A Borrajongó

Burgundi páros - Maison Deux Montille Bourgogne Blanc & Rouge 2011

2015. június 15. 06:00 - furmintfan

A Domaine de Montille elődjét még az 1750-es években alapították Burgundiában, ma is ismert nevét 1863-ban kapta. A Montille-család 12 hektár szőlővel rendelkezett Côte de Nuits és Côte de Beaune kiváló területein, azonban ez rövid időn belül 3 hektárra apadt, amíg Hubert de Montille véget nem vetett a családi vagyon elherdálásának. A Montille-család hagyományosan jogász-család, azonban Hubert de Montille már a borászkodásra is ugyanakkora hangsúlyt fektetett. Ez nagy változást eredményezett a családi birtok életében is: 1947-től nem adták el boraikat a nagy kereskedőházaknak, hanem saját maguk kezdték el palackozni és forgalmazni azokat. Cél - akkor és most is - a különböző parcellák terméséből készült borok egyéniségét, az egyedi terroir-t tükröző karakterét kidomborítani. 
Hubert gyermekei, Étienne és Alix szintén jogi végzettséggel rendelkeznek. Édesapjuk csak azután volt hajlandó átadni nekik a stafétabotot a pincénél, miután "rendes szakmát" tanultak. Fia, Étienne a 80-as évektől dolgozik a borászatnál, de csak 2001-től vette át a birtok irányítását. Lánya, Alix 2003-ban tért haza. A két testvér együtt alapította meg a Maison Deux Montille Soueur-Frére névre hallgató, felvásárolt szőlőből elsősorban fehérborokat készítő négociant-t, amely évente mintegy 35000 palack bort zár palackba.

clos_vougeothubert.JPG

Hubert de Montille (a fotót a birtok honlapjáról metszettem)

A családi birtok jelenleg 20 hektár ültetvénnyel rendelkezik, 75%-ban Premier Cru, illetve Grand Cru fekvésekben. A nyolcvanas évek közepétől kezdve fokozatosan haladtak az organikus, majd biodinamikus szőlőművelés felé. Nem használnak műtrágyát vagy vegyszereket, csak szerves trágyával, komposzttal dolgoznak és természetes növényvédelmet alkalmaznak. 2012-ben a birtok Ecocert Bio minősítést szerzett. A biodinamikus szőlőművelést pragmatikus művelésmódként, nem vallásként fogják fel. Édesapjuk visszavonulásával a testvérek között egyfajta munkamegosztás is kialakult: Alix a fehérborokat készíti, Étienne a vörösborokért felel. 

A Maison Deux Montille két alapborát kóstoltam meg a 2011-es évjáratból.

deuxmontille2011.jpg

Maison Deux Montille Soeur-Frére Bourgogne Chardonnay 2011

Meursault, Chassagne-Montrachet és Puligny-Montrachet környékén található ültetvények felvásárolt terméséből készült ez a frissességére építő chardonnay. Alix de Montille gondosan megválogatja a területeket, ahonnan az alapanyagot vásárolja. A szőlőt kézzel szüretelik, kíméletesen préselik. Ülepítést követően a must nagyobb része 600 l-es, kisebb részben 228 l-es hordókban erjed és itt megy végbe az almasavbomlás is. A bor kétharmad része 11-12 hónapot töltött elsősorban használt hordókban, egyharmada viszont tartályban érlelődött a friss gyümölcsös aromák megtartása érdekében. További fél éves tartályos érlelést követően minimális szűrés és derítést követően kerül palackba a kész bor. A borász szerint a 2011-es fehérborok tiszták, feszesek, jó érlelési potenciállal rendelkeznek.

Kellemesen friss illat fogad: citrusok, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, érintésnyi mogyoró, pici vaj. Nyoma sincs a populáris chardonnay-közhelyként elkönyvelt édes trópusi gyümölcsöknek, popcorn-nak vagy orrba mászó édes fűszerességnek. Szájban is sallangmentes, jó vonalvezetésű, friss bor benyomását kelti. Az élénk savak vezetik szájban, a fa jelenléte csak jelzésértékű, a lendületes kortyban van némi meszes-krétás érzet és egy egészen minimális krémesség. Tökéletesen arányos összetevőkből építkező közepes teste van, jó intenzitású, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Lédús citrusok, lime, citromfű, zöldfűszerek, zöldalma, gyömbér, tényleg csak leheletnyi vanília határozza meg ízét. Nem egy pozőr bor, sem koncentrációban, sem komplexitásban nem jut nagyon messzire, cserébe belengi valamilyen erőlködésmentes, természetes egyensúly és elegancia, amelynek köszönhetően egyszerűen jól esik inni. 6p- (kb. 6500 Ft volt, már kifutott - Bortársaság)

Maison Deux Montille Soeur-Frére Bourgogne Pinot Noir 2011

2011 a frissebb, élénkebb savakat és ropogósabb gyümölcsös érzetet adó 2007-es és a lédúsabb, tartalmasabb gyümölcsösséget hozó 2009-es évjáratok erényeit ötvözi: alacsony alkohol, élénk savak, gyorsan integrálódó érett tanninok, szép gyümölcsösség, részletgazdag borok. A termés nagy része egész fürtösen került a présbe. A bor 600 literes és 228 literes használt hordókban erjedt. Mind a két bor palackjába 10-es Diam dugó került.

Szépen nyíló illatában piros bogyós gyümölcsök, málna, szamóca, cseresznye, édesfűszerek, pici virágosság keveredik. Szinte törékeny, könnyed, mégis kellően koncentrált és elegáns bor. Feszes szerkezetű, ideális mennyiségű savval, selymes tanninnal. Minden részlet a helyén, remek a fahasználat, semmi nem lóg ki. Abszolút pinot-s az ízprofilja is, hozza az illat alapján elvárt jegyeket: piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, finom karácsonyi fűszerek, kardamom, narancshéj, fahéj, szárított virág, hecsedli, pici vérnarancs. Jól strukturált, finom, elegáns és rétegzett bor. Minden tekintetben van persze feljebb, de nekem nem volt hiányérzetem. 6p+ (7500 Ft - Bortársaság)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr387541354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2015.06.16. 09:26:00

Hubert de Montille 2014. november elsejen hunyt el, ebed kozben, egy 1999-es Pommard 1er cru Les Rugiens palack mellett.
süti beállítások módosítása