A Borrajongó

Magyar kékfrankosok vakon

2015. október 29. 06:00 - furmintfan

Borokat is rendszeresen kóstoló séf barátom egy nagy csokor kékfrankos megkóstolására trombitált össze kisebb társaságot szeptember végén. A sorban főleg frissebb évjáratú, jelenleg is kapható borok kaptak helyet, néhány idősebb komoly tétellel kiegészülve. Vakon kóstoltunk, az általam vitt 3 palackon kívül (Bott Frigyes, Homola, Losonci) semmilyen előzetes információm nem volt a borokról. Az első kör után még mindig vakon néztük vissza a borokat, majd a második kanyar után lepleztük le a palackokat. Pörgősen kóstoltunk, így túl sok idő nem volt a borokkal való alaposabb ismerkedésre, gyors első és második benyomást volt idő rögzíteni.

A kóstolás sorrendjében következnek a borok. A kereskedelmi forgalomban lévő tételeknél feltüntettem a beszerzési forrást és az árat.

kekfrankosok.jpg

Márkvárt Kékfrankos 2013
Málnás, cseresznyés, meggyes, enyhén fűszeres illat- és ízvilágú, jól iható, relatíve egyszerű vonalvezetésű bor. A tannin mennyiségre nem sok, finomszemcsés, az alkohol viszont a könnyű testhez képest egy kicsit soknak tűnik. 4p+ (2200 Ft - Bortársaság)

Bodri Faluhely Kékfrankos Válogatás 2011
Érett erdei gyümölcsös, mentás, gyógynövényes illat, ízében főleg érett, savanykás fekete bogyós gyümölcsök, meggy, toast-os jegyek és egy kis étcsoki. Beltartalomnak nincs híján, de szerkezete meglehetősen rusztikus, a tannin szárít és kissé darabos, az alkohol is emelkedett. Első kóstolásra tetszetősebb volt, a második fordulóra a hibák jobban felerősödtek. 5p+ (2840 Ft - Veritas)

Mészáros Pál Bodzási Kékfrankos 2002
Nagyon érett illat, földességgel, porrá aszalt gyümölcsökkel, pici mákkal. Szájban egy fokkal fiatalosabbnak hat az első korty, némi érett erdei gyümölcsös ízt hoz, de elég gyorsan ki is ürül, bár az arányaival nincs baj. Visszakóstolásra egy fokkal gyengébb formát hozott. Fiatal korában szívesen megnéztem volna. 5p-

Weninger Kékfrankos Spern Steiner 2003
Aszaltas piros bogyós gyümölcsöket hoz az illata, de toast-os jegyek, kis gumi és némi animalitás is bevillan. Szájban jó egyensúlyt mutat, de kicsit üresedik, és az erősen fáradó gyümölcsösség mellett némi zavaró bakelites jegy is bevillan. Leleplezéskor nagyon meglepődtem. 5p

Tarjányi Nagyburgundi 2012
Fiatalos, intenzíven gyümölcsös, málnás, szamócás, cseresznyés illat, és erre rímelő aromatika. Sima, selymes korty, légies szerkezet, szinte kadarkás könnyedség. Leleplezéskor ez is meglepetés. 6p (2950 Ft - pincétől)

Weninger Kékfrankos 2013
Illatában eleinte tökmag, pici káposzta és illó, kis szellőzéssel feketecseresznye, meggy és földes jegyek. Szerkezete arányos, bár a tannin picit tapadós, és kicsit hígnak is tűnik. Ízvilága fanyar erdei gyümölcsös, meggyes, enyhén gyógyszeres jegyekkel. 5p- (2300 Ft - Bortársaság)

Takler Noir Gold Kékfrankos Válogatás 2003
Feketeribizili és erdei gyümölcsök lekvárja, valamint rengeteg fűszer dominál intenzív, érett illatában. A korty telt, de meglehetősen lágy, kifutnak alóla a savak. A tannin nem kevés, cserébe érett, ízében kávélikőrös, toast-os, szilvalekváros jegyek uralkodnak. 6p- az első körben, de visszakóstolásra kicsit megfáradt, így marad 5p.

Homola Kékfrankos 2013
Kicsit zárkózott volt az első körben, igazából a második fordulóra nyílt ki. Cseresznyés, szamócás, finom egzotikus fűszerességgel. Lendületes, feszes, arányos bor. 6p (3200 Ft - pincétől)

Losonci Úrráteszi Kékfrankos 2011
Illatában és ízében érett málna, meggy, cseresznye, pici földességgel. Egy picike bizonytalanságot is lehetett érezni az illatban (talán az illó emelkedett egy kissé?), de ez nem volt zavaró. Komoly beltartalommal és szerkezettel bír, mostanra egészen össze is simult. 6p

Etyeki Kúria Kékfrankos 2013
Határozott hordós fűszeresség, érett erdei gyümölcsök, füstölő, szantál. Érett szedres, meggyes, áfonyás, fűszeres ízeket mutat szájban, elég hosszú is, bár egy kissé mintha még ülne rajta a hordó. A tannin még kicsit húz, de összességében a bor ígéretesnek tűnik, egy kis érlelés valószínűleg javára válhat.  6p (4450 Ft - Bortársaság)

Bott Frigyes Kékfrankos 2013
Jól definiált, érett piros bogyós gyümölcsöket mutat illatban és ízben (málna, cseresznye, meggy, ribizli), finom fűszerességgel kiegészülve. Pörgős savú, lendületes, érintésnyi tanninnal, jó egyensúllyal. 6p (4350 Ft - Bortársaság)

Ruppert Kékfrankos 2013
Szerintem nem volt teljesen 100%-os a palack, nálam egy leheletnyi TCA mintha bekúszott volna a képbe, de mivel a társaság úgy ítélte meg, hogy nem nagyon zavaró, azért megkóstoltuk, de a pontszámot zárójelbe tettem. Földes, érett fekete bogyós gyümölcsös, fűszerekkel, pici vaníliával, emelkedett alkohollal és enyhén reszelős tanninnal. (5p) (2650 Ft - Bortársaság)

Heimann Kékfrankos Alte Reben 2012
Kicsit fülledt és tompa, majd erdei gyümölcsöket lehet érezni illatában, némi gyógyszerrel. Szájban kicsit tapadós a tannin és emelkedett az alkohol, de egyik sem vészesen. Érett erdei gyümölcsös, málnás, fűszeres ízjegyeket fedezni fel ízében. Jobb emlékeket őriztem erről a borról. 5p-

Bakonyi Kékfrankos 2013
Enyhén likőrösbe forduló, érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca, meggylé, pici fűszer jön az illatban. Egyenes vonalú, kicsit híg, nem túl bonyolult, cserébe könnyed, jól iható és kellemesen gyümölcsös bor elsősorban savanyú piros bogyósokkal. 5p+ (1990 Ft - Bortársaság)

Kovács Nimród Winery Grand Bleu 2008
Bakelit, grillázs, porrá aszalt gyümölcsök, nyersnek ható sav, tapadós, finomszemcsés állagú tannin, bakelit, meggy. Leleplezésnél nagy csodálkozás. Csak az átlag feletti beltartalomnak köszönhetően van meg a 4p.

Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2006
Érett illat, aszalt piros bogyós és erdei gyümölcsök, mák, majd némi zöldség. Szájban aztán egészen jó savai vannak, a tannin nem kevés, és bár a korty felülete sima, a végén mégis kilóg kicsit a fa. Érett-aszalt meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres ízvilág. Első körben a korosabb borok közül ez tetszett a legjobban, de a visszakóstolásnál ez is visszaesett egy jó fél pontnyit. 5p

Heimann Kékfrankos 2014
Pici redukcióval nyit az illat, majd faeper és fanyar piros bogyós gyümölcsök következnek. Nagyon könnyed, egyszerű bor, primőr málnás-cseresznyés-ribizlis gyümölcsösséggel. 4p (1890 Ft - Bortársaság)

 

Bernáth Józsefnek köszönet a kóstolóért, a Dynamobake-nek pedig a helyszín biztosításáért.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr397966280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2015.10.29. 07:21:47

Ahogy látom nem nagyon volt kiugró tétel a sorban, a pontszámok is az "átlagosságot" mutatják. Mákvártot kóstóltam, ue. a véleményem, bár én egy fikarcnyi gyümölcsösséget sem tudtam kivenni belőle.
Egy osztrákot én biztosan betettem volna a sorba, hogy mit mutat a magyarok között...
Talán annyi bíztató, hogy a 2002 és 2003-as tételek nem estek még szét.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.10.29. 08:50:19

Az öt pont, ugye, a közepes, az iható kategória felett kettővel. Ehhez képest a borok rettentő drágák. Az meg hogy Bott Frigyes borait 15 €-s prémiumtermékké tette a bt egyszerűen komolytalan. Még akkor is, ha ő majdnem minden szőlőfajtából (nagyon) jót tud kihozni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.29. 08:59:21

@valópapa: "Talán annyi bíztató, hogy a 2002 és 2003-as tételek nem estek még szét."
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy harmadik körre, pláne másnapra állva maradtak volna. A második fordulóra mindegyik rosszabb formát mutatott.
Régi Weningerek tudnak szép formát hozni ennyi idősen, de az itt kóstolt palack pont nem tartozott közéjük.

silvousplait 2015.10.29. 09:32:50

@furmintfan: Az 5p+ az tulajdonkeppen jo bort jelent ? Ha igen, alig ertem, miert kapta meg egy olyan valami, melynek " szerkezete meglehetősen rusztikus, a tannin szárít és kissé darabos, az alkohol is emelkedett" (Bodri Faluhely '11). Ilyesmi a francia kostolokon legfeljebb a beleszagolasig jutna el. Szekszard nem szerepelt valami fenyesen; az egy Alte Rebenbol lehetett volna igazan jo bor (cirka 2 honapja kostoltam), de elaztatja es megeszi a 14-es alkohol... A Heimann 2005-os Stilusgyakorlata es a Meszaros 2005-os Bodzasi Kekfrankosa jol birta 2011-ig, de jobb egyik sem lett, mint velhetoleg volt a palackozasnal. En orultem, hogy elvezheto allapotban talaltam mind a kettot, de a borok erlelese alapvetoen nem a tulelesre valo torekves, hanem arrol kellene szolnia, hogy a borok kiteljesedjenek es gyarapodjanak. A magyar vorosboroknak azonban nincs vertikalis dimenziojuk - kevesbe fellengzosen: a regi evjaratok gyatrak. Es ez rengeteg feherre is igaz. Pedig e vertikalitas nelkul nem letezik haromdimenzios, elo es akarhol bizonyito borkultura.

szakee 2015.10.29. 10:27:12

@Takács Kr.: Frici borai a pincénél sem sokkal olcsóbbak. Ő tette saját magát prémiumtermékké, a BT csak kihasználta a potenciált.

loading 2015.10.29. 11:55:27

@silvousplait: Nem nekem szólt, de egy hasonló megjegyzésemre inkább hideget kaptam. Elinflálódtak a pontok. Az 5 pont az átlagé lett. Vagy olyan bor, amellyel valami van, de nem megfogalmazható vagy nem akaródzik elmondani. Mindenesetre ez egy szubjektív dolog, nálam a leírások alapján több bor nem kapta volna meg ezt. Ahogy nálad sem. És ez független bármely franciáságtól.
Ugyanakkor óvnék az ekkora általánosítástól, amit tettél. Mondjuk az igaz, hogy korábban más szemléletben készítette a termelők többsége a borait. A 2011/12-t mondanám ebből a szempontból vízválasztónak. Szóval 2020. körül lesz majd érdemes visszatérni ehhez.

Most idemásolom az 5 pont eredeti jelentését:
5 pont

Átlagon fölüli jó borok. Korrektségük mellett az átlagtól jól megkülönbeztethető értékkel is rendelkeznek, akár koncentrációban, akár szerkezetben, akár fajta, termőhely, vagy egyéb eredetű aromagazdagságban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.29. 12:17:21

@silvousplait:
"szerkezete meglehetősen rusztikus, a tannin szárít és kissé darabos, az alkohol is emelkedett"
Aki ezt beleszagolás alapján érzi, az tényleg tudhat valamit. :)
@silvousplait: @loading:
A kóstoló pörgős volt ahogy írtam is. Összesen kb. 5 perc jutott egy borra, ennyi idő alatt nem sikerült többet jegyzetelni.
A Heimann Kékfrankos 2014 szerintem a tök átlagos bor, az 4 pont. Annál beltartalomban, koncentrációban a sor összes tagja többet tudott, nem értem miért kellene a többit lehúznom azokat a Heimann 2014 szintjére. Persze lehet, hogy mást értünk átlagos bor alatt.
Ok, a Bodrira a második körben nyújtott teljesítménye alapján talán valóban kicsit sok az 5p+, de ott az alapanyag elég jónak tűnt, csak elhordózták.

nick: 2015.10.29. 13:34:58

sajnos ezért van az is, hogy megkóstoltunk egymás mellett pár tucat osztrák KF-t, aztán meg sírva jövünk hazáig, hogy ilyen-olyan labancok...

de remélem, egyszer a magyar KF-ok is lesznek olyan jók! :-)

Szten00 2015.10.29. 14:07:04

@nick:: "sajnos ezért van az is"
Miért?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.10.29. 23:22:54

@szakee: az idén sok bort vettem Fricinél. Jóval olcsóbbak!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.29. 23:30:56

@szakee:
Szerintem a borai minősége tette őt prémium termékké, ha ebben az árkategóriában egyáltalán beszélni lehet erről.
Több tematikus házi kóstolónkon is kiemelkedett Bott a hazai mezőnyből, vakon kóstolva is. Tehát valami van, az árazása persze nem tesz boldoggá, de még nem is irreális.

silvousplait 2015.10.30. 08:59:13

@furmintfan: Elmeletileg persze nem, es szepeket is irtal a Faluhely illatarol, plusz szamosan vagyunk, akik szamtalanszor tapasztaltak, hogy az illat remek, de a folytatas aztan joval gyengebb. Nem volt igazam, csak eszembe jutott az a video, ahol a francia kostolok beleszippantas utan mar ontottek is ki a bort nagy sebesseggel (meg ne kerdezd, mifeleket kostoltak, mert nem tudom). Szoval nagy huncutok, es meglepo dolgokra kepesek :) Mindenesetre erdekelne, a kostolas mely fokara jutnanak el az itt gyaszosan szereplo tetelek.

silvousplait 2015.10.30. 09:09:42

@loading: Persze, hogy altalanositok, a magam tapasztalata alapjan. Ugyanakkor, ha eszrevetted, nyomban felhoztam ket kivetelt is (Stilusgyakorlat, Bodzasi). 6 ev tulelesi ido, elvezheto vegeredmeny: magyar vorosbor eseten nem rossz. Az altalam vertikalitasnak nevezett valami azert fontos, mert ha alapul veszek egy 8 euros francia meg egy 2500 forintos magyar valamit, es visszakostolom oket 5 ev mulva, nagy valoszinuseggel a francia lesz jobb. Akkor is, ha egyiket sem javasoltak hosszas pincei erlelesre. Es ez nem azt jelenti, hogy 5 ev utan az az egyszeru francia bor grand cru-ve viragozza ki magat, hanem csak azt, hogy tobb tartas es gerinc marad benne. Mindezt tobb eves tapasztalat, palackaszalgatas es osszehasonlitas mondatja velem.
A borok eseteben a hosszu eletre valo torekves, amit fontosnak tartok, meg ha, ismetlem magam, nem is szanjak hosszu eletunek a bort. Remelem, lehet erteni, amit irtam :))
Cserebe el tudnad nekem mondani, mit is jelent, hogy " korábban más szemléletben készítette a termelők többsége a borait" ? :)

