mind a hűvös óvilági sauvignon blanc-ideáltól távol áll. Az érett egres azért halványan utal a fajtára, mellette neutrális fehér húsú gyümölcsök, talán leginkább golden alma és őszibarack fedezhető fel. Közepes test, jó egyensúly, jó kortyvezetés, leheletnyi krémesség szájban, zöldes jegyeket pedig hiába keresünk, szájban is az egres, zöldalma, golden alma és őszibarack kombó jön. A maga visszafogottságával együtt is kedveltem, bár hardcore újvilági sauvignon blanc-rajongókat valószínűleg kevésbé fog levenni a lábáról. Magabiztos 5p (2490 Ft - Pinceáron, kifutott)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon (Sauvignon Blanc Válogatás) 2013
A meleg és szeles Széldomb termése, fürtválogatás és egész fürtös préselés után kishordóban érett, beoltva, áztatás nélkül, finomseprőn, majd a legjobb hordók termése lett lepalackozva.
Elég visszafogottan indul, majd folyamatosan nyílik, vaníliás, édesfűszeres, maracujás, őszibarackos. Kóstolva telt, vastag, krémes, kicsit tunya savakkal, enyhe cserességgel. Illata többet ígér, de ízét majdnem teljesen eluralja a hordó. Vaníliás, édesfűszeres ízkép, a háttérben pici citrussal és érett sárga húsú gyümölccsel. A korty második fele azután teljesen elvész a közhelyes vaníliaáradatban. Biztosan megvan a rajongótábora, mert nem is túl rég a szemem láttára vásárolt valaki egy kartonnal az ETAP borbárban, de nálam nem talált be. 4p+ (3750 Ft - Bortársaság, kifutott)

2-hl.jpg

6. Két hárslevelű, ugyanabból a bodrogkeresztúri dűlőből.

Bodrog Borműhely Barát Hárslevelű 2012 
Szeptember végi szüret, - emlékeim szerint - használt hordós erjesztés és érlelés, 9 g/l maradékcukor. 
Illata elég intenzív, édes, meleg hangulatot áraszt és már egy kis palackérést is mutat. Sárgabarackos, trópusi gyümölcsös, édes körtés, birses, mézes, harmadik nap aztán megjelenik egy kis sütőtök és reszelt alma is. Kóstolva testes, krémes, enyhén az édesség felé billen, kissé lágy savakkal és a korty alatt végig csipkelődő, emelkedett alkohollal. Az illathoz hasonlóan ízében a sárgabarackos, trópusi gyümölcsös, körtés jegyek uralkodnak, idővel itt is enyhe oxidáció, mézes, sütőtökös, birses aromák jelennek meg, a lecsengésben enyhe kesernyével. Nekem még jelen formájában is volt benne élvezet (az első két napon), viszont tovább nem tartogattam volna. 5p- (kb. 3000 Ft - pincétől)

Gizella Barát Hárslevelű 2012 
Pécsi klón termése, szeptember végén, két részletben, teljes érettségben szüretelve, hat használt és egy új hordóban érlelve, 15 g/l maradékcukorral.
Illata visszafogottan indít, majd szépen nyílik, bár fiatalkori bujaságát már nem éri el: édes gyümölcsök, őszibarack, trópusi gyümölcsös villanások, egyre több édes fűszer. Szájban intenzívebb ízű, széles, laza szerkezetű, kicsit édeskés. Kellemesen zamatos, behízelgő ízvilág: lédús őszibarack, trópusi gyümölcskoktél, édes citrusok, mandarin, ananász, grillázs, édesfűszerek. Itatja magát és jól tartja a formáját is. 5p+ (3750 Ft - Bortársaság, kifutott)

2-kf.jpg

7. Kékfrankosok a dél-balatoni régió egyik kiemelkedő területéről, a Jánoshegyről.

Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegy Kékfrankos 2011
A több szüreti időpontban szedett termés spontán, nyílt kádban erjedt, majd 11 hónapig érlelődött 300-1000 literes használt hordókban.
Jól definiált meggyes illattal indít, enyhe fűszerességgel körítve, majd málna, kis szeder és feketecseresznye, pici földesség és egyre több édes fűszer zárkózik fel. Másnapra toast-os, kávés jegyek is beúsznak a képbe. A korty sima, puha, kellemes savakkal, nagyon finom szemcséjű tanninnal, a test közepes, az alkohol moderált. Ízében is az érett meggy az első vezető ízjegy, erdei gyümölcsökkel, fűszerekkel, pici kávéval és csokoládéval megbolondítva. Jó volt inni. 5p+ (2790 Ft  - Pinceáron)

Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2011
Fakádban erjedt beoltva, majd 2-3 éves 500 literes hordókban érlelődött 11 hónapig.
Első szippantásra édes fűszeresség érezhető illatában, majd füstölt sonka és só veszi át az uralmat, később érett meggy és erdei gyümölcs is megjelenik, sajnos enyhe csatornaszag kíséretében. Másnap viszont már gazdag fűszeresség árad a pohárból: vanília, szegfűszeg, fahéj, bors, érett erdei gyümölcsökkel. Szájban a savak és a tannin együtt határozott tartást adnak a sűrű kortynak, utóbbi talán leheletnyit soknak és tapadósnak tűnt olykor. Rágható beltartalom, szép fűszeresség, meggy, erdei gyümölcsök, finom pörkölési aromák, kis újvilági beütés. Egy fokkal komolyabb, érettebb anyag, mint a Kislaki. 6p (3950 Ft - Bortársaság)

2-m.jpg

8. Merlot-páros, észak és dél "összecsapása".

Bock Pince Merlot 2009
14 hónap hordós érlelést kapott.
Illatában pici animalitás (nálam tűréshatáron belül), bőr, pörkölési aromák, érett meggy, fekete bogyós gyümölcsök, negró. Kóstolva amolyan "Bock-os": sűrű, kissé érdes felületű, jó savakkal, poros állagú tanninnal. Az alkohol érzetre éppen megáll a "melegít, de nem éget" határon belül, nem zavaró. Porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, szilva és feketecseresznye lekvárja, toast-os jegyek, cédrus és pici negró alkotja az aromaprofilt. Egy random sorban valószínűleg a középmezőny tagja lenne, de a Weninger mellett eléggé baltával faragottnak tűnt. Korrekt, de nem az én stílusom. 5p (kb. 3500 Ft - Bortársaság, kifutott)

Weninger Merlot 2009 
Egy kis csatornaszaggal nyit, majd annak távoztával enyhe édes fűszeresség, szantál, füstölő és érett meggy illata bukkan fel. Nagyon sima, selymes, feszes, közepes testű, miközben remek egyensúlya van. Meggy, meggymag, savanykás erdei gyümölcsök, málna, áfonya, egzotikus fűszerek, füstölő, leheletnyi vanília és egy csipet só. Nem harsog, nem émelyítően mély, de összetett, csiszolt és a finoman vibráló savaknak köszönhetően az elejétől a végéig szép ívet tart. A lecsengés is kellően hosszú. Szép. 6p+ (kb. 3000 Ft - Bortársaság, kifutott)

2-bvx.jpg

9. Egri bikavér superior duó a borvidék két szaktekintélyétől.

Gál Lajos Reneszánsz Egri Bikavér Superior 2009 
Ha jól tudom, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon, blauburger, menoire, cabernet franc és kadarka házasítása. Kádban erjedt, majd 13 hónapot töltött kisméretű hordókban.
Animális, istállós bukéval nyit, de szerencsére ez szellőzéssel nagyrészt a ködbe vész. Földes, avaros, érett erdei gyümölcsös, aszalt meggyes és ribizlis, szárított paradicsomos, keleti fűszeres illatjegyek következnek, a fűszerek háttérből folyamatosan előrébb kerülnek. Szájban könnyedebb, mint amire számítottam, éppen közepes testű, jó savval, poros, kissé tapadós tanninnal. Határozottan érett ízvilág, aszaltas állagúba hajló erdei gyümölcsökkel, meggyel, zöldfűszerekkel, leheletnyi zöldességgel, dohánnyal, egy csipet sóval. A lecsengés száraz, közepesnél hosszabb. Lehetne kicsit intenzívebb az egész bor, de ebben a korban ezt talán már kár is lenne elvárni, emellett arányos, és túlzások nélküli, bár csúcsán vélhetően túljutott. 5p+ (kb. 3500 Ft - pincétől)

St. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2009
A tufás altalajú demjéni Hangács-dűlő termése, 40% kékfrankos, 24% cabernet franc, 22% merlot, 14% pinot noir. 20 hónapig vegyes hordóban érlelve. Meleg érzetű, érett erdei gyümölcsös, meggyes, szedres illat karácsonyi fűszerekkel, borssal, szantállal, egy kis földességgel és minimális toast-os jeggyel. Ízben is hasonló aromák köszönnek vissza: érett erdei gyümölcsök, meggy, feketecseresznye, keleti fűszerek, szantálfa, füstölő, pici só. Közepesnél nagyobb testese szinte teljesen elnyeli az alkoholt, a savak és a tannin szépen beilleszkednek a borba. Jó felépítésű, arányos, erőteljes bor. 6p+ (kb. 5500 Ft - Bortársaság, kifutott)

2-b.jpg

10. Dél-balatoni vörös házasítások a Konyári család tagjai által irányított pincészetektől.

Ikon Tulipán 2009
40% merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 10% syrah, 16 hónapos érlelés 225 literes hordókban. 
Egy kis palackérést már hordoz az illata. Újvilági hatást tükröző stílus, tejszínes, enyhén gumis, toast-os, kávélikőrös, fekete bogyós gyümölcsök lekvárjával. Nagy testű és koncentrált, eleinte lágynak tűnik, aztán megérkeznek a savak, de nem illeszkednek szépen a bor szövetébe. Az emelkedett alkohol kissé likőrös érzetet ad neki és be is fűti a korty végét. Kávélikőr, cassis, áfonya- és szederlekvár, egy kis bakelit adja az ízképet. Inkább elismertem, mint szerettem. Megvan 6p (5950 Ft - Bortársaság)

Konyári Loliense Vörös 2009 
Két cabernet és merlot házasítása, két évet töltött első- és másodtöltésű 225 literes hordókban.
Érett gyümölcsök dominálnak illatában: málna, szilva, áfonya, szeder, szamóca, édesfűszerekkel és pici tejszínnel körítve. Közepesnél valamivel testesebb, ehhez mérten azonban jó egyensúlyt mutat, elegánsabb, arányosabb, mint a Tulipán. A korty selymes, a fa szépen beépült, az alkohol egy hangyányit emelkedett érzetű, de nem túlzó. Erdei gyümölcsös, áfonyás ízkép, finom fűszerességgel, pici vaníliával, enyhe cassisos, meggylikőrös édességgel. 6p+ (kb. 4500 Ft - Bortársaság, kifutott)

2-sz.jpg

+1 A végére két remek ár-érték arányú szamorodni a borvidék két meghatározó pincészetétől.

Oremus Szamorodni 2011
Illatában édesfűszerek, vanília, őszibarackbefőtt, ananász, mangó, mandarin, körte és egy picinyke illó. A sav-cukor egyensúly rendben van, de nem ez a leglendületesebb Oremus szamorodni, amit ittam, kicsit talán az édesség felé billen. A hordó jelenléte még elég határozott, fűszeressége is érvényesül és kissé cseres a korty felülete. Ízben jönnek a megszokott a őszibarack-befőttes, trópusi gyümölcsös, fűszeres, édes citrusos jegyek. Hozza az Oremustól mostanában megszokott frissebb szamorodnis vonalat, mind aromatikában, mind stílusban. 6p (2850 Ft - Bortársaság)

Disznókő Szamorodni 2011
Vaníliakrém, édesfűszerek, frissen főzött sárgabaracklekvár és narancslekvár, kicsi aszalt gyümölcs, füge és narancshéj tűnik fel illatában, és egy kevés illó itt is érzékelhető. Érettebb, "szamorodnisabb" képet sugároz, határozottabbak a botritiszes, aszalt gyümölcsös aromák, valamivel testesebb is, mint az Oremus, de arányain ez nem ront. Ízében az illatban korábban már megismert aromavilágot mutatja. 6p (kb. 3000 Ft - pincétől, kifutott)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr958241030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása