A Borrajongó

Egy különleges hétfő a Holdvölgynél

2015. augusztus 19. 06:00 - furmintfan

Kivételesen jól indult július utolsó hete: a Holdvölgy Borászat birtokközpontjában vehettem részt egy szűk körű kóstolón a pincészet csapatával. A mádi pincészet borai a közelmúltban két rangos elismerést is besöpörtek: a 2012-es Exaltation a 2015-ös Muscat de Mond-on 7. helyezést ért el a 209 nevezett bor közül, a 2011-es évjáratú Culture 6 Puttonyos Aszút pedig a 2015-ös Decanter World Wine Awards aranyérmes és regionális trófea-győztes borává választották. Ennek örömére a pincészet hamarosan egy exkluzív (500 karton) 6 palackos aszú-válogatást hoz forgalomba, amelyben 6 különböző évjárat (2006-2011) 6 puttonyos aszújának 1-1 palackja kap helyet. A Holdvölgy aszúi mindig az előírtnál hosszabb érlelési idő (legalább 3 év hordóban+3 év palackban) után kerülnek piacra, így ez kivételes lehetőség lesz a pincészet minden egyes aszújának 1-1 palackját tartalmazó válogatást megvásárlására. A különleges borcsomag összeállításának alkalmából a pincészet szakmai stábjának nagy része Mádon összeült egy vertikális aszú-kóstolóra, és felajánlották, hogy ha van kedvem, csatlakozzak hozzájuk. Természetesen egy ilyen ajánlatra nem mondtam nemet.

holdvolgy20153.jpg

Egy éve jártam utoljára a pincénél, azóta történt egy-két apró változás. Szépen felújították a régi pincelejárókat, amelyek egyszerre őrzik az eredeti kialakítás emlékét és igazodnak a borászat modern épületéhez. A borászat épületében egy impozáns vinotéka is kialakításra került, ezután a látogatók itt is tudnak bort kóstolni és vásárolni. Ahogy Demkó Natáliával körbesétáltunk megcsodálni az újdonságokat, előkerült egy palack a pincészet első dűlős hárslevelűjéből is. A kóstolóteremben helyet foglalva először 2014-es mintákat kóstoltunk, majd következett két 2013-as bor, a célegyenesre fordulva a díjnyertes muskotály, és végül a lényeg: a hat aszú.

holdvolgy20152.jpg

Holdvölgy Expression Hárslevelű Holdvölgy 2007
A pincészet első dűlős hárslevelűje, és egyben az egyetlen, amely a Holdvölgy dűlőből készült. Kerek és érett, de arányos és máig jól tartja magát. A tercier aromák - gomba, avar, propolisz - már uralják az aromatikát, de a gyümölcsök is megvannak még, többnyire aszalt formában. 5p+

Hold & Holló Dry 2014 (M)
60% furmint, 20% zéta, 10% hárslevelű, 10% sárga muskotály. Friss illat, citrusokkal, zöld körtével, pici őszibarackkal, majd némi trópusi gyümölccsel. Feszes, élénk savú, könnyed bor, amelyet a kevés maradékcukor tesz kedvessé, a savszerkezet pedig lendületessé és hosszúvá. Citrusos, zöldalmás, lime-os, körtés aromák, pici szőlővel.

Holdvölgy Vision Tokaji Dry Selection 2014 (M)
40% furmint, 40% hárslevelű, 20% kabar. Hűvös karakterű, finom fűszerességgel nyit, majd golden alma, őszibarack, körte és kiwi tűnik fel a fokozatosan nyíló illatban. Az előzőnél komolyabb, teltebb, komplexebb bor, lendületes savakkal, de jó egyensúllyal. Citrusosan friss, lime-mal, citromvelővel, ugyanakkor kellemesen gyümölcsös  is, körtével, zöldalmával és őszibarackkal.

