A Borrajongó

Drop Shop Austria: Pichler-Krutzler: Az imádott Loibenberg

2015. június 01. 06:00 - akov

A Heinz Velich okozta Tiglat-sokk után beszámolnék a Drop Shop Austria egy másik érdekes mesterkurzusáról, amely az újhullámos Wachau egyik képviselőjét, a nálunk (még) alig ismert Pichler-Krutzler borászatot mutatta be. Erich Krutzler egy kiadós Loibenberg-vertikális mellett beszélt arról, ami részben Wachauban, részben Burgenlandban gyökerezik, de mégis inkább az előbbi, mint utóbbi, de azért távolságot tart Wachau fősodrától.

pichler-krutzler.jpg

Szóval Erich nem más, mint a híres Dél-burgenlandi Reinhold Krutzler testvére, a kilencvenes évek elején együtt hozták létre a régió egyik ikonborát, a Perwolffot. Később dolgozott több szlovén pincészetnél is, majd végül valahogy Elisabeth Pichler mellett kötött ki. Természetesen a név nem tévedés, a híres F.X-lányról van itt szó. 2005-ben házasodtak össze, hirtelen béreltek egy kevés területet és egy pincét is alapítottak. Első évjáratuk 2007 volt, ekkor 7.000 palackot töltöttek le. Ma tíz hektárt művelnek, hat évjárat van mögöttük, a teljes termelés 60.000 palackra rúg.

Az Oberloibenben található pince először is nem tagja a Vinea Wachaunak, így a szokásos, a szőlő cukorfokához kötött „Federspiel” és „Smaragd” megjelöléseket nem használják. A szőlőben kíméletesek, gyomirtókat, rovarölőket nem használnak, a trágyázás szerves trágyával történik. A borkészítés során kerülik a beavatkozást, nincs cukrozás, nincs savcsökkentés, de – a frissre hangolt alapborok kivételével – az erjesztés is spontán történik. A feldolgozás válogatással, illetve bogyózással indul, majd évjárattól és fajtától függően egy 20-30 órás héjon áztatás következik. Ez az, ami Wachauban elég szokatlanul fekszik, hiszen általában ülepített musttal és sokszor fajélesztővel dolgoznak. Az áztatás után préselnek, ülepítenek, majd acélban vagy nagyméretű hordóban erjesztenek, viszonylag magas hőmérsékleten (19-24C), ami Erich elmondása alapján testet és glicerint ad a borhoz. Az érlelésben szintén acél és nagyméretű fa játszik, a borok kevés kén mellett finomseprőn érnek-ülepednek akár egy évig is. Derítés nincs, a palackozást megelőzően csak egy szűrésre kerül sor. A száraz boroknál bár kerülik a botritiszt, minimális mennyiség csoroghat bele.

Érdekesség, hogy az Eisenbergtől pár kilométerre délre rendelkeznek egy kisebb kékfrankos ültetvénnyel, a termés nem meglepő módon a testvérnél, Reinhold Krutzlernál kerül feldolgozásra és érlelésre, de Pichler-Kruztler névvel és Weinberg megjelöléssel kerül forgalomba.

A kóstolón tehát Wachau egyik leghíresebb és legnagyobb dűlőjét, a Loibenberget nézhettük meg három meleg és három hűvös évjárat szemüvegén keresztül. A már 1253-ban említett Loibenberg 250-420 méter között helyezkedik el, meredek, teraszos kialakítású. A borászat négy parcellában dolgozik itt, a szüretre október közepe és november első hete között lehet számítani. A Loibenbergeket magnum palackokból kóstoltuk. A borok készítési technológiája (ld. héjon áztatás) miatt eléggé mások és máshogy is érnek a Wachau estén megszokottaktól. A polifenolokban gazdag boroknak nyilván jót teszt egy pár éves fektetés.

