A Borrajongó

Hárslevelűk Éjszakája 2015

2015. június 12. 06:00 - furmintfan

A tavaly debütáló Hárslevelűk Éjszakája idén helyszínt váltott és a Vajdahunyadvár román kori kerengőjében kapott helyet. Az adottságainak köszönhetően hűvös, árnyékos, körbejárható udvar több szempontból is jó választásnak bizonyult. A kóstoló az átlagos "tömegrendezvényekhez" képest családias, oldott hangulatban telt. Könnyen oda lehetett férni a standokhoz, nyugodtan lehetett beszélgetni a borászokkal vagy a kóstolótársakkal. Kézdy Dániel szerint a mérsékeltebb érdeklődés talán arra is visszavezethető, hogy a gyakran furmint-kistestvérként kezelt és kommunikált hárslevelű (remélhetőleg csak egyelőre) nem vonz annyi látogatót. Összesen 19 pincészet mutatta be borait a rendezvényen, túlnyomórészt Tokaj-Hegyaljáról érkeztek a kiállítók, de Eger, Somló és Villány is képviseltette magát a kóstolón.

harsleveluk_ejszakaja_728_485_5.jpg

(A fotót az esemény facebook-oldaláról metszettem)

A rendelkezésre álló idő alatt akár az összes bort kényelmesen meg lehetett kóstolni, ez nagyjából sikerült is. Az átlagszínvonalra nem lehetett panasz, de természetesen voltak kilengések mindkét irányba. A villányiak igen kellemes meglepetést okoztak, eddig nem sok meggyőző hársat kóstoltam onnan, de az itt kóstolt tételek megmutatták, hogy van ott is keresnivalója a fajtának.

Rszabival mi is ott voltunk a rendezvényen, rövid jegyzeteinket alább közöljük. Rszabi nélhol pontozott is, amelyik bornál így tett, annál szerepel a pontszám, a magam részéről próbáltam valamilyen szöveges tetszési indexet jelezni a boroknál.

Tokaj
Bár a Bott Pince nem volt ott a kiállítók között, a korán érkezőket üdvözlő italként 2 Bott hárslevelűvel fogadták.

hej2015_1.jpg

Bott Pince Kulcsár 2013
Koncentrált, kellően feszes, intenzív és jól strukturált, szépen definiált és zamatos fehér húsú gyümölcsökkel, remek fűszerességgel, szépen használt hordóval. Gyorsan magasra tette a lécet, remek bor.
(rszabi) Izmos, zamatos lendületes, TOP ‘13-as tokaji. 7+

Bott Pince Határi 2011
Van már benne egy kis palackbuké is, gazdag és arányos, pici kesernyével a végén. Összességében véve még mindig szép.
(rszabi) Nem igazán lendületes, de szépen érik. 6+

Angyal Borház Hárslevelű 2011
Rusztikus karakterű, mézes, édes gyümölcsös, almás, picit cseres, pici oxidációval. Kicsit "old-school" stílusa nem annyira az én világom. 

Angyal Borház Teremtés 2013
70% hárslevelű, 30% furmint. Frissebb, élénkebb sílusú, citrusos, barackos, szinte parfümös fűszerességgel. Lényegesen jobban tetszett, mint az előző tétel.

hej2015_7.jpg

Balassa Betsek Andezit Hárs 2013
Szépen, lassan nyílik: barackos, mézes, fűszeres, citromfüves, sós, édesfűszeres, izmos testtel, picit emelkedett alkohollal. Tetszett.
(rszabi) Szintén szikár erőteljes bor, a másiknál ízletesebb.

Balassa Betsek Kvarc Hárs 2013
Sós, köves, barackos, édesfűszeres, az előzőnél egy fokkal puhább karakterrel. Ez is tetszett.
(rszabi) Szikár, erőteljes bor.

Bodrog Borműhely Lapis Hárslevelű 2013
Őszibarackos, finoman virágos és fűszeres aromákkal színezett, feszes, arányos bor. Már múltkor is szerettem, most is.
(rszabi) Brutál savgerinc, tiszta, feszes. 6

Bodrog Borműhely Lapis Hárslevelű 2012
(rszabi) Lapos és semmilyen. 4-5

Bodrog Borműhely Barát Hárslevelű 2012
Nagyon gazdag és vonzó, behízelgő karakter, kis édesség, széles spektrumon játszó aromatikával. Trópusi gyümölcsös, édesfűszeres, puha és széles. Nagyon finom, térítőbornak is bevetném.
(rszabi) Maradékcukor, déligyümölcs, klassz savak, nagyon csúszik. 6-

Breitenbach Pince Lapis 2013
Fűszeres, barackos, egyelőre markánsan fás, de nagyon tartalmas és erőteljes bor. Ha a komoly alapanyag beépíti a fát, szép lehet. Egyelőre nagyon fiatal, de ígéretes.