kegyetlenkirály 2015.10.30. 09:58:22

Loading jól megfogalmazta a lényeget! Másrészt nem csak a pontok, de az oldal is elinflálodott.
Szükség lenne egy kis ráncfelvarrásra!

loading 2015.10.30. 11:42:58

@silvousplait: a korábbi szemléletet úgy fogalmaznám meg, hogy a mindenben nagyra való törekvés. Gyakorta túlérett szőlőből, erős pörkölésű újhordóba tett borok, stb. Inkább tannin, mint savhangsúlyos borok (vörösbor esetében). Sokan törekedtek ilyenre, mérettől függetlenül.

2011/12 környékén egy nagyobb váltás figyelhető meg: egyre népszerűbb a gyümölcsös, könnyedebb ivású borok kifejezés használata. A többszöri szüret, az alacsony alkoholra való törekvés, a savak megtartása.
Utólag végiggondolva ez is divathullám lehet, mert a valahogy úgy alakult: a fogyasztók 10-15 éve inkább a nehezebb borokat kedvelték, 4-5 éve pedig már kevésbé.

Időpontot nem tudok meghatározni, de valószínűleg összefügghet ezzel a váltással, hogy igazán kiemelkedő magyar vörösbort nem ittam az elmúlt 2 évben. Nehezen tudom megfogalmazni: nem rosszak, de egyben semmi maradandó, kiemelkedő. És ez 1000-10000 Ft-ig igaz. (3-4 kivételt akár én is összeszedek, de egy A4-es oldalt már nem tudnék. Talán senki sem.)

silvousplait 2015.10.30. 11:49:49

@loading: Koszonom szepen ! Az persze biztos nem baj, ha lemondtak a "nagysagrol", azt meg remelni kell, hogy nem divatozasbol tortent igy. A legjobb nyilvan az lenne, ha nem esnenk egyik szelsosegbol a masikba.

loading 2015.10.30. 14:50:12

@silvousplait: Szerintem tanulják az újat. Nem baj, csak én nem bírom a savas borokat (amit annak érzek, függetlenül a tényleges savtartalomtól) és hát mostanság sok bor ilyen.
Ezért még hangsúlyosabb a hazai borkereskedelem rákfenéje, hogy a borok többsége frissen, nem optimális érettségen kerül a fogyasztóhoz. Nekem ez már évek óta fájdalmam. Viszont meglepő, hogy kevesebbet kóstoló ismerőseim és barátaim is panaszkodnak erre.
Ha otthon "érlelem" 1-2 évig, akkor meg határeset lesz, hogy mivé fejlődik....

MádiN. 2015.11.03. 12:13:54

@loading: Azért elég sok 08-09-11-es bor érhető el a webshopokban, azokból tudsz csemegézni, én szintúgy ezeket az érett tételeket favorizálom.
Hétvégén volt "szerencsém" egy étteremben 13as és 14es tételekkel megismerkedni, bántóak, még hétfőn is volt egy pici diszkomfort gyomorban, pedig "márkás" borok voltak...

loading 2015.11.04. 10:27:52

@MádiN.: Tudom, hogy van még más évjáratokból is. De kérdés az, hogy az általam kedvelt, érdeklődésémet felkeltő termelőtől, borból van-e?

pinotnoir13 2016.07.17. 23:46:46

egy kicsit későn szólok hozzá,de hol vannak a garger 2012,nyolcas 2011 és a légli géza 2012 kékfrankosok????
süti beállítások módosítása