A Tokaj Renaissance Egyesület évente megrendezésre kerülő borbemutatója, a Tokaj Nyitány tavaly némi "ráncfelvarráson" ment keresztül. A szervezők igyekeztek nyitni a fiatalabb generáció felé, ennek érdekében az addig jellemzően áprilisban megrendezésre kerülő esemény időpontját áthelyezték június elejére, továbbá helyszínt is váltottak: az Intercontinental helyett tavaly a Ybl Palota adott helyet a bemutatónak. Úgy tűnt, hogy bevált az újítás, a mesterkurzusok megteltek, a sétáló kóstolóra is szép számmal jöttek az emberek, a hangulat is jó volt.
2015. Az időpont maradt, a helyszín ismét változott ebben az évben: az idei kóstolót a Stefánia Palotában rendezték meg. Nem tudom, hogy a nagy meleg volt az oka, vagy esetleg a belvárostól kissé kijjebb eső helyszín, esetleg mindkettő, vagy egyik sem, mindenesetre nekem úgy tűnt, hogy a tavalyihoz képest idén valamelyest megcsappant a résztvevők létszáma. A (tág értelemben vett) borászok közül is kevesebben jöttek el személyesen, kb. a standok kétharmadánál állt ott a borász/marketinges/kereskedő/tulajdonos valamelyike.
(A Tokaj Renaissance logóját innen metszettem)
A sétáló kóstolót és a külön teremben helyet kapó aszúbárt kiegészítő három mesterkurzus a tokaji pezsgők, a 2011-es aszúk és a résztvevő pincék egy részének régebbi tételei köré szerveződött. Tavaly pezsgőztem is, aszúztam is, idén viszont inkább a régebbi tételekre voltam kíváncsi.
A "Kincsek a pince mélyéről" mesterkurzust illetően végül eléggé felemás volt az összkép, bár kétségtelenül minden bor fogyasztható állapotban volt. A középmezőnyből kiemelkedő tétel ugyanakkor számomra csupán kettő akadt. Néhány borról pedig elmondható ugyan, hogy még állnak a lábukon, de bennük ezen kívül - pályájuk ebben a szakaszában - más extra értéket már nem találtam.
(elnézést a pocsék fotóért, amelyről a Füleky bor le is maradt)
Füleky Pincészet Furmint Dry 2011
A Mestervölgy, a Somos és az Úrágya dűlők termése hordóban erjesztve, majd részben hordóban, részben tartályban érlelve. Korához képest egészen üde fehér virágos, almás, körtés illata van. Kerek savak, pici maradékcukor, kis krémesség és - főleg a korty végén - enyhe cseresség jellemzi szerkezetben. Citrusos, körtés, őszibarackos ízvilág, a hordó fűszereivel. 5p+
Dereszla Pincészet Kabar 2010
Némi avaros palackbuké mellett grillázs, cukrozott mogyoró, sült banán, kis aszalt barack érezhető orrban. Érezhetően megcsípte az alapanyagot a botritisz, ez mind illatban, mind ízben nyomot hagy rajta. A savak kissé sarkosak, a hordó is markánsan jelen van, ízében avar, dió, aszalt barack, vanília, édesfűszerek, pici fémesség. A korty vége kissé kesernyés és alkoholos. 5p-
Tokaj Classic Sárgamuskotály 2009
Érett muskotályos illat, emelkedett illóval, érett citrusokkal és szőlővel, furcsának ható földes felhangokkal, enyhe oxidációval. Már-már élesnek hatóan élénk, szilánkos savak uralják a struktúrát, ízét pedig fémes, citrusos jegyek. Nem tudtam megkedvelni. 3p
Sauska Cuvée 113 2009
Nagyobb részben furmint és hárslevelű, kisebb részben chardonnay és sauvignon blanc alkotja az első 113 Cuvéet, amelyhez a tavalyi
Tokaji Őszön már volt szerencsém jelenlegi, érett formájában. Érett illat tercier aromákkal, avarral, kis propolisszal, édesfűszerekkel, pici kakaóval. A mennyiségre nem kevés fa többé-kevésbé integrálódott az egyébként jól kitöltött, kerek kortyba, az alkohol enyhén emelkedett, de nem zavaró. Érett citrusok, őszibarack, sok fűszer, vanília, pici fa határozza meg az aromaprofilt.
5p+
Erzsébet Pince Zafír 2009
Furmint és hárslevelű új hordóban erjesztve és érlelve. Az új hordót nehezen tagadhatná le: meleg érzetű, fűszeres, kókuszos, vaníliás, puncsos jegyek uralkodnak a borban, mellette édes gyümölcsök, sőt kis szilvalekvár és csokoládé. Meglehetősen jó, érett alapanyagnak tűnik, elég izmos és telt, de a hordó mellett nem sok más tud érvényesülni. 5p+
Barta Pince Öreg-Király Dűlő Furmint 2009
Hűvösebb hangulatú, szofisztikált illat és íz, remek, gyömbéres, keleti fűszerességgel, fehér húsú őszibarackkal és más mérsékelt égövi gyümölcsökkel, finom köves jegyekkel. Jó egyensúlyt mutat: okosan adagolt hordó, csiszolt savak, az emelkedett alkohol ugyan érezhető, de a bor nagyrészt elnyeli, így nem válik zavaróvá. 7p-
Patricius Furmint 2008
A palackérettség jegyei mellett sok fűszert, érett citrusokat, érett fehér húsú gyümölcsöket és némi sült almát vonultat fel az illata és íze egyaránt. Sajnos a savai meglehetősen lágyak, így a bor kissé lapos. 4p
Disznókő Hárslevelű 2008
Nagyrészt a Kapi-dűlő mellett elhelyezkedő Hangács adta az október végén szüretelt alapanyagot. Mészáros László elmondása szerint sokáig nem nagyon tudott kibékülni ezzel a borral, mert nem igazán illik a pince stílusába. Kifejezetten édes gyümölcsös illatok áradnak a pohárból, majdhogynem késői szüretes jelleget öltve: méz, őszibarack, vilmoskörte, trópusi gyümölcsök. Krémesen telt és gazdag, inkább szélesnek, mint magasnak tűnő savakkal. Az édes barackos-körtés-trópusias gyümölcsösséghez, édesfűszerek, gyógynövények és egy csipet só csatlakozik. Vakon aligha tippelném Disznókő-bornak, ugyanakkor kifejezetten tetszett, bár a végén kicsit kikandikál az alkohol és picit több sav is élénkítene rajta. 6p+
Dobogó Pincészet Furmint 2006
A Betsek, Szent Tamás és Palota dűlők termése vegyesen hordóban és tartályban erjedt, majd 11 hónapig hordóban érlelődött. Illatában avar, grillázs és sok fűszer, szájban érett citrusok, körte, sok fűszer, fehér húsú gyümölcsök, minimális palackbuké. A korty jól indul, de a savak kicsit hamar kifutnak alóla. 5p
Béres Szőlőbirtok Lőcse Furmint 2005
Érett fehér húsú gyümölcsök és sok fűszer illatban, érett, már-már aszaltasba hajló gyümölcsösség szájban, némi fűszerrel és pici fával megtoldva. Egyensúlyra jól néz ki, de itt is kicsit korán leül a korty. 4p
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Furmint 1996
90% furmint, 10% hárslevelű, tartályban erjesztették, de kapott egy rövid - 18 hetes - hordós érlelést. Félszáraz. Ezt a bort tavaly már
kóstoltam a birtokon. Gombás, avaros, szénás illat aszalt gyümölcsökkel. Savai lágyak, gyorsan leülnek, ízében aszaltas gyümölcsök, némi érett citrus, avar és széna. Szép dolog, hogy még áll, de az októberben kóstolt palack lényegesen jobb volt.
4p
A mesterkurzuson a szervezőknek köszönhetően vettem részt, köszönet érte.