Erzsébet Pince Betsek 2011
Barackos, fűszeres, jó egyensúllyal, a gyümölcsös és hordós karakterek is érvényesülnek benne. Jó volt.
(rszabi) Kulturált hordó. 5+

Erzsébet Pince Élethárs 2012
Kissé visszafogott illatú, édeskés karakterű, könnyed és sima bor, őszibarackkal, fűszerekkel, 80 g/l cukorral. Korrekt belépő-szintű tokaji édes bor.

Gizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2013
Gazdag fűszeresség, szegfűszeg, vanília, szegfűbors, gyömbér, körte, kis kövesség, erőteljes struktúra, picit emelkedett alkohol. A sétálókóstoló egyik legjobbja.
(rszabi) Bődületesen jó, feszes ízes és hosszú.picit fűt az alkohol. 7+

Gizella Pince Szil-völgy 2011
Nagyon finom fűszeresség, édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, remek arányok. Szerettem.
(rszabi) Megint jó, de ez előző elhomályosította. 7

hej2015_17.jpg

Hétszőlő Hárslevelű Késői Szüretelésű 2013
Tiszta, szőlős, őszibarackos, enyhe trópusi gyümölcsös beütéssel, pici fűszerrel. Tetszett.

Hétszőlő Hárslevelű Késői Szüretelésű 2011
Mézes, virágos, édes almás, körtés illat és íz, lágyabb, selyemcukros karakter. Nem volt rossz, de a három Hétszőlő-bor közül ez győzött meg legkevésbé. 

Hétszőlő Hárslevelű Késői Szüretelésű 2009
Kis palackbuké mellett édes fehér húsú gyümölcsök, édes őszibarack, méz, kis trópusi  gyümölcs és fűszer. Jól tartja magát.

hej2015_16.jpg

Holdvölgy Betsek Hárslevelű 2012
Elegáns, gazdagon fűszeres, zöldalmás, citrusos, zöldfűszeres, jó arányokkal. Jó volt.

Holdvölgy Betsek Hárslevelű 2009
Sokszor kóstoltam, talán most már a csúcsán van. Gazdagon fűszerezett, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, szép egyensúllyal. Érik, de nem öregszik, szerettem.

Holdvölgy Eloquence Szamorodni 2007
Hárslevelű és furmint. Illatában pici dohány, édes gyümölcsök, ízben sárgabaracklekvár, fűszerek, dohány, kis krémesség, lágyabb tónsusú savak. Most is jó volt, de tetszett már jobban is.

Homoky Dorka Sas-alja Hárslevelű 2013
Illatában pici illó, ribizli, citrusok, édes gyümölcsök, szájban az élénk, kissé sorjás savakat egy kis cukor ellensúlyozza, íze citrusos, almás. A 2012-eshez képest előrelépés, de lehetne tisztább, jobban definiált.

Homoky Dorka Sas-alja hárslevelű 2012
Tompa, neutrális, lágy, sima korty, pici cserességgel. Sajnos nem tudott meggyőzni.

hej2015_2.jpg

Olaszliszkai Borbarátok Egyesülete 2014
Félszáraz tétel, finom hordóval, édesfűszeres, barackos, körtés ízjegyekkel, a savakat szépen gömbölyítő cukortartalommal. Szerettem. 

Weinberg 93 Hársldevelű 2014
Pult alól került elő az egyik "olaszliszkai borbarát" saját bora. Zöldalmás, körtés, citrusos, enyhén fűszeres, penge savú bor. Ígéretes.

Paulay Borház Hárslevelű 2013
Kamillás, zöldfűszeres, fehér húsú gyümölcsös illat, citrusos, gyógynövényes, zöldfűszeres íz, feszes savakkal és egy kis maradékcukorral. Nem rossz, kicsit még talán simulhat.

Pajzos-Megyer Pajzos Hárslevelű 2013
Egyszerű vonalvezetésű, de jól fogyasztható, és tiszta, naranccsal, őszibarackkal, élénk savakkal. Korrekt alapbor.

Pajzos-Megyer Megyer Hárslevelű Selection 2012
Telt, krémes, kerek, kicsit lágyabb savakkal, sok fűszerrel, pici fával, enyhén emelkedett alkoholérzettel. Nem az én stílusom (bár ez az évjáratból is adódik), de abszolút rendben van.

Pajzos-Megyer Késői Szüretelésű Hárslevelű 2013
Nagyon gazdag, áradó, zamatos, többféle barackkal, trópusi gyümölcsökkel, vaníliakrémmel, jó koncentrációval. Talán a nap legjobb édes bora.

Sauska Hárslevelű 2013
Illatban határozott gumis redukció, szájban elég egyszerű, citrusos, némi zöldfűszerrel. A redukció sajnos nagyon eluralkodik rajta. Kár.
(rszabi) Erősen redukciós, szinte halott bor, gumiszaggal és végelgyengült savakkal. 2-

Sauska Birtok Hárslevelű 2012
Nem kevés, de minőségi hordó, édesfűszeres, vaníliás jegyek által uralt aromatika, némi virág, kövesség, barack, körte. A határozott hordós jegyek mellett is tetszett.
(rszabi) Nagyon cizellált kókuszos illat, szájban már nem ennyire jó. 5

hej2015_4.jpg

Zsirai Hárslevelű 2013
Édeskés, sóskás, fűszeres illat, barackos, fűszeres ízjegyek, pici cseresség. Kicsit rusztikus, de összességében véve rendben van.

Zsirai Betsek Hárslevelű 2013
Mennyiségre és minőségre is egy fokkal több fűszer, vanília, őszibarack, nyári alma, pici krémesség. Ez jobban tetszett, mint a birtok hárs, bár a hordó lehetne szebb, de talán csak időt kér.

Eger
Tarjányi Pince Hárslevelű Superior 2013
Picit zavaros volt eleinte az illata, majd illatban zöldalmás, mézes, barackos, virágos. Ízben hasonló, egy fokkal érettebb gyümölcsökkel, kissé rusztikus, pici cserességgel. Nem rossz, kicsit lehetne kifinomultabb.

hej2015_9.jpg

Tarjányi Pince Hárslevelű 2012
Lágy, szájban szétterülő, kissé lusta bor, halványuló édes fehér húsú gyümölcsökkel. Elindult lefelé.

Somló
Barnabás Kézműves Pince Hárslevelű 2012
Mézes, majd füstös, végül kissé tompába váltó illat. Markáns savak, pici vaj, citrusok, alma, kis kesernye.

Barnabás Kézműves Pince Hárslevelű 2011
Nagyon fülledt, bizonytalan illat, sok szellőztetés után neutrálisba vált. Szájban gyógynövényes, érett citrusokkal, vaníliával, picit rusztikus karakter, kis kortyvégi kesernyével. Szájban nem volt rossz, de sajnos az illata nagyon nem volt szép. (Szerintem nem volt dugós, mások is hasonló tapasztalatokról számoltak be. Tavaly többször kóstoltam ezt a bort, akkor is volt szórás az egyes palackok között.)

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2012
Pici fülledtség után édes gyümölcsös, némi érett citrussal. Szájban telt, kicsit lágy és cseres, almával, körtével, érett citrusokkal. Nem tudtam megkedvelni. 

Villány
Bakonyi Pince Hárs 2013
Mézes, barackos, finoman fűszeres, szájban pici citrussal és körtével kiegészülve. Bár szélesebb, lágyabb savai vannak, mint a tokajiaknak, szépen tart a korty. Jó.

Bakonyi Pince Késői Szüretelésű Hárs 2013
80 kg aszúsodott szemeket felöntve a fenti hárslevelűvel, mint alapborral. Végül kb. 100 g/l cukor maradt benne. Zöld teás, barackos, édes fehér húsú gyümölcsös ornamentika, vonzó karakter, kissé lágy savak. Tokaji savakhoz szokva érdekes élmény volt, ahogy a Hummel édes is, összességében véve nem mondhatom, hogy nem szerettem őket.

hej2015_15.jpg

Hummel Hárslevelű 2014 (tartályos)
Friss gyümölcsös, virágos, mézes, déligyümölcsös, nagyon vonzó. Bejött.
(rszabi) Rendkívül intenzív és finom illat, szájban azért a ‘14-es savak uralkodnak.

Hummel Hárslevelű Bernstein 2014 (hordós)
Méhivaszos, édes barackos, szájban mézes, krémes, barackos, szegfűszeges, vaníliás, pici krémességgel, teltebb testtel. Kicsit ült még rajta a hordó, de tetszett.
(rszabi) Orrban szinte minden báját elveszítette, szájban szépen kikerekedett

Hummel Glückseligkeit 2013
Illatában édes barack, érett gyümölcsök, szájban sűrűr, süteményes, krémes, barackos, vaníliás. Körtyközépen kicsit leül, de a lecsengés megint szép.
(rszabi) 200 g/l cukor, a cukor-sav egyensúly hiányaként borként nehéz értelmezni, mint íz-illat egyveleg fergeteges.

 

A kóstolóra a szervezők hívtak meg minket. Köszönjük szépen!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr787531810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2015.06.12. 08:46:21

BodrogBM13, Bardon13, Olaszliszka BB Egy. ezekből szereztem be, bontogatom is bőszen őket :):):)
süti beállítások módosítása