Holdvölgy Vision Tokaji Dry Selection 2013
65% furmint, 25% hárslevelű, 10% kabar. Hűvös érzetű, visszafogott, meglehetősen neutrális illat, citrusokkal, kevés fehér húsú gyümölccsel. Penge savai szilárd vázat adnak, feszesre húzzák a kortyot és még jobban kihangsúlyozzák a bor citrusosságát. Ugyanakkor a bor  kissé aszketikus, a citrusokon, kis fűszerességen és némi köves ásványosságon túl más nem díszíti a kortyot. Most 5p

Holdvölgy Intuition No. 3 Király Furmint 2013
Leheletnyi gumival nyit, majd füst, kakaópor, édes fűszeresség és körte következik. Közepesnél testesebb bor, amelyben kerek, széles savak keretezik az öblös kortyot. Ízében visszafogott gyümölcsösség, körtés-őszibarackos-narancsos aromák, köves jegyek és fűszerek jelennek meg. Fiatal még, de már most fogyasztásra érettnek tűnik. 6p

Holdvölgy Exaltation Nyulászó 2012
Késői szüretelésű sárga muskotály a Nyulászó dűlőről. Intenzív, mégsem tolakodó, inkább elegáns muskotályos illat: trópusi gyümölcskosár, szőlő, licsi, ananász, mangó és egy kevés sárgabarack. Meglepően sűrű, ennél légiesebb borra számítottam, de így is egyensúlyban van. Szájban is igazi ízkavalkád: rengeteg trópusi gyümölcs, kevés keleti fűszer, mangó, licsi, papaya, ananász, édes szőlő. A korty végében érezhető egy kis fenolosság, ami ügyesen egyensúlyoz az édességgel. 7p

holdvolgy20151.jpg

Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2006
A viszonylag hűvös és csapadékos tavasznak köszönhetően későn indult a virágzás. Ezt követően egy forró és száraz időszak, majd újabb lehűlés következett, az ősz viszont meleg és száraz volt. 174 g/l maradékcukor, 10,4 g/l sav, 12,5% alkohol. A pincészet jelenleg forgalomban lévő aszúja.
Érintésnyi gombával és avarral nyit, majd jönnek a mazsolás, fügés, aszalt kajszis jegyek, idővel azonban egyre frissebbnek mutatkozik az illat, ahogy narancslekvárral, őszibarackbefőttel, fűszerekkel, némi trópusi gyümölccsel gazdagodik. Telt, komplex és nagyon intenzív, már érezhetően kialakult aszú-karakterrel rendelkezik. Savai hihetetlenül lendületesek és fiatalosak, szinte lemossák a cukortartalmat és feszesre, hosszúra húzzák ki a kortyot. Narancslekvár, kajszibarack lekvár, édes citrusok, pici dohány és gazdag fűszeresség jellemzi ízét. A már kialakult aszúkarakter és a vibráló savak játéka teszi igazán különlegessé, és idővel mindez még szebb egységbe forrhat. Kiváló bor, és eddig remekül érik. 9p

Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2007
Nagyon meleg és száraz év, szeptemberi esők, majd ismét szárazság. A holdvölgynél tökéletes aszús év volt. 164 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 12,5% alkohol. Karácsony környékén kerül majd várhatóan forgalomba.
Az előző bor után visszafogottabb illat fogad kajszibarack és narancs lekvárjával, kandírozott sárgadinnyével és trópusi gyümölcsökkel. Hömpölygősebb, krémesebb érzetű bor,  az alacsonyabb sav miatt az alkohol melegítő hatása is érezhető. Aromatikája nagyon gazdag, tele aszalt gyümölcsökkel - kajszibarackkal, sárgadinnyével, különféle trópusi gyümölcsökkel, mazsolával - és egzotikus fűszerességgel - szegfűbors, vanília, szegfűszeg -, pici dohánnyal és mézzel körítve. Teljesen betölti a szájat, nem vibrál, hanem inkább kényeztet a lassú ritmusú korty. Igazi "hájjal kenegetős" élményt adó aszú. Erős 8p

Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2008
Növényvédelem szempontjából nem egyszerű év, váltakozó meleg, száraz és csapadékos időszakokkal. 177 g/l maradékcukor, 8,8 g/l sav, 11,5% alkohol.
Vaníliával és sok trópusi gyümölccsel indít, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vaníliakrém és édes fűszeresség dominálnak, a lecsengésben döntően utóbbi szóhoz. Komoly és szép bor, ám mind összetettségben, mind hosszban is elmaradt valamivel az előző kettőtől. 7p/8p

Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2009
Meleg, száraz év, de az ősz második felében beinduló esőzések összességében véve nem kedveztek a szép aszú-alapanyag szüretelésének a borvidéken. 170 g/l maradékcukor, 8,7 g/l sav, 11,0% alkohol.
Ismét visszafogottabb illat, pici gombával, aszaltba hajló, lekváros állagú sárgabarackkal, sárgadinnyével, ananásszal, vaníliával, finom fűszerességgel, csipetnyi dohánnyal. Az eddigi boroknál egy fokkal könnyedebb, mégis kiváló arányokkal rendelkezik. Inkább eleganciájával, mintsem erejével, vagy komplexitásával hódít. Savai finoman, a bor szövetébe simulva dolgoznak, a korty gördülékeny, selymes, tisztán hagyja a szájat. Ízképét még fiatalosabb, gyümölcsösebb jegyek uralják: sok trópusi gyümölcs, mangóval, ananásszal, sárgadinnyével, édes citrusokkal, kajszibarackkal. az érettebb aszús jegyek még nem alakultak ki. Szép egyensúlyt mutató, elegáns aszú. Magabiztos 8p

Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2010
Nedves, esős, hűvös évjárat, megkésett érési fázisok a szőlőben, sok fertőzés. Gyakran nem megfelelően érett szemeket kapott el a botrytis, de a későn leszedett aszúszemekből lehetett jó bort készíteni. 170 g/l maradékcukor, 10,0 g/l sav, 11,0% alkohol.
Az eddigiektől kissé eltérő jellegű illat: a szokásos trópusi gyümölcsös jegyek mellett sok keleti fűszer, zöld tea, finom virágosság és egy kis vanília biztosít neki egy izgalmas, hűvös karaktert. Relatíve keskenyebb, közepes testű aszú, élénk savakkal, a testhez mérten megfelelő koncentrációval, fiatalosabb karakterrel, a sor legjobbjaihoz képest rövidebb lecsengéssel. A sav remekül ellensúlyozza a maradékcukor-tartalmat, a korty végén szinte eltűnik az édességérzet, inkább citrusos jegyek maradnak, Narancs és kajszibarack frissen főtt lekvárja és aszalványai, édes citrusok, pici fűszer jellemzi az aromaprofilt. 7p/8p

Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2011
Száraz nyár után száraz ősz, kevés botrytis. 206 g/l maradékcukor, 10,4 g/l sav, 11,0% alkohol.
Az első pillanatokban felezett őszibarackbefőtt illata árad a pohárból, majd igazi gyümölcskavalkád alakul ki: vilmoskörte, ananász, sárgadinnye, sárgabarack, szamóca, keleti fűszerekkel bőven megfejelve. Friss és fiatalos, és annak ellenére, hogy még szinte csak a gyümölcsökből építkezik, már most nagyon összetett ízélményt ad: rengeteg trópusi gyümölcs, mangó, ananász, vilmoskörte, sárgabarack, A hordó finom fűszerességet kölcsönöz neki, izgalmas csavart adva a gyümölcskosárhoz. 9p


A Holdvölgy csapatának köszönöm szépen a meghívást és a kóstolót!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr887708376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2015.08.19. 10:49:46

Csak egy kérdés: ha összesen 6 évet pihen egy aszú a pincében, akkor a 6-os aszúválogatás 2010/2011-es évjárata miként fog ott lenni? Vagy megváltoztatják a saját szabályukat? Csak ez egyetlen alkalommal?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.08.19. 11:12:47

@loading: Igen, csak most, tulajdonképpen a 2011-es aszú Decanter-díja miatti érdeklődésre tekintettel adják ki ősszel ezt a limitált válogatást (500 karton).
Ahogy írtam a posztban is, ez csak kivételes alkalom, azon az évjáratonként 500-500 palackon túl, ami a válogatáskartonokba kerül, a többi még pihen tovább a pincében.
Közben gyorsan megkérdeztem: szeptembertől lehet előjegyezni (bár gondolom akár már most is), októberben szállítanak, érdeklődni a pincénél: contact@holdvolgy.com.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.08.19. 14:06:37

@Takács Kr.: A kóstolón nekem 100.000 HUF-ot mondtak. (Azt nem árt tudni, hogy a Holdvölgynél az aszúkat 0,375 l-es palackokba töltik.)

loading 2015.08.19. 15:57:48

@furmintfan: Egy kicsit nekem ez rövid távú haszonmaximalizálásnak tűnik.
Egyben a korábbi hosszútávú koncepció felrúgásának. De sem befektetőjük, sem vásárlójuk nem vagyok. Ugyanakkor érdekes, akár véletlen, az egybeesés a közeli Szepsy bejelentéssel.
süti beállítások módosítása