Grüner Veltliner Klostersatz 2014

Bevezető tétel. A Klostersatz Oberloiben felett van, a Duna mellett. A 2014-es bor acélban készült, spontán erjedt, majd 30%-ban fában is érlelték. Három hete töltötték le. Frissen szőlős, lime-os, citrusos. Nagyon tiszta, elég testes, enyhén zöldes karakterű, jó savval, hosszú lecsengéssel, a szőlő elsődleges aromáival. Korrekt, már kis kandírozottas hangulata is kezd lenni, ugyanakkor kis intenzitás-többlettel meg tudna küzdeni. 6p-

Meleg évek:

Riesling Loibenberg 2012

Évjárat: Meleg, de nem túl forró év, jó alapanyag, teljesen száraz bor. Az alkohol valamivel 14% alatt van. Szüret október 18. és 25. között.

Mélyebb szín. Virágos-citrusos illatok, kis trópusi gyümölcsös érzettel fűszerezve. Olajos, krémes, édesre érett fehér húsú gyümölcsösség, szőlő, szép savak, törékeny virágok. Elég mély és hosszú, közepesen intenzív. Egyelőre nem tipikusan rizlinges, ehhez még el kell töltenie némi időt a palackban. 7p

Riesling Loibenberg 2011

Évjárat: Forró és nagyon száraz év, magas szesz, de 14% alatt marad. Kevesebb sav jellemzi, teljesen száraz, jól fejlődik. Szüret: október 8-9. között.

Világosabb szín. Érdekes módon illatát már pici palackbuké árnyalja. Rizlinges karaktere már kialakult, egy árnyalatnyi többlet-alkoholja ellenére jó egyensúlyú, zamatos, szép savakkal, egy kis mézességgel, érett és trópusi gyümölcsösséggel. Szép szerkezet, hosszú lecsengés, benne egy kevés tannin. 7p+

dw_loibenberg.jpg

Riesling Loibenberg 2009

Évjárat: Meleg év, nagyon érett, sokszor túlérett gyümölcs, egy kevés botritisszel, magas alkohollal (14,8%). Szüret október 10-11. között.

Mély szín. Diszkréten érett, virágos, süteményes vaníliás, buja trópusi gyümölcsöket és mangót idéző illat. Szép és vonzó. Kóstolva testes, vastag, olajos, enyhén petrolos-benzines. Nagyon gazdag és intenzív, óriási beltartalma van, gyümölcsösségét inkább trópusiak adják, kiegészülve kandírozott citrusokkal és méz aromáival. Szépen érik, lecsengése kivételesen hosszú, ugyanakkor a magas alkohol evidens a borban, engem pont ott annyira nem zavart, lenyűgözött a hihetetlen gazdagság. 7p+

Hűvös évek:

Riesling Loibenberg 2010

Évjárat: Hűvös év, sok nyári-őszi esővel, a legmagasabb savú bor (8.5g) a sorban, kis maradékcukor próbál ellensúlyozni. A szüret november 6-án volt.

Illata nem túl nyílt, benne érés egyértelmű jegyei figyelhetők meg. Testes, rengeteg, zöldesbe futó, darabos érzetű sav dominálja, egyértelműen hűvösebb karakter, számomra az áztatott borok héjas-öregedős karakterét mutatja. Van zamat is persze, alig érett, kemény húsú őszibarack és szőlő viszik a prímet. Tényleg nyers a sav, de azért meg kell adni, a cukor ügyesen ellensúlyozza. A lecsengés jó, benne fanyarság és csersav. Érlelés vonalon nem tennék rá, már most nehézkes. 6p

Riesling Loibenberg 2013

Évjárat: Hűvös, de 2010-nél melegebb év, tökéletes feltételek, jó sav, kiváló egyensúly. Szüret október 26-27. között.

Friss, szőlős, lime-os, éppen érett őszibarack fanyar aromáit mutatja, ugyanakkor rendkívül tiszta, sodró lendületű savtartalma éles, de finoman textúrált, rendkívül jó szerkezetű bort ad. Pici tannin, nagyon hosszú lecsengés. Könnyed erő, kiemelkedő egyensúly. 7p+

Riesling Loibenberg 2014 (minta)

Évjárat: Sok eső a nyár végén és szeptemberben. A 50%-os veszteség, az alapanyag igen erős válogatást igényelt. Szüret október 14. és 19. között.

