A Bodrog Borműhely meglátogatása már régi adósságom volt. Hajdú Jánossal a tavalyelőtti Mindszenthavi Mulatságon jól elbeszélgettünk, utána összefutottunk a tavalyi Nagy Tokaji Borárverésen is, egy helyszíni kóstoló már többször szóba került. A borokkal "fesztivál-kóstolás" szintjén többé-kevésbé képben voltam, hála a Furmint Februárnak, a Hárslevelűk Éjszakájának és a Tokaj Grandnak, és egy-két random találkozásnak, de nyugodtabb körülmények között, teljes vertikumában sosem kóstoltam végig a kínálatot. Legfőbb ideje volt, mert a borok kimondottan tetszettek. Végül idén áprilisban sikerült egy teljes délutánt a komolyabb ismerkedésre szánni Bodrogkisfaludon.
Hajdú János és Farkas Krisztián a főiskolán ismerkedtek meg, majd a két barát 2007-ben alapította meg a Bodrog Borműhelyt. A saját ültetvények mellett bérelnek is területeket, Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud, illetve Tokaj-Tarcal szomszédságában elterülő dűlők borait zárják palackba. A borok neutrális karakterű fajélesztővel erjednek, többnyire használt hordóban érlelődnek, néhány tételnél kisebb arányban új hordókat bevetnek. A dűlős száraz fajtaborok mellett a Miklós Csabi ötlete alapján Mesés névre hallgató késői szüret és megfelelő évjáratokban aszú alkotja a szortimentet.
(Kilátás a Lapis-tetőről)
Hajdú Jánossal először a dűlőket jártuk be, majd a szőlőben elkortyolt 1-2 pohár bor után Janiék bodrogkisfaludi házának kertjében kóstoltuk meg a borokat. Itt található a feldolgozó és a pince is, de a jövőben egy kóstolóterem és szálláshelyek kialakítását is tervezik a tulajdonosok.
Aszú 2013 (M)
Éppen palackozásra várt, amikor kóstoltuk. Kb. 180 g/l cukor, 8 g/l sav és 10% alkohol. Arányos, gazdag, kifejezetten finom bor, fiatalos aszús karakterrel. Őszibarack, trópusi gyümölcsök tömkelege, frissen főzött narancslekvár, mangó, papaja és citrusok. Nagyon ígéretes friss aszú.
Lapis Hárslevelű 2013
Meglehetősen visszafogott karakterű az illata, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel, némi mézzel, majd idővel egyre több gyümölccsel és fűszerrel, vaníliával, körtével, őszibarackkal. Jó arányokat mutató bor, szép savakkal, pici krémességgel. A korty puha, sima, lendületes. A friss citrusok, méz és neutrális fehér húsú gyümölcsök mellett határozott köves-sós jegyeket mutat. 6p+
Lapis Hárslevelű 2012
Érettebb illat, édes fehér húsú gyümölcsök, körte és alma, fűszerek. Az évjáratnak megfelelően lágyabb, testesebb bor, kevesebb a sav, több az alkohol, amely rendesen be is melegíti a lassúbb ritmusú korty végét. Narancs, körte, fűszerek és határozott sósság dominál szájban. 5p+
Halas Furmint 2013
A Lapis aldűlőjének öreg tőkéiről származik a szőlő. Visszafogott, kissé tompa illat, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel, almával. Vastag, de mégis kissé aszketikus bor, némi cserességgel, viszonylag kevesebb díszítéssel. Ízében a köves-sós jegyek dominálnak, kevés fehér húsú gyümölcs, fűszer és citrusok mellett. 5p+
Lapis Furmint 2013
Érett citrusos, fűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös illat, köves-sós árnyalatokkal. Élénk, lendületes savai vezetik, jó egyensúlya van, elég tömör is. A Lapis boraira sokszor jellemző sós-köves jegyek mellett citrusok, őszibarack, körte, ananász és gazdag fűszeresség fedezhető fel ízében. 6p+
Várhegy Furmint 2013
Intenzívebb illat, gazdag fűszeresség, vanília, gyömbér, szegfűbors, körte, ananász. Rengeteg sav, és határozottabb (új és használt) hordóhasználat biztosítja a szerkezet gerincét. Némi integrálatlan cseresség még érzékelhető, de izmos, tömör bor. Gazdag, édes fűszeresség dominál szájban, körte és érett citrusok kíséretében. 6p+
Deák Furmint 2013
A Deák és Barát dűlők borai esetében tipikus édes, érett gyümölcsös-fűszeres vonal dominál: trópusi gyümölcsök, édes barack, körte. Édesebb, puhább, teltebb érzet, minimális cseresség, kissé emelkedett alkohol mellett. Édesre érett gyümölcsök uralkodnak ízében is: ananász, körte, őszibarack, trópusiak, vanília. Kedves, behízelgő bor. 6p
Szamorodni 2013
145 g/l cukor. Illatában friss őszibarack, kis virág, édes citrusok, kis trópusi gyümölcs. Arányos és finom, jó savakkal, gazdag barackos aromákkal, édes citrusokkal, pici fűszerrel, némi trópusi gyümölccsel. 7p
Hajdú Jánostól még korábban kaptam néhány palackot kóstolásra, illetve saját készleten is akadt egy üveg korábbi évjáratú bor, úgyhogy a látogatás után néhány nappal szép sorban ezeket is felpattintottam.
Löszbor 2011
Hárslevelű és furmint házasítása. Illatában már hordoz tercier jegyeket némi petrol, méhviasz és leheletnyi kukorica formájában, érett citrusus, kompótos fehér húsú gyümölcsök mellett, szájban viszont meglepően fiatalos. Kifejezetten frissnek ható, üde, lendületes savak vezetik végig a kortyot, amelyet egy kis maradékcukor kerekít le szépen. Citromvelő, grapefruit, narancs, lédús nyári alma, érintésnyi vanília és édesfűszer, majd kellemesen fanyar lecsengés. A pontszám nem tudja teljesen visszaadni az élményt, de nagyon szerettem. 6p
Lapis Hárslevelű 2012
Otthon is előkerült belőle egy palack. Orrban viszonylag tompa, édeskés színezetű, némi mézzel és édes fehér húsú gyümölcsökkel, virágporral. A furmintnál testesebbnek tűnik, magasabb alkohollal. Érdekes módon a sós-köves aromák határozottabbnak tűntek ennél a palacknál, mint amit a pincénél kóstoltam. Érett citrusok, fűszerek, vanília jelentkeznek még az ízben a határozottabb sósság mellett. 5p+
Lapis Furmint 2012
Érett fehér húsú gyümölcsös, almás, körtés, fűszeres illat, amelyhez ízben érett citrusok és egy kis őszibarack társul, enyhe sóssággal. A lecsengésben vanília és édesfűszerek kísérik el a gyümölcsöket és a finom sósságot. Elég koncentrált és arányos, de egy kis élénkséget talán hiányoltam belőle. 5p+
Deák Furmint 2012
Édes, érett illat: barack, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek. Meleg karakterű, bor, érett gyümölcsökkel, trópusiakkal, őszibarackkal, körtével, naranccsal, fűszerekkel, vaníliával, szegfűszeggel. Kissé lágy, telt, de nem túl hosszú, és az az érzésem, hogy már elérte a csúcsát. 5p
Hajdú Jánosnak köszönet a vendéglátásért és a borokért.