Szőlős, édeskésen virágos karakter, sok nyersnek ható savval. Fajtajellege kialakulatlan, a hosszú lecsengés azért jelzi, hogy ebben a vacak évben sem akármilyen szőlőt adott a terület. Erősen érlelésre van még szüksége. (mintát nem pontozok)

Ráadás:

Riesling Trockenbeerenauslese 2013

Loibenbergből származik szintén, a válogatáson kibukó botritiszes szemek adták. 10,0% alkohol, 280g/l cukor, 14g sav. Mély, buja, szőlős és erősen botritiszes illat. Olajos, testes, buja, szinte leírhatatlanul gazdag és intenzív. Méztől csöpögő őszibarack, friss fehér húsú dinnye, citrusok. Iszonyúan zamatos, elképesztő mennyiségű cukorral (kb. másfélszer egy hat puttonyos aszú!), amihez azért sav is van bőven. Egy kevés illó rontja egyedül a képet, de ettől ez a bor még simán fantasztikus, lecsengése mesébe illő. 8p

A sétálókóstoló plusz tételei:

Superrin Dürnsteiner Grüner Veltliner 2013

Nagyon szerethető, lendületesen friss, penge tiszta grüner.

Kellerberg Grüner Veltliner 2013

Még jobb, remek, zamatos és egyszerre feszes, kiemelkedő egyensúllyal.

Pfaffenberg Riesling 2014

Ebből van egy alte reben verzió is, de ez nem az. Nagyon jó, tiszta, penge, hűvösen lime-os karakterrel.

In der Wand Riesling 2014

Erős sav, tiszta és feszes.

Kellerberg Riesling 2013

Nagyon zamatos, lendületes, sok, de finoman textúrált savval, fehér húsú gyümölcsökkel, méretes lecsengéssel.

Blaufränkisch Weinberg 2008

Jó felépítésű, testes, tanninos, szép érési aromákkal, ugyanakkor a fahatás nem a kedvencem. Pedig használt hordóban érlelték.

Blaufränkisch Weinberg 2011

Elég zárt, tanninos, kevésbé fás, ugyanakkor remek felépítésű, szép meggyes és savanyú gyümölcsös aromákat mutató kékfrankos, jó kitöltöttséggel és lecsengéssel.

(Köszönet a kiváló mesterkurzusért. A rendezvényre a Drop Shop meghívására látogattam el. Köszönöm! Az első képet a pince honlapjáról, a Loibenberg fotót pedig innen vettem kölcsön.)

Kapcsolódó lapok:

A borászat weblapja: http://www.pichler-krutzler.at/

Drop Shop: http://www.dropshop.hu/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr27504884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.01. 08:12:54

Köszi az írást! Én ugye csak a sétáló kóstolón voltam, de nekem ez a pince volt talán az egész esemény legnagyobb élménye. Nekem nagyon gazdagok voltak a borok, és külön tetszett, hogy az elvárt tipicitás, profi kivitelezés mellett volt bennük egy sor izgalmas, újszerű íz, lehet, hogy épp a hosszabb áztatás miatt. Én biztos fogok majd tőlük rendelni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.01. 08:27:54

@drbarta: kösz. Nekem volt szerencsém egyik kollégának köszönhetően négy borukat kóstolni korábban. Ez héjasság eléggé megosztotta a társaságot. Én valahol középen helyezkedtem el. Veyder-Malberg boraival együtt ittuk őket, azok valamivel jobbnak tűntek. Igaz, mindkettő borzalmasan drága...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.01. 09:13:26

@akov: Amikor kérdeztem a borászt az árakról nekem nem tűnt veszedelmesnek. A pontos értékeket elfelejtettem de a Supperin gv és a Pfaffenberg riesling nekem teljesen korrekt értéket képviseltek 20 Euro környékén, míg a Kellerbergek meg 35-40 Euro között számomra egészen grandiózus élményt adtak. A Veyder-Balberg csúcsok nekem kevésbé voltak korábban emlékezetesek és 50-60 Euroért inkám mondanám borzalmasan drágának...
süti beállítások módosítása